Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Václav Havel se v exkluzivním rozhovoru s arcibiskupem Dominikem Dukou zamýšlí nad nedávnou minulostí a také nad budoucí vizí české společnosti. Exkluzivní besední pořad, setkání dvou mimořádných lidí, prezidenta Václava Havla a arcibiskupa Dominika Duky. Jde o reminiscenci na jejich setkání, která se konala v cele věznice na Borech a která se stala místem propojování teologických, filozofických a společenských témat a myšlenek. Důležitý je aktuální rozměr, tedy promýšlení současných palčivých témat naší společnosti. Společný výslech bude setkáním dvou bývalých muklů: Václava Havla a Dominika Jaroslava Duky před kamerami. Ve věznici na plzeňských Borech se sešli v roce 1981. I když spolu neseděli tzv. na jedné cele, seznámili se, spřátelili a pravidelně setkávali k rozhovorům nad společenskými, lidskými a náboženskými otázkami. „Seděli" spolu a zamýšleli se ve vězení nad otázkami o Boží existenci i nad budoucím uspořádáním svobodné společnosti a církve. Nyní spolu znovu „sedí" v pořadu ČT. Jaké jsou jejich vzpomínky, hodnocení i výhledy? Jaké mají pohledy na současnost církve a společnosti, jaká jsou jejich přání? Divákům se naskytne mimořádná příležitost naslouchat, sledovat rozhovory obou spoluvězňů, kteří měli a mají vliv na formování společnosti. Rozhovor byl natočen v pátek 11. 11. 2011 v intimním prostředí podkrovního bytu arcibiskupského paláce s kulatými okny s výhledem na Prahu.

Spisovatel Jiří Stránský se v exkluzivním rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou zamýšlí nad nedávnou minulostí a také nad budoucí vizí české společnosti. Pokračování exkluzivního besedního pořadu, jehož hlavní filozofií je zprostředkovat setkání osobnostem, které si umí vzájemně naslouchat a rozvíjet prostřednictvím dialogu své myšlenky. Proto tentokrát u společného stolu s Dominikem Dukou v podkrovním bytě arcibiskupského paláce zasedl scénárista, spisovatel a autor seriálu Zdivočelá země Jiří Stránský. Spojuje je minulost disidentů, utlačovaných komunistickým režimem, zážitky z doby odsouzení a věznění a především žité zkušenosti historie naší země. Společným jmenovatelem je také postava letce v rodinách obou: u D. Duky je to jeho otec, u J. Stránského jeho tchán. V přátelské, laskavé atmosféře, ve vzájemné úctě a respektu otevírají nejširší škálu témat, zejména historii a současnost naší země, tak jak se v konečném důsledku dotýká a formuje srdce současných lidí, občanů naší společnosti.

Astronom Jiří Grygar v exkluzivním rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou nad otázkami vědy a víry, o jejich propojení v minulosti i budoucnosti a kráse dalších společných světů. Již třetí pokračování exkluzivního besedního pořadu, jehož hlavní filozofií je zprostředkovat divákům setkání významných osobností. Jejich zdánlivě rozdílné světy se dotýkají a vzájemně obohacují. Jsou to lidé, kteří si umí vzájemně naslouchat a rozvíjet své myšlenky prostřednictvím dialogu. Proto tentokrát u společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedl astronom, astrofyzik a významný popularizátor vědy Jiří Grygar. Spojují je nejen otázky propojení vědy a víry, ale i zájem o problémy celé společnosti. Jejich rozhovor navazuje na vysílání již dvou společných „výslechů" s kardinálem Dominikem Dukou. První z nich natočili tvůrci ČT jako poslední televizní rozhovor Václava Havla dne 11.11. 2011, pět týdnů před jeho smrtí, u příležitosti 30. výročí jejich společného uvěznění v Plzní na Borech. O rok později zasedl Dominik Duka ke společnému výslechu se scenáristou, spisovatelem a autorem seriálu Zdivočelá země Jiřím Stránským. Letos poprvé se režie naplno ujal Jiří Strach, který předchozí díly doprovázel svou režijní spoluprací. Svým upřímným celoživotním sledováním světů těchto osobností obohatil jejich setkání o svůj pohled na obsah těchto klíčových témat, aby je bylo možné divákům co nejlépe zprostředkovat.

Setkání dvou výrazných mužů českých dějin. Každý z nich se svým nezaměnitelným rukopisem podepisuje do naší historie. Jejich rozjímání nad tím, jak na ni nahlížejí, jak vnímají společnost, její minulost i současnost přinášíme v tradičním novoročním rozhovoru kardinála Dominika Duky. Již čtvrté pokračování exkluzivního besedního pořadu, jehož hlavní filozofií je zprostředkovat divákům setkání významných osobností. Jejich zdánlivě rozdílné světy se dotýkají a vzájemně obohacují. Jsou to lidé, kteří si umí vzájemně naslouchat a rozvíjet své myšlenky prostřednictvím dialogu. Proto tentokrát u společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedl nástupce Václava Havla bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Jejich rozhovor navazuje na vysílání již tří společných „výslechů" s kardinálem Dominikem Dukou. První z nich natočili tvůrci ČT jako poslední televizní rozhovor Václava Havla dne 11.11. 2011, pět týdnů před jeho smrtí, u příležitosti 30. výročí jejich společného uvěznění v Plzní na Borech.

Před kamerami se sešly dvě významné osobnosti české společnosti: Tomáš Halík, laureát Templetonovy ceny, a Dominik kardinál Duka. Jaké jsou jejich myšlenky o naší a světové společnosti? A jakou by přáli českému občanovi cestu životem?

Profesor Jan Sokol v exkluzivním rozhovoru s Dominikem kardinálem Dukou nad otázkami společnosti a člověka se pokusí dotknout vnitřních lidských struktur, aby tak inspirováni minulostí i současností načrtli naději a cesty budoucnosti... U společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedá profesor, pedagog a významný současný český filozof Jan Sokol. Spojují je nejen otázky filozofie a teologie, ale i zájem o problémy celé společnosti. Jejich rozhovor navazuje na vysílání již pěti společných „výslechů" s kardinálem Dominikem Dukou.

U společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedá vrchní zemský rabín, dramatik, spisovatel, scenárista, náboženský myslitel, bývalý chartista a disident židovského původu Karol Sidon. Spojuje je osobní přátelství i duchovní svět. Zároveň je ale rozděluje jejich různý náboženský pohled, který se však překvapivě v mnoha ohledech shoduje. Rozhovor navazuje na vysílání již šesti společných „výslechů“ s kardinálem Dominikem Dukou.

U společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedá herec a politik Milan Kňažko. Spojuje je osobní přátelství i duchovní svět. Zároveň je ale někdy rozdělují jejich různé pohledy na společenská či politická témata. Milan Kňažko, o kterém můžeme prohlásit, že byl v době tzv. sametové revoluce „slovenským Václavem Havlem“, se spolu s Dominikem Dukou zamýšlí nad 30. výročím pádu komunismu v Československu, nad tím, co nás vedlo společnou minulostí, ale i nad výzvami současnosti a budoucnosti.

Deváté pokračování exkluzivního besedního pořadu, jehož hlavním záměrem je zprostředkovat divákům setkání významných osobností. Jejich zdánlivě rozdílné světy se dotýkají a vzájemně obohacují. Tentokrát oba spojuje osobnost prezidenta Václava Havla. Jsou to lidé, kteří si umějí vzájemně naslouchat a rozvíjet své myšlenky i popis reality prostřednictvím dialogu. Proto u společného stolu s Dominikem Dukou ve střešním altánu pražského arcibiskupství zasedl vlastní bratr Václava Havla, Ivan M. Havel. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

mosem 

všechny recenze uživatele

Pořad označený jako Talk-show, ale nejsem si docela jistý, jestli toto označení je právě pro tento dokument to nejpřesnější. Docela mně nevyhovalo prostředí - fakticky prázdná místnost snad měla evokovat vězeňskou celu, a dodat trošku emotivnější atmosféru, ale to jen samotná prázdnota nemůže dosáhnout. Obsahová stránka byla jistě již ovlivněna zdravotním stavem prezidenta Havla, a v mnohém se musel přizpůsobovat arcibiskup Duka, u kterého jsem tak nějak pocitově toto přizpůsobování se cítil. Souhlasím s uživatelem Mariin v tom, že největší hodnota tohoto díla bude dokumentační a historická, nedomnívám se však, že by to byl dokumen o prázdnotě a tápání naší země. Toto dokumentovat (prokázat nebo vyvrátit - už i s ohledem na zdravotní stav prezidenta Havla) už nemohl, a myslím si přímí účastníci dějinných událostí by to ani dělat neměli. Z jejich strany jde vždy pouze o jednostranný pohled, a to nejen v politice. ()

salahadin

všechny recenze uživatele

Vždy mě fascinovalo, kolik máme v Čechách společenských sudí, majitelů konečné pravdy a jednoduchých a jasných ortelů. Takže se ve zdejších duchaplných komentářích dočteme a rozhovorech dvou "nul" (zdravím jedničku Vikkiho), cosi o zaprodaných židácích (v čem se tato diagnóza projevuje?) a destruktérů naší ryzí české morálky (předpokládám, že Karlos80 viní za svůj amorální, hrubý a velmi urážlivý komentář Duku s Klausem že? Myslet si, že za rozvrat morálky národa může konkrétní člověk, je totéž, jako říci, že mi na hlavu spadlo jablko, protože padalo špatným směrem - nikoli že já jsem si špatně stoupnul přímo pod něj). Asi nejsem dostatečně stár a moudrý, abych mohl hodnotit lidi, nota bene ty, které osobně ani neznám (a tím myslím nejen Duku a spol., ale i zdejší komentérskou spol.)! Nezbývá než doufat, že naši slovutní komentérští kritici přijdou v budoucnu s duchaplnějším pojetím kritiky a rozšíří naše obzory čecháčkovství navzdory :-). ()

Reklama

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Díky, ale sváteční den si nehodlám kazit nějakým bezduchým žvaněním o demagogracii a svobodě od dvou samolibých hajzlů, kteří mají lví podíl na současném bídném stavu naší země a společnosti ve které se nacházíme na jejím morálním a mravním upadku. Výsměch českému národu od dvou zaprodaných chazarů (Klause & Duky). Co uvedené jméno to skutečně výkvět elity národa ale jakého národa..? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Díly: 2011 - Václav Havel, 2012 - Jiří Stránský, 2013 - Jiří Grygar, 2014 - Václav Klaus, 2015 - Tomáš Halík, 2016 - Jan Sokol, 2017 - Karol Sidon, 2018 - Milan Kňažko. Pokud by Václav Havel před pár dny nezemřel, hodnotil by se tento pořad jistě jinak. Ono v něm opravdu nezaznělo nic až tak zásadního, spíše to byl přátelský rozhovor mezi dvěma dlouholetými přáteli, kteří si u skleničky vína trošku zavzpomínali na staré časy a velmi korektně kritizovali dnešní jak společnost, tak také politické spektrum. Ale s ohledem na událost úmrtí Václava Havla tento pořad jako jeden z posledních, co vůbec natočil, získává na obrovském historickém významu. Hudební režie: Jitka Vavřichová (2011). Čtvrtý díl s Václavem Klausem byl docela vtipný, kdy Klaus háže úžasné obličeje, většinou přikyvuje, občas naopak nesouhlasí s kardinálem Dukou. Ale v zásadních otázkách se Duka s Klausem shodne, což není od věci. Rozhodně přínosnější díl než s Václavem Havlem. Hudba: Dan Gibson (2014). Pro rok 2015 si pozval kardinál jako hosta katolického kněze Tomáše Halíka. Vedla se výrazně filozoficko-teologická debata, místy poměrně těžká, místy obohacující, ale na každém místě určená pouze věřícím, nevěřící nemá šanci si z toho nic vzít. Rozhovor se také chviličku věnuje mezináboženskému dialogu, islámu a tzv. výbojnému islámu. Velmi náročný díl. Hudba: Dan Gibson (2015). ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Rozhovor dvou bývalých spoluvězňů hodnotící věci minulé a současné a přemýšlející o věcech budoucích. Ten je plný zajímavých myšlenek či námětů k zamyšlení. Jedna myšlenka za všechny od Dominika Duky: Evropa duši má. Evropané jí ale nenaslouchají. Myšlenka, pro kterou se i mě samotnému mnoho lidí nepovedlo přesvědčit, ale která je hodně hluboká a která si zaslouží dlouhé a intenzivní přemýšlení. Proto také nechápu mnohé komentáře odkazující k povrchnosti pořadu, který nemá vůbec co říct. Vzhledem k době, kdy byl tento pořad vysílán (tedy několik dní po úmrtí Václava Havla) asi většina lidí očekávala nějaký zásadní odkaz, epitaf či zhodnocení života, práce i filozofie bývalého prezidenta. Upřímně vzato bych si ale nedokázal představit nic kýčovitějšího. Pokud by se pořad zabýval "nekorektní" kritikou současné politiky ve stylu "blbé nálady", pak bych právě takový rozhovor považoval za docela povrchní (který by sice potěšil či vzbudil touhu "s tím" něco udělat, ale jinak by nepřinesl vůbec nic). Jsem tedy rád, že toto byl "pouhý" intelektuální rozhovor dvou starých přátel o hlubokých tématech k zamyšlení. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Rozhovor byl natočen v pátek 11. listopadu 2011 v intimním prostředí podkrovního bytu Arcibiskupského paláce přibližně pouhý měsíc před úmrtím Václava Havla. (navabaca)

Reklama

Reklama