Reklama

Reklama

Metuzalém

(pořad)
Publicistický / Naučný
Česko, 2011, 16x15 min

Účinkují:

František Koukolík

Obsahy(1)

Světová populace stárne. Úměrně tomu se objevují a rostou problémy, které byly ještě před jednou - dvěma generacemi neznámé. Seniorskou problematiku však nelze redukovat pouze na otázku důchodů či ústavů, jak se u nás často chybně děje. Obtíže stáří často mnohem méně souvisejí s nedostatky a problémy starých lidí než s tím, jakým způsobem je my vnímáme a jak se na ně díváme. Každý z nás se den za dnem ke stáří nezvratně přibližujeme. Přemýšlejme tedy, co bude užitečné nám všem - budoucím seniorům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

igi B. 

všechny recenze uživatele

V současnosti asi nejinteligentnější (nejen) "publicistický" pořad naší tragické >veřejnoprávní< - a fakt nejde jen o ty ctihodné šediny a moudrost stáří... :-| . . . Asi holt principielně chybí víc těch panů Koukolíků, že... Jak vidno mu ale nakonec musí stačit ona obligátní odpolední >akademická< čtvrthodinka. Příznačné. - - - P.S. Viz http://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/?filtr[SIDP]=10319914104 - - - - - (Se zájmem a snad i s nadšením poommmalu nastávajícího /věčně mladého/ padesátníka sledováno průběžně na >metuzalémském prostoru< , hodnocení šťastně 13., komentář zde s úměrným uspokojením jako první - 23.12.2012) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

"Člověk je tak starý, jak staré jsou jeho tepny". https://www.ceskatelevize.cz/porady/10319914104-metuzalem/211563230210002/ ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Opět je tu problém, kterak hodnotit dokument hvězdami pro filmy... Musím se přiznat, že pana Koukolíka mám velice rád (jeho Vzpoura deprivantů mi mnohé osvětlila), ale toto NENÍ POŘAD PRO TV! Vybavuji si jiný pořad, kde zmíněný seděl na sesli a kameraman (jisto jistě naváděn panem režizérem, oba toužící natočit něco Oskarového), driftoval od „žabí“ k „ptačí“ perspektivě a různě jinak čaroval (spíš blbnul) s kamerou. V Metuzalému pan Koukolík pořád někde courá, abychom tvůrcům nemohli vytknout „mluvící hlavu“. Čili nemohu se zbavit pocitu, že takovýto pořad nepatří do TV - je vyloženě pro rádio, či nyní pro podcasty. Pravda, TV má daleko větší záběr, ale pochybuji, že sledovači různých kódů, zahrad a nemocnic vydrží hledět na pana Koukolíka, natož nechají si zvrásnit povrch své nádherně naleštěné mozkové kůry. ---- Další mojí oblíbenci podobného ražení v náhodném pořadí: pp. Zdeněk Matějíček, Milan Machovec a Erazim Kohák. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuty části: A kdybych lásku neměl, Cévy a srdce, Čas, Demence, Hodiny nebo náhody, Jediné skutečné bohatství, Kosti,svaly a klouby, Moudrost, Nejen Goethe, Toscanini a Wheeler, O smrti, O štěstí, Přeji zemřít mlád, co nejpozději co to bude možné, Připravit se, Úspěšné stárnutí, Zdravé stárnutí, Zhoubné nádory... Výborná analýza problému a podání-na procházce. ()

GeminiK 

všechny recenze uživatele

Popularizátor vědy a vědecký esejista František Koukolík krásnou češtinou popisuje úskalí stáří z pohledu neuropatologa. A taky radí jak se se stářím poprat, aby bylo důstojné. Doporučuji se k tomuto pořadu po čase vrátit. Člověku dojde, že stáří je blíž a blíž. ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Několikadílný seriáleček esejí pro zajímavý náhled na institut stárnutí, které nás čeká všechny. Citlivé promluvy rozumného, vzdělaného a moudrého pana Františka Koukolíka. Mimochodem pro ty, co se zajímají o podobnou tematiku - resp. sociologii, psychologii atp. - výborná jeho kniha je Vzpoura deprivantů. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Zda se to jako paradox: dost vysoké hodnocení na pořad, který nejen že šel v nemožném čase (ve 3 odpoledne), ale ještě s ním TV dramaturgie (jakoby schválně) "cukala" o 5-10 minut z týdne na týden, takže kdo si to chtěl nahrávat (předpokládám, že většina lidí ho viděla ze záznamu), musel být ve střehu a stále hlídat začátek vysílání. Reprízy v ranních hodinách na tom byly lépe, ale zase některé díly reprízy neměly. Pořad považuji za to nejlepší, co v TV tvorbě vzniklo, a to nejen v Česku a nejen v oblasti populárně naučných pořadů. ()

Reklama

Reklama