Reklama

Reklama

Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi

(TV film)
  • Velká Británie Ballad of Big Al, The
Dokumentární / Krátkometrážní
Velká Británie, 2000, 2x30 min

Obsahy(1)

Díl první: Kompletní fosílie kostry samce ALOSAURA, obrovského prehistorického masožravce, byla nedávno objevena ve Wyomingu v USA a pojmenována VELKÝ AL. V jeho kostech byl zapsán celý život plný strádání a bolesti. Neuvěřitelný příběh vám odhalí 15 let života ALOSAURA plných bojů o přežití proti predátorům. Pár dnů po vylíhnutí opustí malý ALOSAURUS rodné hnízdo a vydá se na cestu životem, živíc se hmyzem a ještěrkami. Navzdory jeho mládí a nezkušenosti se Al brzy naučí, jak bojovat proti nepřátelům a také zažije první milostnou zkušenost. Avšak život je krutý, série zranění a mocná síla přírody se nakonec proti ALOVI obrátí, nastává totiž období sucha ...
Díl druhý: S využitím počítačové grafiky a animace jako v PUTOVÁNÍ S DINOSAURY, vám BBC oživila příběh VELKÉHO ALOSAURA. Nyní uvidíte, jak probíhal zanícený výzkum vědců, na jehož základě vznikl celý tento příběh. Zažijete vzrušující pátrání po důkazech ze života VELKÉHO ALA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Možnosti současné vědy vzbuzují oprávněně stoupající respekt. Schopnost rekonstruovat děje, doslova zkaměnělé, do podoby, která budí dojem skutečné věrohodnosti, je až mrazivá. Mrazivá v pozitivním slova smyslu. Hájit po takové podívané kreacionistické pojetí vzniku biosféry je počínáním zdětinštělého jedince. BBC zasluhuje úctu za tyto pozoruhodné podniky, které se míjejí - je to víc než dobré - s komercí, zato mají nanejvýš blízko k popularizaci vědy a účinné obhajobě jejího významu v širokých - i dnes se říká lidových - vrstvách. Je to řemeslo, které nemá daleko k umění; tím spíš vzbuzuje otázku po možné délce časového intervalu potřebného k překonání tohoto nesporně úctyhodného výkonu lidského poznání. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Krasný a smutný příběh o životě a smrti jednoho alosaura, jenž byl zrekonstruován na základě poznatků získaných analýzou jeho kostry. Jedná se o film společnosti BBC, který patří k řadě výborných populárně naučných dokumentů z cyklu "Putování s ...". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I po letech stále úžasné. Kdyby za nic jiného, tak za "bitvu" na solných pláních podkreslenou špičkovou hudbou prostě pět hvězd musím dát. Co na tom, že zpracování už trošku zestárlo. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

No nevím, je to pěkné, ale že by se dal takhle vyvodit příběh... Asi je dost věcí domyšlených, přesto se mi to líbilo, výborné zpracování po stránce vizuální. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto dokumentu dávám plné hodnocení, jelikož poodkrývá nejen způsob života pravěkých monster a konkrétně alosaura Velkého Ala, ale ukazuje také, jak vědci dospěli k závěrům, jež nám servírují. Je až neskutečné, co všechno lze z kosterních pozůstatků vyčíst. Velmi zajímavý počin BBC. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ten Alosaurus nakonec zemřel (což je po 65milionech let celkem normální věc) a myslím, že jsem brečela ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Skvělej dokument o smutném příběhu jednoho z dinosauru Alosaura. Ze začátku to vypadalo jako normální navázání na dokumentární výbornej seriál putováni s dinosaury ale nakonec to byl specialní film. Příběh začíná narozením končí smrtí chudák alosaurus. Když příběh skončil paleontologové nám dokázali že vědi všechno o něm a jeho životě pár scén mě tam i rozesmálo třeba jak alosaurus hraje fotbal z dětmi :D. Jinak to ukázali zbusobem že vědi co říkaj a já to pochopil do poslední dinosaurské kosti. Jsem rád že je i víc dokumentárních filmu o dinosaurech chci videt uplne vsechny protoze mě to začíná nějak bavit. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balada o Alosaurovi je nádherný a zároveň smutný příběh o dinosaurovi jménem Big Al, který je sice už stovky milionů let po smrti, ale i přesto jeho zkamenělé ostatky mohou dále vyprávět o jeho krátkém, ale o to více bouřlivém životě. Líbilo se mi rozčlenění dokumentu, kde první polovina byl čistě Alův příběh zasazený do druhohor, od jeho vylíhnutí, přes dospívání a různá poranění, až po jeho předčasný skon, zatímco v té druhé vstupují do děje vědci a snaží se na základě jeho kostry a poznatků o žijících příbuzných dinosaurů (ptáků a plazů) zrekonstruovat život Velkého Ala. Osobně si myslím, že se tvůrcům povedlo vylíčit Alův příběh celkem věrohodným způsobem, byť šlo samozřejmě vždy jistým způsobem o hypotézy, nicméně nikdo nemůže dnes se stoprocentní jistotou říct, co se tehdy přesně stalo. Zkrátka moc dobře a kvalitně natočený snímek z produkce BBC, který podobně i jako ostatní Putování s XY vyniká svým technickým zpracováním a výpovědní hodnotou. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velice povedený díl (snad i nejlepší) ze série Putování s...Neviděl jsem sice všechno od BBC, ale tentokrát mě zaujala celá stopáž a nemám k ní skoro žádné výhrady. Klidně to mohlo být i delší. Příběh o Alosaurovi v sobě ukrývá emoce, napětí i slušnou atmosféru. Navíc je nám vše vyobrazeno velice dobrými speciálními triky i řadou vědeckých poznatků. Vše korunuje několik vtipných momentek v nichž figuruje sám digitální hlavní hrdina. Takže určitě převládla spokojenost. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nezklamal. Vidíme nadherně zpracovaný život jednoho Alosaura. Bohužel zemřel předčasně. Kéž by se dinosauři vrátili a udělali v naší republice pořádek. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Příběh o Big Allovi sice po letech ztratil na technické dokonalosti, avšak je skvělou připomínkou dob, kdy jsem dinosaury hltal jedna báseň... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Opět příjemně sympatické přiblížení dávné minulosti prostřednictvím vědeckopopulárního dokumentu, určeného široké veřejnosti. A opět je to napůl seriózní bádání a napůl hádání, byť založené na vědeckých základech. Jeden z nemilosrdných dravců dinosauří Ameriky ve svém obyčejně neobyčejném životě. Plného boje o přežití, plného boje o jeho životní prostor. Alosaurus Big Al nedostal zrovna nápadité jméno a je i zarážející jistá lidská umanutost pojmenovávat všechna zvířata konkrétními jmény. Zřejmě z důvodu získání větší obliby u lidí. Život byl drsný a plný boje o přežití, ale skrýval veškerý svůj půvab a kouzlo v té své syrové kráse a prostotě, ve které se skrývá ta největší krása nemilosrdného života. Je to velmi sympatické, navíc ve velmi strhujícím podání. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl celého Putování s dinosaury. Příběh alosaura, který se skutečně stal, nádherný a strašně smutný. BBC prostě umí. Animace bezvadná, český komentář povedený. A Velký Al je úžasná postava. Jeho život byl opravdu dobrodružný. Tenhle díl je opravdu nejlepší, jednička ve svém žánru. Rozhodně za 100%. ()

Reklama

Reklama