Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam a Michal, kamarádi z dětství, se po dvaceti letech vracejí do Šumperka, do města, odkud „utekli", ale kde stále žije jejich minulost. Michalova matka je mrtvá několik let, Michalův otec umírá v den jejich příjezdu. Přesto chtějí přijít na kloub tomu, zda byl otec opravdu zapleten do smrti matky, kterou našli utopenou v jezeru Krásno, a jakou roli v tom hrála jeho nová žena. Dvojice se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a tím roztočí spirálu nezadržitelných katastrof... A to vše s nádechem jakési černé komedie, neboť film je plný absurdních situací (jak například najít na malém městě nájemného vraha?), osobních tragédií (situace podobná té, kterou ve filmu ztvárňuje devítiletý syn Ondřeje Sokola Adam, se skutečně stala) či vtipných momentů ze života (ano, ve filmu opravdu uvidíte polonahého Ondřeje Sokola). (Bontonfilm)

(více)

Recenze (372)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Sokol je grázlík svěrákovského typu, který si nejlepší scény, hlášky a facky nechal pro svého Adama. Bohužel je však nedokázal prodat tak, abych se při nich potrhal smíchy, i když jsem z nich cítil velký potenciál. Dějově to bylo takové nijaké, takže spíše lze vychválit skvělé nápady typu opilý badminton na náměstí, zaparkování Škodověnky do kina, pregnantního recepčního či dokonalé borce v uniformě, ale na dvě hoďky toho bylo zkrátka málo. Příště bych doporučoval střihače s odvážnějšími nůžkami, které by přede mne nepustily všechny ty zadumané pohledy a kecy o ničem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou tohoto snímku je, že se úplně nevymanila ze stínu televizní Partičky, většina humorných situací by potřebovala zkrátit, aby vynikla jejich účinnost, takhle to totiž vypadá jako improvizace a kdo ví, jestli částečně nebyla. Kdyby celý film byl tak našlapaný, jako závěrečná "zabijácká" čtvrthodinka, neměl bych s vyšším hodnocením problém. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásno mi hodně připomínalo dánskou kriminální komedii Starouši na plný plyn. Škoda jen, že Finger a Sokol tady jsou místy víc teatrální, než upřímní. Chvílemi tak totiž z filmu dělají frašku, která tou fraškou ale v žádném případě není. Atmosféra je výborná, příběh úderný, Šumperk patřičně ponurý a dialogy místy až výborné. Je vidět, že Sokol se do tohoto filmu zapsal měrou vrchovatou, jen bych si pro příští jeho projekt přál, aby byl jako herec víc upřímný a nedbal na dramatičnost, která v jeho postavě často ani být nemusela. Až často jsem v něm viděl jeho samotného v Patičce a to filmu jako takovému dost uškodilo. Jinak herci jako Malý, Plesl, Roden nebo Stavná dokazují, že tenhle film zase tak špatný není a shlédnutí si od diváka rozhodně zaslouží. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klasický místní patvar, který pošilhává po "drsnějších vzorech" (označil bych to za český pokus o černé komediální drama Ukrutně šťastni), ale rozpouští se v nesourodých šablonách. Najdeme tu typické postupy z chcípácké komedie (Sokolův hrdina, jeho sebeshazovačný a sebelítostivý humor), jakési náznaky reflexe rodinné krize a odcizení (Fingerovy chladné deklamace), extravagantní thriller (mechanické patlání různých křiklavých příznaků na známé herecké tváře - gay, pohřebák a nájemný vrah Roden), zaumné úsilí o absurdní osudové zřetězení událostí (pes v autě)... místo hutné, cynické a vzrušující podívané ale Krásno připomíná spíš ambiciózně rámované scény ze stužkové, které trvají nesmyslně dlouho, jsou křečovité a bez dobré pointy. Typický guláš z místní filmové nádražky, řídký, plný dochucovadel a vyvařených ambic. Navíc maskující svou dramaturgickou bezmoc za "žánrovou otevřenost", jejíž impotence se nejlíp projeví v nerozhodném soundtracku Jana P. Muchowa, který unyle žehlí případné emocionální varhánky do indiferentní placky (hudba se nedá označit ani za návodnou, protože nikam nevede). Člověk si pak povšimne celé řady nedomyšleností, které prozrazují, jak úporně jsou jednotlivé situace slátané, aby je scénáristé dovedli k nějaké pointě. Ta nicméně zavání typickou porevoluční exploatací, která spíš než z promyšlenosti / nadhledu pramení z čisté neobratnosti. [40%] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŘIŠEL JSEM VÁM ŘÍCT, ŽE BUDETE PYKAT....“ /// Začalo to jako statečná ptákovina, dlouho to tak i vypadalo a nakonec to upadlo do šedi, ve který kolísavý tempo ještě nebyl ten největší problém. Tím je příběh, kterej je naprostá hovadina. Sokol zřejmě dlouho nosil v hlavě plán, jak si zašukat na záchodcích a v hotelu. Nakonec si zaexperimentoval akorát na tom hajzlu a stejně tam patří většina týhle zmatečný filmový události, který jsem si neměl, ale opravdu neměl všimnout. Život sice má bejt veselej, ale hlavně by měl Ondřeji dávat smysl! Abych jen neblil – ocenil bych ten mně blízkej smysl pro humor. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Šumperk. 2.) Jsem ze Šumperku. 3.) Mám vztah k Šumperku. A Ondrovi Sokolovi. /// PŘÍBĚH * HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak strašně moc jsem se toho bál, tak strašně moc mě iritovaly trailery, tak moc nemám rád Partičku... až jsem byl docela překvapen, jak se to "dalo". Jediné, co tomu filmu chybí, je pořádný dramaturg, který by to udržel pohromadě... Den po zhlédnutí mi sice vadí víc věcí než bezprostředně po titulcích, ale já prostě budu ten hodný. Je ale fakt, že to funguje jen coby nezávazné černohumorné blbnutí, jakýkoliv přesah, myšlenky nebo vývoj postav jsou podivné a nepřesvědčivé. Šlo by to shodit ze stolu a vysmát se tomu, ale já necítím potřebu. Je to něco podobného jako Křídla Vánoc Babinské - tvůrčí potenciál zmizel v návalu nerozumné kvantity. 55 % ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Na výlet do Šumperka musí být divák správně naladěn. Na první pokus mi Krásno také vůbec nesedlo. Film plyne velmi pomalu v melancholickém oparu a jedná se o hořkou procházku s nesympatickými postavami. Černý humor dost drhne, ale Sokol překvapil hlavně po technické stránce. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ten dopisní papír budete platit hned nebo až při odjezdu?“ S Krásnem mám 1 základní problém. Po drtivou většinu filmu jsem se nedokázal naladit na jeho černý humor (často trapný, drhnoucí, těžkopádný, předvídatelný, rozpačitý). Tušil jsem, kde a čemu se mám asi smát, ovšem smích prostě nepřicházel. Podařilo se mi zaznamenat snad 3 vtipné hlášky (2 z toho z úst Matáskova kamenného ksichtu, suverénně nejvtipnější postavy filmu…no v podstatě skoro jediné vtipné), sem tam náznak zábavnější situace (banální kuřácká konverzace, policejní výslech, přehrávání skladeb na pohřeb). Krom recepčního byli ještě na hraně zábavnosti funebráci a Suchánkův policajt, zbytek byl více či méně trapný/nevtipný (nejvíc mě zklamal Ondřej Malý, od kterého jsem si hodně sliboval; nevyužití Kačer s Divíškovou zas bohužel jen zaplnili kolonky v hereckém obsazení veteránů). Krásno má i vážně scény, ještě ty nefungují, poněvadž je podrývají právě ty, které se snaží diváka rozesmát (a jak už jsem naznačil, většinou to u té snahy také jenom zůstává). A co se týče té krimi složky, pořádně se dostane ke slovu až ke konci a…působí natolik groteskně a rozpačitě, že člověk neví, jestli se má uchechnout nad tou bizarností nebo se pod tíhou trapnosti raději dívat do stropu. Podtrženo a sečteno, za těch pár zábavnějších postav a sem tam něco vtipnějšího dávám 2*. „Nezaseknul se vám kolega třeba?“ – „Jo tak to nevím, to nevím. Ale co vím určitě (plesk!)…že tady nejseš v Praze, víš? Tak se chovej slušně.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co dělat v Šumperku, když člověk nežije.. Černohumorné peripetie v „shithole“ jak od McDonagha, hotelové recepce Tajuplných vlaků a Bartonů Finků, absurdní drama s nádechem Coenů, Krásno obklopené hnusem i krásnem. Odvážný, řemeslně sebevědomý kino debut režiséra s chůzí laciného prostituta svou jinakostí spoustu lidí potěší a co je hezké, ještě více nasere. Škoda jen několika nadbytečných minut a přepáleně bizarního konce, po němž bylo na nádraží stejně mrtvých jak v Tenkrát na západě. A mimochodem, nějaké porovnání s humorem Partičky je docela mimo mušli, ale to už je zkrátka úděl tvůrců řazených do škatulek.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

To, co poslední dobou vychází z české produkce bývá občas katastrofa a jen málokdy se najde něco, co stojí za to vidět i v kině. Ondřeji Sokolovi se to povedlo, povedlo se mu mě nalákat na trailery a ačkoli jsem nakonec kinoprojekci neabsolvoval, nelituji toho, že jsem si film vyhledal a shlédnul (konečně dal seznam.cz taky něco nového, takže tímto díky). Krásno je zjevně vysněný pochmurný Sokolův příběh, který nějakým způsobem chtěl přivést k životu a za to má můj respekt. I přes omezený rozpočet dokázal obsadit známé herce a vůbec vše skloubit do smysluplného tématu a podle mě se mu to až na ten přehnaně noir konec povedlo. Snímek určitě nevyhraje nikde žádné ceny, ovšem alespoň dokazuje, že se v ČR dá natočit i něco nestupidního typu Babovřesky...60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Bizarní vyvzdorovaný filmeček ze Šumperka s ještě podivnějšími tvářemi a situacemi. Černá komedie se dělá jinak. Například jako Sklapni a zastřel mě (2005). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Spíš průměrná filmařina, scénář překombinovaný, ale nutno přiznat, že jsem se bavila. Poněkud osobitý humor, který je spíš křupanský než jemný a inteligentní, leč může na chvíli zabavit nenáročného diváka. Na cestu autobusem nebo k žehlení dobrý, za lístek do kina bych neutrácela. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Ondřej Sokol a jeho pokus vymanit se z televizní Partičky. A nejlépe se té nálepky zbavit z režisérského křesla, kam usedl. Jako debutant před (i za) kamerou se uvedl dobře, ale ten dortík, co splácal, chutná všelijak. Chtělo by to vzít do ruky nůžky a stříhat a stříhat. Výsledná poloviční stopáž by určitě stála za to .. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Mohl bych se přít, zda se jednalo o komedii, či zda se vůbec jednalo o něco, co mělo být nějakým způsobem zajímavé. Jediné, co zde mohu vyzdvihnout, je napínavý a zábavný konec, což ovšem nestačí pro nějaké lepší hodnocení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

V některých momentech sice vtipný, ale jinak příběhově a dramaturgicky naprosto roztříštěný snímek kmitající mezi černou komedií a navážno branou krimi zápletkou s menší psychologickou sondou do života některých postav. A zatímco humor funguje místy opravdu solidně, tak druhá linie nefunguje prakticky vůbec. Postavy jsou totiž spíše hodně nesympatickými karikaturami, u kterých je vám jedno, jak skončí. Což je docela škoda, protože Sokolovi dobré nápady evidentně neschází, herci se také snaží a duo Roden/Plesl si své pohřebáky vyloženě vychutnává. Potenciál byl ale daleko větší. Příště by to chtělo čistou žánrovku bez zbytečného experimentování. 50% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Jasně, kdo chce vidět retardovanou, provinční slátaninu, tak ji v tom vidí, ale není to tentokrát nutné. Smála jsem se hodně. Dialogům, gagům, situacím "ze života" a vlastně všemu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jestli se někdy dostanu do Šumperka, půjdu si vyfotit ruinu kina Svět a děkuji tvůrcům za to, že mi otevřeli zraky a ukázali mi, co si mám myslet o graficích a jihlavácích. Sokol se snaží a daří se mu to, jeho svět plný divných postaviček rozhodně není nepatřičný a pokud mu něco chybělo, tak je to možná trošku řidší výskyt podobných exotů, jako tu skvěle ztvárnil Roden s Pleslem, nebo David "ten-u-koho-na-rozdíl-od-daniela-landy-nevadí-že-byl-v-kapele-orlík" Matásek. Humor se skvěle střídá s momenty vážnými a i když je finále lehce přepálené a slušela by mu větší porce absurdity, pořád je ale výsledek hodně nadprůměrná věc plná zábavných momentů (a tím myslím nejen ty humorné) a tvrdím, že Sokol by měl točit víc, než hrát. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Ono je to vlastně dost vtipný, vlastně i dost dobrý, ale nakonec vlastně dost nudný. Ovšem s "excelentním" finále v ceně. 3,5* Já bych v životě chtěl dosáhnout vám na kundu, ale jako vážně. Koukněte na to. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Sokol se mi trefil úhly svého pohledu do nátury. Beru všemi deseti podobná dílka a stavím na piedestál moderního snesitelného českého humoru po bok dílek Prušinovského. Tyhle dva já můžu a rád budu dále sledovat.. :-)) ()

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama