Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra zobrazuje úsek života význačného komunistického funkcionáře Jana Černého. Pozornost je kromě hrdiny soustředěna i na komunistickou solidaritu ilegálních členů strany, kteří neváhali v době okupace pomáhat pronásledovanému člověku. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

"Pak jsem viděl podstatnou část televizního filmu Oči plné slunce režiséra Jaroslava Novotného. Hrozné. Plakát. Samá slova. Prázdná a obyčejná a všecko dohromady je vymyšlené." (Zápisky z blázince, Miroslav Macháček 1975) ()

sator

všechny recenze uživatele

Premiéra proběhla 6.4.1975, inscenace byla poté několikrát reprízována, naposledy však v roce 1984. Karel, odbojový pracovník, se po zatčení soudruha Ziky a atentátu na Heydricha marně snaží najít v Praze úkryt. Má naplánovanou další záškodnickou akci a nechce opustit Prahu i když mu všichni radí, aby na čas odjel. Němci střílejí každého,kdo se nepřihlásí k pobytu. Karel opouští manžele Kruškovi, aby je nevydával v nebezpečí. Na čas se schová u paní Urbánkové, pak u přítele doktora. V noci při razii musí utéct. Se spolubojovníky připravuje podpálení významného skladiště. Mladý dělník je ochoten obětovat život, filosof Líbal stále jen zvažuje, zda nebezpečí odpovídá výsledku akce. Nakonec nedodrží úmluvu a všechno vzdá, dělníka nešťastnou náhodou zastřelí Němci. Karel mezitím odjel do Mnichova Hradiště a nachází klid v hájovně u manželů Kučerových. Přijíždí tam i jeho manželka Marie. Karel se dovídá o neúspěchu akce a rozhodne se jednat sám. Skladiště podpálí a podaří se mu utéct. V Praze se ale nemá u koho ukrýt. Krušek se ho ze strachu snaží zbavit, Urbánkové byt je zapečetěn a starého doktora právě odvádí gestapo. Vyčerpaný Karel vyhledá manželku, ale ta ho může schovat jen dokud se nevrátí její spolubydlící na ubytovně. Smluví si schůzku v Šárce. Karel čeká, je tam však zatčen. V roce 1944 byl v Berlíně popraven. ()

Reklama

Reklama