Reklama

Reklama

Čechy – země stovek rybníků

(TV film)
  • Česko Čechy: Rok v mokřadech (více)

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární snímek o jednom z nejpůvabnějších českých regionů, natočený v česko-rakouské koprodukci. Tam, kde řeka Lužnice opouští Rakousko a překračuje hranice České republiky, leží pohádková krajina. To, co z ptačí perspektivy vypadá takřka jako divočina, je ve skutečnosti dílem lidských rukou. Bažinatou krajinu na jihu Čech lidé proměňovali už od středověku. Příroda tady nebyla zničena. Naopak, vzkvétala.
Lidé vytvořili v Třeboňské pánvi kouzelný kraj. Ráj pro divoká zvířata. Od počátku 16.století byly nedostupné bažiny na jihu Čech přetvářeny v síť rybníků a spojovacích kanálů. Další generace převzaly dědictví předků a opatrovaly ho. A tak v samém srdci moderní Evropy zůstala zachována krajina, která nemá na světě obdoby. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Na tenhle dokument jsem narazil v televizi a jen jsem zíral na jeho krásy. O to příjemnější bylo zjištění, že se jedná o krajinu českou. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o třeboňských rybnících a mokřadech, který mapuje především tamní faunu, ale dozvíte se i něco o tradičním rybníkářství a rybářství. Nádherné záběry přírody v různých ročních obdobích jsou doplněny zajímavými informacemi (např. jsem vůbec nevěděl, že tak "ryze česká" ryba, jakou je kapr, pochází z Asie). Díky našim předkům se teď můžeme pyšnit takovýmhle pěkným kusem přírody. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Zaručeně to nejlepší a nejzajímavější, co jsem o Čechách prozatím viděl. Překrásně záběry přírody, které mohou směle konkurovat dokumentům z rodiny BBC. Sympatických 50 minut je skvělou cestou do rozsáhlého ekosystému Jižních Čech. Po shlédnutí si jen přeji to vše zažít na vlastní kůži. Aktualizace: Můžu potvrdit, že příroda kolem Třeboně je nádherná. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

I když komentování dokumentu není odlišné od zaběhnuté praxe ze socialistické éry, po visuální stránce je to velice kvalitní pokoukání. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry, hlavně krajinky a detaily podvodní drobotiny, nechtělo se mi věřit tomu, že se u nás volně vyskytují losi, ale wikipedie mi to potvrdila. ()

Reklama

Reklama