Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam a Michal, kamarádi z dětství, se po dvaceti letech vracejí do Šumperka, do města, odkud „utekli", ale kde stále žije jejich minulost. Michalova matka je mrtvá několik let, Michalův otec umírá v den jejich příjezdu. Přesto chtějí přijít na kloub tomu, zda byl otec opravdu zapleten do smrti matky, kterou našli utopenou v jezeru Krásno, a jakou roli v tom hrála jeho nová žena. Dvojice se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a tím roztočí spirálu nezadržitelných katastrof... A to vše s nádechem jakési černé komedie, neboť film je plný absurdních situací (jak například najít na malém městě nájemného vraha?), osobních tragédií (situace podobná té, kterou ve filmu ztvárňuje devítiletý syn Ondřeje Sokola Adam, se skutečně stala) či vtipných momentů ze života (ano, ve filmu opravdu uvidíte polonahého Ondřeje Sokola). (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (372)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film pro zvláštní publikum. Neodpustím si ovšem podotknout, že ve filmu hrála velká spousta divadelních herců, kteří měli velkou tendenci přehánět své emoce (jak je to na divadelních prknech zvykem). Nemohu ovšem o tomto filmu smýšlet negativně, jelikož herec a režisér Ondřej Sokol byl v nejlepší formě. Nesourodě sestavená dějová linie působí na diváka ovšem vcelku destruktivním dojmem. Ale musím poděkovat za zajímavý pohled na homosexuálního Karla Rodena - takové věci se nezapomínají :-D. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dva kamarádi, Adam a Michal, se po letech vrací na "místo činu", aby z menší části oprášili staré vzpomínky, a aby z větší části rozkryli pozadí, které je za tragickým úmrtím Michalovy matky, která kdysi o život přišla za nevyjasněných okolností. Město Šumperk, v němž chcípl pes, má ale dostatečný počet figurek, které nechcípají jen obrazně, přičemž jejich funus může být záhy až proklatě reálný. A taky je zde jeden zapomenutý hotel s recepčním, který snad ani nepoznal, že máme kapitalismus, zchátralé kino, policejní hlídka blbů, homosexuální párek pohřebáků, hodná svobodná maminka, co zásadně neprcá za světla a jedna moc vychytralá macecha, co má zřejmě na svědomí Michalovu mámu. Jenže k tomu, aby byla usvědčena, chybí důkaz. A taky je zde jedno zatracené jezero Krásno, které bylo a bude svědkem nejedné tragické události. Autoři projektu, Sokol a Finger, pocházejí ze Šumperka. Zasazení děje směřovalo právě tam. A on ten "děj" není zrovna konzistentní. Svůj podíl viny na tom nese přemrštěná délka filmu a nepříliš uhlídaná dramaturgie. Díky tomu je film protkán řadou scén, které nijak zásadně nesouvisí s hlavní dějovou linií, která je značně dietetická. Film dost střídá své nálady, chvíli je smutný, náhle je prudce absurdní, o kus dál komicky bláznivý, objeví se i náznaky detektivky, najdou se i podněty na zamyšlení se o lidském životě, do černohumorného žánru se film dostává složitě, nijak se mu ani do něj delší dobu nechce, v podstatě až o závěrečném "zúčtování" se dá prohlásit, že splňuje kritéria černé komedie západního stylu. A samozřejmě inspirace jinými filmy je celkem zjevná - V Bruggách, Klepání na nebeskou bránu, ty dva filmy to určitým způsobem připomíná. Herci hráli velmi obstojně. Sokol samozřejmě v popředí, zbytek se drží za ním. Stylizovanost postav ne úplně vadila, i tak to působilo zvláštně. U Rodena to bylo nejvýraznější, Plesl, jeho homosex partner, dostal jen minimum prostoru a byl tradičně slizký, solidně se z toho po srandovsku vylízal Malý, naopak Stavná s Krausovou si držely reálné rozměry svých postav, přičemž Krausová byla kvalitní mrcha. A Matásek? Jeho hotelový recepční zřejmě vejde do dějin konzervativních hotelových recepčních bez špetky humoru i pochopení (pro nadsázku). Sokol hrál "partičkovského" Sokola, Finger hrál zasmušilého Fingera, ještě daleko před obdobím, kdy s debilní rolí alkoholického otce, prorazil v (H)Ulici. Film důkladně prostříhat, zkrátit, vyhodit zdlouhavé pasáže, přidat na dramaturgii, nekončit scény postupným zatměním, dát filmu režijní důslednost i tempo. Ale jo, proklatě černá komedie to přímo nebyla, ovšem jedná se o ojedinělý počin v českém filmu, což jej trvale separuje od podbízivých trapáren a slátanin jiných českých, mnohem horších režisérů, než jakým je dravý sokolík Sokol. 70% ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Chcel som pôvodne napísať iba slovo Nuda, ale asi by som to mal trošku obkecať. Takže obrovitá reklamná kampaň, pred aj počas vzniku (na čsfd minimálne spamovanie diskusií, niekým pravdepodobne z PR), pamätám aj súťaž so žiadosťou o spolufinancovanie, atď, atď .... spôsobili minimálne skepsu, aj v človeku čo k domácej tvorbe nie je až tak kritický. Ako ja. Tešil som sa aj na Donšajniho ako nového Menzla a nebral v úvahu čiernu farbu. Až som sa presvedčil. Krásno samozrejme nie je na kameňákovej úrovni, skôr taký Řehořek, čo má námet na hodinu filmu a chce mať celovečerák, ktorý by mal úspech aj v zahraničí. Ale to sa asi nestane, pretože je tam furt tá hodina navyše a tá by chcela baviť. Nevyšlo to. Možno nabudúce, ak nato ovšem budú peniaze a nervy. Snáď ani ne. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že všechno potřebné už bylo vyřčeno kolegy dříve. Od Krásna jsem čekal venkovské osvěžení, výlet mimo město, filmařsky neprofláklou lokalitu. Dostal jsem k tomu i pořádný kus frackovství pána, jenž na jeden povedený flák potřebuje asi 10-15 pokusů. Jsou horší věci, i když paní Krausové jsem její roli nezáviděl. Matásek měl takový řekl bych saturninovský výser. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co dělat v Šumperku, když člověk nežije.. Černohumorné peripetie v „shithole“ jak od McDonagha, hotelové recepce Tajuplných vlaků a Bartonů Finků, absurdní drama s nádechem Coenů, Krásno obklopené hnusem i krásnem. Odvážný, řemeslně sebevědomý kino debut režiséra s chůzí laciného prostituta svou jinakostí spoustu lidí potěší a co je hezké, ještě více nasere. Škoda jen několika nadbytečných minut a přepáleně bizarního konce, po němž bylo na nádraží stejně mrtvých jak v Tenkrát na západě. A mimochodem, nějaké porovnání s humorem Partičky je docela mimo mušli, ale to už je zkrátka úděl tvůrců řazených do škatulek.. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (8)

  • Ondřej Sokol v zájmu zajištění prostředků na film rozběhl kampaň, při které prodával suvenýry jako trička a hrníčky. (vyfuk)
  • Na stránke "krasno.csfd.cz" sa okrem iného dala kúpiť aj malá rola vo filme. Tieto príspevky slúžili ako finančná podpora a prispeli tak k realizácii projektu. (PATWIST)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama