Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má neobyčejnou schopnost. S každou reprízou se mi zdá lepší a lepší a pomalu se propracovává mezi nejlepší pamětníky v mén žebříčku. Výborný Burian, výborný Nový, výborný scénář kdy se situace s každou pronesenou větou stále více komplikuje, a všemu tomu kraluje Čeněk Šlégl v geniálně podané roli barona Kocharowského, jehož všechny hlášky včetně intonace se natrvalo zařadily do interního jazyka naší rodiny. "Ano. Dobře. Vyřízeno k dennímu pořádku." ()

tom88 

všechny recenze uživatele

No celkom milá komédia, dej je celkom dobrý aj keď je trocha divne podaný. Nový a Burian sú celkom dobrí herci. Sem tam som sa zasmial aj keď toho smiechu bolo len tak na utvrdenie žánru komédia. Nevidím v tom nič zázračné alebo pamätné. Na tú dobu celkom dobrý film, no musím byť trocha kritický, sú to lepšie 3*. 65% ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Burian opět kraluje, nicméně vtipných momentů se tu tolik nevyskytuje jako v některých jeho předešlých filmech. Zapamatovatelných chvilek je ale poměrně dost. Činitelem zápletky je zase plno omylů a vztahových přesmyček. Přesto, že Když Burian prášil má o něco kultivovanější vyprávěcí formu, intenzivnější zážitek jsem měla třeba například z U pokladny stál. Každopádně dobrá zábava. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Vlasta Burian, automaticky se mi vybaví U pokladny stál a pak jeho baron Prášil. Komedie Martina Friče o baronovi, který si neustále vymýšlí, navíc tomuto sportu podlehlo evidentně celé jeho panství, takže se v místní restauraci pořádají myslivecké seance se soutěží v "prášení". Nikdo už neví co je pravda a co výmysl. Příchozí Oldřich Nový coby nový tajemník do party skvěle zapadne, jelikož je úplně stejný "krmič" jako ostatní. Řada nesmrtelných scén, dobře vymyšlené zápletky, Burian opět imituje hudební nástroje, prostě paráda. Dnes mám rád i jiné Vlastovy filmy, ale tento byl u mne jedním z nejzásadnějších po mnoho let. 85% ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Hlavní tahoun zábavy je Vlasta Burian, ale v závěru komedie ho zcela zastínil Čeněk Šlégr ve své geniální roli mírně senilního hraběte Kocharowski. Jeho hlášky jsou neskutečně úsměvné ( Dobřře, vyřřízeno ... :-) Oldřich Nový mi v roli Arnošta Bendy až tak neseděl. Je zajímavé, že ve filmu hrál syna Jaroslava Marvana, ačkoli ve skutečnosti byl starší než Marvan. Dle mého hrál Burian v jiných komediích lépe. V Baronu Prášilovi byly občas nudnější pasáže. Závěr filmu je ovšem výborný. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se v exteriérech v Průhonicích. (M.B)
  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama