Reklama

Reklama

Je muž, který je vysoký, šťastný?

  • Francie Conversation animée avec Noam Chomsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

V rámci série dokumentárních rozprav ilustruje Gondry teorie Noama Chomského, jehož intelektuální nesmlouvavosti skvěle sekunduje svou kreativitou a imaginací. Vzpomínky, vědecké i historické poznatky a nedostižné a obdivuhodné schopnosti dedukce velkého myslitele nabývají podoby naivních, ale zato komplexních animovaných výjevů z Gondryho dílny. Živý, chvílemi spletitý, do značné míry dojemný a v každém případě velmi lidský dialog s Noamem Chomským je vyobrazen prostřednictvím přirozeného proudu Gondryho subjektivních kreseb. Ve svém animovaném dokumentu představuje Gondry Chomského coby význačného myslitele i obyčejného muže. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Idego 

všechny recenze uživatele

Vadil mi styl animace, což je u animovaného filmu docela zásadní problém. Cítil jsem se jak po LSD a ani po hodině jsem si nebyl schopen zvyknout. Minul mě autorský záměr, a to nejen ohledně vizuální stránky, ale i způsobu, jakým byl celý rozhovor veden. Nedozvíme se nic nového a všechny koncepty jsou rozpracovány jen velice povrchně. Do toho se mísily osobní otázky a fragmenty Chomského životního příběhu, které místy působily až rušivě. Celé je to takový kočkopes. Neurazí, ale čekal jsem víc. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Těžko si lze představit rozdílnější muže, než racionálního, skoro až nihilistického Chomského a optimistického snílka Gondryho. Z rozdílů mezi nimi (a z toho plynoucích roztomilých nedorozumění) je utkána tato pozoruhodná konverzace. I když, konverzace... Spíš monolog Chomského. Tento überintelektuál a odborník na všechno od lingvistiky po astronomii je bezesporu mimořádně inteligentní pán a to je zároveň přednost i problém tohoto filmu. Abych ten příval filosofických úvah a informací pobral, potřeboval bych to buď pomaleji a nebo si to pustit 2x (či spíš 3x, 4x..). A to zase nevím, jestli bych dokázal. Protože byť se Gondry snaží seč může, aby tento film byl zábavný (originální forma ,,animated conversation"), pořád je to jen zfilmovaná přednáška, tedy de facto 90 minut ,,keců"... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

V podstate som týmto dokumentom prišiel na to, ako ďaleko mám od filozofických tém. Sledovať a pochopiť myšlienkové pochody týchto dvoch pánov mi prišlo miestami až nemožné. Intelektuálna debata najvyššieho stupňa, ktorú sprevádza naopak jednoduchá, až primitívna animácia bola skvelou voľbou, pretože to jediné mi niekedy pomohlo sa aspoň vzdialene priblížiť mentálnej úrovni týchto debát. Naozaj som väčšinu času nemal poňatia, aký zmysel a posolstvo mal tento film priniesť bežnému divákovi, čo však musím vyzdvihnúť je nesmierne chytľavé a priam až hypnotizujúce prednášanie pána Chomskeho. Byť to viac súrodé a možno viac o témach, ktoré by ma zaujímali, tak by som nemal problém počúvať to na dennej báze ako nejaký podcast. 65%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Už velmi dlouho jsem neviděl nic filosofického a rozhodl jsem se to napravit. Rovněž jsem se rozhodl obohatit svoji uměleckou dušičku a zdejší animace mi přišly jako vhodná volba. Noam Chomsky působí při povídaní velmi vyrovnaně a lidsky. Příliš mě ale neoslovily jeho myšlenky. Sem tam povídá o věcech, které jsou alespoň trošičku zajímavé a stojí za to si kvůli nim prohnat neurony. Bohužel, o πčovinách povídá mnohem víc, než by bylo zdrávo. Docela jsem místy trpěl. Neznám sice Chomského životní díla a ani nejevím zájem o jejich poznání, ale na základě tohoto dokumentu si troufnu velmi drze prohlásit, že bez jeho názorů by se společnost klidně obešla. Nesděluje nám nic zásadního ani nového. Celkově na mě působí dokument extrémně chaoticky. Jako takové povídání dvou vzdělaných lidí někde u kávy, přičemž ten hloupější, který se chce něco dovědět klade otázky a ten chytřejší odpovídá na něco trošku jiného. Věřím, že pro obdivovatele Chomského může být přínosné nahlédnout na něj i jako na obyčejného člověka, který povídá i o obyčejných věcech. Pro ostatní dokument asi příliš přínosný není. Věřím, že základní otázky týkající se těch nejprimitivnějších věcí kolem sebe si klade člověk celý život, má-li touhu se opravdu něco dovědět. Není k tomu třeba doporučení od filosofa. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Až budo psát Chomskému nekrology, tak v nich bude stát, že šel ve šlépějích velkých vědců doby osvícení a že dokázal - stejně jako ti, které on tolik obdivoval a na které navazoval - udělat zásadní průlom v našem chápání světa, konkrétně toho subjektivního, vnitřního. Rozhodně je Chomsky jedna z hlavních osobností, které nám ukázaly, že tradičními otázkami filozofie ("Velké otázky") se má cenu zabývat. Jestli jsme skutečně na začátku nové revoluce v kognitivních vědách, jak říká on, tak možná jednoho dne bude zařazen po bok lidí jako Newton a Hume. Už teď mu ale patří všechna čest za jeho obranu racionálního myšlení a za boj proti všelijakému postmoderního nonsensu, který se v minulých dekádách šířil jako smrad. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Několik záběrů Chomskyho, které se mezi animacemi objeví, bylo pořízeno na 16mm kameru Bolex. Režisér tím podává důkaz, že s myslitelem skutečně mluvil. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)
  • Název filmu je převzatý z jedné Chomskyho úvahy kolem jednoduchosti gramatiky a jejím vrozeném vzorci, kdy dítě dokáže z jakékoliv věty oznamovací poskládat větu tázací. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)

Reklama

Reklama