Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marie s Vítkem mají dvě dospívající dcery, Dita s Ondrou dva dospívající chlapce. Rodiny bydlí v domech vedle sebe, nemají mezi sebou ani plot a jsou to dobří přátelé, kteří se navštěvují a společně večeří. Vítek a Ondra jsou kolegové v práci a jejich děti spolu chodí. Na první pohled se zdá, že těmto lidem nic nechybí a lze jim jen závidět. Po mnohaletém soužití však trochu ochabuje jiskření mezi manželskými páry a dalo by se říci, že se spolu nudí... Jednoho dne jsou Vítek s Ondrou vysláni do Karibiku, aby tam opravili elektrické vedení poničené hurikánem. A protože Vítek zrovna vyhrál ve Sportce nějaké peníze, udělají si výlet i jejich manželky. Ondra s Vítkem se navzájem svěří, že manželský sex už není takový jako dřív a že je oba přitahuje manželka toho druhého. Napadne je, že by si postelovou nudu mohli zpestřit ve čtyřech. Dita s tím okamžitě souhlasí, trochu problém je s Marií, která je věřící a nezdá se jí to, ale nakonec si dá říci. To, co se zprvu zdálo jako čirá fantazie, se změní ve skutečnost, která se líbí všem... Dají si však dvě pravidla. Za prvé – vždycky to bude pod dohledem ostatních a za druhé – dvojice se do sebe nesmí zamilovat. Také se dohodnou, že si to rádi zopakují, ale spíše jako sváteční příležitost, než aby se to stalo pravidlem. Ondrovi rodiče v době jejich nepřítomnosti nechali postavit mezi domy ohyzdný plot, protože jim vadilo, že jsou jediní, kteří plot nemají. Nikdo o plot nestál, ale rodiče to mysleli dobře, a tak to nechají být. Po nějakém čase se čtveřice rozhodne si zážitky z Karibiku zopakovat a málem je u toho přistihnou děti. A jejich pravidla se trochu začínají vymykat kontrole... (TV Prima)

(více)

Recenze (430)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtově vypadající ani ne celovečerák podle autorské naivní ero/emo fantazie, aneb v roce 2012 spatřily světlo světa dva filmy (jeden televizní - Definice lásky) podle scénáře Michala Viewegha, a oba dva jsou téměř k nepřežití. Nebýt ženských půvabů a dokonale trefně humpoláckého Hynka Čermáka (o vychrtlém Jiřím Langmajerovi s knírem ála "Guten Abend, Fraülein, ich bin ein Pornoschauspieler aus Jahr 1982" tentokrát nelze říct nic pozitivního), zůstávala by jen neuvěřitelnost a trapnost. My ovšem máme díky doplňující sestavě v podobě dětí "ústředních hrdinů" a Luďka Munzara s jeho filmovou družkou i jakousi vedlejší zápletku naprosto dokonale okopírovanou z Bakalářů (nebo To Nevymyslíš nebo jak se ty další podobné pokusy i z nedávných dob jmenovaly). Přes to všechno je Svatá Čtveřice rozhodně jeden z největších omylů kariéry Jana Hřebejka, u něhož mne zajímala jen jediná věc - dobrá, dvě věci - 1) jestli jsou ňadra Viktorie Čermákové dílem přírody a 2) jak velkou pokutu Prima vyfasuje za to, že tohle nasadila před desátou večerní. 40% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Budu tenhle film brát jen v tom případě, když se Hřebejk přizná, že si tenhle film natočil jenom proto, aby si ho natočil a občas ho vrazil sem tam do nějakého klubového kina. Jinak je to obrovská past na diváka. Takový nápad nejenom, že si nezaslouží filmové zpracování, ale ještě k tomu si nemyslím, že by měl mít nějakou výraznější vypovídající hodnotu. Viewegh se tu krásně ukázal, co má v hlavě, když se rozhodl napsat svůj první scénář právě na tohle téma. No a já musím říct, že pokud i následující jeho nápady budou podobnou formou, tak je to moje poslední setkání s ním. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nerozpracovaná bakalářská historka, opakující nejotravnější kameňákové stereotypy české sexuality (usínání, válení hrochů, nuda, přehrávaná trapnost) a směřující k morální i významové bezobsažnosti Poledňákové a jakési pseudo-masturbační fantazii bez fantazie (splněný sen o čtyřce, která vyléčí nudu manželství, přičemž film naprosto selhává v byť jen naznačení toho, co tak rajcovního se mezi hrdiny stane). Film je otevřenější, ale jen co se nahoty týče, jinak úzkostlivě zůstává věrný "komickému" principu, nic kousavého, humorně trapného nebo smyslného tu nenajdeme. Hřebejka je mi skoro líto, jak pracně se snaží špatně vystavěnou historku zachránit svým štědrým lyrismem, který je opět nic neříkající, místy se dokonce zcela míjí se smyslem Vieweghovy lechtivé povídky (scéna s propadlým kostelem). Závěr je bezzubý a jen podtrhuje impotenci českého filmu ve vztahu k erotickým a intimním tématům, které se tu filmařům pod rukama mění v chcípácké, nezáživné a krotké lascivnosti bez náznaku ostří i jiného než prvoplánového humoru - vděčný smích publika, když postavy po mučivě natahovaných sadách exotických pohlednic z Karibiku konečně někam běží a jedna upadne (opakovaně), je věrným barometrem stavu žánru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NUDA … NUDA … NUDA …... /// Instruktážní video o tom, jak by mohla vypadat (třeba i vaše) léčba nudy, nudy a – dál už si to nepamatuju. Woody Allen předvádí zvrhlý choutky celej život, tak co by to nemohl zkusit i Hřebejk. HLAVNĚ SE NEZAMILOVAT! No, do Hřebejka už to asi nehrozí, i když jsem rád, že těm hercům nepadaj z držky sračkovitý dialogy. Předpokládám, že i Honzovi muselo bejt jasný, že naplnit umírněnou stopáž (hodinu a čtvrt) smysluplným obsahem bude úkol nadlidskej. Snad i proto je tady dost šukání. A tak mi nejvíc ze všeho chybí hlavně ftip, páč humor je kořením života a né …. nebo snad jo? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V sexu preferuju změnu. Střídám proto prsty (a ruce?). 2.) Kupuju jen 4 v jednom. 3.) Chcu vidět nahou Innu Puhájkovou (tak to já taky, ale bohužel, to musíš jinam!). /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Trapnost máme v genech. Těš se!" K pohledu na hambaté zadky v moři vyhledávám filmy jiného žánru, výměnu manželek nepovažuju za zpestření života a ani představa dalšího chlapa v posteli mi ještě žádnou ranní erekci nepřinesla. Navíc Hřebejka podezřívám, že si jenom chtěl nechat produkcí zaplatit cestu do exotické tramtárie a to kaučování dvou čtyřek bez kormidelníka ho jenom vyrušovalo z válení šunek. Ale úvahy o dnu české kinematografie bych přesto ochotně přenechal jiným tvůrcům a jejich filmům. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je v podstatě vtipné, že se ten film snaží o něco jako otevřenost, ale zároveň je tak strašně ustrašený a naprosto nekontroverzní. Vůbec nechápu, proč do toho ti lidé šli, když se vlastně toho tématu bojí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Viewegh? Aha.. Jakéhokoliv konfliktu prostý zdroj nízkého napětí a v něm Langošův obnažený Gondík jako vrchol kontroverze. Lechtivá hříčka, která je místy trapná a ví o tom. A že se na další služebku pojede na ostrov básnířky Sapfó, to se dalo jaksi předpokládat.. Jednu hvězdu navíc přidám ze soucitu k postavě Hynka Čermáka. Usnout s hlavou před nedokončenou svatyní vlastní partnerky, to je stejně nezodpovědné, jako usnout za volantem.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Marika Procházková úplně nahá ♥ A příjemná starší dvojice Jana Gýrová a Luděk Munzar. DVD se prodává s kondomy :D ()

castor 

všechny recenze uživatele

Prohodí si partnery. Nic jiného nehledejme, nic jiného ani tvůrci nenabízí. Teď je otázka, zda čtyři holé zadky tuzemskému divákovi stačí? Jedni zažívají pocity studu až ponížení, druzí si v téhle látce možná i něco najdou, jiní si připomenou chvíle s ošuntělými videokazetami východoněmeckého porna. Nějaké dramatické vztahové momenty nečekejme. Pokud tu totiž má někdo pochyby, stačí pár bezduchých slov od zbývajících tří spolunocležníků a chmury se rozplynou. Nic víc potřeba není. Takže ani žádný vývoj nečekejme. Přesto alespoň u mě pocit nějaké výrazné trapnosti (zas tak hrozné to opravdu není) vzdálila profesionalita tvůrců, třeba obrázky kameramana Martina Šáchy nebo přístup režiséra Jana Hřebejka, který se solidně popral s absencí vypointovaných dialogů. A vlastně i děje. Nepřepnul jsem. Stále razím, že raději Hřebejka (příště už prosím bez Viewegha, Hřebejkova Nevinnost mě navíc navýsost potěšila), než Trošku nebo Poledňákovou. Z kníru Jiřího Langmajera nicméně mrazilo. Příjemně ale nikoli!! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Au au, to bolelo. Hlava mi nebere, jak si mohl Hřebejk vybrat tak plytký scénář. Závěrečnou větu vnímám jako sebekritiku, která je na místě. Nejsem puritán, tohle lechtivé téma mohlo skvěle pobavit, dokonce se z toho dalo udělat velice plodné psychodrama. Ale s tak povrchním zpracováním jde spíš o přehlídku trapnosti na hranici vkusu. Potěšila by mě alespoň jedna krásně vystavěná erotická scéna, jenže film naprosto postrádal jakýkoliv sex-apel. Ta jedna hvězdička je takříkajíc ze staré známosti. Možná za ty krásné záběry od moře ... ()

JANARYBA odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby našemu všeobecně oblíbenému režisérovi bylo o 40 let více a byl již v těch uslintaných senilních letech, tak mu to natáčení budu s nadhledem přát, ale takhle jsem ten kvalitativní skok vůbec nepochopila....v jeho silách ale určitě bylo, aby do toho skrz naskrz dementního projektu vybral alespoň jednu trošku sympatickou postavu. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Film o mimořádně nadstandardních sousedských vztazích. Leckoho může urazit Hřebejkova jednoduchost nebo Vieweghova setrvačnost v nahotě a touze zasunout .. jenže mně jedině přišlo líto, že mám sousedy jehovisty a do žádný výměny párů (byť jsem sám) nepůjdou : ) No, snad brzo vznikne trošku odvážnější pokračování, kde se vedle vysvlečených rodičů objeví i jejich dvě dcery tak jak je Pán Bůh stvořil (synů netřeba ..) ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je zdejší hodnocení celkem nízké, sám za sebe musím říct, že jsem se bavil. Ano, může se to zdát hloupé a divné, ale rozhodně je to zábavné, což je účel filmu. Viewegh má určitě ještě dost co nabídnout, takže jsem sám zvědav, co dalšího ještě dokáže vyplodit. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Není těžké určit nejhoršího Hřebejka. Svatá čtveřice tuto volbu hodně usnadňuje. Tady není nad čím přemýšlet. Nesympatické postavy, nechutný příběh a scénář, který by sotva vystačil na 40minutovou televizní epizodu. Ondra a Vítek se na konci ptají, kde udělali chybu? Můj názor: Vzali roli v tomhle hnusu. 0% ()

Vitex odpad!

všechny recenze uživatele

Film dobrý leda na vyvolávání zvracení. (Nic víc nechci psát, abych nevzbudil mylný dojem, že je na tomto počinu vůbec něco aspoň trošku opravdu zajímavého.) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Klasický problém: Zajímavé téma zpracované banálně, místy trapně, s využitím všech možných stereotypů a typicky česky rozjuchaně. Přidanou hodnotou v kontextu české kinematografie je alespoň větší rozsah nahoty, čímž je překročen jakýsi mezník mezi lascivitou a autentickou erotikou - Srovnej např. s lascivním Cieslarovým filmem Láska je láska apod., v němž jsou narážky na sex i v těch nejstupidnějších situacích (ačkoli hlavním tématem má být něco jiného), ale nahota je "cudně" ignorována. Zde je to aspoň víceméně explicitní a sex je i s nahotou přímo tématizován (a realitě je snad i díky tomu mnohem blíže). Nicméně banální Vieweghův scénář se soustřeďuje zejména na samotný akt přemlouvání k výměně manželek a ostatní postavy kolem "svaté" čtveřice hrají pouze vycpávkovou roli - což je patrné z marnosti a trapnosti jejich reakcí na chování čtveřice. Kvuli tomu i náznak jakéhosi morálního ponaučení vyznívá do ztracena (podstatnou otázkou ale je, zda to jejich chování je vůbec nemorální nebo aspoň nesprávné...). Hřebejk je ale poměrně talentovaný a zručný filmař (jo, je..), takže film není úplná katastrofa; znakem jeho tvůrčí krize je ale mj. rutina, se kterou tento film natočil. A to pomíjím silný křesťanský prvek v ateistickém Česku, poměrnou nevinnost (i když zajímavost) tématizovaného sexuálního fenoménu ve světě, kde lid je vychováván běžně dostupnou tvrdou pornografií, a malebnost ostrova v Karibiku, kde i ruiny po hurikánu či zemětřesení vypadají krásně romanticky... (2 a 1/2*) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

A jéje, už se zase blíží páně Hřebejka debilní období. Snad jen pěkné kozy a práce v energetice mě zaujala, jinak je to blbost ()

Reklama

Reklama