Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Celosvětová premiéra proběhla 27. září 2013 na filmovém festivalu v New Yorku. (Varan)
  • Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II. (Maulincio)
  • Členové USN VBSS týmu jsou při vyjednávání ozbrojeni útočnými puškami M4A1 a na člun přimontovaným kulometem M240 GPMG. Odstřelovači týmu SEAL používají odstřelovací pušku Knight's Armament SR-25 (označenou jako Mk 11 Mod 0) se supresorem a adaptérem pro noční vidění a odstřelovací puškou Heckler & Koch HK417 taktéž se supresorem. (Maulincio)
  • Piráti jsou vyzbrojeni třemi útočnými puškami Norinco Type 56 a jednou Norinco Type 56-1 (56 se sklopnou pažbou). Čínská útočná puška Type 56 (vyráběná společností China North Industries Corporation nebo Norinco) je při natáčení filmů zdaleka nejčastěji používaným derivátem útočné pušky AK. (Maulincio)
  • Natáčení na otevřeném oceánu nebylo vůbec jednoduché. Tom Hanks (kapitán Phillips) si postěžoval, že při natáčení v záchranném člunu se hercům hrající somálské piráty udělalo nevolno, což u nich vyvolalo zvracení. A nebohý Tom skončil v jejich hledáčku. (Linkyc)
  • Na záchranné operaci zachycené v tomto filmu se jako voják z jednotky Navy SEAL podílel mimo jiné i Mark Owen, člověk, který se zúčastnil i operace Neptune Spear, která měla za úkol zneškodnit Usámu bin Ládina a byla zachycena ve filmu 30 minut po půlnoci (2012). O obou operacích píše ve své knize "No Easy Day", která vyšla v roce 2012. (Andy.)
  • Únos lodi Maersk Alabama znamenal první zdařilý útok pirátů na plavidlo pod americkou vlajkou po téměř dvou staletích. Poslední takové incidenty se odehrály v letech 1815-1821. (Jozka7)
  • Loď Maersk Alabama byla somálskými piráty napadena v letech 2009-2011 celkem pětkrát. Po prvním útoku v dubnu 2009, o němž pojednává tento film, byla na loď umístěna ozbrojená jednotka. Všechny čtyři následující útoky pirátů 18. 11. 2009, 29. 9. 2010, 8. 3. 2011 a 14. 5. 2011 tak byly efektivně odraženy. (Jozka7)
  • Filmaři strávili na lodi Alexander Maersk 9 týdnů. (M.B)
  • Tom Hanks (Phillips) potkal představitele somálských pirátů poprvé až při natáčení scén, kdy dojde k obsazení můstku lodi Maersk Alabama. Šlo o záměr režiséra Paula Greengrasse, aby reakce mezi herci obou kapitánů byly co nejautentičtější. (Mr. Filuta)
  • Pôvodný strih obsahoval ďalšie scény s Catherine Keener, ktorá mala hrať manželku kapitána Phillipsa (Tom Hanks) a prežívať spolu s ním utrpenie na diaľku a tlak novinárov, ktorí ju mali obťažovať svojimi otázkami. Paul Greengrass nakoniec túto podzápletku vymazal, aby sa celý dej sústredil len na ústredný motív, takže Keener sa vo filme vôbec neobjavila. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote sa piráti plánovali stretnúť s inými pirátskymi skupinami v pobrežnej oblasti, ktoré zadržiavali ďalšie unesené obete a mohli im poskytnúť bezproblémový útek. (Arsenal83)
  • Paul Greengrass v rozhovore povedal, že somálskych pirátov vnímal ako zločincov, nie teroristov, a že chcel, aby príbeh obsahoval aj ich zúfalstvo a ochotu robiť nelegálne a násilné veci ako súčasť beznádeje života v Somálsku. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote jeden z mužov z posádky po incidente Richarda Phillipsa (Tom Hanks) zažaloval. Tvrdil, že Phillips si bol dobre vedomý nebezpečenstva v somálskych vodách, ale aj tak ich všetkých ohrozil, pretože chcel dostať zásielku do prístavu rýchlejšie, aj keď mu samotná lodná spoločnosť poslala nótu, v ktorej mu odporučila vyhnúť sa tejto oblasti. (Arsenal83)
  • Žiadny zo somálskych hercov vo filme nikdy predtým nehral. Štyria somálski herci boli vybraní podľa riaditeľky kastingu Debbie DeLisi, pretože to boli tí „vyvolení zo skupiny, ktorá na kastingu vyčnievala“. (Arsenal83)
  • Na somálske obsadenie filmu sa vyberalo z viac ako 700 účastníkov kastingu v roku 2011, ktorí prišli do komunitného centra Briana Coyla v Cedar-Riverside v Minneapolise. (Arsenal83)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama