Reklama

Reklama

Nadějné vyhlídky

(seriál)
  • Velká Británie Great Expectations
Ukázka z filmu 2

Epizody(3)

Nákladná adaptace klasického románu Charlese Dickense, v níž se ze sirotka Pipa s pomocí záhadného mecenáše stává džentlmen. Jednoho chladného zimního dne narazí 11letý sirotek Pip na uprchlého trestance Magwitche. Magwitch vyděšenému hochovi přikáže, aby ukradl ze strýcovy kovárny pilník na odstranění okovů. Když se Pip vrátí, kromě pilníku přinese i jídlo - nevinné gesto dobroty, které má pro oba nevídané důsledky. Tento působivý příběh s prvky mysteriózního thrilleru vypráví o posedlosti, korupci, odplatě, vykoupení a odpuštění. Na pozadí všeho totiž stojí šibenice. Ukazuje, co uděláme, co budeme riskovat a jak daleko zajdeme kvůli lásce. (Viasat)

(více)

Recenze (30)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Musím uznat, že tato verze je docela zajímavá dramatizace, ve které převažuje chlad a bezcitnost, první díl je pak hodně vzdálený dalším dvěma. Atmosféra je obzvlášť dusivá, krajina zlověstná... Ale bohužel Gillian hraje svou Havishamovou jako zimní královnu, což není úplně ono. David Suchet zas není pod nánosem líčidel těměř poznat. Mezi mé nejoblíbenější se tato jubilejní adaptace k 200. výročí narození Dickense rozhodně nezapisuje. Nicméně je to téma, které ráda uvidím ve všech jeho podobách. #bbc ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tohle je zase jedno z těch mých rozpačitých hodnocení, protože abych byla objektivní, potřebovala bych zkouknout všechny adaptace Nadějných vyhlídek, které existují, ale obávám se, že bych na tom byla stejně:-) Vzhledem k tomu, že se jedná o Charlese Dickense mě nakonec ta opravdu hodně temná a ponurá atmosféra nezaskočila tolik, jako spíš obsazení do hlavních rolí. Přestože mám Gillian moc ráda, tak bych jí doporučila, aby se držela spíš filmů typu The Fall, protože mně do role slečny Havishamové vůbec nesedla, ale možná to bylo až příliš viditelnou umělou vizáží. I když její scéna u zrcadla v posledním díle byla perfektní. U Pipa a Estelly přimhouřím oko (možná obě), ale zato maximálně jsem byla spokojená s rolí dobrodince (myslím, že ho hrál Mark Addy) a právníka si David Suchet taky střihnul skvěle. Ale ve výsledku jsem byla spokojená a budu se těšit na další Dickensonovo zpracování. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Angličani a Dickens. Pochmurná mlha, ponuré vyprázdněné domy, kde vržou schody a v pokojích čadí několik svic, k tomu nějaký ten sirotek s tajemnou minulostí a nadějnými vyhlídkami. Pokud jde o prostředí a atmosféru, to je bez debat skvělé. Scénář je ale občas trochu nedotažený a jako by nestíhal sledovat předlohu. Výhrady bych měl tak jako někteří i k představiteli hlavní role. Ne že by hrál až tak špatně, ale je to takový přiteplený hošánek s ženskými rty a holou bradičkou. Jeho mladší já byl o dost lepší. Zato účast sympaťáka Harry Viseryse Lloyda potěšila, David Ercule Poirot Suchet byl výborný a Gillian Scully Anderson jsem poznal až z titulků (a nešlo jen o make-up, tohle herectví bych od ní nečekal). Dávám nakonec 4* o jednoho odřeného trestance a přidávám přání, aby naší tedy českou TV občas po vzoru BBC napadlo se čelem postavit k nějaké té národní klasice. P. S. O hodně lepší, než současně vzniklá americká filmová verze. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Profesionálně dokonale natočená minisérie. Režie, výprava, kamera jsou skvělé. Připočte-li se k tomu klasická předloha, nemohlo to dopadnout zle. Je samozřejmě třeba přijmout fakt, že všechno dohromady je to Dickens. Bez respektu k jeho poetice se to nejspíš nebude líbit. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby tu nehrala Gillian Anderson, tak by išlo o dokonalú hypnotickú záležitosť. Neviem, akosi mi narúšala ten podvedome vytvorený obraz ranného Viktoriánskeho obdobia. Ale všetko mimo nej bolo po technickej stránke jeden lahôdkový masterpiece - dokonalá, dychberúca dobová atmosféra s nádychom gotického hororu, zatuchlé uličky, všeobecný chlad a pochmúrnosť.... A fantastické kostýmy, klobúk dole. Síce nejde o práve najlepší Dickensov príbeh, no aj tak môžem len odporučiť. Hlavne tým, čo si potrpia na podobné dobové atmosferické záležitosti a gotiku vo filme. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce naprosto dokonalá minisérie. Skvělá režie, výprava a skvostná kamera. Jenže celý děj doplácí na předlohu. Je to přesně ten klasicky nezávadný a naivní Dickens bez nějaké propracovanější psychologie postav. A ačkoli je většina herců ohromná, nejslabší místo představuje právě hlavní role. Je mi líto, ale Douglas Booth je modelingové dřevo. Pokud vás přehraje vaše 12-letá mladší verze, je nejspíš načase začít si hledat nové povolání. Celé tři díly jsou však hezky vygradované a rozhodně je nepovažuju za ztrátu času. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miniséria, ktorá má svoje typické dickensovské črty prejavujúce sa najmä v nedbalej starostlivosti o deti, ktorá voľne prechádza až do tyranie. Romantická linka tu bola taká priemernejšia a to aj kvôli slabšiemu výberu hlavnej predstaviteľky, ktorá svojou domnelou atraktivitou svojmu partnerovi nestíha ani z ďaleka. Príbehovo ale veľmi zaujímavé, prichádzajú tajomstvá, ich odhalenia, ktoré sú niekedy ozaj prekvapujúce. Záver sa mi zdal slabší, no napriek tomu bol dojem nadpriemerný. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Asi nejpěkněji natočené Nadějné vyhlídky, které paradoxně nemusím. Ani jednu postavu si nedokážu oblíbit v žádném ze zpracování, kniha mě taky neokouzlila, přestože je čtivá. Podívala jsem se ze zvědavosti a přestože kvalitu mini sérii upřít v žádném směru nelze, stále mi v příběhu chybí směr a tah na bránu. Dokonce zajdu až tak daleko, že Dickense podezřívám, že při samotném psaní neměl jasno v tom, kam se děj bude ubírat a tak je to místy takové...přeplácané, podivně roztříštěné a v konečném důsledku nedopečené? Nevím. Napsal mnohem lepší věci. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pip je v této adaptaci tak nesympatická postava! Nejdřív malý nezajímavý kluk, později hejsek, který jen utrácí, machruje a přehlíží své opravdové přátele - to vše kvůli tomu, aby zapadl do vyšších tříd. Nijak si mě proto nezískal, a nelitovala jsem ho, ani jsem mu nefandila. Láska s Estellou není nijak rozehraná. Stejně jako Estellino vyučení se na krutý nástroj odplaty mužům. Spíš mi připadá jen bezradná. Ani slečna Havishamová totiž nepůsobí nijak přesvědčivě. Víc než nenávistná a zatrpklá, je pouze nevýrazná a zmatená. Estellin sňatek z pomsty tak vůbec nedává smysl. Nejsilněji a nejvíc propracovaně je zobrazený vztah mezi Pipem a uprchlým trestancem. Hezké jsou lokace i kostýmy a zakončení, které obchází Dickensův neromantický konec, jenž zklamává už generace čtenářů. SHRNUTÍ: Ne každý chlap v řetězech ti chce ublížit, ne každý gentleman v sametu a hedvábí to s tebou myslí dobře. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný Dickensův román! Hned ze začátku se Britové snaží, ponurá atmosféra, děsivé bažiny a malý Pip-nádhera. První díl udělán dle mého názoru nejlépe. Ani další dva díly nezůstávají pozadu. Obraz měnícího se Pipa, který rodinu zavrhne jen kvůli penězům, jeho složitý vztah k Estelle, jednoduše tohle se BBC povedlo na jedničku. Sice výběr Pipa staršího mohl být lepší, herec se mi nijak zvlášť nelíbil, ale zase volba Gillian Anderson zvládla svou postavu na jedničku děsivě strašidelně zahrát. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Do velmi hustých kulis je zasazen velmi řídký děj. Ovšem Gillian Anderson je sexy i když hraje špindíru a psychopatku v jednom. 60% ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Páni zlatí, tohle bylo totální převálcování, které jsem snad od Nolanova Mementa, nezažil. Odvážil bych se dokonce tvrditi, že je to snad ještě lepší, než předloha a už jen za to se určitě budu smažiti v pekle. Scénáristka s režisérem zde vytvořili pro mě osobně, 1 z nejlepších adaptací Dickense snad..vůbec. (Filmy nepočítám, ty jsou naprd, už jen tím, jak všechny klasiky deformují a hl. zkracují). Nemůžu tomu absolutně nic vytknouti. Výprava, kamera, obsazení, hudba, střih, no prostě...vše je dokonalé a slouží to jako pastva pro oči, duši i mozek. Pokud jste samoz. beznadějně propadli ´´kouzlu´´ této fascinující, ale zároveň, velmi nešťastné doby. A pokud si někdo myslí, že 1.díl je jen taková oťukávačka a až dále se to rozjede na plno, má pravdu. Tomuto výrobnímu týmu, bych dal zpracovati nejraději všechny další (krom Ponurého Domu z 2005, ten je parádní) Dickensovky a bylo by. A pro neznalce předlohy, bude závěr 2.dílu pořádný šok a ve 3. se ještě přitvrdí. Bravo. Zkrátka...z této (sice na Dickense docela thrillerové, přesto pořád jemně lidské, což je samoz. v pořádku) předlohy, se stal dokonalý- viktoriánský - nervák, jak se sluší a patří. A že se zde poněkud více dravěji hraje, než v jiných tv Dickensech? No, v 1.díle mi to ještě trochu vadilo, ale ve 2. jsem na to už zcela zapoměl, páč jsem byl prostě a jednoduše...pohlcen. Palce nahoru za démonického Poirota.;-) ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování mě nesmírně bavilo, bez zaváhání udílím plný počet bodů (Dickens mi nijak nevadí). Slečna Havishamová alias Gilliam Anderson mě velmi překvapila, skvělý výkon. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetla, takže nemůžu soudit, co se týče věrnosti ději. Po technické stránce to bylo výborně natočené, kulisy, prostředí, všechno bylo propracované do detailu. To je ale asi tak všechno ,co se mi na tom líbilo. Herci až na Harryho Lloyda a Davida Sucheta byli hrozní, nemluvě o strašně pochmurném a depresivním ději, ještě že to mělo dobrý konec. Celý seriál je strašně tmavý, nejsvětlejší chvilka byla paradoxně ta, když se jedna z postav zapálí. Dokoukala jsem to, protože mě zajímalo, jak to padne, ale musím říct, že to na mě působilo prostě tak...divně. Postavu slečny Havishamové jsem nějak nepobrala. Znovu koukat nebudu. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

[ 1 = 4* ] [ 2 = 3* ] [ 3 = 4* ] Celkový dojem slušný, malo to hustú atmosféru a výborný hudobný podmaz. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem místy měla pocit, že mi ze zženštilosti Bootha narostou časem koule, pro nevyhnutelný pocit, že jsem víc chlap než kdy on bude, a že herečka, co hrála Estellu, nejen, že byla přitažlivá asi jako moje osoba, kdyby jí ty koule fakt narostly, ale zároveň působila spíše jako Pipova matka než případná nevěsta, tak se jedná o povedenou adaptaci Dickense. Nicméně první půlka jasně válcuje tu druhou, která spíš působí jako nutnost, aby to vůbec nějak skončilo. Ale to je asi nevyhnutelný pocit, když máte u hlavních dospělých hrdinů velký problém odhadnout, kdo je tady chlap, kdo matka a případně, koho mám podle tvůrců považovat za přitažlivou ženu. Nicméně i tak se jedná o dost povedenou záležitost. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Nádherné úvodní titulky už trochu napovídají, že tato adaptace (z pera scénáristky EastEnders!) bude poněkud temnější. Možná se tím původní humor Dickense vytratil, ale mně to vůbec nevadilo. Měl jsem totiž možnost sledovat další výbornou řemeslnou práci BBC s americkou koprodukcí (Masterpiece). Také doporučuji sehnat adaptaci Bleak House z roku 2005. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Naprosto dokonalé a absolutně perfektní. Dickense nečtu (když mně to popadne, tak se vždy rád kouknu na nějaké zpracování), ale po tomhle seriálu je fakt velká šance, že si minimálně ty Nadějné vyhlídky přečtu. Nikdy (slovy NIKDY) jsem neviděl nic, co by bylo natočeno lépe. Extrémně pochmurné prostředí (nejen blata, ale i Londýn), všudepřítomná mlha (opět nejen blata, ale i Londýn), naprosto neskutečně famózní atmosféra, děsivej starej barák a špičkový mrazivý (a řádně šílený) výkon Gillian Anderson v roli slečny Havishamové (rozhodně nejlepší a nejzajímavější postava opředená nejednou záhadou, která se navíc postarala o špičkové vizuální divadlo v poslední epizodě). I herecké výkony všech ostatních jsou naprosto dokonalé (ještě bych vypíchl alespoň Davida Sucheta v roli právníka), postavy jsou pestré a zajímavé, příběh je parádní (jen občas tu víc, tu míň předvídatelný, ale to absolutně ničemu nevadí). Co mi naopak trošku lezlo na nervy, jsou dospělí představitelé Pipa (který ovšem není tak strašný, jak se povídá) a Estelly, nebyli nijak sympatičtí a ne tak hezcí (v tomhle případě teda hlavně Estella, Vanessu Kirby totiž obecně příliš nemusím). Pro milovníky klasické anglické literatury a špičkové britské filmařiny (úžasná kamera, neskutečně bohatá výprava, prostředí, attmosféra, exteriéry, interiéry...) naprostá povinnost, větší, než cokoliv jiného. Nenudil jsem se ani vteřinu a jsem naprosto a zcela uchvácen. 100%. BBC opět zabodovala a už se těším na Ponurý dům, který po Vyhlídkach asi nebude muset čekat moc dlouho. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Gillian forever!!! :-) Ta si to uzivala, rekl bych... Jinak, predstavitel hlavni role mi taky moc nesedl (jak je zmineno i v okolnich komentarich), titulky pekne, kamera a prostredi super. Vic "dickensovsky zablacene a zaprasene" bych to nevymyslel. Samozrejme myslim tim pro soucasneho zhyckaneho trendy divaka. Ja jsem celkem spokojen. P.S.: Zaujala me tez moc hezka Vanessa Kirby, navic s dobrym hlasem... :-) Jo, a uplne nejhustsi je ten Satis House (Holdenby House, Northamptonshire)...pane jo. Anglicani umeji v serialove tvorbe prekvapit (BBC), to uz vime z jinych kousku. A tento to jen potvrzuje. ()

Reklama

Reklama