Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policie musí vyšetřit krádež v obchodním domě a vraždu mladého řidiče. Jako důležitá indicie jim poslouží fotografie ženy se sponou z bílé slonoviny... (TV Prima)

Recenze (56)

Tosim 

všechny recenze uživatele

V socialismu nám ještě nějaký ten zločin zůstal, ale i když se občas pohádáme, jsme jako bratři (někteří doslova), pomáháme si v práci, řešíme rodinné problémy a mezi nimi i nějaký ten zločin. Zajímavé, ostatní si stěžují na absenci napětí, sleduji teď staré detektivky a tahle se mi, i přes výše uvedené okamžiky spíše legračního charakteru, zdála zatím nejsnesitelnější. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když v sobě kriminálka nemá dostatečný napětí, nemůže počítat s tím, že nafasuje dostatečný počet hvězdiček. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh o loupežích v obchodním domě je sice reálný, podstatně hůř je na tom ale samotný průběh vyšetřování. Mladý zbrklý vyšetřovatel je vychováván starším kolegou k přátelství a důvěře k lidem, toť hlavní myšlenka celého filmu. Bože Macu...! Měl jsi tohle zapotřebí? Vždyť jsi sakra natočil Třináctý revír? Kde je Tvůj vkus a smysl pro příběh? Navíc Čestmíru Řandovi vyloženě neseděli ryze kladné role a Oldřich Nový ve dvou záběrech jako černá skvrna socialistického zřízení? ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Mac byl opravdu Pan režisér. Škoda, nic podobného se nedá říci o tomto filmu. Herecké výkony slušné, ale filmu chybí efektivnější zvraty a překvapivější vyústění. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Profi práce celého štábu a obsazení, přestože téma bylo silně vytroublé. Ale v té době bylo rozkrádání společného majeku zločinem, o ketrém je třeba informovat a který je třeba přísně odsoudit. Dnes je to národní sport, jehož velmistři tvoří vlády a obsazují radnice a parlamenty. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Z poměrně mizerného scénáře s několika logickými lapsy (tím největším je, že si Horák pamatuje číslo vozu, hned za ním se ocitá veliký otazník nad tím, proč hlavní padouch nekulhá ihned po nehodě, ale vzpomene si na zraněnou nohu až později) dokázal Frič natočit příjemně civilní kriminálku. Jediná filmová hlavní role Čestmíra Řandy vůbec nedopadla špatně. Jeho kapitán je sympatický vyšetřovatel, který nemá rád zbrklé úsudky, nepostrádá logické myšlení a autoritu si získává spíše laskavostí, než komisností. Chládek je dobře propracovaná postava, ostatní vedle něj působí značně černobíle, snad až na pokus o osudovou ženu Horákovou Jarmily Smejkalové. K velkým pozitivům patří výborná hudba a mladičký Radek Brzobohatý v jedné ze svých prvních filmových rolí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všední detektivka, nezajímavá, bez šťávy a elegance. Mac Frič se zoufale pokoušel vrátit k milované práci, k filmové režii, všemi způsoby, mnohdy za cenu větších či menších kompromisů. V tomto případě přišla veškerá snaha vniveč, ale vina neleží ani tak na Fričovi, jako spíš na scénáristech, kteří sesmolili veskrze průměrný příběh z obchodního domu. Právě tak neatraktivní je také herecké obsazení, v němž můžeme ovšem zaregistrovat alespoň též sesazeného Oldřicha Nového v poněkud průhledné záporné figurce člověka byvšího. Mnoho ten film ovšem nenabízí. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Ano, takovéhle detektivky se točily. Divácky atraktivní to moc nebylo, napínavé už vůbec ne, ale rozkrádačka byla v té době jeden z nejtěžších zločinů a bylo zapotřebí poukázat na to, že za tímto tehdy rozšířeným nešvarem, jak si přilepšit k mizerné výplatě na úkor státu, stály živly spojené s minulostí nebo napojené na Západ. Ten film právem upadl v zapomnění a pro nás dnes může být zajímavé tak leda vidět a slyšet Kučerovce v dobách jejich největší slávy nebo si všimnout, jak byla Praha na počátku 60. let plná neonů. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

„Krádů všeci“ za komárů nic neobvyklého. Příběh samotný mě nějak zvláště nezaujal, zpracování taky nebylo z nejlepších – viděl jsem z té doby mnohem propracovanější detektivky. Ale mělo to celkem slušné herecké obsazení a ani závěr nebyl vyloženě marný. Brzobohatý se tu moc neohřál, Řanda starší si nevedl špatně. No jako kulisa k obědu se to dalo přežít, ale doporučovat to nikomu nebudu. "A hodinky s vodotryskem by jsi nechtěl?"... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak to je škoda, že jste si to číslo nezapsal.. Mohl jste klidně žádat nápravu.." - "No, to.. To máte pravdu !! Nezapsal !! Já si ho totiž pamatuju !! ND19-15 !!" ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

No jo, asi tato detektivka byla na objednávku, neboť se muselo ukázat, jak strašně "škodila" naší republice bývalá šlechta. To, že jsme jim my vzali obrovský majetek, to se jaksi ponechalo stranou. Ale že si někdo chtěl vzít zpět, co mu kdysi patřilo, tak to byl průser. Neříkám, že to je správné : krádež zůstává krádeží a to na obou stranách zainteresovaných. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že se Frič místy snažil pojmout snímek trochu americky, bohatě, což je patrné i na významu hudební složky, která inklinuje ke 30. létům, ale napětí tomuhle snímku strašně chybí. Jsou zde scény, které upomínají na Fritze Langa, ale celý případ je takový hloupoučký. Asi by se dalo mluvit o českém noir, ale přece jen by u toho byla nutná mírná nadsázka. Krátké a místy přece zdlouhavé, některé dialogy jsou nesmyslně šroubované. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

No zadna slava - angazovana socialisticka detektivka zamerena proti rozkradani majetku nasi mile republiky starymi strukturami. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Příběh i průběh vyšetřování mi přišel věrohodný, zcela přirozený a bez příkras. Zločin tehdejší doby. Přes půlku filmu jsem však postrádala jakékoli napětí, ale pak se tam nějak záhadně připlížilo a vzbudilo moji zvědavost. Film vyjadřuje jakýsi odraz doby. Mně osobně se v tomto směru docela líbily scény z tehdejší tančírny; co se hrálo a jak se mladí lidé bavili. Ale i jiné. Z vyšetřovatelské strany mi něčím neuvěřitelně lezl na nervy starší Janda. Možná také jakýsi odraz doby. Doprovodná hudba se mi pranic nelíbila. Rozkolísaný průměr. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Problém českých detektivek skví v tom, že pachatel je velmi snadno odhalitelný. Navíc Čestmír Řanda není dostatečně vůdčí osobností a celé pátrání postrádá napětí. Přesto jde o slušný počin, který nevybočuje z průměru. Možný SPOILER: Už jen tím, že detektivka je z let šedesátých je naprosto jisté, že pan Nový rozhodně positivní roli dostat nemohl. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Bílá spona je lidově naprogramovanou kriminálkou. Martin Frič se sice pokouší o nadhled, ale ta svobodomyslnost je svázána předem daným pravidlem. Nesoustředí se na akt zločinu, byť rozprostírá mysteriózní napětí, místo toho dostává přednost pochybná socialisticky niterná nespokojenost. Nakonec všichni pachatelé organizované trestné činnosti mají pro své skutky ideologicky vhodné třídní podmínky. A přestože lze najít i zajímavé artefakty doby, je na filmu nejlepší hudební doprovod a také struktura obrazu. Hlavní postavou kriminálního filmu je Jiří Janda (zajímavý Jan Pohan), poručík Veřejné Bezpečnosti. Nespokojenost s vnitřním nenaplněním se projevuje pracovní frustrací a nedůvěřivým dohledem nad životem mladšího bratra. Hledání osobního štěstí je střípkem k vyřešení zločinů. Vzorovým hrdinou je Chládek (příjemný Čestmír Řanda st.), kapitán Veřejné Bezpečnosti a trpělivý Jandův vedoucí kriminálky. Před projevy mocenské síly dává přesnost laskavosti. Výraznou postavou je Pavel Janda (příjemný Václav Tomšovský), mladší bratr policejního poručíka. Mládí touží po plnohodnotném zapojení do života, i v jeho krásách, ale nejdříve musí překonat bratrovu vnitřní krizi v tom jeho trpkém pocitu nedocenění. Hlavní ženskou postavou je Marie Horáková (zajímavá Jarmila Smejkalová), koketní vedoucí jednoho oddělení obchodního domu Astra. Poručíkova osamělost zde zavětřila naději. Z dalších rolí: vyrovnanější a soustředěnější Jandův kolega a poručík Veřejné Bezpečnosti Karel Burda (Milan Holubář), starostlivě smírčí matka bratrů Jandová (Pavla Maršálková), mladá prodavačka v Astře a Pavlova první milenka Vlasta Ziková (Blažena Kramešová), sebevědomý ředitel obchodního domu Astra Stejskal (Bohumil Švarc st.), nešťastník osudu, řidič Jan Nekola (Radoslav Brzobohatý), zvědavá domovnice Bláhová (Ilona Kubásková), či bývalý manžel, bývalý starožitník a vykuk Jan Horák (Oldřich Nový). Bílá spona je filmem zkušeného režiséra a docela zdařile se sváří, a zdá se, že dokáže mnoho z atmosférického prostředí nabídnout. Ale skutečnost je plytká, byť po formální stránce jde o slušnou filmařinu se socialisticky uvědomělým duchem. ()

Reklama

Reklama