Reklama

Reklama

Skutečný Robin Hood

(TV film)
  • USA Real Robin Hood, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Po 700 let, legendární příběh o psanci z Nottinghamu, který okrádá bohaté, aby pak následně kořist rozdal chudým, se objevil jako jeden z nejdéle trvajících lidových hrdinů v populární kultuře, a jako jeden z nejvšestrannějších – Robin Hood. Jeho příběh začíná již na přelomu 13. a 14. století a možná ještě dříve. Přičemž od počátku 16. století je pak jeho osoba ztotožňována se šlechticem Robertem z Lockley. A v 19. století spisovatel a ilustrátor Howard Pyle přizpůsobil příběh, jakožto tradiční pohádku pro děti. Zpopularizoval ho nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě. Nakonec se příběh o Robinovi dostal několikrát i na stříbrné plátno.

Vědní akademici zatím odhalili historický záznam balady a další důkazy o skutečném Robinu Hoodovi. Z dochovaných poznatků zatím vyplývá, že ve 14. století v Anglii, kde vzniká mezi zemědělci pře a velká nespokojenost, začal místní zeman, jakýsi "Robehod" či "Rabunhod", který žil v Sherwoodu se svými muži a často se střetl s šerifem z Nottinghamu, poškozovat feudální systém. Objevuje se jako rebel, který vraždí vládní zmocněnce a bohaté vlastníky půdy. Pozdější odchylky v jiných baladách od těch dob více méně upouští od tohoto společenského pozdvižení, až nakonec od spisovatele Waltera Scotta Ivanhoe je Robin obsazen v románu jako nemajetný šlechtic se srdcem ze zlata a s milostným zájem o lady Marianu.

Zatímco většině současných badatelů se nepodařilo zase až tak pevně stanovit život a pravdivost o Robinu, jelikož středověcí kronikáři považovali za samozřejmé, že historický Robin Hood zkrátka a jednoduše žil a dýchal v 12. nebo 13. století. Možná tak nikdy nebudeme vědět jistě, zda Robin Hood vůbec existoval mimo verše balad a stránek knih.

A i když jsme si jistí, že mladí i staří fanoušci se určitě budou hrnout do oblasti anglického Nottinghamu na prohlídku legendárních míst, například starého dubu v lese Sherwood, o němž se tvrdí, že byl použit jako Robinův úkryt. Co víme je, že pojem statečný rebel, který žije na okraji společnosti, v boji proti nespravedlnosti a útisku s haldou jeho společníků, má stále velkou přitažlivost, ať už jej hraje: Russell Crowe, Kevin Costner či Patrick Bergin. (CANNIBAL)

(více)

Recenze (5)

Isfio 

všechny recenze uživatele

3, ale za toho military historian, dávam 4. To je teda pán historik, s mečom aj lukom mu to ide dobre, a prežíval to tak, ako by on sám bol Robin Hood. Výborný dokument, sú tam scény z filmu, ale to nevadí. Dozvedel som sa celkom dosť nových vecí, hlavne o zbraniach. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Klasická prácička History Channel, mám něco dodávat? Celý tento krásný "dokument" není nic jiného, než dobře zaplacená reklama na celovečerní film "Robin Hood" od Scotta a Crowea. Pokud by zůstalo jen u permanentního sraní ukázek z filmu do dějové linie dokumentu a téma by se striktně drželo Robina Hooda, dalo by se to přejít, jenže to se nestalo. Crowe a Scott si nejenom vyšvihli ohavnou reklamu na film, vydávanou za historický dokument, ale ještě v něm sami vystupují v roli ->historiků<-, a naučenými frázemi bez znalostí souvislostí říkají, jak to tenkrát v té středověké Anglii vlastně chodilo. No kurva, díky! Když si pustím historický dokument, chci se dozvědět pádné informace, ne abych čuměl na hollywoodského režiséra a australského herce, kteří se obsadí do role historiků a na základě scénáře k filmu mi převypravují historii. Nejvíc v prdeli je pak to, že v dokumentu vůbec nejde o vypátrání skutečného Robina Hooda a nějaké to přiblížení jeho legendy, jak mate název, ale jen o to, rozvinout veškerá témata, která se objevují ve filmu, jen aby se k nim mohly pustit příslušné ukázky. Jako bonus na DVD, určitě, jako samostatný dokument, otřesné. 55% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dokument vzájemně propojený se Scottovým velkofilmem. Snaží se ukázat především reálný pohled na dobu Robina Hooda a zároveň netvrdí, že musel existovat. Rozebírá mimo jiné i způsoby boje, druhy zbraní a ostatní postavy. I v našem století se vracíme k legendám o Robinu Hoodovi, neustále je upravujeme a převypravujeme, protože každá generace má zapotřebí aby pochopila ducha Robina Hooda. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Robin, můj dětský hrdina. Dychtivě jsem mačkal tlačítko Play, abych se o tomto svém vzoru něco dozvěděl. Dozvěděl jsem se žvásty typu 200 let po jeho smrti se objevila zmínka o zbojníkovi podobného jména. 2* dávám pouze za informace o Richardovi. Nevěděl jsem, že byl francouz a Anglii nesnášel včetně jídla a podnebí. Cítím s tebou Ríšo, mě totéž sere v Čechách, natož v Anglii! ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument je akýmsi spojením tvrdení historikov a producentov filmu Robin Hood - Ridley Scott & Russell Crowe... Celý dokument sa opiera o zachované záznamy a snaží sa nájsť postavu Robina Hooda v minulosti... Zo zápiskov vyplýva, že Robin Hood žil niekedy medzi rokmi 1180 - 1280, teda dokument sa sústreďuje práve na toto obdobie... Veľmi pekne je tu popísaná aj tretia krížová výprava, ktorú viedol Kráľ Levie Srdce, o ktorej si myslia, že mohla Robina ovplyvniť... Dokument určite stojí za pozretie a je veľmi zaujímavý pre ľudí, ktorí majú obdobie stredoveku v láske... ()

Reklama

Reklama