Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Recenze (331)

Wicky 

všechny recenze uživatele

Sice s předvídatelnou pointou, ale i tak to funguje. Milé a dojemné. Ústřední trio navíc přesně zapadlo do svých rolí - jak to platí pro protivnou, ješitnou britku Emmu Thompson, přes věčně usměvavého a štědrého Walta Disneyho (Hanks) až po zdrceného hrdinu pana Banskse (Farrell). 70% ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Mary Poppins jsem nečetl, neviděl a ani to neplánuji. Osobně ten příběh považuji za průměrný, neboť to, co zažila hrdinka coby dítě, zažili a zažívají mnoho ostatních lidí a pochybuji, že jim filmové odvyprávění téhož v jejich bolesti nepomůže. Proč tedy dávám pět hvězd? Ty dvě hvězdy jsou za naprosto úžasnou Emmu Thompson, která bezkonkurenčně ovládla celý film a naprosto zastínila Hankse, kterého jinak jako herce mám rád a který však v tomto filmu se prostě Emmě nevyrovná. A taky v těch dvou hvězdách je i Paul Giamatti, který svou nenápadností řidiče paní Traversové při každém vstupu do filmu strhne na sebe pozornost, kterou si jinak po celý film usurpuje (v kladném slova smyslu) Emma Thompson. ----------edit---------- Aktualizuji komentář: Nakonec jsem Mary Poppins viděl. A nic to na mém původním komentáři nezměnilo. ()

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustila s nevelkým očekáváním až na to, že jsem podle nominací na Zlatý Glóbus a veřejným nesouhlasem Meryl Streep s nenominováním Emmy Thompson na Oskara věděla, že tato herečka předvedla opět skvělý výkon. Už v první minutě, kdy zazněla jedna z mých oblíbených písní z Mary Poppins, jsem propadla kouzlu filmu. Autorčin příběh byl pro mne novinkou, ale Mary Poppins znám dokonale, takže veškeré narážky, o kterých jsem věděla, jak nakonec na plátně dopadnou byly tak skvostné, že jsem střídala výbuchy smíchu s otevřenou pusou a dvakrát mi vyhrkly i slzy do očí. Dokonce se mi provedení písní líbilo více než ve filmu Mary Poppins (nepochopte mě špatně, Julie Andrews bude v mém srdci nadosmrti), kdo by totiž odolal klavíru s nadšením dvou mladých skladatelů a ještě k tomu s tančící a zpívající Emmou. ()

noby 

všechny recenze uživatele

(malinko spoileroidní) Rozkošný příběh, citlivě zpracovaný, skvělé řemeslo, výtečné herecké výkony, ale způsob, jakým se posouvala hlavní hrdinka…to zkrátka drhlo. Ani deus ex machina není třeba, když máme kouzelný proutek. A jak to tak drhlo, bylo vidět, že ani ten zbytek není tak dobrý, jak se na povrchu tváří. Rozkošný příběh vypráví o tom, kterak byli u Disneyho fajn a jedné autorce se to nelíbilo a pak líbilo. Citlivé zpracování je pět povrchních postav, o obsazení flashbacků raději nemluvě. Skvělé řemeslo je hra na jistotu s trochou kýče. Jediné, co obstojí, na čem stojí celý film a zážitek z něj, a co je ostatně jediným důvodem výš zmíněných pozitivních dojmů, jsou herecké výkony. Tom Hanks je typicky milý, a kdyby Emmě Thompson nepodrážel nohy scénář (i ty flashbacky, ukazující, že hrdinka žije v minulosti, jsou v pohodě), uvěřil bych jí cokoli. (Ale ano, oba jsou z mých oblíbených.) ()

macuzuz 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy tohoto typu, takže já osobně jsem byla nadšena. Myslím, že film byl velmi dobře zpracován a scénky z obou časových os na sebe krásně logicky navazovaly. Celý příběh byl velmi příjemný a dokázal v člověku vyvolat různé pocity, které se velmi rychle střídaly. Radost nahrazoval smutek, smutek štěstí a štěstí pocity nostalgie. Film byl inspirován skutečností a dokonce se zde objevily i fotografie a nahrávky z reálného života, což závěru dodalo nádech sentimentu. Pro mě měl film vše, včetně skvělých herců. Takže osobně nechápu některé záporné kritiky. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Jedna další pěkná role pro Toma Hankse. Emma Thomson hrála fakt příšernou ženskou ale nakonci už jí máte rádi. Colin Farrell si zde napravuje svojí reputaci. Film má poutavý příběh a je obdařen spoustou emocíi. Vtáhne vás do děje a doufáte , že to s Panem Banksem dopadne dobře. Nebojte vložil se do toho přece Walt Disney, takže to jinak než dobře dopadnout nemůže. Pěkný oddychový film. 75% ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný, oddychový a pozitívny film o príbehu autorky slávnej Mary Poppins. A nebol to ani tak príbeh, ktorý ma zaujal, ale krásne, čitateľné, humorné i dojemné herectvo skvelej Emmy Thompson. Jej úloha dostala samozrejme najviac priestoru, ale zvládla ju z noblesou jej vlastnou, nestratili sa však ani vedľajšie postavy. Či už Tom Hanks ako Walt Disney alebo trojica scenáristov a povedzme, že aj Colin Farrell sa dal zniesť, už takmer tradične v roli chlapa trpiaceho nejakým sociálno-patologickým javom. Obe dejové línie boli pekne stvárnené, možno sa zo začiatku zdalo, že každá rozpráva o niečom inom, ale nakoniec do seba veľmi dobre zapadli. Ja som pri "záchrane pána Banska" strávila veľmi príjemný večer. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Velice se mi líbilo, že jsme se mohli v tomto filmu podívat, jak to někdy při natáčená filmů chodí a nahlédnout do zákulísí natáčení tedy již staršího ale pěkného flmu Mary Poppins. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení v rámci projekce CSFD (ze které jsem se zapomněl odhlásit :-D) Rutinně natočený zábavný film, nic víc, nic míň. Nehledal jsem tam žádné freudoviny ani studiovou politiku a zkrátka se bavil. ()

amna 

všechny recenze uživatele

příjemný film, který mě překvapil a dojal. a překvapil tím, že je dobrý :) dějem určitě nikoho nepřekvapí, všichni dávno víme, jak to celé dopadlo.... ale i tak si tenhle film může divák dosyta užít. Tom Hanks i Emma Thompson dokazují své kvality. a já si teď musím pořád broukat Let's Go Fly a Kite a brzy se chystám se zase si zopakovat Mary Poppins. Na blogu dávám pěkných 75%. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Superkalifragilistikexpialidociózní! Perfektní herectví snad všech zúčastněných v neobjevném, ale přesto dojímavě fungujícím příběhu dle skutečnosti (určitě hodně přikrášlené, ale to zde není na škodu, ba právě naopak). Nerad to u takových "kalkulovaných" filmů přiznávám, ale toto mě vážně dostalo (možná i proto, že Mary Poppins mám moc rád). ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

45% Nuda a zase znovu nuda. Dvě hodiny! E. Thompson a její postava Traversové mě vytáčela od první minuty. Příběh, který se odehrával v současnosti by vystačil na půl hodiny, respektive průběh zfilmovávání Mary Poppins, kdy se filmové postavy dohadují, domlouvají, komunikují a tvoří neměl ani trochu žádný náboj. Film pak nezachránila ani druhá dějová linie z dětství Thompsonové. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Disneyho trampoty se získáním práv na Mary Poppins zpočátku působí dohromady se vzpomínkami autorky předlohy Emmy Thompson na dětství poněkud nesourodě, v průběhu času se však tyto linie podaří skloubit a počáteční komediální směřování se sofistikovaně přeorientuje na lehce dojemné osobní drama plné sentimentu. Emma Thompson předvádí parádní výkon, zastiňující i Toma Hankse – taktéž výborného. (Ne)skrytá sebepropagace studia Disney se naštěstí drží ve zdravých mezích. 70% ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Začiatok sa s divákom nemazná a vytasí na neho hneď dve časové línie s navyše neznesiteľnou autorkou románu Mary Poppins. Postupom času divák pochopí dôvod rozprávania dvoch príbehov a od nuly si začne budovať vzťah s hlavnou predstaviteľkou. Táto nebezpečná hra sa tvorcom nemusela vyplatiť, predsa len je to ako keby ste Emme Thompson hodili do hlavy oscara a potom jej pogratulovali k víťazstvu. Jej náprotivok Walt Disney je presným opakom a vďaka spoľahlivému Tomovi Hanksovi si vytvoríte možno falošnú zato príjemnú mienku o jeho postave a štúdiu samotnom. Vopred bolo jasné, že príbeh najmä ku koncu bude hrať na sentimentálnu nôtu, ale k presladeným momentom, možno jednému (vzťah so šoférom), našťastie nedôjde. Rovnako mi nedá nespomenúť solídneho Colina Farrela a prekvapenie s akým narukovali počas záverečných titulkov, takže sa oplatí počkať. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je dost ovlivněný tím, že postava Walta Disneye a celý kreslený svět kolem něj mě fascinuje. Hrozně rád bych někdy viděl film přímo o něm, o tom jak začínal, jak slavil první úspěchy s Mickey Mousem, který převálcoval tehdejší hvězdu animovaných filmů kocoura Felixe, jak pak vyběhl s pravým autorem slavného myšáka Ubem Iwerksem, jak navzdory všemu a všem natočil Sněhurku a sedm trpaslíků, jak se kvůli jeho nesnesitelné povaze bouřili zaměstnanci studia, jak nepěkně se zachoval v době tzv. McCarthysmu atd. Disney v tomto filmu je milý strejda, takový, jakým chtěl pro veřejnost pravý Disney být, ale ve skutečnosti jím nebyl. Zachraňte pana Bankse je příjemný film, hezky se na něj dívá a herci hezky hrají. Nic víc, nic míň. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama