Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

strikeman 

všechny recenze uživatele

Našli bychom spoustu paralel s Letem 93 - způsob zpracování, styl vypravování, dopředu víme, jaké bude rozuzlení. Nemůžu si však pomoci, Kapitán Phillips je jen slabším odvarem dřívější Greengrassovy tvorby, ve které pro nudu nebylo místo. Hanks měl co hrát až v posledních 5 minutách, a to byl během těch 2 hodin a 14 minut v hledáčku kamery téměř permanentně. Silné téma samo o sobě vynikající snímek neudělá. Příliš rutinně zvládnutá látka ... 60% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mohlo to být kratší. To předlouhlé cestování v záchranném člunu mohli zkrátit a míření a tahání člunu na laně taky (bylo to jak s odpočítáváním bomby ve filmech, kdy do exploze zbývá pět minut a do konce filmu patnáct minut a pak se poslední minuta natahuje - tady se "natahují" metry). Jinak bez výhrad. Hanks je herecky skvělý a piráti mu zdatně sekundují, většina filmu je komorním dramatem, který přerušují záběry na vojenské lodě a situace na nich. ()

Fr3nk 

všechny recenze uživatele

Díky čemu je Cpt. Phillips pro mě nejlepším filmem 2013? Hlavně díky neuvěřitelným hereckým výkonům spojených s dvě hodiny dlouhou, dramatickou atmosférou. Somálský kapitán to zahrál naprosto dokonale, občas jsem si říkal, jestli je to opravdu jen film, fakt veliký klobouček. Žádné klišovité scény a dialogy, skvělá práce za kamerou, kostičky do sebe zkrátka zapadly dokonale! Neuvěřitelná nadšenost. ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Ať sem se snažil sebevíc, nenašel jsem nic co by mě na to mělo bavit, nebo mělo nějak zasáhnout. Možná sem to asi ani nepochopil. Kdo kam, jede, jak a proč na sebe útočí, kde se tam najednou berou další a další lodě. V jakém případě zasahuje armáda... Podařilo se udělat atmosféru, ale to je tak všechno. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jemne a nadpriemerne vybudované základy a ani minútové zaváhanie P. Greengrassa dávajú jeden veľmi kvalitne spracovaný príbeh. Samozrejme, k tomu je ešte potrebný herec s menom T. Hanks, ktorý opäť potvrdzuje svoju univerzálnosť a nesmierne veľký talent. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejemotivnějších filmových závěrů s nesmírně citlivě volenou hudbou. Doporučuji sledovat osamotě a vyhradit si na film pořádný kus naprosto soustředěné pozornosti. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Kapitán Philips má výrazný začátek, silný konec a je vyplněn několika velice důmyslnými vychytávkami, které ho jednoznačně sunou v před. Je to film sečtělí, na úrovni a na rozdíl od většiny nynějších filmů si na nic nehraje. Není v ničem přehnaný, všechny stavy, činy postav a situace jsou dokonale realistické. Právě tím, že se drží při zemi (nebo spíš na vodě) je tento film jedním z těch opravdu nejlepších roku 2013. Pyšní se dvojnásobným držitelem oscara, který si prubnul zase jednu z životních rolí. Přeci jen nad všechnu chválu by se něco vytknout dalo. Je to sice výtka nevýrazná, ale přeci jen si jí neodpustím. Situace ve filmu je v takovém stavu, že všemi směry je prostě jasné, že život Philipse nemůže být ukončen, protože to by skončilo jednoznačnou smrtí pro skupinky vyhublích somálských pirátů. Konečné ošetřující scéna mi doslova vzala dech. Právě v tom to totiž spočívá, nemusíte jednotlivce mlátit hlava nehlava, jako tomu bylo třeba u novějšího Nezlomného , ale stačí "jen" si prožít toto, aby byl už do konce poznamenaný. - 9/10 - ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je pre mna top herec a samozrejme to opat potvrdil,je to macher,lenze samotny film uz nie je taka pecka,ako tu niektori opisuju,druha polovica je dost nudna,jednoducho tomu nieco chyba,cakal som viac...:-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

O somálských pirátech jsme se z médií jeden čas dozvídali velice často a jak je v Hollywoodu zvykem, o něčem takovém prostě musel vzniknout film. A tento je první a to s příběhem založeném, také jinak, na skutečné události. S příběhem o kapitánovi Richardu Phillipsovi a únosu nákladní americké lodě. Snímek je natočen s respektem k oběma stranám. Vůbec nikomu se nenadržuje, což znamená, že dán patřičný prostor jak americké straně, tak i té somálské. Takže na jedné straně máme Somálce snažící cokoliv získat na své živobytí a na straně druhé americkou námořní posádku na obchodní lodi. A tyto dva světy se střetnou. Vidíme, že se tomu vedení lodě snaží předejít, ale marná snaha, somálský útok se povede. A od této chvíle nastupuje napětí a sounáležitosti obou stran trvající až do samotného konce vyprávění. V centru všeho dění je hlavně kapitán Phillips, který vynakládá veškeré úsilí k ochraně své posádky, dokud nedorazí pomoc. A buď jak buď, je to situace nelichotivá a nervy drásající. Není divu, že po psychologické stránce Phillips dopadl tak, jak dopadl. Tom Hanks si s veškerým respektem tuto postavu zahrál a dal do ní nejen přirozenou námořní a kapitánskou profesionalitu, ale i lidskost a pro chlapa nelichotivý duševní zlom. Námět snímku je dobře zpracovaný. Nechybí očekávané napětí, intenzivnost vývoje všeho dění a hlavně emotivní skutečnost. Pirátských dobrodružných snímků odehrávající se v hloubi historie bylo natočeno více než dost. Nyní tu máme současnost a jak je vidět i tato doba má v námořním dobrodružném žánru co říct. Obzvlášť když se tak skutečně dělo. 8. dubna 2009 obsadili čtyři somálští piráti americkou loď jihovýchodně od somálského města Eyl. Tato loď převážela 17 000 tun nákladu, z čehož zhruba 5000 tun byly humanitární dávky určená pro Somálsko, Keňu a Ugandu. O čtyři dny později zabili odstřelovači amerického námořnictva tři piráty, kteří drželi kapitána Richarda Phillipse na palubě záchranného člunu americké lodi. Americké námořnictvo uvedlo, že jeho život byl v bezprostředním ohrožení. Poslední ze čtyř pirátů se vzdal a později byl odsouzen. A o tom všem je tento film. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Jako, když si Somálci nadávají navzájem do hubeňourů, tak film jaksi ztrácí atmosféru a na vážnosti. Takovýho šmodrchání kvůli blbým třem headshotům, no nevím. Ale tak vydržel jsem u toho. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Napnutá jsem byla od první do poslední chvíle. Božsky zahrané, velmi lidské a pro mě místy dost bolavé. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Jedou do nebezpečných vod plných pirátů a k obraně mají stříkací hadice. Nedokážou zabránit nalodění 4 opic IQ bublajícího bláta v děravých kocábkách na kolosální plavidlo, na kterém je posádka početně v těžké převaze a snadno by je odzbrojila. Tak se radši všichni zamknou do strojovny. Jedna kravina za druhou. Povětšinou velká nuda a blbost. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Ono je otazne, ci ma to bude takto bavit aj na druhy krat. Najma pri tej dlzke. Ale k plnej palke sa musim priklonit uz len vdaka paradnemu zaveru, kde to Greengrass s Hanksom proste dali a to so strasnym nasadenim. Jeden z najnapinavejsich filmov roku a to co na konci zahral Tom je proste neuveritelne. Dva Oscary uz ma a na dalsie tri bol nominovany, takze nikoho to neprekvapi, no aj tak s hlbokou uctou vzdavam hold - urcite herecky vykon patriaci do top 3 v tomto roku. Som rad, ze po tiez dobrom Cloud Atlas mame moznosti vidiet tohoto vynimocneho herca po niekolkych rokoch opat vo vrcholnej forme. Cely zazitok je umocneny este tym, ze tento pribeh sa skutocne pred 4 rokmi stal a dodnes si pamatam, ako som o tom cital v novinach. Najdu sa aj vynimocni ludia. Ako napriklad kapitan Phillips. Ci pri pohlade z druhej strany platna spominani Greengrass a Hanks. Mimochodom, produkciu zastresil (aj) Kevin Spacey. 9/10 UPDATE August 2014: Bavilo aj na druhy krat na Blurayi. Paradna rezia a skvele herecke vykony na cele s Tom Hanksom. Ten zaver je maximalne vygradovany! ()

Yancl 

všechny recenze uživatele

Neskutečně skutečný film určený pro širokou veřejnost .. díky svému živému a především ukrutně reálnému pojetí. Tomuhle nervy-drásajícímu dramatu nelze moc co vytknout, režie je umělecky detailní a chybek by člověk napočítal opravdu jen pár. Až na kapánek pomalejší rozjezd, který má svůj důvod, dokáže P. Greengrass držet vysokou laťku zhuštěné a napjaté atmosféry po celou dobu, i přes poměrně dlouhou stopáž. Tyhle fakty dělají z filmů výbornou podívanou, kdy člověk s napětím očekává, jak to celé dopadne. Nelze opomenout excelentního Toma Hankse, který se svým hereckým podáním blížil k legendárnímu Forrestovi. Dokázal to zahrát naprosto přesvědčivě, s emocemi, místy chladně a reálně .. není co vytknout. Za pochvalu stojí i parta "pirátů", kteří se jevili až dokonale opravdově. Celý film je tedy nabušen výbornými scénami, které trvají desítky minut a nenechají vydechnout do ukončení zápletky. Je opravdu potěšením něco takového sledovat. Kapitán Phillips se bude bezesporu řadit mezi nejlepší filmy poslední doby. ..... viděno ve 4k rozlišení P. Cinemas - Šantovka ..... [92%] ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších filmů roku 2013, jehož absence v hlavních oscarových nominacích by pro mě byla velkým překvapením. Oceňuju, jak dovede být Greengrass neosobní, popisovat jen holá fakta a elegantně proplouvat příběhem, a přesto mě emočně zasáhne. Možná to bylo hlavně výkonem Toma Hankse, který připomněl, že ještě nepatří do starého železa, a partičkou precizně vykreslených somálských pirátů, ale každopádně to u tvůrce Bourna nebylo poprvé. Dalším plusovým aspektem je napětí, které by mělo být kořením číslo 1 u každého dobrodružného filmu. Tady jsem měl pocit, že kuchař svůj počin vychutil do posledního detailu a výsledek vážně stojí za to. ()

Bird_house 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný film.. Perfektní záběry, scénář, kamera.. Líbily se mi hlavně jednotlivý "finty" kapitána, když byl jako rukojmí veden dolů do Engine Room.. Neskutečný herecký výkon v podání Toma Hankse, obzvláště v samotném závěru filmu - na ošetřovně..!! ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Skvělý Greengrass. Obdivuji toho člověka za to, že se neuchýlil k přepjatému patosu, který by u podobné látky nikoho nepřekvapil. Baví mě, že je to plné emocí, se kterými je ale nakládáno s citem a nenuceně. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama