Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po obrazově i hudebně atraktivní road-movie Tady to musí být (2011) sahá Sorrentino po osvědčených prostředcích svého jedinečného filmového stylu a opět přináší vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem a stárnoucím tělem. Příběh stárnoucího spisovatele a novináře Jepa zasazuje Sorrentino do prostředí "třpytivé" vysoké smetánky podmanivého Říma a po vzoru filmových velikánů Federica Felliniho a Michelangela Antonioniho podává kritiku současné společnosti, žijící v povrchnosti, přetvářce a zaslepenosti. Zoufalý Babylon zbohatlíků, politiků, zločinců, filmových hvězd, umělců, intelektuálů, ale i komplikovaných i nestálých vztahů ožívá v starověkých budovách a gigantických vilách Říma a sledujeme ho očima rozčarovaného Jepa, věčně se utápějícího v poháru gin tonicu a ve víru nekonečných party. A nad tím vším stojí Řím jako krásná, avšak mrtvá diva. (Film Europe)

(více)

Recenze (503)

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Co děláš? Jsem bohatá. Skvělá práce." Grande bellezza je hrozně krásný film. Sorrentino pojal svou další spolupráci se svým dvorním hercem, Toni Servillem, jako snahu o poctu Felliniovu Dolce vita a natočil podobný skvost, jako je jeho předobraz. Vysloužilý spisovatel Jep je jako průvodce filmem, římským nočním životem, zhýralou a znuděnou smetánkou a jejich debatách o umění, filosofii, nevěrách či plastikách naprosto dokonalý. Samotný Jep je fascinující osobnost balancující mezi vypočítavostí, cynismem a naprostou prázdnotou. Když se pak objeví žena, skákající hlavou do zdi, trpasličí šéfka, spousta nahých žen, házení nožů, Costa Concordia, žirafa, vášnivý kuchař-kardinál či hejno plameňáků uprostřed Říma a to vše snímané hravou kamerou Lucy Bigazziho, je to opravdu velká nádhera. A do toho je to totální audiovizuální porno, jak je u současného Sorrentinova filmového období obvyklé. ()

Madolezalova 

všechny recenze uživatele

Ve filmu zazní hodně myšlenek a úvah, ale hlavní myšlenka filmu vyplývá mezi slovy a mezi záběry, je to spíš pocit, než že by se to dalo shrnout do slov. Film je pro mě úžasný tím, že neodpovídá na otázku "Jaký je život?Jaký má smysl?Co zůstává?", ale spíš tyto otázky klade, a to zaručuje, jak už tady napsali druzí, že člověku zůstává pár dní v hlavě. I víc. Celý čas filmu nás provází vznešená a dojemná hudba, pomalé záběry, a tvář hlavního hrdiny (který dokáže vyjádřit úžasné nuance pocitů a bez něj by film byl jenom nudná upoutávky na Řím) . Chvílemi mi to bylo dlouhé, zvlášť ke konci, ale film se tak upřímně a čistě snaží ptát se na velké otázky, že za mě tu není prostor pro výtky nebo výsměch. ()

wylda 

všechny recenze uživatele

Geniální kamera! Hudba se do filmu moc nehodí. Myslím, že by si šlo ještě více vyhrát s prokresleností postavy hlavního hrdiny, tam byl větší potenciál. V první polovině filmu se nám skrývá za svou sarkastickou pózu. V druhé části se jeho citlivá duše mírně odhalí. Přesto skvělý divácký zážitek. Řeší se zde problémy stárnoucích umělců a intelektuálů a dekadentní římské smetánky. ()

radys.v 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda mi vůbec přísluší hodnotit tento film, když jsem v polovině usnul, ale mám neodbytnou potřebuju se vyjádřit. Nejsem žádný hloupý tukan, ale musí říct, že jsem absolutně nepochopil o co tam vlastně jde. Nevycítil jsem žádnou známku začínajícího příběhu. Ani poté, co jsem si přečetl oficiální text distributora, jsem stále nebyl v obraze. Nepoznal jsem v tom ani žádnou výtvarně-uměleckou hodnotu. ()

morris22 

všechny recenze uživatele

Snímek o povrchnosti římské smetánky a její kritice mě dokázal tak zoufale nudit, jako to žádný jiný film už dlouho nedokázal. Až na několik málo scén a krásné prostředí věčného města, za které musím dvě hvědičky dát, to opravdu nestálo za vidění... ()

fordhont 

všechny recenze uživatele

Nevím... Hrozně roztahaný, ale ty myšlenky se vlastně tlačí celý film. Krásné záběry, zajímavá kombinace hudby, nekompromisní názory, zvláštní osudy. Stojí za shlédnutí a přemýšlení. ()

Asdas 

všechny recenze uživatele

Veľká nádhera pre oči , menšia pre mozog , inak je to celkom sympatická vylepšená verzia Felliniho sladkého života pre potreby dnešného rozmaznanejšieho diváka ,čo vlastne aj stačí . ()

Met... 

všechny recenze uživatele

Skutečně Velká nádhera! Dechberoucí hudba, krásné scenérie i scény, husina permanentně na rukou, jsem ráda, že jsem měla možnost vidět na velkém plátně! ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Stále mi niečo chýba v Sorentinovej poetike, resp. som jej neprišiel na chuť, podobne ako ani vo filme Mladosť. Artová prázdnota, ale ku koncu to je už aj zaujímavý kontrast so starou, asketickou mníškou ()

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Áno, je to artový film, miestami bizarný a určite mohol byť kratší. Ale je to vizuálne nádherné, s krásnou hudbou. Asi som trochu zaujatá, lebo sa to odohráva v Ríme, pri niektorých záberoch som ani nedýchala. ()

VojtaMarek00 

všechny recenze uživatele

Obrazový skvost, které je těžké jakkoliv hodnotit po prvním zhlédnutí — jedno rozhodně nestačí. Tenhle Sorrentino mě ale chytil natolik, že nepochybuju o brzym repete. Zatím to nechám takhle: 1) Velká nádhera je díky své kameře doslova velkou vizualní nádherou, nebál bych se říct až pornem. 2) Toni Servillo je bůh 3) Taliáni ty poctivý artoviny prostě uměj. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Jak je povrchnost krásná a zároveň smutná, naprostá obrazová fascinace a dechberoucí herecký výkon Toniho Servillo, který ležérně proplouvá životem obklopen přepichem a naprostou svobodou, však s věkem sžírán vnitřně se rodící osamělostí. Někdy je člověk obklopen lidmi a zároveň naprosto sám. Jinak soundtrack také nemá chybu. 4-5* ()

a0001 odpad!

všechny recenze uživatele

Zaujímavá "architektúra" domu na pohľad, v dome sú však iba dlhé prázdne chodby a na stenách iba zaprášené staré umelecké diela. Pochmúrna strnulosť vládne aj vonku, strieda ju iba miestami nový dizajn vyžarujúci z iných mladších stien, múrov života. Staré stavby sú tu stále, avšak praskajúc strácajú stabilitu, pevný základ vystriedala labilita. Myšlienka. Múr len tak stojac netvoriac dej. Idúcich okolo miestami premýšlajuc ako je to už dávno čo rástol smerujúc hore, rozmahom do všetkých strán obklopujúc náš dom. (Pre menej chapavých nepísal som o dome) Komerčne: Jedna prišerná talianska senilná, sterilná nuda. Film mohol trvať polovicu a ajtak by sa jednalo o týranie dôchodcovským seladónom Jusseppom Hitchcockom a jeho partiou psychonóbl vznešencov. Navyše ten 80 ročný pach, úchylná atmosféra ma dusili a zároveň nabádali môj žalúdok k zvracaniu. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Velka Nadhera odkryva mnoho ludskych poz a fraz, dava do kontrastu to nevinne, s tym nechutne zvratenym, a cez to vsetko sa snazi posobit stylovo a umelecky. Pre mna, ale dalsi z kategorie "zbytocnych", lebo tak ako na konci vlacik nema ziaden smer, ani tento film cloveka nikam neposunie, len krcovito konstatuje to co aj tak kazdy vie. Ked aj nevie, citi. Velka Nadhera je mismas hnilych prvkov zivota, rozmixovanych v skvelych dialogoch, dusenych v talianskom sate. Velkolepy gulas, ktory ale nema chut. Velke Sklamanie 6/10 **Druhe pozretie spravilo svoje, a odvtedy som videl film este minimalne 3 krat. Mylil som sa. Je to jeden z najlepsich natocenych filmov vobec. Kazda scena ma svoje miesto a svoj vyznam. Je to studia, ktora umyselne triedi povrchnych, masovych a hlbavych, narocnych divakov. Je to filmova a vizualna poezia. Jedine co ma zaraza bolo, ze prvy krat som to vobec neprecital. 10/10 ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

22. Dny evropského filmu

22. Dny evropského filmu

03.04.2015

Hlavní část letošního ročníku festivalu proběhne v Praze 9. - 16. 4. v kinech Světozor, Lucerna a Royal, v Brně pak ve dnech 17. - 20. 4. v kině Scala. Ozvěny Dnů evropského filmu se budou konat v… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama