Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké památky hanácké metropole a blízkého okolí. Olomoucké baroko je fenomén, který představuje specifický odstín evropské kultury. Tento výtvarný sloh se výrazně vepsal do tváře města. Nejen architekturou, ale i nezvykle vysokým počtem církevních památníků a obrovskými uměleckými sbírkami olomouckých biskupů a arcibiskupů. Olomoucké baroko je ale i současnost města. Nejen faktem své existence, ale i duchovním a kulturním životem, který inspiruje. Dokument Theodora Mojžíše je natočen ve všech čtyřech ročních obdobích a ukazuje tak krásu města v proměnách času. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

pávek 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracované, denně se tudy toulám a je velká škoda, že se těmto místům vyhýbají turisté jak naši,tak i ti zahraniční. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Obstojně natočený dokument, jemuž lze vytknout pouze zjevnou "nízkonákladovost". Příjemné je to, že se tvůrci na jedné straně snažili vytvořit více než jen "ilustrovaného průvodce", při němž by sterilně čtený komentář jednoduše doplňovaly záběry lokalit a na druhé straně nerezignovali na informačně hutné sdělení, které je srozumitelné pro laiky a přitom nepochybně neurazí odborníky. Celkový dojem: 80% ()

Reklama

kpt_ROCOR 

všechny recenze uživatele

Bishopova pomsta aneb bratr Jan je hluboce konsternován: chce to pořádnej orkán, nebo ruský rakety (nebo zápalný rakety: ""z druhé poloviny 14. století, z počátků vlády dynastie Ming (v roce 1368 svrhla mongolskou dynastii Jüan a postupně vytvořila v Číně centralizovanou despotickou vládu v čele s císařem, který měl veškerou civilní i vojenskou moc), se dochoval popis dvou raketových zbraní: "Létajícího krkavce" a "Létající pumy podobné hromu". "Létající krkavec" představoval papírového ptáka, k němuž bylo připevněno několik raketových motorků, které zbraň vynášely do vzduchu. Po dopadu zbraně na zem se do všech stran rozlétla zápalná směs, maximální dostřel zbraně byl kolem 340 metrů. "Létající pumu podobnou hromu" tvořila papírová koule o průměru asi 15 cm, která byla opatřena dvěma křidélky. Uvnitř koule byl jednak střelný prach pro pohon, jednak zápalná hmota, která při dopadu na zem způsobovala ve svém okolí požáry. Během letu tato puma vydávala ohlušující rachot, čímž se značně zvyšoval psychologický účinek zbraně na nepřítele."" ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama