Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

dave14 

všechny recenze uživatele

Na film jsem šel s vysokým očekáváním a to byla chyba. Tento Greengrasův počin mi zkrátka nesedl. Dokud se příběh odehrával na samotné lodi, tak to vypadalo na slušné drama. Ale v momentě, kdy se kapitán Hanks (ani ten to nezachránil, přestože v závěrečné scéně na ošetřovně hraje skvěle) ocitne se čtyřmi somálskými piráty v záchranném člunu, už jde úroveň filmu hodně dolů. Celá tato pasáž je neskutečně dlouhá a nebojím se říct dokonce nudná. Nástup americké armády, mariňáků a bůhví proč výsadkářů, to už je kapitola sama pro sebe. Zkrátka řekněme, že jejich impotentnímu vystupování by snad nepomohl ani doktor Uzel. Spoiler: V momentě, kdy Hanks vyskočí z člunu a piráti po něm střílí a slavná americká armáda ani teď není schopná člun zlikvidovat, tak to už jsem se jen bezmocné smál. Od spojení Greengrass - Hanks jsem zkrátka čekal mnohem víc než průměrné drama spojené s nepříjemnou agitkou, která divákovi vnucuje názor, že somálští piráti vlastně nejsou tak špatní a že jsou ke své činnosti nuceni. Sorry, tohle prostě neberu. ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

No jo no, Evropané a Američané vylovili Somálcům skoro všechny ryby přesně podle mezinárodního práva a zoufalí Somálci, pro něž to byl často jediný zdroj obživy kvůli hladu vstoupili na pole velmi riskantního podnikání, ze kterého není cesta zpět. Jeden z naprostého minima amerických filmů, kde Američané nebyli jen ti hodní, já sám jsem fandil spíše Somálcům, trest na 33 let, jak bylo zmiňované na konci mi přijde extrémně vysoký. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vědět, čím byl tento kapitán výjimečnější, než jiní unesení kapitáni, kteří somálskými vodami proplouvaly a byly taktéž unesení. Trochu mi to přijde, jako že kapitán Phillips, je jediný hrdina a ostatní kapitáni co byly uneseni jsou banda poseroutků. Celý film, je směsicí debility ostřílených a drsných námořníků, kteří se posraly ze 4 černých mamlasů co jedou po moři přepadnout 90x větší loď než je ta jejich. Naprosto se stotožňuji z názorem uživatele E=mc2 a Arjuna, jen z tím rozdílem že oproti jehich 2 hvězdám a odpadu, Já osobně dávám 1 hvězdu. Tom Hanks, je určitě dobrý herec, ale ono nejde jen o herce ale taky o to, v čem hraje a jak ten film je prezentován ( taky jsem nějak nepochopil, proč kvůli jednomu kapitánovi, připlula apřiletěla polovina USA army - jestli to dělají při každém únosu, tak potom chápu jejich někamiliardový roční rozpočet. Ono je určitě strašně levné vyslat tolik armádního vybavení ) ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Akční fičák, kterej Vás napíná až do konce, ani na záchod si nemůžete odskočit, protože Vám držej u hlavy pistol, prostě to nejde... ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Rád chodim na filmy Greengrasse. Vždycky mě dokážou pohltit a obvykle gradují do takové míry, kterou ještě snesu. U kapitána Phillipse to bylo stejné. Konec vygradovaný do maximálních možnych mezí, stejně jako herecký výkon Toma Hankse. Nicméně hodnotit se má celý film a ten bohužel je dost nekonzistetní. Začátek se vleče a jakoby se snaží připoutat diváka k hlavnímu hrdinovi a jeho rodině. Což se ale opravdu nepovede a jdeme do práce / akce. Po chvilce seznamování posádky začne ta pravá "sranda", která graduje až do samotného závěru. Na filmu oceňuji, že je závěr dost nečitelný. 85% ()

dj.kouba 

všechny recenze uživatele

Parádní filmový zážitek, u kterého jsem v žádných pasážích nenudil, a naprosto skvělý Tom Hanks. Avšak jelikož je to "podle skutečné události" a žádný dokument o pirátech dnešní doby jsem ještě neviděl, tak mě samozřejmě při sledování napadala spousta otázek.Obvykle vozí tyto lodi zboží za neskutečné peníze, proč tedy není na každé lodi pár nájemných žoldáků s menším zbrojním arzenálem? Vždyť i kdyby posádka měla k dispozici nějaké střelné zbraně (tím nemyslím světlici), tak by se tam ti piráti prostě nedostali. Alespoň způsobem, jakým to vykresluje film. Je však možné, že to upravují nějaké stanovy, či zákony, to samozřejmě nevím, čímž se však dostávám opět k nějakým najatým ochráncům, zvláště ve vodách, kde se s takovými útoky pirátů prostě musí počítat. Asi musím shlédnout nějaký dokument, páč mě to prostě nejde do hlavy :). ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Jsem unešen minimálně jako kapitán Phillips. Výborně napsaný scénář, ve kterém Billy Ray střídavě nasazuje napětí, pocity zlosti a naděje, je jedním ze dvou stavebních kamenů snímku. Druhým a mnohem větším, je opět naprosto excelentní výkon Toma Hankse. Zejména koncovka je skutečnou hereckou orgií, což jen potvrzuje fakt, že Hanks pravidelně přidává v mém hodnocení jednu hvězdičku navíc. Škoda jen Greengrasovy choromyslné potřeby, dělat z každého svého filmu parkinsonovskou podívanou, protože nebýt neustále, naprosto zbytečně vibrující kamery (asi to má být umění nebo co), byl by to pro mě pětihvězdičkový zážitek. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Filmársky aj napätím je to stále špička. Nedá sa však porovnať s United 93. Hanks filmu dodal punc kvality, záverečná scéna je hodná jeho mena. 85% ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Strhující drama podle skutečné události s excelentním Tomem Hanksem. Po celých 134 minut se nenudíte a ke konci se vám zatají dech s bojem o život v doprovodu se skvělou hudbou. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem, váhal, ale nálepka zklamání roku je nevyhnutelná. Předvídatelnost a dopředu jasný přeživší sebral Greengrasovi vítr z plachet, a přestože režisér opět nabízí dynamickou jízdu a Tom Hanks je "ten pravý" rukojmí, skutečné napětí snímek nabídne až v závěrečné půlhodině. Určitou míru zklamání přináší i viditelná korektnost, která, přestože nemám osobní zkušenost, jen stěží odráží skutečný průběh citovaných událostí. Formálně bez chyby, obsahově nečekaně konzervativní. 66% ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Poslední pětiminutovka, kdy vidíme Hankse v šoku na ošetřovně je na Oscara. Prvních 129 minut je nudný, nezajímavý, hraný dokument. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je nejobdivuhodnější Greengrassův "cit" pro stereotyp, aneb víc anorektický Somálce prostě sehnat nemohl, černochy pak prezentuje jako přirozeně naivní vypatlance bez plánu, který si jedou o čtyřech lidech přepadnout loď a pro jejichž gestikulaci každou chvíli čekáte, jaký z těch bílých sofistikovaných laskavých mužů jim nabídne ten banán. Vzhledem k tomu, že tohle je "trů story", tak si film "zasloužil" dokumentární styl, založený jen a pouze na třesu kamery, což vás má přesvědčit, jak strašně moc je ta story vlastně trů, jestli pak měl být výsledný pocit otrávenost z bolesti hlavy, tak to Greengrass zvládnul na jedničku, gratuluji. Instantní film. Škoda některých kiksů, které jsem od Greengrasse opravdu nečekal. Díky bohu, že film neměl takovou mediální masáž, jakou by si podle některých uživatelů zasloužil. Tady bych to na Oskara neviděl. ()

kobliha 

všechny recenze uživatele

Kedze som mal pripad Cpt. Phillipsa nastudovany uz davnejsie, ziaden napinak sa pre mna nekonal :-[ Kazdopadne pre neznalych, to moze byt slusne napinava drama. Deju taktiez neprospel pomerne rychly presun do zachranneho clnu, lod nebola moc vyuzita.. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Ano tohle je Greengrass tak jak ho známe, autentický a syrový až do morku kostí. Prvních třicet minut si člověk vyloženě chrochtá blahem nad vizuální stránkou a obrazovou dynamikou, které výrazně dominují aniž by jakkoliv utrpěla narativní část. Přestože je opět k příběhovému materiálu přistoupeno s profesionalitou a chladnou elegancí, ve druhé polovině filmu se nevyhneme určitým scénám připomínajícím spíše vojenskou náborovku a demonstraci síly US Navy a strejdy Sama v plné parádě, byť v tomto případě ne tak křečovitě vtíravou. To mi tam trochu nevonělo a některé momenty mi přišly mírně rušivé. Ale čert to vem, protože celkový dojem z finále a vůbec celého filmu vše zachraňuje. Především řemeslný skvost, ale vůbec dohromady opět majstrštyk mistra Greengrasse. ()

Filec 

všechny recenze uživatele

No Forest presedlal z lovenia kreviet na prevážanie potravín do Afriky ale predpokladám, že takto si to nepredstavoval. ()

Octane 

všechny recenze uživatele

Výbornej životopisnej thriller, kterej nám naservíroval jeden z nejlepších životopisných režisérů dnešní doby Paul Greengrass. Na tenhle film jsem se vážně těšil a dostalo se mi přesně toho, co jsem chtěl vidět. Skoro 140 min napínavýho děje a akce. Tom Hanks zde podle mě zahrál jednu z nejlepších rolí vůbec, obrovská poklona, člověk tomu prostě věří od začátku do konce. Piráti, přesně jak jsem si je představoval, hubený, AK 47, velký hnusný zuby a afro. Jejich hereckej výkon, to bylo taky něco. Greengrass má prostě nadání na to, přivést si do filmu lidi, co tomu prostě dají všechno. U záverečný scény jsem měl lehce staženou zadnici. Hanks byl úžasnej, piráti taky, režie naprosto super. Roztřesená kamera nic moc, ale zvykl jsem si. Nemužu jinak než 5*. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Od Kapitána Phillipse jsem moc nečekal. O to větší bylo mé překvapení. Tom Hanks výborný jako vždy, to by nepřekvapilo. Co mě však překvapilo bylo, jak se zhostil role kapitána lodi. Zdálo se mi, že se na tuto roli snad ani nemůže hodit a hluboce jsem se mýlil. Role mu padla jako ulitá. Příběh mě též dokázal snadno vtáhnout do děje a tak jsem se po celé více než dvě hodiny dobře bavil. Bravurní finále mě utvrdilo v tom, že jsem tento film neviděl naposled. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Záživné. Hlavně ze začátku. Nejdříve sem ty smaženky odsuzoval, ale pak mi jich bylo líto. Tom Hanks si na stará kolena vyšvihl mnohem lepší roli na moři než Robert Redford. Atmosférou opravdu povedené. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama