Reklama

Reklama

Povolání kaskadér

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument je především portrétem Jaroslava Tomsy (* 1930), zakladatele dnes již světově proslulé "české kaskadérské školy", který patří k legendám československého, českého ale i mezinárodního filmu a je v tomto oboru uznávanou kapacitou. Je zde představen nejen jako kaskadérský doyen, ale také jako bývalý úspěšný sportovec, muzikant a v posledních letech také malíř a grafik.
V sedmdesátých letech založil Jaroslav Tomsa kaskadérskou agenturu FILMKA, kterou vyšvihl až k mezinárodnímu věhlasu a již dnes vede jeho mladší kolega Ladislav Lahoda. Málokdo ví, že čeští kaskadéři se podílejí i na tak náročných projektech, jako jsou velkofilmy Mumie a Mumie se vrací nebo Titanic. FILMKA se zúčastnila již tří udílení "kaskadérských Oskarů" v Hollywoodu (za filmy: U-571 v r. 2001, za Šanghajské rytíře v r. 2003 a Hell Boy v r. 2009). Ani tato činnost se samozřejmě neobejde bez četných zranění a bohužel i tragédií v podobě "kaskadérské smrti", jako se tomu stalo na filmu Případ mrtvého muže Dušana Kleina.
Režisér Antonín Kopřiva v dokumentu kromě svého protagonisty představuje i elitní české kaskadéry, používá citace ze zmiňovaných filmů, pro názornost využívá pracovní filmové materiály FILMKY a zachytil rovněž zajímavé okamžiky z kaskadérského výcviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Sice si myslím, že by se dalo ještě lépe ukázat, že práce kaskadérů je opravdu tvrdá a náročná řehole, ale bohudík za tenhle dokumentík, kterým provází skutečná česká legenda a chlap, kterýho si já osobně nesmírně vážím pan Jaroslav Tomsa. Vlastně, když tak o tom přemýšlím, Povolání kaskadér je spíš dokument o panu Tomsovi než přímo o kaskadérské práci. Od dětsví plnýho sportu přes natáčení filmů až po předávání kaskdérské korunky Laďovi Lahodovi, další ikoně oboru. Ano, v obsahu filmu se píše že málo kdo ví, že naši kaskadéři dělali ten či onen film, i tady chybí takový šlágry jako Gladiátor, Troja, Bond a další. Skromnost jest výsadou skutečných frajerů a to naši kaskadéři opravdu jsou, protože a v dokumentu to bohužel není zmíněno, z mimálního ekonomického zajištění proti jejich západním kolegům (např. vozový park) si dokázali vydobýt světový respekt a uznání o čemž svědčí mnoho nominací na cenu Taurus (kaskadérský Oscar ). Dokument je třeba brát spíš jako poctu panu Tomsovi s mírným náhledem na celkovou kaskadérskou práci, kde nám jsou představeni i další velmi úspěšní kaskadéři a kaskadérky (Hanička Dvorská si zaslouží být zmíněna ) v jednotlivých kaskadérských odvětvích (moto, fight, koně,atd. ) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moc rád jsem chtěl vědět, jak vlastně ta parta kolem českých kaskadérů, kteří jsou uznáváni, kudy chodí, vlastně vznikla. Pan Jaroslav Tomsa se mi nicméně ukázal jako správnej chlap, který dokázal hodně, včetně založení české kaskadérské školy. Byla radost koukat na ty kluky, kteří to dělají, protože je to skutečně baví a když se cokoliv stane, hned si vypomůžou. No a pak ty ocenění ve světě? To už byla jen třešnička na pomyslném dortu. Jsem za české kaskadéry neskutečně hrdý. Ne nadarmo jsou jedni z nejlepších na světě. ()

Reklama

Reklama