Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čtyři zubožení, takřka bosí rybáři, co kromě fetu nemají co do huby, se vydají s udicemi značky Kalašnikov na lov malých zelených šustivých Benjaminů Franklinů a jednoho tlustého vermontského sumce (kterého pak hodlají pustit zpátky do vody). Nahodí sice ve vlastním rybníku, ale bez platné povolenky, což znamená kvapný příjezd asi patnáctiset porybných a následné tvrdé penalizace. S rybáři se nevyjednává.. Nepatřím mezi hardcore fandy Greengrassova filmařského stylu a Captain´s Duty na tom nic nezměnilo. Snad kromě poslední půlhodinky, kdy se Tulení tým 6 nalaďuje na střeleckou vlnu se somálskými rachitickými bukanýry, jde jen o rutinní cvičení za pomoci strojově vyvolávané autenticity. Na kterékoliv ze tří stran konfliktu mi chyběla nějaká kontroverze, která by do toho dle příruček seřízeného soukolí hodila pár zrnek písku a já se možná až trochu kacířsky zamýšlel na tím, jak by to asi vypadalo, kdyby se té látky chopil Peter Berg. I když, raději nemyslet.. Korkorán Tom Hanks tradičně výživný. Co na tom, že jeho superhrdinný kapitán, který zase jen a pouze kvůli malým zeleným šustivým Benjaminům Franklinům plul nebezpečnou trasou blízko pobřeží, takřka naplnil definici spolupachatelství. Petrův zdar! ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.0/10] | me: Proste veľmi dobrý film! There's got to be something other than being a fisherman or kidnapping people. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Billy Ray / Predloha: A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, Dangerous Days at Sea - Richard Phillips, Stephan Talty | Hudba: Henry Jackman | Produkcia: Michael De Luca, Dana Brunetti, Scott Rudin | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger Street Productions | Rozpočet: 55 miliónov $ | Tržby: 146,082,000 $ || Miestami dychvyrážajúci počin, hlavne vďaka faktu, že podobných filmov tu ešte nebolo. Tematika filmu je mi dosť vzdialená, a tak by som bol uvítal objemnú pasáž venovanú prehĺbeniu znalostí v problematike Somálskej politiky a sociálneho stavu, a tiež pirátstva všeobecne. Mohlo to s danými ingredienciami dať filmu úplne iný rozmer, predpokladám hlavne emočný. Dá sa tým vlastne povedať, že keby film neprenasledoval otrocky autobiografický uhol pohľadu Richarda Phillipsa, mohla to byť i dejovo/emocionálne podmaňujúca záležitosť. Takto je to skôr akčná majstrovina z dielne Greengrassa, a herecký koncert Hanksa, ktorý síce ku koncu v divákovi slzy vyvolává vďaka svôjmu umu, ale daná slza kápnuť jednoducho nemôže. Na to je ten film až príliž sterilný. 78% | Cinestar Černý Most - sál 6, Praha, 2D EN DTS, 12.11.2013 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Greengrass trafil do čierneho - nielen vo filme, ale najmä výberom námetu, ktorého spracovanie si vyžaduje prístup jemu vlastný. Perfekcionizmus za, aj pred kamerou. Pred kamerou stávka na istotu, ďalšia Hanksova oscarová nominácia do zbierky, vyzdvihujem však prácu so somálskymi hercami a pokiaľ sa nominácia ujde Hanksovi, tak by ju automaticky mal dostať aj Barkhad Abdi. Ak mi vadil Greengrassov vizuálny štýl v treťom Bourneovi, tak mi to nemôž(t)e mať za zlé, predsa len roztrasená kamera sa viac hodí takémuto typu filmov, kde sa pomocou nej vieme viac vcítiť do deja a máme pocit väčšej autentickosti. Gradácia napätia perfektná, najmä v dlhých scénach tvorcovia využívali divácku nevedomosť príbehu. Napätie však nebolo na úkor nádielky emócií, ktorých si z kina ponesiete množstvo, a tie sú umocnené najmä záverečnou scénou. V hlave vám bude rezonovať najmä bezmocnosť jednotlivca voči veľkým hráčom vo vyhrotenej situácii, dekadentný rozdiel kultúr a myslenia, a čo všetko dokáže spôsobiť a zapríčiniť beznádej. Všetko krásne vystihuje vystrihnutá časť konverzácie: Kapitán Phillips: "Surely there must be something other than fishing and kidnapping people you could do?" Vodca pirátov Muse: "In America, maybe". 90%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná dráma. Má celkom dobrý príbeh o kapitánovi americkej nákladnej lode, ktorá je počas plavby prepadnutá skupinou somálskych pirátov, no napriek snahe sa ich posádke nepodarí zastaviť a tak sa dostanú až na loď. Kapitánovi sa ale aspoň podarí zachrániť celú posádku a do zajatia padne len sám, pričom za neho samozrejme únoscovia požadujú výkupné a tak sa do toho zapojí aj americké námorníctvo, ktoré urobí všetko preto, aby kapitána získali späť živého. So spracovaním som nadmieru spokojný, veľkým plusom je, že tu nie je žiadny zdĺhavý úvod, ale už po chvíli sa dej prenesie na loď a rovnako netrvá dlho a začnú ju ohrozovať piráti. A na moje veľmi príjemné prekvapenie to v tomto momente získa skvelú dynamiku, celá časť so snahou zabrániť pirátom dostať sa na loď sa skutočne vydarila, toto mi prišlo napínavé, nápadité a pár prvkov, ako predstieraná komunikácia s armádou sa mi veľmi páčilo a práve táto časť je u mňa vrchol filmu. No ani so zvyškom nemám problém, bavili ma aj zvyšné fázy filmu, kedy sa už dá lepšie zoznámiť aj s pirátmi, rovnako dobre zvládnuté je aj všetko súvisiace s armádou, ich vyjednávanie, snaha získať úplný prehľad o celej situácii, tu nemám najmenší problém. A rozhodne musím pochváliť, že výbornú dynamiku si film udržuje po celý čas, aj kvôli dĺžke som očakával som pomalšie tempo, no to sa nestalo, ako ma film po pár minútach vtiahol do deja, už si ma získal až do konca. No zato môže aj to, že sa dej neustále venuje výhradne tomu hlavnému, tu nie sú žiadne scény so smútiacou rodinou doma a podobne, ako je to zvykom. A samozrejme musím aj pochváliť, že to pôsobí aj úplne realisticky, čo bolo viditeľne snahou. Herecké obsadenie je výborné, Tom Hanks po dlhej dobe zase v skvelej úlohe, bavila ma jeho postava, rovnako aj výkon a tak si to miestami celé bral pre seba. No problém nemám s nikým, zostava pirátov je úplne ideálna, rovnako aj posádka lode a zvyšok postáv. Réžia a technická stránka sú skvelé, Paul Greengrass to zvládol prvotriedne, má to kvalitnú vizuálnu stránku, atmosféru, realistické prevedenie, tu sa nedá nič vytknúť. Nie som až takým veľkým fanúšikom tejto tématiky, preto nemôžem dať plné hodnotenie, ale aj tak ma to veľmi príjemne prekvapilo, dostal som viac, než som čakal. 79% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Prostřední část filmu může v porovnání se strhujícím úvodem a závěrem působit lehce zpomaleně, nicméně ani to nic nemění na faktu, že Captain Phillips je po všech stránkách excelentní dílo. Tom Hanks má tuto sezónu obrovskou šanci vyrovnat Day-Lewisův tří-Oscarový triumf. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Precizní, vysoustružené a nervy drásající. Takhle pevně v rukou to v současnosti snad žádný jiný režisér, než Greengrass, nemá. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Radost vidět Hankse zase hrát i když v druhé půlce je spíše za statistu. Nervydrásající jízda sice v prostřední pomalejší části trochu ztrácí, ale je to jen drobná vada na jinak perfektním napínavém přenosu událostí minulých. Greengrass tentokrát skvěle využívá kameru - roztřesená somálská vs. poklidný yankee-irský styl. Perfektně vyhrocené konfrontace, somálci jsou do jednoho skvělí a autenticita z celého snímku jen kape. Finále, kde nastupuje US NAVY je vojenská přehlídka nejtěžšího kalibru (i moje drahá polovička docenila majestátní krásu válečných plavidel). Greengrass určitě natočil vyhrocenější i lepší kusy, ale ten punc lidskosti se dostavil až ve spolupráci s Hanksem. Kdyby nebylo bývalo United 93 bylo by to za plný počet. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Povedlo se! Kapitán Phillips je opravdu tak napínavý a skvěle natočený film, jak se o něm povídá. Tom Hanks již tradičně skvělý, děj propracovaný, hudba skvělá. Nic tedy nebrání tomu, aby se tento snímek vybojoval i nějaký ten cenný skalp. Určitě by se dalo namítnout, že děj byl na první pohled celkem natahovaný, ale grandiózní a velice emotivní konec toto všechno hravě skryl ...90%...[12.11.2013_Čsfd projekce_Cinestar Černý most] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kdo má strach, že bude chybět Greengrassova roztřesená kamera a zrnitý obraz, buďte v klidu. Je to tu zase a je toho dost. Navíc reklamu na USS NAVY neumí nikdo tak sofistikovaně a nenápadně, jako právě Paul. A civilní Hanks rovněž vynikající. Nemá to takový spád jako United 93 (větší osudovost), nebo Bourne (atraktivnější, akčnější téma), ale pořád je to neotřelý film, plný strhujících momentů a výborně zahraných scén. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Skoro to vypadá, jako by si Tom řekl: "Kdy jsem vlastně vyhrál svého posledního Oscara…? Cože, to už je tolik let? No, tak jdeme pro toho třetího…“ a šel natočit tento snímek. Captain Phillips byl mnou hodně očekávaný film nejen kvůli Hanksovi, kterého mám rád, ale hlavně kvůli režiséru Greengrassovi, jehož styl se mi opravdu zamlouvá a který jako jeden z mála (možná i jako jediný) umí používat roztřesenou kameru tak, že vás z filmu nebolí hlava a pořád víte, co se na plátně odehrává a to je vždy plus. Můžu s radostí napsat, že film mě nezklamal. Už u úvodních záběrů jde poznat, že tady půjde o něco jiného no a scény, kdy pirátská loď honí loď kapitána Phillipse za zvuků parádního soundtracku (schválně jsem si počkal, jestli ho náhodou nedělal Hans Zimmer, protože v některých pasážích bych mohl přísahat, že tohle je jeho styl) jsou naprosto lahůdkové a i když víte, jak vše nakonec dopadne, tak najednou sedíte na okraji sedačky a fandíte Tomu Hanksovi. Já mu tedy budu fandit i příštím předávání Oscarů. Navíc hlavní záporák je přirozený talent, jsem zvědavý, jestli to bude muž jedné role nebo překvapí. Tady není o čem dál psát, rozhodně silných 100 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další rekonstrukce skutečné události podle Paula Greengrasse je tady. Divák se tetelí blahem, ten náročnější však někde v hlavě v průběhu sledování téhle nebezpečné mise okolo ráje somálských pirátům vnímá, že mrazivou rekonstrukci Letu číslo 93 (nabídla větší osudovost, u Bourna tu byla zase atraktivnější látka a možnosti) jen tak něco nepřekoná. Nervy ale šponuje dostatečně, navíc má v hereckém štítu spolehlivého a stoprocentně amerického Toma Hankse (po delší době získal silnou hereckou příležitost, většinu děje je umírněný, v závěru na americké lodi ale naprosto suverénně zhmotňuje tu vlnu šoku z toho, co se v předchozích hodinách odehrálo). Trestuhodně nevyužitá Catherine Keener mi připomněla Hanksovu manželku Helen Hunt z Trosečníka, jenže ta alespoň dostala v závěru solidní hereckou porci. Karty jsou jasně rozdané, Greengrass se představuje už v trochu tradičním a předvídatelném (a nutno připomenout drobně utahaném) stylu, přesto pořád působivě. První polovina je velkolepější, druhá zase klaustrofobní. Obě dohromady autobiografické. Výsledek je pak soustředěnou podívanou. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Richard Philips je kapitánom nákladnej lode Alabama. Jedného dňa ma dopraviť náklad do Mombasy. Trasa plavby je naplánovaná okolo Somálskeho pobrežia s ktorou sú spojené určité riziká. V danej oblasti sú tamojšími pirátmi často prepadávané lode. Toto je príbeh jednej z nich. K filmu ako takému človek nemá čo dodať. Najlepší herecký výkon v tomto snímku podal Hanks v záverečnej 5 minútovke. A ak je rozuzlenie tohto príbehu naozaj podľa skutočnosti, tak potom klobúk dolu. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hmm, taký dramatický a napínavý film som už dlhšie nevidela, veľmi dobre mi padol. Chvíľami som skoro nedýchala :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S odstupem času mi ten veleamerický a zcela zbytečný úvod "sbalím si fotografii, promluvím si s manželkou o dětech, rozloučíme se" začal vadit víc a víc, a tak jednu hvězdičku z původních pěti odebírám. Nicméně stále platí, že Hanksův výkon (ano, zejména závěr v péči lékařů) dělá z Kapitána Phillipse takřka bezchybnou podívanou. Takřka. Napětí by se dalo krájet, piráti jsou výtečně nepředvídatelné zjevy, Paul Greengrass zase vtahuje do děje jako málokdo jiný... Vůbec nevadí, že (kromě starších Greengrassových filmů třeba stejně jako v Singerově Valkýře) víte, jak to všechno dopadne. A soundtrack Henryho Jackmana se mi líbí i po samostatném poslechu, jen by obzvlášť v závěru nemusel být tak zimmerovský. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení nešlo jen o kličkovanou po vodě a hru na schovávanou na té velké nákladní lodi Maersk Alabama, ale taky jsem zakusil spolu s výborným Tomem Hanksem pocit klaustrofobie a nejspíš i vedra a šíleného smradu uvnitř toho malého záchraného člunu, který si to pomaličku (naštěstí) plul směr vyděračské Somálsko. Jeden z těch filmů, u kterých není problém zvládnout si okousat nervozitou všechny nehty, nevědomky třeba i na noze .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Greengrass jak ho máme nejradši. Autentický, strhující a až do poslední minuty naprosto pohlcující. Tom Hanks navíc podal jeden z nejlepších výkonů posledních let a před posádkou somálských pirátů/neherců se také musí smeknout. Jen škoda, že ke konci je to až příliš natahované a až moc tu Greengrass útočí na emoce, což je u něj trochu nezvyklé. I přesto ovšem jako vždy spokojenost, tenhle styl v jeho rukách neomrzí asi nikdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Určitě je to strhující film to rozhodně. Jenom mi to nepřišlo až tak excelentní abych to viděl na plný počet. Nicméně tentokrát i celkem se zdejším hodnocením souhlasím. Hanksova postava je příkladem precizního profesionála který se (pokud to tak bylo i v reálu) v dané situaci nachoval naprosto neuvěřitelně. Snad jenom ten konec se z toho snaží dělat větší doják než je nutný. Jinak, ale na mě film působil fakt realisticky i co se postav Somálských pirátů týče vyzáblí zubožený týpci navíc všechno jenom ne profesionální únosci, protože posrali na co šáhli a dopadli opravdu špatně. Jinak film je dá se říct zpracovaný takovou věrnou do detailu vykreslenou dokumentární formu, ale určitě mu nechybí patřičný drajv. Mě teda ty 2 hodiny utekli celkem svižně. Jenom ta kamera by se fakt nemusela klepat v úplně každý scéně prakticky všude no, ale tak je to holt Greengras je to jeho styl a on už asi jiný filmy točit nebude. Nicméně na to, že jsem doposud moc tvorbě tohohle režiséra na chuť nepřišel, tak musím konstatovat, že z mýho pohledu je tohle určitě jeho doposud nejlepší film. Jo a, protože mám možnost porovnat to z jiným podobně laděným filmem na stejné téma který už letos vzniknul, tak musím konstatovat, že nudný unylý a naprosto zbytečný Dánský Kapringen byl nemilosrdně převálcován. Tenhle film má prostě všechno co má mít. Pár výhrad bych našel, ale není to zase nic s čím bych měl nějaký zásadní problém. Není to pro mě sice hit roku ani nic z čeho bych stanul v němém úžasu, ale vysokou kvalitu to zcela nepopíratelně má. Za mě 85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"No triks Irish..., no triks..." Paul Greengras sa vrátil presne tam, kde mu to sedí najviac. Po nie úplne presvedčivej Zelenej zóne skúsil opäť svojský realistický, miestami až dokumentárny prístup, ktorý filmom podľa skutočnej udalosti svedčí najviac. Téma somálskych pirátov sa v poslednej dobe objavuje často, preto bolo iba otázkou času, kto s filmom na túto tému príde ako prvý. Úvod diváka zbytočne nenaťahuje, už po pár minútach sme na lodi a T.Hanks vydáva bezpečnostné opatrenia. Od momentu keď Hanks prvýkrát zaregistruje somálske člny na monitore je film doslova adrenalínový. Všetko to manévrovanie, preťažovanie motorov nákladnej lode, prestrihy na odhodlaných somálčanov a ich pokusy dostať sa na loď, to sú najsilnešie momenty filmu. Lámaná angličtina vychudnutého somálskeho kapitána Museho dodáva filmu tu správnu iskru, ktorú dabing dokonale zabije. Práve na jeho postave stojí film rovnako pevne ako na postave kapitána Phillipsa. Tempo paradoxne trochu opadlo s príchodom vojnovej lode a navy seals. Na môj vkus im bolo venované priveľa času a práve na ich úkor by som film trochu skrátil. Skrátením o nejakých 10 minút by bol film určite hutnejší a dynamickejší, ale napriek tomu dávam plný počet. Ten emocionálne silný záver s vyčerpaným Hanksom ma presvedčil. Dúfam, že na Oskaroch nejaké sošky pozbiera, možno aj tú najcennejšiu. Šanca je veľká. Videné v kine. 90%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čtyři muži ve člunu a Hanks. I další Greengrassova neopakovatelná (to beze zbytku) rekonstrukce děsivých "based on true event" událostí bere dech. Ale jen první hodinku. V té druhé totiž dojde k menší (doslova) změně prostředí, a napětí mizí. Silnejch sedm. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama