Reklama

Reklama

Příběh elektřiny

(seriál)
  • Česko Šokující příběh elektřiny (více)
Velká Británie, 2011, 3x60 min

Obsahy(1)

Britský profesor Jim Al-Khalili vypráví příběh o našem úsilí podmanit si nejzáhadnější sílu přírody - elektřinu. Ještě poměrně nedávno byla elektřina považována za zázrak, dnes je však životní mízou moderního světa a stojí na ní všechny aspekty našeho technologického pokroku. Bez elektřiny bychom byli ztraceni. Seriál líčí úchvatné skoky v představivosti a pozoruhodných experimentech. Sledujte příběh o podivínských géniích, kteří využili elektřinu k osvětlení našich měst či komunikaci přes moře a vzduchem, aby vytvořili moderní průmysl a dovedli nás k digitální revoluci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden obrázek vydá za tisíc slov, jeden film vydá za stovku obrázků. Ze skvělých minisérií (Atom, Chemie, Energie) se zapáleným profesorem Jimem Al-Khalilim, co se snaží mít hlavu stále v polostínu, asi nejpovedenější. Na elektřinu a její historii si lze prakticky sáhnout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, kteří zatím neměli to štěstí ponořit se do tajů elektřiny může být snad dokument v nějakém ohledu informačně přínosný. Pro ostatní borce je to pouze velmi jemné opakování, které jako malý bonus přidává snad pouze pár historických událostí, či nějakou efektní praktickou ukázku plešárda z Iráku. Zazní jména všech ústředních postaviček, které nám zmodernizovali život do dnešní podoby. Já jim z celého srdce děkuji. Je fajn, že my borci si máme večer čím svítit a čím si krátit dlouhou chvíli. Děti naopak mají ve škole co zopakovat a pokud to zopakují výborně, tak se doma můžou pochlubit jedničkou. Život bez dnešních vychytávek by stál tak nějak za hovno. Člověk by měl zbytečně moc volného času, který by byl nucen využívat mnohem produktivněji. Ale jo, s elektřinou se dá vyblbnout, takže většinu stopáže je nač koukat. Od statické elektřiny se postupně dostaneme až k jemnému nastínění možné budoucnosti, což je fajn. Průvodce mi příliš nesedl, takže jsem to dohromady spočítal na takové 3 *. ()

TAMEHEMP 

všechny recenze uživatele

Na počátku byla tma, na konci světlo. Od 18. století už jsme dokázali čarovat se statickou elektřinou, doslova se kouzlilo před publikem. Je až s podivem, že na dalších 100 let jsme vystačili jen s ní. Postupnými krůčky se nám rozkrývá vývoj elektřiny až do dnešní doby. Mapuje zvraty doby od statické elektřiny, uchovávání náboje, asi vůbec nejzásadnější objev - elektrický proud, přes transatlantickou komunikaci, elektromagnetismus, až po využívání elektromagnetických vln. Dokonce i ve zkratce v návaznosti naťukne postmoderní dobu, supravodivé nástrahy, se kterými jsme se ještě nevypořádali. Vedly se také spory, čí vynález je "efektivnější" a kdo na něm zbohatne. Neustále vznikaly nové objevy paralerně a zkrátka vždycky měl někdo větší štěstí. Avšak měřítko cesty za vizí, kterou so hodláte naplnit, nemusí být jenom úspěch mezi širokou veřejností. Dříve jsme se ptali, jak něco vytvořit, experimentovali a vynalézali. Přišla však doba, kdy jsme se museli začít ptát proč to vůbec funguje tak či onak. Změnil se pohled na věc. Najednou vznikaly teoretické výpočty, až pak se začaly dokazovat experimentálně. A tak šla doba až k dnešním technologiím, které si lze jen těžko představit. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dneska slavnostně první díl na přednášce fyziky a možná v budoucnu bych uvažovala o tom, že se na zbytek podívám. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tieto vedné odbory ma nikdy veľmi nepriťahovali. Napriek tomu som to sledoval so záujmom a čakal som na niečo, čo ma vytrhne zo spánku nezáujmu. A pred koncom som sa dočkal - levitujúci magnet na supravodiči! A too je zrejme budúcnosť energie.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Další velmi dobrý dokument z dílny BBC. Tentokráte je to někde na pomezí 4* a 5*, za vidění tedy určitě stojí. První díl mi přijde malinko slabší a nezáživnější, druhý díl je ze série nejlepší. Názorné rekonstrukce původních experimentů jsou poutavé a věřím, že dnešní školáci mohou mít předměty jako je fyzika nebo chemie i rádi :-) 85% ()

loleknos 

všechny recenze uživatele

Velmi zjednodušeně a obecně podán příběh o vzniku elektřiny, pochopitelný i pro naprostého neznalce jako jsem já :) Nejsou vysvětlovány žádné matematické vzorce, ani proč je to tak nebo onak, spíš jen obeznámení s historií vývoje. Občasně i vysvětlen nějaký ten pojem. Ale každého "kutila" rozhodně zaujme a ukáže mu co všechno jde teoreticky s elektřinou udělat. Víc takových dokumentů :) ()

subic 

všechny recenze uživatele

Prof. Jim Al-Khalili opět v dalším vědeckém seriálu, tentokrát o historii a poznávání elektřiny. Vizuálně působivé, jenže oproti předchozímu seriálu Atom (2007) už to není tak strhující, ale i tak slušných 70%. ()

Marwiner 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, vizuálně i komentářem. Rekonstrukce původních experimentů s nenudícím popisem, okořeněným zajímavostmi o lidech, kteří v dění hráli klíčové role. Dozvíte se, jak člověk objevil elektřinu, pochopil její zákonitosti, podstatu a nakonec se ji naučil využívat ve svůj prospěch. Nevšiml jsem si žádných omylů nebo nepřesností a proto za plný počet. ()

nickymilka 

všechny recenze uživatele

ty jo a že baterie vznikla díky dvěma mincím a lžičce? A ten trik s těma zlatejma šupinkama by mě dostal i dneska! Lekce fyziky a historie se super pokusama a vysvětlením i pro laiky. Cool! ()

Smajdallff 

všechny recenze uživatele

Elektřina jako vědní disciplína je nesmírně zajímavá. Tento pořad mne vtáhl do samotných počátků, kdy si o ní lidé mysleli, že je dílem sil vyšších. Propracovaným způsoben, a laikovi velmi blízkým, popisuje neskutečně složitou epochu lidského zkoumání a bádání. Skvělá podívaná, perfektní režie, obrazově výborné, uváděné profesorem teoretické fyziky Jim Al-Khalili. Nemohu jinak - 5 hvězd. ()

Mordechai 

všechny recenze uživatele

Co dodat... zřejmě nejlepší dokument o elektřině. Neřekl bych pomalu plynoucí,ale spíš to dělá děj atraktivní a vytváří napětí jak to tenkrát vlastně bylo... 100% míň dát nemohu. ()

Reklama

Reklama