Reklama

Reklama

O podstatě LSD

(TV film)
  • USA Inside LSD

Obsahy(1)

Jak praví Wikipedie,"LSD bylo poprvé syntetizováno Dr. Albertem Hofmannem v laboratořích švýcarské farmaceutické firmy Sandoz v Basileji již v roce 1938, psychoaktivní účinky však objevil náhodou až v roce 1943. Do šedesátých let byly prováděny po celém světě rozsáhlé výzkumy jejích psychiatrických účinků, např. Timothy Learym na Harvard University. Bylo úspěšně používáno mj. jako psychoterapeutická pomůcka, v léčení depresí, schizofrenie, drogové závislosti a alkoholismu a dětského autismu. Brzy si ji také oblíbili někteří umělci (zdroj inspirace) nebo věřící (jako entheogen). Od toho byl už jen malý krok k získání si popularity mezi veřejností (zejména mezi příslušníky hnutí Hippies) a v důsledku jejího podávání bez odborného dohledu došlo k sérii nešťastných úmrtí a nehod. To vedlo v roce 1967 k prakticky celosvětovému zákazu LSD i ostatních psychedelik. V komunistickém Československu, kde prováděl výzkum např. Stanislav Grof, bylo zakázáno jako poslední." Dnešní dokument dává slovo všem, kteří mají s LSD co do činění, ať už z vědeckých, komerčních či "uživatelských" důvodů. Na jeho začátku jsou krásné želatinové bonbony, na konci spousta otazníků a vykřičníků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

pufina 

všechny recenze uživatele

Užít LSD na potěšení nebo jako lék na deprese, schizofrenii, nesnesitelné bolesti hlavy, atd? Riskovat možnost toho, že Vám LSD poskytne "jiný a lepší svět" a nemoct se vrátit do reality, která Vás tak nesnesitelně tíží? Riskovat to, že po několikátém užití na odbourání Vašich problémů se Vám vyvine některá psychická porucha? Stojí to za to? Je LSD droga a zároveň i lék? ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Absolutně nic nového kromě toho, že ze zhruba 11 milionů signálů přicházejících do mozku uvědomíme si jen nějakých 200, přičemž aby mozek vůbec zvládl tento infoproud, používá filtry a šablony. "V konfrontaci s informačním přetížením nemáme jinou alternativu kromě vnímání podle vzorů, stereotypů" (McLuhan). LSD tyto filtry částečně odbourává, rozšiřuje vnímání i vědomí, přepíná registry. ___ Dokument čpí americkou polopatičností a samozřejmě stejně jako všechna jiná vyprávění o působení psychotropních látek nezprostředkovává samotný prožitek tripu. Takže teoretici jako já zas zůstanou v odfiltrované subjektivní realitě. Počítám však za větší kumšt dojít podobných poznatků a vidění světa, jako ti, kdo měl psychedelický zážitek, jen za pomocí vlastní chemie, intelektu a životních zkušeností. ()

Reklama

PsychedelicQ 

všechny recenze uživatele

Dávám 5* za upřímnost, dokument není protidrogový. Vysvětluje skutečné účinky na mozek – čímž ukazuje LSD úplně jinak, než jak je známé, totiž pravdivě. Doposud většina společnosti vidí tuto látku jako démona, který rozkládá lidskou mysl a vyvolává automaticky schizofrenii. Doporučuji to vidět každému, kdo má zatím toto mínění. V dokumentu mi ale chybí jména některých známých badatelů v této oblasti a jejich stěžejní závěry a teorie, které by měly být alespoň okrajově zmíněny… V každém případě jsem vděčná, že existují dokumenty, které odhalují neskutečně obrovský potenciál psychedelik, který je již po několik desetiletí v rámci transpersonální psychologie zkoumán a hlavně: vědeckými experimenty neustále potvrzován. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Při známém americkém komplexu sebestřednosti jsem to sice ani moc neočekával, ale přesto jsem jaksi postrádal zmínku, že po zákazu legálních pokusů s LSD v polovině 60. let v USA se absolutní světovou špičkou v této oblasti stala v závěru dekády československá psychiatrie. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Pamela Caragol Wells; rok výroby 2009. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který ukazuje další drogu (po marihuaně), která může být léčivá a velmi užitečná, ale zároveň ve větších dávkách i velmi nebezpečná. Větší důraz byl kladen na pozitivní vlivy LSD, jak na ty negativní a tím pádem se tvrdilo, že pokud se LSD nepřežene a nemáte vlohy pro schizofrenii, tak je vlastně dobré je používat. 4z5 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama