Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 183)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver / Súhlas: Pierre Boulle - Planet of the apes | Hudba: Michael Giacchino | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Chernin Entertainment, TSG Entertainment | Rozpočet: 170 miliónov $ | Tržby: 448,663,536 $ || Ponurý, miestami horroristický akčný náter s intelektom a emocionálnou silou, ktorý by mal odomňa jednoznačnú plnú pálku, keby v kine nekričala hudba nekresťanským spôsobom. Nedivím sa, že ludia nechodia do kín tak často, jak by sa čakalo. Nutné druhé a viaceré videnie. 88% | Cine-Max Košice, 4.8.2014 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Výmena komplet všetkých tvorcov je citeľná. Po neskutočne vyzretom a kvalitnom reštarte opičej série nadšenie veľmi rýchlo oprchalo. Už z neho nie je film s myšlienkou a kvalitným príbehom, ale len všedný blockbuster, ktorý servíruje divákom presne to, čo majú radi, ale ani o chlp navyše. Hlavná línia príbehu je postavená na tom, že v každom človeku je kus opice a v každej opici je kúsok človeka. A ako prvoplánovo to znie, tak presne takto prvoplánovo je to prezentované i na plátne. Snaha navodiť emócie je značná a očividná, niekedy až príliš, sentiment srší z každej scény. To všetko som si uvedomoval, dávno sa však tvorcom nepodarilo tak šikovne eliminovať negatívne vplyvy povrchnými efektami, atmosférou a vizuálnou stránkou ako v tomto prípade. CGI v plnej poľnej, rozpočet by som tipoval takmer dvojnásobný. 80%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Od událostí z jedničky uplynulo deset zim a člověka už opice neviděli taky pěkných pár let. Idylka, kterou Caesar vybudoval v pralese za městem má ale skončit, když bílý muž vstoupí na jeho území. Pomalé budování vztahů a představovačky hrdinů se vyplácí ve válečnější druhé polovině. Kdy se Koba s kvérem pustí do díla. Opičí parta v čele s Andym Serkisem působí ještě realističtěji než minule a slova o vynikajících hereckých výkonech jsou na místě. Kebbellův Koba je boží. Lidská sebranka se soustřeďuje na Clarkeovu rodinu a i když vedle opičích bratří malinko zanikají, jsou pořád hodně fajn. Zarážející je účast Garyho Oldmana, který nedostává moc prostoru. Reeves skvěle zvládá vyprávění na konverzační rovině, ale ve válečné je taky jako doma. Útoky opic i bitky jeden na jednoho jsou neokoukané a působivé (hlavně scéna s obrněným transportérem a rotací bitevní vřavou) s precizními trikovými sekvencemi. Rozbořené San Francisko je taky pastvou pro oči. Spokojenost. Opice nezabije opici. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Druhý díl pokračuje v trendu ubíjející doslovnosti. Ruší jakékoliv neznámo a sci-fi myšlenku redukuje na řetězec polopatických emocionálních pohnutek. A vodění za ručičku je to poslední, co od sci-fi očekávám. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pokračování, které není ani rozmáchlejší, ani akčnější, ani velkolepější než jeho předchůdce. Navazuje jen velmi obecně a konflikt mezi dvěma rasami bere poměrně úzkou optikou (jedno město vs jeden klan opic blízko v lese). I tak je to ale slušně odvedná práce s dobrými herci, strhujícími vizuálními efekty, které jsou oku lahodící, no nejenom na efekt. Výtečně se tvůrcům podařilo šroubovat z diváků "CGI" emoce různého typu. Spousta uslzených scén, avšak skutečně dojemných je sotva padesát procent. Akce minimum, ale psychologie hutná a inteligenci diváka to určitě neurazí, tenhle trend ale beru jako samozřejmost z prvního dílu - a to se přes všechna zde vyčtená pozitiva, dále druhým dílem neposunulo. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Planeta opic je tu s námi již přes 45 let a ačkoli se životnost značky Timu Burtonovi prodloužit nepodařilo, Rupertovi Wyattovi před třemi lety již ano a proto bylo jasné, že se brzy dočkáme sequelu. Tentokrát se režie chopil talentovaný Matt Reeves a je třeba říct, že připravil minimálně stejně kvalitní film, jako jeho předchůdce. Nyní už totiž jde primárně o soužití v obří tlupě lidoopů a lidé jsou tak trošku odsunuti na vedlejší kolej. Trailery slibovaly výživnou bitvu dvou nesmiřitelných klanů, čehož jsme se do jisté míry dočkali, ovšem to hlavní nás teprve čeká. Dvojky to mají v době uzavírání do trilogií prostě těžké a tento film je třeba brát sice jako takový rozjezd pro velkolepou trojku, ovšem dobře fungující i sám o sobě. Lidské charaktery nenaskýtají žádná překvapení, ačkoli se Jason Clarke s Gary Oldmanem hodně snaží (Oldmanova nostalgická chvilka patří k nejdojemnějším v tomto snímku, jelikož to prostě Gary dokáže skvěle prodat). Naprosto všechny však zastiňuje parta herců přes Performance capture v čele s Andy Sarkisem, které sice na plátně nevidíme v jejich lidských podobách, rozhodně si však užijete jejich herecké umění pomocí této pokročilé techniky a asi se i přistihnete u toho, že ti správní lidé jsou vlastně ty opice. Celkově výborně zadaptované volné pokračování povedeného filmu, který dává předzvěst ještě větší trojky, ale i tak si Úsvit člověk dokážete užít, jelikož nejde jen o tupou slátaninu, ba právě naopak. PS : Kdyby se někdo náhodou chystal na 4D, je lepší peníze navíc utratit třeba za Transformers, nebo prostě za něco akčnějšího a na opice jít ve 2D...90%...[18.7.2014_Cinema City 4DX_Nový Smíchov] ()

akisha 

všechny recenze uživatele

No jó, móc pěkný triky, Caesar jako Šimpon Brando parádní, dokonce se skamarádí s měkosrdcatým člověkem, škoda že měl taky za kamaráda Kobu kudlovrážeče. Ani by to nebylo tak zlý, nebejt prvního dílu, kterej nastavil laťku sakra vysoko. Po tak inteligentně napsaným a natočeným filmu se divák s touhle dosti průhlednou a jednoduchou přesnídávkou nespokojí. A i když tady opice pořádaj nájezd se samopaly ála Zachraňte vojína Apea, libovolná scéna s prostým rozhovorem opičáka a Jamese Franca to hravě strčí do kapsy. Tak tímhle směrem se to zrovna ubírat nemuselo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jednička byla určitou interpretací na současnou podobu sebedestruktivního světa, sázela na herce i znepokojivou atmosféru a hlavně světu představila pro Pána prstenů klíčového Andyho Serkise zase trochu jinak. Znovu je coby Cézar znamenitý. Jeho gesta, mimika, řev, pohled. „Dvojka“ ovšem poutavější není. Slavný kousek s Charltonem Hestonem dnešní mladé diváctvo nezná a domnívá se, že s Jamesem Francem (možná s Timem Burtonem) to před časem začalo. V tom filmovém světě uběhla celá dekáda, Cézar vede moudrými rozhodnutími opičí kmen, který vzkvétá, zatímco lidstvo je kvůli viru na pokraji zániku. V San Franciscu přežívá pár zoufalců, kteří prahnou po přísunu elektřiny (zdroj hledají až na poslední chvíli?) a kteří jsou vůči nákaze geneticky imunní. Jenže cesta k ní vede přes opičí území. Dějový vývoj je v prvních desítkách minut hodně slaboučký á la opice jsou zlé, tvrdí lidé, lidem nelze důvěřovat, oponují primáti. Jak to vypadá jinde na zemi, se nedozvíme. Nosné lidské postavy zoufale chybí. Gary Oldman už dávno není tím šmakovním záporákem (není tu ryze zlý, podotýkám) z devadesátých let, lidští hrdinové vesměs nudí. Ocenit lze tak to, s jakou jistotou tvůrci zvládli upozadit člověka a poutavě vyprávět z perspektivy chlupáčů, kteří jsou mnohem zajímavější. Technicky je to samozřejmě k maximální spokojenosti, kombinace herců, krajiny a primátů působí naprosto realisticky. Akční scény ovšem nestrhnou, za tím si sakra stojím. A hlavně po scénáristické stránce jsem nic objevného neprožil – výsledek je bez propracovanější motivace postav, nikam nesměřuje, schází moment překvapení a trestuhodně i humor, režijní nápady jsem také „žádné“ neviděl. Navíc se tu alibisticky pracuje s tím, že zlí jsou jak mezi lidmi, tak i opicemi. 3D nevyužité a zbytečné!! Posledně to byly hodně solidní čtyři hvězdy, teď spíš slaboučké. Bohužel.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Jo ty opice… Lidi je milují a tak se v Hollywoodu snaží vymyslet nové příběhy, které nějak navazují na originální film. Tenhle film to měl svým způsobem jednodušší než jeho předchůdce, o kterém můžu napsat, že se mi opravdu líbil a bylo to jedno z největších překvapení roku 2011. Přeci jen už měl na co konkrétního navazovat, nemusel vysvětlovat detaily, prostě mi přijde, že pokud přijde na námět, tak by zde měl mít režisér hotový ráj na zemi, protože mohl dělat, co ho napadlo, posunout tuhle sérii prakticky jakýmkoliv směrem. Když ale máte režiséra, který nemá… vizi? Nápady? Myšlenku? Nevím, ale něco tomu chybělo. Na Dawn of the Planet of the Apes jsem se opravdu těšil, ale jedné věci jsem se bál, už když to oznámili - jméno režiséra. Matt Reeves mi přijde jako někdo, kdo se k tomuto filmu dostal doslova jako slepý k houslím a IMHO nemá ten potenciál, aby utáhl takovouhle sérii. Alespoň takhle jsem to vnímal, dokud jsem neviděl první trailery, které mě opravdu potěšily. Doufal jsem, že se pletu a že se konečně po dvou filmech (Cloverfield a remaku, který nebyl potřeba) přesvědčím o kvalitách Matta Reevese. Ale ne. Neříkám, že tenhle film je špatný, nebo průser, to ne. Navíc, celkem rychle to uteče a skoro pořád se něco děje. Nicméně něco tomu chybí, nějaký emotivnější moment, něco, kde byste se jako divák zastavili a řekli si, "Ok, tohle bylo drsné/odporné/geniální…" Viděl bych to tak, že jak Matt, tak tenhle film, má jediné štěstí, že efekty jsou dnes na takové úrovni, že byla radost sledovat ty opice, protože vypadají neskutečně dobře a hlavně opravdově. A právě proto trochu nadsadím a dám 75 %. Jsem zvědavý, jakým směrem se vydá pokračování a hlavně jestli Matt pro tuto (slibně nastartovanou první dílem) sérii nebude spíše zkáza, než spása… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priznávam, spočiatku som si musel zvyknúť na pohľad do tvárí digitálnych predchodcov ľudí. Najmä pohyb tela v určitých momentoch, akoby "zadrhával". Odstupom času to však bolo čoraz lepšie a mohol som sa plne ponoriť do príbehu. Neskutočne ma prekvapila inteligencia snímku. Toto som absolútne nečakal. Dialógy (na opice) veľmi logické, no zároveň jednoduché. Ďalšie plusy ako akčné scény, vývoj deja či záver, ktorý predpovedá jasné pokračovanie, milo potešili. Takže, budeme sa teda tešiť. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší možné pokračování, jaké Zrození Planety opic mohlo dostat. Výměny režiséra bych si nejspíš nevšiml (Reeves má stejně jako Wyatt spoustu nápadů, tu a tam pobaví nějakým delším záběrem, atmosféra dokonalá), zato Michael Giacchino složil ještě lepší hudbu než Patrick Doyle... A změnil se především Caesar. Zestárl, zmoudřel a všechno je to na něm perfektně znát už v prvním záběru. Jako postava je výborně propracovaný, správný hrdina jak má být, a členové jeho rodiny jsou na tom zrovna tak. Zkrátka je vidět, že scenáristé si na opicích dali záležet stejně jako (nebo více než) na lidech a povedlo se. Opět mě nadchli i trikaři, film má spád, myšlenku, postupně graduje, závěr je bombastický. Jsem zvědav, čeho se dočkáme příště. Nejvíce by mě filmaři potěšili, kdyby se třetí díl odehrával zase až po nějakých deseti zimách, přímo nenavazoval a pokud možno se bez lidí obešel úplně. Ale to je jen takové troufalé přání. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Inteligentní blockbuster. Moc dobrá hudba Michaela Giacchina, která sice občas padá do žánrového klišé, ale minimálně na začátku mě dostala svými až "ligetiovskými" postupy, čímž poněkud navázala na podobně provokativní soundtrack z původní Planety opic z roku 1968. Středobodem tohoto snímku, jejž posouvá Úsvit výše, je postava Caesara. Výborně zpracovaný charakter, který je morálně pevný, emocionálně působivý a přesto si s ním nikdy nemůžete být zcela jistí. Moc se mi líbilo, že autoři netlačí na pilu ve smyslu "divák musí fandit opicím" případně "divák musí fandit lidem". Každý si víceméně může zvolit svůj postoj a v obou táborech jsou ti špatní i ti dobří. Pokud mám snímek srovnat s těmi, který vlastně remakuje, a sice něco mezi Dobytím a Bitvou o Planetu opic z roku 1973, je tento remake jednoznačně lepší a věrohodnější zpracování téže látky, což je v konkurenci všech ostatních novodobých remaků, prequelů a sequelů obrovská výjimka. A zaujalo mě to rozhodně i více, než jednička. Trochu se však bojím dalšího dílu, aby se nestal jen pouhou samoúčelnou řežbou, to by se mi asi tolik nezamlouvalo. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Chvilku jsem se obával nějakého toho mezidruhového páření, prostě další předělávky Posrahontas, nakonec se však zaplaťstrana nejebalo. FIlm to je velice akční, psychologický, dramatický a thrillerický, nejeden třináctiletý opožděnec určitě mrkal na drát! Nám ostatním, co již víme, kde nechal tesař víru, nezbývá, než jen tak spokojeně přikusovat tepelně upravené kusy mrtvých prasat, případně působením mikrovln explodovavší zrna rostliny z čeledi lipnicovité, usmívat se nad naivní zápletkou a užívat si trikovou část. Plus Džugašviliho laškování. Fight Koba contra Caesar - z toho musí historikové vlhnout až za ušima. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Dosť bolo opíc! Dúfam, že už žiadne ďalšie pokračovanie nevznikne. Niečo ako Opice dobýjajú vesmír, Forest Monkey Gump, alebo Star Monkey Wars ... Fakt už stačilo ... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Lidi. Opice. My hodně opice. My 3D jak plochá tělo manželka opice! Chtít mír, ale mít válka. CGI moc dobře, ale story ne tak originál. Já Ceasar salát šimpanz rád, tak OK hvězdičky. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, vlastně lepší než bych čekala. Reevesovi se podařilo to nejdůležitější a to přenést emoce z předchozího dílu i sem. Taková úvodní desetiminutovka na mě dokázala zapůsobit opravdu hodně. Co považuji za největší sílu filmu, je rovnost obou stran, není to tak, že lidé jsou ti zlí jako vždy, každá strana má prostě ty dobré a ty zlé, divák vlastně pořád neví, komu fandit, dokonale chápe obě strany, jen je mu jasné, že nemůžou vedle sebe žít a ví, že k velkému střetu prostě musí dojít. Ta rovnost právě vede k tomu, že divák ani ten střet nechce, najednou zapomíná, že je v kině na letním blockbusteru, od kterého se očekává "atrakce", ale je pohlcen příběhem a postavami a každá ztráta na jakékoliv straně diváka mrzí. Nevycházela jsem z údivu, že se to režisérovi a scénáristům podařilo udržet až do konce filmu, že se ani na minutu nepřiklonili na žádnou stranu, tohle má můj obrovský obdiv. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Matt Reeves a jeho cit pro mrazivou atmosféru a psychologii postav zase jednou zaváleli. Dost povedený sequel, který za svým předchůdcem zaostává jen díky poněkud jednoduššímu ději a absenci scén, které by diváka poslaly do kolen. Andy Serkisovi by už ale nějakou tu prestižní cenu prsknout mohli. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh po technické stránce je brilantně natočený, ale obsahově to není žádná superliga. Protože dějová zápletka už nemá překvapující ingredience z původní jedničky Planety opic. Jenom další vypreparovaný odvar. Prostě oddechový film na jeden večer a nic více. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po podařeným zrození bohužel sešup trochu dolů a jakoby předznamenání toho, že nás čeká ještě vrcholně nudná a bezkrevná válka. Změna na postu režiséra prostě neprospěla. Ta první půlka spojená s tím virem ničícím člověka a postupný přebírání planety opicemi ještě ok, ale pak už se vkrádala čím dál tím větší nuda. Efekty určitě špičkový, ale stejně mě víc baví reální herci v maskách. No do průměru se mi to ještě vešlo.55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tvůrce "trenažerského" Monstra po letech oddychu nezklamal a znovu natočil adrenalinový horor desetiletí. Ne drama, ne akční bombu. Prostě hutný hororový thriller bez lekaček a plný dusivé atmosféry lepkavého, nebezpečného pralesa. Snímek je nyní po francovském, lehce psychologickém originu zejména o opicích, lidé v něm téměř vůbec nehrají - sám Oldman je na plátně nejvíce 10 minut. Spokojenost pak mohla snadno být maximální, to by se ovšem jinak parádní scénář nesměl snažit přechytračit sám sebe, a na úkor nezbytné akce ve finiši servírovat až podezřele mnoho uzívaného moralizování. Blockbuster roku zdaleka ne, letní pop-cornovka jako vyšitá. ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama