Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 183)

petero 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tu už nehrá Franco a Freida, možno by to bolo o hviezdičku viac, predsa len Jason Clarke mi nie je zrovna sympatický a Keri Russell (v čom to len hrala) je síce fajn ale nie je nijak zvlášť výrazná, čo však nevadilo a sem sa aj v pohode hodili a klapalo im to medzi nimi, pretože digitálne opice získavajú jasnú nadvládu a scény ktoré ostanú v pamäti si v pohode uchmatnú pre seba. Od zručného remeselníka Matta Reevesa som ani nič menej nečakal a pokračovanie krásne nadväzuje na vynikajúcu jedničku Zrodenie Planéty opíc. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh Úsvitu planéty opíc po zbežnom prečítaní môže pôsobiť trochu lacno a môže sa zdať, že akcia zatieni všetko ostatné. U mňa sa našťastie ten pocit nedostavil a užíval som si neskutočne kvalitne urobené opice a všetky scény s nimi. Príbeh zrady z vlastných radov je dosť silný na to, aby utiahol celý film, navyše dialógy boli aspoň pre mňa chytľavé a zaujímavé. Iskrenie a spor medzi Caesarom a Cobom sú na filme tým najlepším. Coba je skutočne dobrým protivníkom a vždy keď sa objavil, išlo do tuhého. Účasťou ma potešil i G. Oldman a celkovo nemám filmu, čo vytknúť. Vyčítať mu to, čo mnohí kritici, že sa príbeh takmer nikam neposunul, to nie. Oni by ho možno rýchlo posunuli tam, odkiaľ už niet cesty, takže je to dobré tak ako je. Úsvit planéty opíc mi toho roku urobil podstatne väčšiu radosť ako záver Hobita. Za chlpáčov plný počet. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Matt Reves sa ukázal ako skvelá náhrada. Našlapané akciou, emóciami aj myšlienkami. Výborný blockbuster ale jednička ostáva neprekonaná. Veľká škoda, že scenár nie je vypiplanejší ( dej je cca prvú polovinu úplná šablóna, s výnimkou Oldmana nezaujímavé ľudské postavy...) pretože zvyšok je parádna filmárčina (útok na kolóniu rulez). 8/10 a strašne sa teším na druhé pozretie a ešte viac na trojku. Update: ten film po udalostiach trojky velmi narastol ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Opice... Šimpanzi... Gorily... Orangutani... A stále tam chybí drápkaté opičky, což je škoda, neb tvora s démoničtějším a vražednějším výrazem najít nemožno. No co, i protentokrát to budiž prominuto, ale co prominuto být nemůže je přemnožení citopudných scén, kde se hraje na city pomocí všech možných mláďat a hlavně scén, které mají jediný smysl v tom ukázat že opice a lidi lidi jsou stejná. Proč?!? Je to OBROVSKY otravné a otravné by to bylo i kdyby tam takových záběrů byla polovina. Jako celek je to funkční a z technického / řemeslného hlediska tomu není co vytknout, jenže... Tenhle blockbuster nemá krom opic nic navíc. vlastně je hrozně fádní a spoléhá se na hrůznou sadu desetkrát viděných klišé a není v něm vůbec nic originálního a stačí zaměnit opičáky za indiány / hodnou část nacistů / nebo třeba homosexuály a velká část filmu by byla téměř shodná. Až na povinnou akci, která by nejspíš nebyla tak zajímavá. Navíc je to moc dlouhé. Ovšem i přesto je to někde na hranicí tří a čtyř hvězdiček. PS: takže výhružky? "To čo za komentár si spáchal na opice? Veď počkaj ty dostaneš " hle, právě jsi rozhodl mé váhání nad tím, kolik dát hvězd, muhaha, navíc ať už je Caesar jakkoliv výborně zpracován, na prvofilm s Hestonen to stále nestačí ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čím větší rozpočet, tím větší sázka na jistotu. Děj si průměrně inteligentní divák dokáže celkem bezproblémově domyslet již po úvodních minutách. Jenže, když ono je to celé tak skvěle podávané. Válka je prostě nevyhnutelná. Scéna s otáčejícím se transportérem je neuvěřitelná.  Jako celek to není tak vytříbené že Jednička, ale tu snad dorovnat ani nešlo. 80% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Horší film jsem neviděl minimálně od té doby, co opice dobyly planetu Zemi. Nezachránil to ani uvěřitelně a inteligentně ilustrovaný samohybný charakter běhu dějin, ani rozpor ideálů s politicky pragmatickou praxí. Mimo to šlo totiž o dramaticky nevyváženou a plytkou nudu (především co do povrchních a mnohdy zbytečných dialogů). Edit: já se na to snad podívám znova. Třeba byly zrovna nějaký skvrny na slunci a proto se mi to na rozdíl od mnohých tak nelíbilo. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Totálně zbytečný film, který nemůže nikdo myslet vážně jako "prequel" k Planetě opic z r. 1968. Vždyť Úsvit planety opic zcela zničil smysl původního filmu! A k tomu navíc je Úsvit nudnou přehlídkou drasticky zplošťujících humanistických klišé, které tvoří úmornou kostru neoriginálního, černobílým pisátkem napsaného příběhu. Naprosto ideální hrdina César, proti němu naprosto zlý stalinistický padouch Koba; ten nejhodnější Malcolm, ten největší asshole Carver... O ostatních přeživších lidech ani netřeba mnoho hovořit, protože v příběhu vlastně nehrají žádnou důležitější roli, jejich místo dostatečně zastoupí samy opice - naprosto zlidštěné ve smyslu psychologickém, emocionálním, politickém...ve smyslu jakémkoli. Totalitární schémata, která jsou lidstvu vlastní a která jsou násilně bezradným scénáristou přisouzena opicím, základní emoce jako láska, nenávist apod., to vše přispívá k naprostému setření rozdílu mezi lidmi a opicemi. Jediným rozdílem zůstává pouze to, že ony zplošťující humanistická klišé opice pronášejí v primitivní angličtině ("Apes not kill apes"). Úsvit planety opic je pouze nudnou, nezajímavou přehlídkou standardního použití CGI technologií; bez nápadu, bez napětí... Kde je náznak emoce, zůstává kýč; kde je naděje na originalitu, zůstává klišé. A ta totální destrukce smyslu původní Planety opic už nemůže být následujícím filmem zachráněna. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Monumentální drama se Shakespearovskými konturami, jehož tradicionalismus přebíjí neuvěřitelná suverenita zpracování. Ano, příběh postrádá špetku originality, nicméně jeho mohutná klenba a řemeslné schopnosti tvůrců zatloukají do země většinu letošní úrody. O tři roky staršího (a dějově zajímavějšího) brášku jakbysmet. Čirý důkaz odvěkého faktu, že pokud někdo něco dělá dobře, vystačí si i s dosud objeveným. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Opravdu mizerné 3D! Nebýt titulků a rozmazaného pozadí (občas popředí) ani bych o něm nevěděl... Úvod je jakýmsi přírodopisným dokumentem o opech (i když lov na jeleny má své kouzlo). Pak, jako by se tvůrci nemohli rozhodnout, lavíruje snímek mezi konverzačním dramatem a akcí. Čekal jsem poněkud větší masakr, jenže dnes jsou v kurzu rodinné filmy, páč ty vydělají. Proto ani drobotina v kině na večerní projekci neřičela hrůzou a neopouštěla předčasně svá místa. Místo syrovosti se vsadilo na líbivost - vizuální stránka je místy opravdu vydařená. Jen by mě zajímalo, jak opice, která na začátku drží oštěp, zvládne v průběhu filmu nejen zmáčknout spoušť samopalu, ale ještě s ním správně zamířit. Ovládnutí tanku je pak z říše čiré fantazie. Je to sci-fi, ale tyhle nelogičnosti zbytečně ubírají na věrohodnosti. Kdyby ovládly město s klacky, pak bych věřil, že tohle se může stát....škoda. Doufám, že atomová válka přijde v dalším dílu a nebudeme muset čekat na pět dalších pokračování... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Ne vždy je člověk člověku vlkem. Někdy je opice opici vlkem či člověkem. Postapokalyptický svět lidí je vyobrazen kvalitním způsobem, i když mohl být popsán lépe. Raná opičí kultura podobná primitivním kmenům. Úsvit se mi líbil víc než Zrození. Jsem zvědav na další pokračovaní. Přijemná ČSFD projekce. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Slabší než jednička, hlavně chudší příběhově, ale pořád velmi dobrá a napínavá podívaná. Jak říkám, příběh je dost slabý a předvídatelný, pokračování výborné jedničky by si zasloužilo něco víc. Atmosfericky a po stránce efektů to je povedené, člověk se v kině rozhodně nenudí. Hodnotím určitě kladně, nicméně to mohlo být určitě velkolepější. Ale i tak se jedná o velmi dobrou podívanou. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zrození Planety opic mi vrátilo víru, že kultovní záležitost, jakou je snímek z roku 1968, ještě neřekl poslední slovo a že tento perfektní námět bude ještě kvalitně pokračovat. Úsvit Planety opic mě zaujal od samotného začátku a bavil mě až do posledního závěrečného titulku. Nedovedu se rozhodnout, zda mě více bavilo Zrození nebo Úsvit, obojí považuji za delikátní počiny. Nesmírně mě potěšilo prostředí již zpustlé lidské civilizace, soužití opic a vzájemné střety. Postava Caesara nezklamala a stupňující se napětí umocňovalo celkový zážitek, jenž byl také podmíněn slušivým hudebním doprovodem a vizuálním zpracováním. Opice mi sice opět někdy přišly až přespříliš digitální, ale to je detail, neboť na druhou stranu velmi oceňuji jejich "herectví". Už teď se nemohu dočkat třetího prequelového dílu a jsem moc zvědavý, co přinese. Mimochodem vůbec se nebráním více pokračováním, které budou zobrazovat postupný vzestup opičí civilizace a postupnou degradaci lidského plémě. Remake původní Planety opic sice nekvituji, (podle mého názoru nelze verzi s Hestonem překonat) ale byl bych rád, kdyby nynější tvůrčí snahy dovedly restartovanou sérii k dění, jež známe již od roku 1968. [v kině; Praha; 30.7. 2014; 22:00] ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Zrození bylo hodně povedené. Úsvit mi připadal, že se tvůrci snažili úspěch zopakovat jen kvůli výdělku. Nedali do toho to pravé filmové srdce a nejdojemnější scény ( bylo jich dost ) stejně vedli do minulosti Ceasara. Další dojemné scény, umírání Ceaserovi partnerky, operace Caesara a mnoho dalších ve mě moc nic nevyvolávalo, což je škoda. Akční scény, bylo jich tu také dost, mě občas vůbec nevtrhly do děje a popravdě jsem si jich až na pár scén moc neužil. Možná je to tou silnou jedničkou, že to takto dopadlo. Každopádně zcela určitě Zrození Planety opic mělo mnohem větší srdce. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dopředu jsem věděl, že se konečného zúčtování nedočkám, proto jsem očekával něco jako druhé pokračování trilogie. Pokračování je to více než solidní a bavilo mě. Sice je tu dost otřepaný průběh, který je k vidění ve spoustu jiných filmech, ale co taky čekat od tématu, ze kterého vzniklo už spousta filmů s opicemi že? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že prvý diel sa mi páčil viac. Je to ale vynikajúci postapokalyptický film. Úsvit planéty opíc je rozdelený do dvoch častí. Kým v prvej časti filmu sa skôr riešia vzťahy medzi ľuďmi a opicami a celá tá časť je neakčná, tak tá druhá je priamy opak, naštartuje akciu a prekvapivé dejové zvraty. Najväčší klad sú určite vizuálne efekty, tu naozaj nespoznáte, že sa jedná o filmový trik. Ako zápor beriem málo priestoru pre Garyho Oldmana. Keďže bol ako vodca ľudskej rasy, čakal som, že dostane viac priestoru a že jeho postava bude viac namakanejšia. Z filmu som si ale odniesol pekný zážitok a chválim ho. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

O maličký, malililililinky fúzik slabšie ako prvý diel. A aby som to neodkladal, tak ten ten dôvod napíšem hneď, lebo keď dlho o niečom píšem, nakoniec zabudnem čo som to vlastne chcel. Takže k veci ... hmmm, tuším už som ho zabudol. Do riti ja som to vedel. Čo už nevadí, tak zatiaľ napíšem o niečom inom, snáď ma to napadne. Takže Úsvit planéty opíc, čo by som vám k tomu povedal, to že je to pokračovanie dúfam viete lebo ak nie, tak sa budete rovnako tupo pýtať ako ty vedľa mňa, že: to čo je za blbosť, však opice nedokážu hovoriť. V polke filmu som mal chuť na nich poslať naj-nesympatickejšieho opičiaka vo filme, aby ich vyfackal. Ale k filmu, to že sa James Franco nevrátil je síce škoda a taktiež to platí aj o režisérovi, ale ani vám to nebude vadiť, pretože scenáristi, ktorý stali za prvým filmom napísali dosť zaujímavý príbeh, ale aj postavy, ktorým vládne opäť perfektný Andy Serkis alias Ceasar. Aby to nevyzeralo, tak že len on jediný tu bol Top opičiak a že ostatný sú nezaujímavý a len do počtu, tak musím pochváliť aj efekty, ktoré dali opiciam opäť sympatické a prepracované xsichty. Tak isto aj výprava je dosť prepracovaná a pohlaď na zničené San Francisco, či domov opíc okrem iných otázok položí aj otázku: aha, tak toto bolo asi drahé. Inak čo sa týka príbehu, tak tvorcovia opäť vsadili na emócie a na vzťahy dvoch rôznych druhov. Musím povedať, že to celkom funguje, film je stále zaujímavý plynie ako voda, ale .... Jáj už viem čo som to chcel. Teda, film je stále zaujímavý plynie ako voda, ale v záverečnom finále mi prišiel o fúzik slabší ako prvý diel. Celý film mal zaujímavú atmosféru a napätie, no v závere to bolo len slušná fightovačka s dobrými efektami bez nejakých väčších emócií. Možno som mnou nesúhlasíte, ale prvý diel mal rozhodne lepšie finále. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jakým vývojem, formálním i obsahovým, trilogie zatím prochází. Od emocionálního lidského blockbusteru s osobitým autorským příběhem k ponuré postapokalyptické vizi zahalené do temných barev a neodbytného tušení blížícího se konfliktu. Příběh jako celek pravda víceméně šablonovitý a svými jasně vymezenými myšlenkami či hrubě načrtnutými charaktery přístupný i tomu nejméně vnímavému pacientovi Jedličkova ústavu, ale prožitek pramenící z nadpozemského CGI a pozvolného vyostřování zdánlivě kontrolovatelné situace přesto nesmírně vtahující a zásluhou atmosférického náboje tentokrát značně násilnějších akčních scén místy stejně intenzivní (byť v jiném, lacinějším smyslu) jako u jedničky. Zlo i dobro jsou sice od svého nástupu na scénu definované s konečnou platností, ale jejich motivace zůstávají natolik silné, logické a osudové, že zdaleka pokrývají nepřekvapivé následky jejich činů... Vizuální stránka skutečně fantastická, over-the-top sekvence na tanku, scénou roku.. Hodně, strašně, šíleně silné 4*. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Aneb Céasar je oficiálně nejlepší opičí filmový vůdce všech dob . Geniálně provedená práce a skvělá blockbusterová letní událost bez které by léto 2014 nebylo létem 2014. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Není Ceasar jako Ceasar. Ten s prostěradlem kolem pasu a lopuchem za ušima je oproti strážci lesů San Franisca úsměvná karnevalová postavička. Opičí chlupáč zahrál líp, než Messi v Brazílii, a vůbec celé to šimpanzí společenstvo na mě udělalo takový dojem, že bych radši čutal za ně, než v mančaftu Garyho Oldmana. Ten ovšem, mezi námi znalci významu slova "oldman", vypadá jakoby se narodil na Puntanele a film od filmu mládne. Dál budu chválit efekty, kameru, drsnou syrovost a taky trailer, protože se po dlouhé době našel jeden, co po vzoru kadeřnice nevykecá i to, co neví. Zkrátka precizní Monkey business, na který jsem si s chutí zapařil. (Christchurch, NZ) ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama