Reklama

Reklama

Císařská koruna

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2011, 53 min

Obsahy(1)

Unikátní dokument o historii a dvouleté výrobě repliky koruny císařů Svaté říše římské. Tato kopie je historicky poslední, kterou ještě Rakousko povolilo vyrobit a vystavit. Teď se spolu s kopií české svatováclavské koruny nachází na Karlštejně. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Unikátní dokument o preciznosti českých umělců a řemeslníků, kteří vyrobili repliku císařské svatováclavské koruny (Koruny sv. Václava) podle fotek originálu s již zapomenutými výrobními postupy a technologiemi, které museli znovu objevit. Dokument je obohacen o historii koruny, tak i její doby v níž vznikla. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Úsporná a při tom všem vyčerpávající sílu a hloubku tématu metoda tohoto dokumentárního filmu evokuje úctu k lidské práci, sílu středoevropského rozměru evropské myšlenky, která jde až do doby Karla IV. (cesta do Francie 1377-1378), ale také myšlenky všeevropské jednoty gorbačevovvského společného evropského domu s vědomím, že to vše je jen stupněm k všelidskému rozměru, který je jen dalším kamínkem v neustále se obnovující mozaice bioty. To je opravdu velkolepé, navíc česko-slovenské poselství ve znamení českého granátu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Neskutečný um zúčastněných řemeslníků, ten samotný je za pět hvězdiček bez debat a sledovat, kterak tvoří něco tak náročného, jako je kopie Císařské koruny je bezesporu neskutečně zábavné, ale... Technická stránka věci nepůsobí vůbec dobře, v některých pasážích je blbě rozumět tomu, kdo zrovna mluví a všeobecně to nepůsobí jako dokument z roku 2011, ale jako něco z poloviny devadesátých let. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jak úžasná potrava pro krásný dokumentární film, a jak smutně filmařsky odbyta. Hluboce se skláním před uměním řemeslných mistrů, které skutečně bralo dech. Příjemný hlasový doprovod pak zachraňuje to, co bylo obrazově zanedbáno. Technicky velmi nedbalé a tímto se plně ztotožňuji s Lachtanovým komentářem. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Sledujeme historii Císařské koruny a výrobu její poslední povolené repliky pro hrad Karlštejn. Neuvěřitelně namáhavá, zdlouhavá a na trpělivost náročná cesta. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Hustokrutopřísný dokument. Viděl jsem ho už několikrát a můžu stále znovu, protože tohle vám na rozdíl od většiny nynější televizní produkce opravdu něco dá. Všichni, kdo se na rekonstrukci podíleli, jsou borci. Člověk obdivuje nejen moderní umělce, kteří museli přijít na to, jak co nejvěrněji udělat kopii, ale i ty původní, kteří měli mnohem horší podmínky a vybavení, aby něco takového vůbec vyrobili. ()

Reklama

Reklama