Reklama

Reklama

Nadějné vyhlídky

(seriál)
  • Velká Británie Great Expectations
Ukázka z filmu 3

Epizody(3)

Nákladná adaptace klasického románu Charlese Dickense, v níž se ze sirotka Pipa s pomocí záhadného mecenáše stává džentlmen. Jednoho chladného zimního dne narazí 11letý sirotek Pip na uprchlého trestance Magwitche. Magwitch vyděšenému hochovi přikáže, aby ukradl ze strýcovy kovárny pilník na odstranění okovů. Když se Pip vrátí, kromě pilníku přinese i jídlo - nevinné gesto dobroty, které má pro oba nevídané důsledky. Tento působivý příběh s prvky mysteriózního thrilleru vypráví o posedlosti, korupci, odplatě, vykoupení a odpuštění. Na pozadí všeho totiž stojí šibenice. Ukazuje, co uděláme, co budeme riskovat a jak daleko zajdeme kvůli lásce. (Viasat)

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 3

Recenze (30)

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby tu nehrala Gillian Anderson, tak by išlo o dokonalú hypnotickú záležitosť. Neviem, akosi mi narúšala ten podvedome vytvorený obraz ranného Viktoriánskeho obdobia. Ale všetko mimo nej bolo po technickej stránke jeden lahôdkový masterpiece - dokonalá, dychberúca dobová atmosféra s nádychom gotického hororu, zatuchlé uličky, všeobecný chlad a pochmúrnosť.... A fantastické kostýmy, klobúk dole. Síce nejde o práve najlepší Dickensov príbeh, no aj tak môžem len odporučiť. Hlavne tým, čo si potrpia na podobné dobové atmosferické záležitosti a gotiku vo filme. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Musím uznat, že tato verze je docela zajímavá dramatizace, ve které převažuje chlad a bezcitnost, první díl je pak hodně vzdálený dalším dvěma. Atmosféra je obzvlášť dusivá, krajina zlověstná... Ale bohužel Gillian hraje svou Havishamovou jako zimní královnu, což není úplně ono. David Suchet zas není pod nánosem líčidel těměř poznat. Mezi mé nejoblíbenější se tato jubilejní adaptace k 200. výročí narození Dickense rozhodně nezapisuje. Nicméně je to téma, které ráda uvidím ve všech jeho podobách. #bbc ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Tohle je zase jedno z těch mých rozpačitých hodnocení, protože abych byla objektivní, potřebovala bych zkouknout všechny adaptace Nadějných vyhlídek, které existují, ale obávám se, že bych na tom byla stejně:-) Vzhledem k tomu, že se jedná o Charlese Dickense mě nakonec ta opravdu hodně temná a ponurá atmosféra nezaskočila tolik, jako spíš obsazení do hlavních rolí. Přestože mám Gillian moc ráda, tak bych jí doporučila, aby se držela spíš filmů typu The Fall, protože mně do role slečny Havishamové vůbec nesedla, ale možná to bylo až příliš viditelnou umělou vizáží. I když její scéna u zrcadla v posledním díle byla perfektní. U Pipa a Estelly přimhouřím oko (možná obě), ale zato maximálně jsem byla spokojená s rolí dobrodince (myslím, že ho hrál Mark Addy) a právníka si David Suchet taky střihnul skvěle. Ale ve výsledku jsem byla spokojená a budu se těšit na další Dickensonovo zpracování. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Angličani a Dickens. Pochmurná mlha, ponuré vyprázdněné domy, kde vržou schody a v pokojích čadí několik svic, k tomu nějaký ten sirotek s tajemnou minulostí a nadějnými vyhlídkami. Pokud jde o prostředí a atmosféru, to je bez debat skvělé. Scénář je ale občas trochu nedotažený a jako by nestíhal sledovat předlohu. Výhrady bych měl tak jako někteří i k představiteli hlavní role. Ne že by hrál až tak špatně, ale je to takový přiteplený hošánek s ženskými rty a holou bradičkou. Jeho mladší já byl o dost lepší. Zato účast sympaťáka Harry Viseryse Lloyda potěšila, David Ercule Poirot Suchet byl výborný a Gillian Scully Anderson jsem poznal až z titulků (a nešlo jen o make-up, tohle herectví bych od ní nečekal). Dávám nakonec 4* o jednoho odřeného trestance a přidávám přání, aby naší tedy českou TV občas po vzoru BBC napadlo se čelem postavit k nějaké té národní klasice. P. S. O hodně lepší, než současně vzniklá americká filmová verze. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pip je v této adaptaci tak nesympatická postava! Nejdřív malý nezajímavý kluk, později hejsek, který jen utrácí, machruje a přehlíží své opravdové přátele - to vše kvůli tomu, aby zapadl do vyšších tříd. Nijak si mě proto nezískal, a nelitovala jsem ho, ani jsem mu nefandila. Láska s Estellou není nijak rozehraná. Stejně jako Estellino vyučení se na krutý nástroj odplaty mužům. Spíš mi připadá jen bezradná. Ani slečna Havishamová totiž nepůsobí nijak přesvědčivě. Víc než nenávistná a zatrpklá, je pouze nevýrazná a zmatená. Estellin sňatek z pomsty tak vůbec nedává smysl. Nejsilněji a nejvíc propracovaně je zobrazený vztah mezi Pipem a uprchlým trestancem. Hezké jsou lokace i kostýmy a zakončení, které obchází Dickensův neromantický konec, jenž zklamává už generace čtenářů. SHRNUTÍ: Ne každý chlap v řetězech ti chce ublížit, ne každý gentleman v sametu a hedvábí to s tebou myslí dobře. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (4)

  • Harry Lloyd, představitel Herberta Pocketa, je ve skutečnosti potomkem Charlese Dickense, autora knižní předlohy. (sluppka)
  • BBC se rozhodla natočit ku příležitosti dvoustého výročí narození spisovatele Charlese Dickense několik tématických seriálů a dokumentů. Třídílná série Nadějné vyhlídky pak je jedním z nich. (sluppka)

Reklama

Reklama