Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

cm hardy 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks svoji roli zahrál naprosto výborně, první půlku filmu jsem se nemohl očima od obrazovky odtrhnout, ale jakmile se příběh přehoupnul do jiného prostředí, náhle pro mě přestal býti zajímavým a napínavým. Jednoduše řečeno, už se to potom zbytečně natahovalo a pořád opakovalo... ()

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Film zbytečně dlouhej a defacto voničem. Jestli tohle vyhraje nějaké ceny, tak se snad zblázním. Hanksův výkon za něco stojí pouze v posledních pěti minutách filmu (scéna z lodní nemocnice). Jinak hraje úplně normálně, jako každej šestákovej herec. Tak nevím proč byl vůbec nominovanej. Zase znovu opakuji, vyhozený prachy do komína za pěknej nesmysl. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý a autentický film. Oceňujem že nedošlo k nejakému trápnemu "americkému tlieskavému zakončeniu". Hanks veľmi dobrý počas celého filmu, stále som však čakal na niečo viac, navyše, to prečo tu mnohí píšu o oskarovom favoritovi, a ono to predsa len prišlo. Záverečná scéna z ošetrovne zostane určite dlho v mojej pamäti. či bude aj soška uvidíme, ešte čakám na Lea z Wall Street, čo predvedie :) 85% ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Greengrass výmáčkl z příběhu maximum, stejně jako Hanks ze svojí role. Silné a směrem k závěru skvěle vystupňované drama. (Kino Benešov - 9. 1. 2014) ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Greengrass jako rejža + Hanks v hlavní roli = super záležitost. Ačkoliv je to hodně dlouhé, po celou dobu se daří držet napnutá atmosféra, prostě režijně bravurně zvládnuto. Musím také pochválit hudbu, která ač nebyla moc výrazná, scénám to hodně pomáhalo. Škoda jen, že je to takové celé hodně proamerické, ale co taky jiného čekat, aneb vyšleme na záchranu celou flotilu... je to takový přesný opak, jak se s tím vypořádali v Kapringen. Každopádně skvělá práce. 5* ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jak už někdo poznamenal, Greengrass má "dar", že dokáže dynamicky, napínavě a vlastně tak trochu "akčně" natočit i scény, ve kterejch se jenom kecá. Celej snímek má teda slušnej spád a hlavně výbornýho Hankse v hlavní roli, bez kterýho by to určitě nebylo uplně ono. Filmařina, herci i hudba byly na perfektní úrovni, ale na pět hvězd přece jenom nepůjdu. Čekal jsem ještě víc emocí, který scházely hlavně v první polovině stopáže. Druhá půlka je ale téměř bezchybná (až na finální vojenskej zásah v noci, kdy toho moc neviděj nejen sami mariňáci, ale bohužel ani divák), čtyři silnější hvězdy. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Ešte nikdy som pri písaní komentáru nebol takto nervózny, pretože po prvom napísaní som nechtiac klikol na "Back" a po druhom napísaní som si nohou nechtiac vypol počítač, čiže ak to do tretice nenapíšem a neodošlem, vymažem si účet tu na CSFD. Tom Hanks jednoznačne dokazuje, že patrí do mojej TOP10 obľúbených hercov, a vyfúknuť mu prvenstvo má momentálne šancu iba Leonardo DiCaprio (to uvidíme, až keď si pozriem Wolf of the Wall Street). Film sa mi neskutočne páčil, dokázal ma udržať v napätí snáď po celých 134 minút (možno s výnimkou záverečných titulkov). Tak isto musím pochváliť výber hercov do rolí somálskych pirátov, už na prvý pohľad vyzerajú, akoby ma chceli prepadnúť a ukradnúť mi obličky. Captain Phillips síce asi nebude v mojej TOP10 filmov, ale s kľudným svedomím mu dávam päť (hviezdičiek, nie známku ako v škole). Tom Hanks - Captain Richard Phillips /:/ Catherine Keener - Andrea Phillips /:/ Barkhad Abdi - Muse /:/ Barkhad Abdirahman - Bilal /:/ Faysal Ahmed - Najee /:/ Mahat M. Ali - Elmi /:/ Michael Chernus - Shane Murphy ()

Tryman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl opravdu hodně silný zážitek. Líbí se mi, že film neukazuje somálce vyloženě jenom jako tu "špatnou" stranu, ale docela dobře znázorňuje i ty pohnutky, které je na ni dostaly. Tom Hanks ztvárnil kapitána tak výtečně, že jsem se až trochu divil, že za tu roli nemá nominaci na Oscara, ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Let 99 mal drásavejší dej vďaka obrovským počtom ĺudí, ktorých dej zasiahol. Tu je Philips a hlavne Philips. A to je na poriadne okusovanie nechtov málo. Napriek tomu je to patrične Greengrassovsky vygradované. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Je to síce slušný nadpriemerný thriller podľa nedávnych skutočných udalostí, ale film ma nenadchol až tak že by som si ho musel pozrieť znovu. Hanks to zahral pekne, sem tam boli aj scény plné napätia a chaosu ale videl som už lepšie thrillery z roku 2013 nieže ešte celkovo filmy :) Trochu prehodnotený film ale i tak tých (70%) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Fascinující operace na záchranu jediného člověka ve druhé části zvedá tento film do vysokého nadprůměru. Je neuvěřitelné, kolik úsilí mnoha lidí, nasazení různých strojů a techniky i peněz musela stát tato záchrana kapitána Philipse, uneseného somálskými piráty. Druhá půlka filmu je strhující a finále, až na tu lékařskou prohlídku úplně na konci, vynikající. Docela mě překvapilo, že posádka nákladní lodi jede do takovéto nebezpečné oblasti neozbrojena. Pak stačí čtyři šílení domorodci se samopalama, aby ovládli celý plavící se kolos. Divné.... ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jasných pět ale opravdu těžce vydřených. Greengrass do nás postupně cpe notnou dávku napětí což mu jde naprosto fantasticky a samotné napětí doslova vyvrcholí v samotném závěru. V posledních 30 minutách jsem doslova nedýchal a dokonce jsem zapomněl, že se mi chce na záchod. Co tu opět předvádí Hanks a to hlavně opět v závěru je opět neuvěřitelné. Nemám, co bych filmu vytknul opravdu lahůdka… ()

PlutisMovie 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film 2013, co jsem viděl! Po celý film jsem byl napjatý, celý film jsem čekal jak to dopadne! Paul Greengrass, natočil skvělý akční thriller s výbornou tématikou. O hereckých výkonech Toma Hankse je myslím naprosto zbytečné cokoliv komentovat. Nejlepší jako vždy... Precizně zvládnutá scéna na ošetřovně, neumím si představit nikoho, kdo by ji zahrál lépe. 90% a víc.... ()

Ondr@932 

všechny recenze uživatele

Exelentně strhující atmosféra doložena skvělými hereckými výkony především Toma Hankse ! Film je sice přes 2 hodiny dlouhý, ale neobsahuje snad žádný úsek nudy ... Prostě špička roku 2013! A finále je natolik strhující, že bych se ani nedivil, kdyby tento film dostal nějakého oscara! 100% ()

michald99 

všechny recenze uživatele

Kapitán nákladní lodi přepaden piráty. Přesně tak, děj neslibuje nic super a já jsem si nedokázal představil, jak by mohl takovýto příběh utáhnout dvouhodinový trhák. Ale ono to nějak funguje. Film je sice zábavnější v první polovině, kde je film napínavý a nutí vás tajit dech, co se stane potom. Druhá polovina začíná být trochu nudnější, ale ke konci se film zase rozjede a zase vás nutí tajit dech. Sice vám film ruinuje jakési ujištění, že dobrák Hanks přece umřít nemůže, ale ke konci filmu mi atmosféra opravdu nahlodala ono ujištění. Film se tedy určitě řadí do kategorie "Nadprůměrné" a přestože v druhé půlce atmosféra trochu povadá, není to absolutně žádná nuda, kvůli které byste museli vypínat film. ()

goni 

všechny recenze uživatele

Takto ma vyzerat poriadny film! Od zaciatku do konca brutalne napatie, akcia, realisticke sceny, ziadne nelogicke nezmysly a ako celok absolutne uveritelne a realne. Uvodnych 20 min je trosku nezazivnych, ale od prveho kontaktu s piratmi sa to poriadne rozbehne a clovek si fakt ze nema kedy vydychnut... [15/2014]. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Neviem si síce predstaviť, že by som tento film pozeral druhý krát, ale "greengrassovská" kvalita sa mu uprieť nedá. To znamená, že napätie graduje celý film a je jedno, že jeho druhá polovica sa odohráva v podstate len na pár metroch štvorcových. Vďaka mágii režiséra pôsobí celok neuveriteľne autenticky a pritom filmovo, čo je aj zásluhou hercov, hlavne Hanks je veľmi presvedčivý. 8/10 ()

kamens 

všechny recenze uživatele

Film tuto událost podal trochu jinak než je popsáno v knize. Prostě je film inspirovaný touto událostí, ale některé věci se udály podle knihy jinak. Například po neuspěšném pokusu kapitána o útěk kapitána zlomili fingovanými popravami, horkem, ponížením že se pomočil. Kapitán při osvobozování byl v horším stavu, tak že akci ani uplně nevnímal. Kniha je vyprávění kapitána Philipse, jeho pohledu a uvažování. Film ukazuje tuto událost asi uceleným pohledem. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Typický Paul Greengrass, ještě pár takových filmů a můžeme směle mluvit o novém subžánru. Tom Hanks si sáhl na dno a podává mimořádný výkon. Barkhad Abdi využil svou příležitost naplno. Technická stránka je na špičkové úrovni (hlavně střih a zvuk). ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama