Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení druhého ročníku cen udělovaných předními českými filmovými kritiky a publicisty. Ocení nejlepší celovečerní hrané i dokumentární filmy roku 2011, ale také herecké výkony nebo mistrovství v různých filmařských profesích. Moderátorem slavnostního večera bude Ondřej Vetchý. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jakápak "filmová kritika" (...hahahaha sic! ric pic...), když je to dávno všechno jen takový to píárový pissání, zaangažovaný tak leda do výše nějakých těch procent z všelijakých dotací a grantů, napapaných stejně jako tenhle mejdan čudlárenskou kastou ze státní zlodějiny... Tak poplácat se po ramenou, vyhonit a šmytec, jak pravil by Vicent Vega (nebo Venera?)... Šaškárně bylo učiněno zadost a igitátor si jde pustit nějakej pěknej film. Českej to teda ale dnes večer určitě nebude... °-| - - - P.S. Více k této matérii jsem si dovolil vložit do svého >nočníčku< , viz ejhle: http://www.csfd.cz/uzivatel/14440-igi-b/denicek/ - - - - - (Sledováno 14.1.2011 v "PP" na >pitomém prostoru< , hodnocení 13., komentář zde jako osmý - 14.1.2011) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

S velkým zájmem jsem dnes večer zhlédl druhý ročník Cen české filmové kritiky (a zároveň první ročník, který byl vysílán v TV, a to dokonce v přímém přenosu). Můj první dojem je, že co se týče atmosféry a scény pod pódiem, tak že se jedná o českou variaci na předávání amerických Zlatých glóbů. Nominovaní tvůrci a další pozvaní hosté seděli kolem kulatých stolů s občerstvením, pro každý nominovaný film byl vyhrazen jeden stůl, a atmosféra byla dá se říci téměř rodinná, zkrátka po téhle stránce jakoby se tvůrci večera inspirovali Zlatými glóby (které se mimochodem budou udělovat zítra) a byl to příjemný protipól k Českým lvům. Co se týče pojetí celého večera, tak tam už to tak slavné nebylo. Na první pohled bylo patrné, že se nejedná o monstrózní velkorozpočtovou akci, ale to by ani tak moc nevadilo, co mi vadilo více, to byl moderátorský projev pana Vetchého, který působil jako by bez přípravy předčítal někde v knihovně, a to přitom tohoto herce mám docela rád a je mi sympatický. Stejně tak výběr některých předávajících hostů byl hodně zvláštní, minimálně Petr Hapka a Věra Chytilová působili silně dezorientovaně, jako by ani nevěděli, co se kolem nich děje. Korunu všemu nasadil na závěr pořadu producent vítězného filmu, pan Radim Procházka, který ujišťoval, že bude stručný, protože se mu už chce hodně čůrat. Ale abych jen nehanil, velkou pochvalu si tvůrci zaslouží nejen za pohodovou a domáckou atmosféru, ale i za výborně sestřihané záběry zesnulých osobností filmu, které byly bezchybné a na vysoké úrovni s výborným hudebním podkresem. Abych to nějak uzavřel, celkově si myslím, že tento ceremoniál nedopadl nikterak špatně a díky výše zmíněným plusům nakonec uděluji tři hvězdy. PS: A nechápu, proč kamera tak často zabírala pana generálního ředitele ČT, který seděl v publiku, asi si chtěl kameraman šplhnout. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Smysl kritiky jako by jen tenhle pořad podtrhoval. K čemu vlastně dneska filmová kritika je? Pomalu v tom přestávám mít jasno. V pořadu měli vystupovat snad kritici, a ne se producírovat herci či režiséři nebo pracovníci televize. Pro uvedené profese je snad dost pořadů. Filmová kritika to nemá snadné, když už společenské požadavky na kulturní frontě nejsou jasně dané. A přece si rád poslechnu názory některých filmových kritiků, jen by se jim mohlo dávat víc prostoru v médiích, a neměli by jen chválit zrod jakéhokoli filmu v CR. ()

Flakotaso

všechny recenze uživatele

Špatné to nebylo. Vetchý se, ačkoliv ho mám velice rád, moc nepředvedl a radši se ani o vtipy moc nepokoušel. Škoda. Pochválit však musím celkově vkusnou formu, hezkou grafiku a zejména krásnou jazzovou hudbu v předělech, ta mě opravdu potěšila a dodávala večeru pohodovou atmosféru. Rozhodně je ale hodně co vylepšovat. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Rozhodla jsem se to s kritiky zkusit a vydržela jsem celý přímý přenos. Velice mě bohužel zklamal moderátor (a to si na Vetchého potrpím), některým předávajícím už asi nezbyla špetka rozumu (Chytilová?!), hudební vložky byly přinejmenším zvláštní, ve výčtu zemřelých umělců mi chyběl Rostislav Čtvrtlík. Už jsem viděla lepší přenosy. Samotné výsledky sice nemůžu objektivně hodnotit (o většině nominovaných filmů jsem pouze slyšela), ale mrzelo mne, že nebyl oceněn Ondřej Sokol. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jako pořad slabé... Vetchému se to bohužel moc nepovedlo (nervózně číst text místo moderování by dokázal asi každý), nedivím se, že ho místy odstavovali od moderování vyhlašovatelé oceněných (pořad pak ale neměl konzistenci, na druhou stranu takové setkání Svěráka se Sedláčkem nebo výstup Chytilové...). Ale byl to první vysílaný ročník, tak bych byl smířlivý. K samotným cenám... Je dobře, že existuje cena, která se uděluje filmové kvalitě a ne pouze filmům s největší diváckou návštěvností. Zvláště dnes, kdy se česká kinematografie probouzí z letargie a dostává se, nebál bych se říct, do období další nové vlny, je zajímavé, co kritici považují za kvalitní. Problémem však může být pocit "nutného elitářství" kritiků, kteří se snaží být za každou cenu alternativní (a to i za cenu odmítnutí skvělých obecně dobře přijímaných filmů a výkonů). Proto je dobré tuto cenu brát jako takovou antitezi k Českým lvům a vytvořit si vlastní syntézu obou ocenění (nebo ještě lépe kašlat na ocenění a dívat se na to, co mě napadne, co natočí mí oblíbení režiséři a co mi doporučí mí inteligentní známí s dobrým vkusem). ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrná záležitost z udělování cen pro filmaře, filmařinu a za filmy či dokumenty. Uvidíme v dalších letech, kam se to bude ubírat. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za příspěvek Ladislava Helgeho v závěru. Jinak zařazení „In memoriam“ je sice chvályhodné, ale ten, kdo rozhodoval (podle snad jen jemu známých kritérií, byla-li vůbec nějaká), kdo ze zemřelých si vzpomínku zaslouží a kdo ne, by za svůj selektivní přístup zasloužil nakopat. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Velmi se mi líbila koncepce nízkorozpočtového televizního přenosu, která byla provedená bez zbytečných patosů s osobním přístupem k oceněným. V grafu sledovanosti tento kvalitativní rozdíl nevyčteme, ale jakoby právě tuctovost lvů kritikům lezla krkem. Zvláštní pochvala míří za ukázky v "kategorii" In Memoriam. ()

matt85 

všechny recenze uživatele

Jasně, In Memoriam, Chytilová nebo i zavěrečná děkovačka Procházky potěšili, ale všechno ostatní bylo nudné, unavené a neživé... ()

Bobik99 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trošku lepší úroveň, ale je vidět, že organizátoři s tím ještě nemají takové zkušenosti. Když jsem četl název pořadu: Ceny české filmové kritiky, myslel jsem si, že když jsou to kritici, tak tam budou všichni slušně oblečení a kultivovaní, ale když si jde režisér pro ocenění a má na sobě rifle, nebo co to měl, tak to bylo opravdu otřesné. Tyto ceny by mohly trochu více konkurovat Českým lvům a mělo by se na výsledky těchto cen hledět i v tom, co se bude posílat na Oscary. ()

Reklama

Reklama