Reklama

Reklama

Dirch Hartvig Passer (18. května 1926 – 3. září 1980) byl uznávaný a oblíbený dánský herec. Proslavil se především svými improvizačními schopnostmi a díky filmografii čítající na 90 filmů byl jedním z nejvýraznějších herců Dánska. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak to nebude smiešne, si mŕtvy Preben. Bude to fungovať. Ver mi. ... a fungovalo. Keď si pozriete všetky tie jeho známe scénky na nete, pochopíte prečo ho Dánsko milovalo. Film je kvalitne natočený, ale miestami pôsobí skratkovito, akoby vás nútil čítať medzi riadkami. Nikolaj je medzi mojimi obľúbenými hercami už nejakú tú dobu, a zostáva tam aj naďalej. Famózny výkon. Evulienke3 vďaka za titulky. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Osudy komiků nebývají právě veselé. Jen si myslím, že film o u nás naprosto neznámém dánském komikovi, jehož staré filmy jsou k dostání jen v dánštině, nemá naprosté většině českých diváků naprosto co říct. Dirch Passer není Andy Kaufman a jeho životní příběh nepřevedl na plátno Miloš Forman. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco zahrané, perfektne nakrútené, avšak životopisné filmy nie sú mojou šálkou kávy. Výnimkou by azda bol o Bukowskom, alebo Hunter S. Thompsonovi. Bez toho, aby zanechal akékoľvek emocie vo mne, mi tento film o najväčšom dánskom komikovi Dirch Passerovi, preletel pred očami. Nebavil som sa, ale ani nenudil. Zajtra si zrejme nespomeniem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neslyšel o dánském komikovi Dirchovi Passerovi, nic jsem z jeho bohaté filmografie neviděl (ač to možná časem napravím). Těšilo mě však, že nešlo o životopisný snímek tradičního ražení a stejně jako např. i u Francova The Broken Tower jsem mohl s naprostou neznalostí vnímat hlavně zajímavou a univerzální výpověd s náhledem do života osobitého umělce, tentokrát komika. Komika milovaného publikem, pochybujícího o své pověsti, konfrontovaného se zákulisními problémy či bojujícího s touhou prosadit se úspěšně i v dramatickém počinu. Celý film je natočen pozoruhodně a působivě se v něm prolíná komedie z jeviště s často přítomným jevištním dramatem, i navzdory silně komornímu nádechu skvěle šlapal a neustále mě upoutával, překvapil mě kombinací tragického konce s velkolepým muzikálovým číslem na závěr... a Nikolaj Lie Kaas? Skutečně famózní výkon! To, co tady po celý film předváděl, kolik poloh vystřídal, jak neustále přecházel z osobité a vtipné komiky do charakterní, silně psychologické roviny své postavy, nestačil jsem čumět. Fascinovalo mě ho sledovat a už jen kvůli jeho výkonu rozhodně Dirch stojí za zhlédnutí. Nechci, aby to vyznělo vůči komikům nebo Nikolaju L.K. jakkoliv nefér, dosud jsem Kaase viděl asi v 4 dánských komediích, kde mě povětšinou dost zaujmul, ale po zhlédnutí Dircha u mě rozhodně stoupl teprve výš a také mě ještě více nalákal se podívat na některé další počiny s ním. Skvělý zážitek, tady po delší době uděluji plnou palbu pro film ze současné tvorby. [90%] ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Herec celým menom Dirch Hartvig Passer sa narodil v roku 1926 v Dánsku. Preslávil sa ako zabávač, napriek tomu, že v súkromí bol veľmi hanblivý a uzavretý. Pôvodne mal byť námorníkom avšak kvôli morskej chorobe sa tejto kariéry vzdal. V roku 1950 vytvoril kabaretné duo s Kjeldom Petersenom. Po jeho smrti v roku 1962, ktorá ho veľmi hlboko zasiahla, sa na päť rokov stiahol do ústrania. Znova začal vystupovať v roku 1967. Preslávili ho hlavne jeho skeče, ako po rusky hovoriaceho klauna. Jeho kariéru predčasne ukončila jeho smrť. Skolaboval priamo na javisku. Zomrel v roku 1980 vo veku 54 rokov. Dáni ho milovali a dodnes milujú. Toľko som si vygooglila. Milujem filmy s príbehom, a tento ho má hneď v niekoľkých rovinách. Nie som si istá či by film na mňa pôsobil rovnako, ak by som nepatrila k ľuďom, čo si radi zapátrajú a zisťujú súvislosti. Tí ktorí si tú námahu dajú, budú v tomto filme odmenený dvojnásobne. Znalosť istých faktov je totiž pri tomto filme obzvlášť zaujímavá. Napríklad, keď sa vo filme spolu s Nikolajom objavuje postava jeho otca Prebena, ktorý spáchal samovraždu, keď mal Nikolaj 8 rokov, či keď si uvedomíte, že to dieťa, ktoré v postave Dircha hrá, je vlastne on sám a hovorí o svojom mladšom bratovi...Alebo tie prestrihy striedajúce reálny život zo skečmi z predstavení. Niekedy povedia viac, ako tisíc slov. ...Film Dirch veľmi citlivo, miestami aj veľmi intímne vykresľuje osudy tohto smutného dánskeho klauna. Úlohy samotného Dircha sa ujal už spomenutý Nikolaj Lie Kaas a ja musím povedať, že z jeho herectva v tomto filme som doslova padla na zadok. Majstrovský kúsok. Druhá poklona patrí režisérovi Martinovi Zandvlietovi, za to že zrežíroval životopisný film hodný tohto pomenovania. O Dirchovi som nemala ani potuchy, ale už mám a okrem Dánov ho milujem už aj ja, alebo jeho predstaviteľa? No, to nechajme tak... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, kteří z rozmaru tvrdí "že zemřou v práci", jsou lidé, co zemřou v práci a ani to nevědí a jsou lidé co pracují proto aby při práci zemřeli. Komik Dirch Hartvig je toho jasným důkazem. Jeho smrt však nikdy nebude zapomenuta a jeho smích nás bude doprovázet až na konec světa. (Dánské motto) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nikolaj Lie Kaas tu ukazuje, jak moc je všestranným hercem, a i přesto, že se jeho obličej neumí usmívat, a pokud už se o to pokusí, nějak mu o nevěříte, tak dovedl skvěle zahrát komika se všemi jeho nuancemi. Problém je v tom, že tohle je trochu tradiční příběh, který si s životopisem o komikovi představíte, ale právě Nikolaj mě dostal. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Vnitřním démonům se nelze vysmívat do nekonečna. Lidský strach z osamělosti nakonec mnohé přivede do náruče smrti. ()

magnolia 

všechny recenze uživatele

to, co tam předvádí nikolaj lie kaas, člověka shodí ze židle a jeho charisma smete ze stolu. když navíc hraje sám sebe (http://www.youtube.com/watch?v=kBx8hewtGGI), když svou postavu v dětství znal a když se ve filmu mihne jeho otec (který v nikolajově osmi spáchal sebevraždu)... jde o dost silný zážitek s dost dobrou režií. // ok, mám pro nikolaje lie kaase "menší" slabost : http://www.youtube.com/watch?v=Z41ajhn0MpM http://www.youtube.com/watch?v=UATWC5jSjOo http://www.youtube.com/watch?v=23f3n89KzOo&playnext=1&list=PLAC383566C267C5C7&feature=results_video ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný snímek zdobí především skvělá hudba a vrcholný herecký výkon Nikolaje Lie Kaase v roli populárního dánského komika Dircha Hartviga Passera, který ač se na jevišti prezentoval jako veselý klaun a získal si spoustu fanoušků, tak v soukromém životě se mu štěstí do značné míry vyhýbalo. Tvůrci se zaměřili kromě známých divadelních výstupů také na jeho přátelství s kolegou Kjeldem Petersenem a na velkou osamělost, danou překvapivě introvertní povahou. Nevím, jestli by mi Dirchův specifický styl humoru seděl, ale určitě bych se ráda podívala na nějaký film, v němž hrál. (70%) ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

O herci Dirchu Passerovi jsem nikdy dřív neslyšela. Myslím, že ani jeho humor by mi příliš neseděl. To ovšem neznamená, že mě nemůže zasáhnout a nemohu ocenit film o tomto umělci. Je totiž vynikající a skvělý. A zajdu ještě dál a použiji klišé herecký koncert a mistrovské dílo. Tak. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale nudil jsem se a ke konci už hodně, že ten film musel dát nadvakrát. Stopáž je neúměrná a film se pak točí okolo zamotaného kruhu, který nechá jen vyniknout skvělého Kaaseho. Celkově je to jak když koukáte na divadelní představení ve filmovém pojetí, kde bohužel nedostáváte nic moc navíc. Dirch se svým kamarádem a kolegou hrajou představení, pak přijde smutná událost po půlce filmu a Dirch jen hraje, chlastá a občas si zajde za nějakou tou paninkou udělat radost a potápí se v kruhu. Martin Zandvliet rozhodně umí .Jeho film Under sandet byl skvělý a jako scénarista taky, jen toho není mnoho a nejspíš ani tenhle životopisný film není tak úplně pro všechny. Je to vcelku prázdná lastura, která sice se rozjede dobře, ale hrozně vyprchá až se úplně ztratí. Filmu by slušelo v pohodě 90 minut, zkrátit některá představení a zaměřit se i na ten život mimo, který sice je, ale na můj vkus dosti prázdný. Nejspíš byl i tak skutečný, ale o to právě nechápu tu délku filmu a delší inscenace, kdy to někdy vypadá jak když sledujete muzikál. 55% ()

Reklama

Reklama