Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

pepo 

všechny recenze uživatele

Po nevýraznej Zelenej zóne ďalší Greengrasov masterpiece. Najväčším problémom je hudba pretože Zimmerovi minioni sa neserú. V kapitánovi phillipsovi sa im už nechcelo ani kopírovať takže asi polovica hudby je z united 93. nie kópia, priamo tá hudba napr. počas finále hrá toto http://www.youtube.com/watch?v=YZXjdKKa3jw . veľké mínus inak fantastického filmu, ktorému budem na oscaroch fandiť asi najviac.všetci do kina! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem více. Jak píše kolega Davies182. Prakticky bych mohl jeho komentář okopírovat. První hodinka super, pak to jde poměrně dlouhou cestou pomalu do kytek. Greengrass není úplně všemocný. 70% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Greengrass ve svých filmech vyznává konflikt moderní doby, ať už jsou to brutální vojenské zásahy (Krvavá neděle), teroristické útoky (Let číslo 93), války v arabském světě (Zelená zóna) či fiktivní příběh nepohodlného superagenta (Bournova trilogie). Pokud máte jeho tvorbu rádi, není třeba v případě Kapitána Phillipse váhat – jděte do kina a užijte si to. Dostanete velice působivý koktejl adrenalinu, vydatné eskalace, rytmické hudby a realisticky působícího zážitku, který kašle na heroizaci hlavních postav, zbytečně okázalé scény a Hollywoodem nasáklý patos. Jinými slovy, dostanete to, co patrně čekáte. Měl-li bych Kapitánovi něco vytýkat, byly by to chybičky spíše kosmetického rázu: mezi diváky střídavě milovaná a nenáviděná roztřesená ruční kamera skutečně působí poněkud úsměvně, když revmaticky snímá jedoucí auto s rodinou v civilním úvodu filmu. Greengrass přesto ví, co dělá a táhlé letecké záběry přístavů s obřími nákladními loděmi působí v kontrastu s rozklepanou ručkou o to majestátněji. Přechod z expozice do kolize se chytře odehraje v průběhu pasáže, kdy posádka nacvičuje postup při pirátském útoku, zatímco se chystají útočit skuteční piráti. Tam, kde by si akční klasikové vystačili s jednou scénou, rozehrávají tvůrci táhlou hru o nadvládu s několika vrcholy, přičemž pomocí drobných zvratů a nevyzpytatelného chování udržují permanentní napětí. V druhé půli přijde prakticky identický vývoj, akorát v opačném provedení (ti hodní nahánějí ty zlé). Pořád to funguje a těžko budeme klukům ze SEALs vytýkat, že je kvůli nim film příliš americký (ano, i takové ohlasy už internetem kolují). Pokud je vám to málo, dostanete v samém závěru emocionálně odzbrojující třešničku, jejíž devastující síle odpustíte cokoliv (včetně hudebního podkresu, nápadně připomínajícího Zimmerovu skladbu Time ze soundtracku k Inception). Možná proto, že je fajn občas vidět hrdinu proti své vůli, který si po procházce peklem uvědomí, co všechno si peklo mohlo vzít... a Tom Hanks je vážně vynikající. (kopie vlastního příspěvku pro Filmserver) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Darwin by zaplakal! Tenhle film ukazuje v plné nahotě, na co zhebne civilizovaná společnost, když v rámci utopické ideologie humanity a multikulti naprosto ztratí pud sebezáchovy. Komentář obsahuje spoilery, tak ho nečtěte, nebo se neposerte. Nákladní loď Maersk Alabama je sice větší než kravín s fotbalovým hřištěm a letištěm i s hangárem dohromady, přesto jde o snadné sousto pro vychrtlého Timura a jeho partu chcípáků. Jelikož Timur a jeho chcípáci jsou sice 4 (slovy ČTYŘI) Somálci, které inteligenčním kvocientem předčí i ty necky, na kterým připádlovali, mají však kalachy a ochotu je použít. Početnější posádka lodi Maersk Alabama naproti tomu má smrtelně nebezpečné předpisy, hadice nabité čůrkem vody a pár na hovno "protipirátských" mříží. V normálním, duševně zdravém prostředí by měli na palubě kulomet nebo šikovného snipera a mohli by z líných, agresivních niggaz nadělat krmení pro žraloky dřív, než by Timur a jeho chcípáci zařvali: "Nouplís!" Ovšem bílá rasa, stižená pocitem viny za všechno napáchané zlo světa, ztratila rozum, potřebu bránit své životy, majetky, kulturu... Raději si nechá nasrat na hlavy kdejakými opicemi. Proto musí "vyspělé civilazace" pořádat rozsáhlé námořní, vojenské či policejní manévry kvůli několika fanatikům z doby kamenné, proto naši hrdí předkové rotují v hrobech jak v mixérech, proto se tahle zeměkoule v prdel obrací! Formálně nemám filmu co vytknout, ale dementní scénář založený na skutečných (přesto neuvěřitelných) událostech mě celou stopáž příšerně rozčiloval. 70% ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Teď jsem já u kormidla, já vám ukážu, nadělat z vás povidla, to já dokážu. Já jsem první po Bohu, vymejšlím hesla, přikovu tě za nohu. Hoja hoj, kapitán, jo ho ho za toho život dám. Hip hip hurá kapitán! Kapitán Hanks! Tak kluci barevný, jaká strojovna, nechcete radši vodu a meloun, že jo? Ale pozor na střepy, když hopkáte bosky, to pak moc bolí. Přiznám, že to začalo celkem nadějně, ale co se dělo závěrečné dvě hodiny, to by snad nevymyslel ani Kapitán Kormorán. Rozpačité pocity z projekce snad pomůže rozptýlit Tobias Lindholm, případně Andrej Kavun. Nazdar, vlastně AHOJ! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kapitán Phillips je zdařilý snímek, který má dobrou zápletku, kterou napsal sám život, skvělého herce v hlavní roli, příjemnou hudbu a výborný, napínavý závěr, při kterém se snad poprvé za celý film může divák začít bát o hlavního hrdinu. Hodnocení je někde mezi 4 a 5*, ale přikloním se k plnému počtu za herecký výkon Toma Hankse na samotném konci, kdy opět potvrdil, jaký dar mu byl dán. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Strhující podívaná podle skutečné události od somálského pobřeží s výborným Tomem Hanksem a s hodnověrnými a překvapivě dobře hrajícími osmahlíky. 85% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film s touto tematikou by ma pokojne mohol odradiť...avšak Greengrassovi som verila, že nenatočí nič v štýle "pirátov Karibiku"...Tom Hanks ma po dlhom čase presvedčil, že je dobrým hercom, somálski piráti naopak nemuseli presviedčať absolutne ničím, boli neskutočne desiví od začiatku až do konca. Autentickosť, ktorá z filmu šla sa už nemohla vyšplhať vyššie na stupnici dokonalosti. Captain Phillips ma zasiahol priamo a presne, bola som znepokojená až kým sa neobjavili titulky. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Hloupá idylka o tom, jak statečně neasertivní kapča Tom přežije únos obří lodi negrem na kocábce, by se nmálem utopil při pokusu o útěk. Teď mě napadá, jak se říká útěku provedenému plaváním? Úplav? Nebo úplavice? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je len otázkou, do akej miery bol tento film realistický. V každom prípade bol ale celkom dobre nakrútený - tak povediac po hollywoodsky. Skoro si myslím, že somálski piráti, takto zahnaní do úzkych, by konali úplne inak, ale to je samozrejme vec filmárov. Ak je ale fakt, že sa na záchrane jedného človeka podieľala celá americká vojnová flotila, potom pekne ďakujem. Tom Hanks vo svojej ďalšej viac než vydarenej hereckej perforácií plnil, tak ako každý ďalší člen posádky, svoju očakávanú úlohu. Možno práve čitateľnosť postáv, ich rolí a zjednodušujúci scenár, bol tým, čo mi bránilo v úplnom napojení sa na film. Film som videl v originálnom znení a záverečné dojatie Hanksa ma nútilo k slzám. Je to pán herec. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Greengrass opäť dokazuje, že je majstrom svojho remesla. Jednoduchý a dobrý príbeh dostal perfektné režisérke balenie kde je technická stránka (strih, zvuk, kamera) opäť špičkovo dokonalá, rovnako ako Greengrassová atmosféra. Jediné mínus vidím v dĺžke filmu, pretože záver namiesto toho aby mal spád, je zbytočne naťahovaný. Po hudobnej stránke Henry Jackman nič nové neprinesie a len kopíruje Zimmera, ale hudba svoje splní. K výraznom plusom patrí aj herecký talent perfektného Toma Hanksa, ktorý podal asi najlepší herecký výkon v tomto roku. Škoda, že si to akadémia nevšimla. Minimálne tu nomináciu by si zaslúžil. 89% - 4* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Moje maniakální posedlost filmem byla definitivně potvrzena tohle úterý, protože to jsem prosím pěkně do kina běžel, abych se stihl nalodit na Maersk Alabama. S komentářem jsem chtěl počkat, až mi vychladnou lejtka, ale vzhledem k tomu, že dneska už je čtvrtek a já pořád nemůžu do schodů, jsem se rozhodl čekání odložit. Upřímně - čekal jsem větší bombu. Trailer zase jednou sliboval zajíce v pytli, protože tohle bylo tak trošku jako Pí a jeho život pod třiceti letech, akorát že místo tygrů a žiraf se k němu tentokrát přidalo stádo Somálců. Že je Tomáš z týmu extraligových herců jsem si všiml až na úplném konci, což podle mě zrovna v jeho případě neznamená, že by neměl natrénováno. Nebylo moc co hrát a nebylo moc na co koukat. Jeden z těch slabších příběhů podle skutečné události. P.S: Kdo ještě film neviděl, zkuste si tipnout, kolik Američanů je potřeba k chycení čtyř Somálců. Malá nápověda - spíš přidejte než uberte. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem nečekal, že mi to bude až takhle šmakovat. Prozatím vrcholný Greengrassův počin, nejen precizně vystavěný a dokonale gradující, ale především až hmatatelně autentický a surový. Každou ránu, která dopadne na obličej zajatého Phillipse, cítímě i na vlastním těle, nemluvě o dusivé atmosféře, jejíž zásluhou se strach o kapitánův život stále stupňuje, přestože všichni víme, jak to celé dopadne. Ojedinělá a přepoctivá lahůdka v rámci hrdinských "armádních" eposů, která se mi vetřela pod kůži ještě silněji než letošní Rivalové nebo Zmizení, a na druhou projekci se už těším jako malý harant, co má strach z vousatých pirátů s páskou přes oko. A Hanks je pro mě jasný oscarový vítěz. 100% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Don't be afraid Irish... everything will be OK! '' Co se týče adrenalinu a zvýšeného tepu, přirovnal bych film ke Greengrassově United 93 nebo k Affleckově Argu. Řekl bych ale, že je ještě o level výš. Zajímalo by mne kolik kardiaků a lidí s hypertenzí má už Greengrass na svědomí - ten chlap je nebezpečnej! :-)) Popis děje tu již padl, takže nebudu opakovat stokrát psané. Hanks kapitána Phillipse podal tak, že to asi lépe už zahrát nešlo. Naprosto s přehledem jsem mu věřil každé gesto, každé škubnutí svalu, přičemž v závěru jsem s ním už byl jedna duše jedno tělo. Herci Somálců byli také třída. Jjejich vyvalené oči, žluté zuby, opálená vychrtlá těla v nátělnících, v ruce ákáčka vážícící možná jak oni sami... Dokonalé černé kudlanky, které budete nenáviděl. K tomu lámaná anglina. Dokonalé. Občas ve zprávách slyšíme, že ta a ta fregata válečného námořnictva země XY zajala člun s bubáky v mezinárodních vodách u somálského pobřeží. Jindy zaslechneme jak piráti zajali loď XY a žádají výkupné. Prostřednictvím tohoto filmu si divák udělá dokonalou představu jak takový únos probíhá. Greengrass místy naťukává důvody pirátství, ale nehodlá nic vysvětlovat. Ve filmu na proč a proto není místo. A čas nemá ani Phillips ani Somálci. Mezi pár prohozenými větami mezi únosci a kapitánem cosi zazní jako oboustranná výčitka, ale vše rázem přebíjí eskalující drama a snaha přežít. Phillips si je vědom, že labilní vystreslí piráti mohou udělat kdykoliv cokoliv a pirátům je jasné, že přítomnost křižníku USS. Bainbridge nevěstí míle od somálského pobřeží nic dobrého. --- Somálsko, co s ním říkáte si... Na jednu stranu je vám těch bubáků líto, na stranu druhou si říkáte proč už tam dávno někdo nehodil atomovku... Kolik let už tam v mezinárodních vodách ty gangy loupí a i vraždí? S teroristy se nevyjednává, ale pěkně mimo kamery nejedna země a korporátní společnusti cálůjí za osádky, lodě a náklad nemalé sumičky, takže místní pirátští bossové už ani nevědí co si ještě kupovat. Některá území z pirátství tak profitují, že se celé vesnice změnily v moderní města s infrastrukturou tak jak je známe ze západu... Z filmového hlediska nebýt Somálska a hrůz tam, nevznikla by celá řada skvělých filmů např. Black Hawk Down ad... Film jsem viděl hodně pozdě a na konci jsem byl tak rozfajrován, že jsem dlouho nemohl usnout. A to od super filmu očekávám. Jedinou výtku mám k hudbě a souhlasím s Dadelem, ač byla hudba skvělá - závěrečná skladba byl Hans Zimmer jak vyšitý (ač nebyl) - to když už je řeč o pirátství .,-) !!! Rozhodně ale film doporučuji vidět ! 5 skleněných střepů za dveřmi strojovny. * * * * * ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass je majster vypätých situácii. Pri filmoch, ktoré som od neho videl som sa nikdy nenudil, keďže sa v nich každú chvíľu niečo deje a vždy mi poriadne stúpla tepová frekvencia. Na podobnej vlne sa nesie aj Kapitán Philips. Krátky úvod a dostávame sa na loď, kde sa začína veľkolepá jazda, od ktorej som sa nemohol odtrhnúť a vydýchol som si o dve hodiny neskôr. Tom Hanks predviedol niečo famózne, pre mňa najlepší herecký výkon minulého roka. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass sa vracia na veľké plátna, a s ním aj Tom Hanks v životnej forme. Greengrass používa svoj klasický vzorec - bez zdĺhavých úvodov nás vrhne priamo do deja, pojatého veľkoryso realistickým štýlom, a všetko vsádza na jedinú kartu, teda to, čo mu vždy šlo najlepšie - suverénne vybudované non-stop napätie, ktoré nepoľaví ani na sekundu, a nedovolí vám odtrhnúť sa od obrazovky (v mojom prípade) a tvorí scény, ktoré vám utkvejú v pamäti (verbovanie pirátov, prvotné prenasledovanie, nalodenie sa). Nechýba ani typický striedmy pohľad z "druhej strany barikády" zastúpený najme útržkovitými dialógmi s pirátmi ("humanitárna" pomoc od USA, podmienky, ktoré ich nútia k takémuto konaniu, tlak šéfov gangov), ktorý pomáha utvoriť si celkový obraz o dramatickom únose 7. apríla 2009, z ktorého sa kapitán Richard Phillips psychicky zotavoval viac než rok. Popri Rivaloch absolútna špička tohoto roku. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle se maj točit propagační materiály na US Navy SEALs. Dvě hodiny v plném napětí tak, jak to umí jen Greengrass. Film si sice za pár dní pamatovat nebudu, ale rozhodně jsem si ho stoprocentně užil. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama