Reklama

Reklama

4 dny v máji

  • Česko 4 dny v květnu (více)
Trailer

Čtyři dny před koncem 2. světové války v Německu sledujeme sovětského kapitána, který se svojí jednotkou okupuje sirotčinec u moře, německou armádní jednotku, která táboří na pláži, tajnou lásku, která kvete navzdory všem úmluvám. Všichni jsou znaveni vyčerpávajícími boji, jen 13 letý sirotek Petr, který chce být hrdinou, se pokouší lstí a silou popouzet nepřátelská vojska proti sobě. Dokud si neuvědomí, že skutečný nepřítel číhá kdesi daleko a že v domnělém nepříteli má skutečného milujícího kamaráda. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé, jak je možné natočit válečný film bez toho, aby to bylo nutně vyhrocené, aby zde byly bojové scény, ale přesto to bylo dostatečně silné. A to vlastně jenom proto, že je to o lidech a o tom, do jaké role je staví válka a jakou moc jim dává, anebo jakou jim bere. Velmi dobré postavy, které vás dovedou strhnout. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak jako film spěje ke svému finále, tím více si uvědomujete, jak se nesmí zapomenout na hrůzy války. Jenže, ono to moc dneska nikoho nezajímá, dějepis ve školách hrůza a děs a nová generace žije ve své bublině, tvořené všemi vymoženosti techniky. Mohla by znát, kdyby chtěla...absurdita konce války na zámečku paní baronky, která z něj vytvořila sirotčinec a dospívající kluk Peter, zoufale se snažící stát se bojovníkem. Přicházejí Rusové, osm vojáků, pak přesila Němců, a nikdo už bojovat nechce. Sonda do života mužů trmácených válkou, jedna láska a ožralý velící blbeček. A vy víte, že takových příběhů se klidně stalo mnoho a z toho mrazí. Výborný Alexej Guskov i představitel malého Petera, všechno jeho zoufalství i vztek jste mu prostě věřili. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Berlín padl, vůdce německého národa se odebral na věčnost a každým dnem se očekávala kapitulace německých branných sil. Do boje se už nikdo nehrne, komu by se chtělo umírat těsně před koncem války. Vlastně už zbývá jenom úklid. Skupina německých vojáků, kteří se shromáždili na břehu Baltu, se nicméně Rudé armádě vzdávat nechce. Neláká je vidina proslulých sibiřských lágrů a nucených prací. Kalkulují s únikem lodí do Dánska, kde britské zajetí skýtá podstatně příznivější budoucnost. Sovětský kapitán na ně nenaléhá. I on žije vidinou brzkého příměří a riskovat střet s desetinásobnou přesilou se mu nechce. Navíc má svých starostí dost. Jeho skupina se usadila v sirotčinci a jeden německý chlapec by rád zažil boj na vlastní kůži a získal nějakou tu vojenskou slávu. 4 dny v máji je komorní válečný snímek, kde víc než o velkolepý epický obraz bitevní vřavy a válečné techniky jde o intimní zobrazení osobních dramat lidí, kteří se musejí vyrovnat se ztrátou dosud známého světa, s novou odpovědností a především s tím, jestli a za co umírat na samém konci války. Je to na první pohled nenápadný, ale emočně působivý snímek, který se mi vryl pod kůži. Celkový dojem: 90 %. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh sa dostal na svetlo sveta po otvorení archívov v Sovietskom zväze, ide o skutočný príbeh, kedy prieskumná jednotka kapitána Kalmykova bojovala proti vlastným jednotkám na ochranu nemeckých žien a deti. Štyri dni pred koncom vojny vojaci Červenej armády ale aj Wehrmachtu sú už unavení z vojny a jediný kto chce bojovať je 13 ročný chlapec Peter. Film je vyrozprávaný práve z pohľadu tohto chlapca. Nosnou ideou je zdôraznenie nezmyselnosti vojny a myšlienky, že rozdiel medzi priateľom a nepriateľom sa občas vytráca podobne ako aj medzi dobrom a zlom. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Psychologický příběh o dobru a zlu z konce války. 1)  Němci nechtějí bojovat, ale nechtějí se ani vzdát Rusům (to chápu). Ani Rusové se nechtějí protivit rozkazu zabránit Němcům v evakuaci. Háček je v tom, že Rusů je 7 a Němců ke stovce._____ 2)  Spoiler. Čekal jsem, že zápletka se bude točit kolem přerodu malého Petera - že přijde do konfliktu, ve kterém bude muset volit nebo že udělá něco, čím způsobí nechtěné tragické následky. Ale co se ve filmu odehrálo, mi doslova vyrazilo dech._____ 3)  Spoiler. Nečti, pokud jsi film neviděl! Závěrečná spolupráce Sovětů a Němců je už trochu z říše scifi, ale přesto lze namítnout, že Němci po boku Rusů bojovali za svůj zájem - odplavit se do Dánska. Je otázkou, zdali by se jim to za přítomnosti silné sovětské posádky vybavené i tanky, podařilo._____   4)  O tom, zdali tento příběh má svůj historický předobraz, se vedou v Rusku spory s autorem knižní předlohy i tvůrci filmu. Jako nezúčastněnému divákovi je mi vcelku jedno, zdali se to takhle i stalo. Film v podstatě říká, že se to stát mohlo, a to lze jen těžko popřít. Zmetci typu sovětského majora existují všude na světě._____ 5)  Zaujal mě 13letý německý herec Pavel Wenzel (kluk Peter)._____ 6)  Film je výsledkem práce většinou německých tvůrců v čele s režisérem a scenáristou. Natáčelo se v zámku Bothkamp ve 3lesvicku-Holštýnsku a na Rujáně. Ve filmu hrají také ruští herci. Ale v čem spočívá ukrajinská spolupráce, mi jasné není. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama