Reklama

Reklama

V kruhu koruny - Série 1 (2012) (série)


Jindřich IV. (1. díl) (S01E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Henry IV, Part 1
všechny plakáty
Trailer

Jak z nectnosti se ctnost rázem může stát. Filmová adaptace divadelní hry Williama Shakespeara. Jindřich IV. (1. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná nejpozději roku 1597, která popisuje období vlády Jindřicha IV. – dříve Jindřicha Bolingbroka – od bitvy u Homildonu na konci roku 1402 do porážky rebelů v bitvě u Shrewsbury v polovině roku 1403. Král se potýká nejen s rostoucí odbojností části šlechty, ale také s nezodpovědností svého syna, mladého korunního prince Jindry. Jindřich IV. se od ostatních Shakespearových historických her liší především svým zřetelným směřováním ke komedii. Její děj se odehrává v královských síních, v londýnských hospodách i na bitevních polích. Nevystupují v ní jen urození páni, ale také kumpáni nezdárného prince, zloději, prostitutky, šerifové a číšníci. Žádná z těchto postav nemá na rozdíl od postav šlechticů historické předlohy a všechny zároveň tvoří podstatnou součást téměř breughelovsky zalidněného světa, jemuž vévodí zhýralý rytíř Jan Falstaff. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richard Eyre is god. A Loki samozřejmě též:) Ne, Tomu Hiddlestonovi, kterého jsem prvně viděl v pařížské Allenovce jako Francise Scotta Fitzgeralda a byl z něj u vytržení (stejně jako z jeho drahé Zeldy, ale to už je jiný příběh), bychom neměli dělat to, že ho budeme navždy ztotožňovat s popcornovým záporákem. Rozhodně ne po tom, co předvádí jednak tady, a pak samozřejmě ve druhé části. Této adaptaci nechybí skutečně vůbec nic. Má výtečné herce, citlivou režii, působivou výpravu, zkrátka a dobře lahůdka. Jen je to skutečně dlouhé, když to spojíte s druhou polovinou. Ale jelikož to dělat nemusíte, tak proč se bránit a nenapálit velmi spokojených 90%? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný problém této jinak sakra vydařené adaptace pramení již z předlohy; i tam se břitká konverzační komedie o prostopášném životě mladého floutka a prince v jedné osobě poněkud bije s dramatickým přístupem linie kolem historických patálií jeho otce Jindřicha. K obsazení snad výtek ani mít nelze a k výkonům pak již tuplem ne. Pominu-li nadšení nad herecky vděčným ústředním triem „Hal – Jindřich IV. – Falstaff“, tak nadchne především Joe Armstrong v roli Jindřicha “Hotspura“ Percyho. Škoda, že se přeobsadili role již v "prvním díle" obsazené; mohlo to být ještě o chlup zajímavější. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mládí krále Jindřicha V. aneb vrať se do hrobu, Branaghu - tahle vysokoenergetická, živoucí, zemitá, entuziastická, vtipná, plnokrevná a dramatická verze má všechno, co nabubřelé, studené a mramor seroucí produkty znásilňování Shakespeara tvým nejvyvinutějším orgánem, to jest egem, tak zoufale postrádají, takže na to nekoukej nebo chytneš mindrák, zalezeš do svých 42+1 a začneš živořit. V Eyrově podání voní Henry IV. krví, potem, chtíčem a válkou a dokonce ani ta velština v podání lady Mortimerové není něčím, po čem by si člověk ještě týden vymýval chrchle z vlasů, viďte, kapitáne Blackaddere? ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco slabší než předcházející Richard II. a to zejména proto, že je celý film koncipován jako první díl a chybí mu tak silnější začátek a prostředek. Nicméně bitva na konci tohle vynahrazuje, protože je natočená opravdu skvěle a na televizní produkci to byl výkon. Výborná hudba posouvá hodně scén o několik příček nahoru. Nejlepší na celém filmu je Tom Hiddleston, který je jako Hal fantastický. Moc mě bavilo jeho hašteření s Fallstafem. Perfektně vystihl každou emoci. Tohle je podle mě zatím jeho nejlepší výkon a nemůžu se dočkat, co předvede jako Henry V. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je slušné a na televíziu je to určite skvelý počin. Príbeh je vyrozprávaný zrozumiteľným jazykom. Jeremy hrá prvú ligu a Tomovi neskutočne sedí vážna poloha. Postava Johna Falstaffa mi vážne žrala nervy, ale ten by sa hádam najviac hodil do súčasnosti. "Keď budem odmenený, tak schudnem a budem žiť sporiadaným životom". Pche. Plané reči. Skvelé umenie, bavila som sa. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Herecky, kulisami a kostýmami maximálne zvládnuté. A predsa ma to až tak nebavilo, tak ako vlastne Shakespeare vo všeobecnosti. Príbeh samotný nie je komplikovaný, ani nejak zaujímavý. No a keďže ide o prvú časť z dvoch dielov, samozrejme, že je tak nejak trochu diétna. A nevyzýva na sledovanie druhého dielu. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richard II. bylo skoro antické drama o sesazení a smrti krále, který má spoustu lidských chyb včetně arogance moci a špatný odhad charakterů. Hodně se mluvilo, hodně se zrazovalo. První část Jindřicha IV. se diametrálně liší - obsahuje komediální prvky a soustřeďuje se na tři okruhy postav (princ Hal a přátelé, král a jeho rada a rebelové) místo hlavní titulní postavy, přičemž všechny hlavní postavy se na konci setkají v krvavé bitvě u Shrewsbury. Máme tu mladého sympatického hrdinu (Hala), intriky, lásku a krev - inu, Shakespere byl hitmaker renesančního divadla. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť, čo urobil a neurobil Shakespeare, ale adaptáciu pre TV, a tá je hutná, vecná, pevne držaná, dobre zahraná. A napriek varovaniu mojej sestry som nudu nepociťovala. Ale tento "historický" Shakespeare potešil viaceré moje úchylky. :) Napríklad tú, že ocením, keď sa k Shakespearovi pristupuje síce s rešpektom, ale bez patetického posvätného strachu: jeho text je jednoducho jedna z verzií senáru, ktorú možno lehce upraviť, "prestrihať" a už duplom nie je nutné ho interpretovať sošným štýlom, ktorý sa už niekoľko dekád nenosí. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Henry IV. zdařile kombinuje vtip i dojemnost. Je to vpodstatě klasický příběh floutka, který se dokáže vzchopit, jakmile dojde na lámání oceli. Snímek má dvě přidané hodnoty. Jednou z nich je Tom Hiddleston, který si další ze svých rolí nevýslovně užívá. Nejlepší část pro mě byla scéna, ve které Hal hraje svého otce. Vzhledem k tomu, že jsem s Jeremy Ironsem strávila mnoho hodin u Borgias, znám jeho dikci, pohyby, gesta, byl pro mě jeden z nejvtipnějších momentů sledovat, jak ho Tom dokonale vystihl. V téhle a dalších scénách je navíc pěkně ukázáno, jak stačí jediný výraz a vhodný výběr hudby k naprosté změně nálady. Na čistých a plnokrevných pět to vytáhla závěrečná bitva, která je řádně středověce špinavá a krvavá. Díky dobrému střihu vůbec nevadí, že komparz nebyl kdovíjak obří a stejně jsem se ve výsledku nejvíc soustředila na souboj Hala a Percyho. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Shakespeare uměl i historickou komedii. 1) Spoiler. Shakespeare se, třeba říci, se svými postavami nijak nemazlí. Z nejasných důvodů nejdříve nechá prince Hala plácat se v mravním bahně (výstižně je reprezentuje Sir John Falstaff), aby posléze Henry svého kumpána z politických důvodů suverénně odvrhl. Ani vítězství královských vojsk u Bramham Moor v roce 1408 dosažené cestou zrady vlastního slova nelze uvést jako ukázku mravního a následováníhodného počínání. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Takže fandit není komu._____ 2) O povaze sporu mezi králem a povstalci se ve hře mnoho nedozvíme. Ani princ Hal se v mládí zřejmě nechoval tak, jak ho Shakespeare zpodobňuje. Rok a půl vládl místo svého zraněného otce (1410 - 1411), ale po králově zotavení byl od moci odstaven. Jeho protivníci na něm poté nenechali niť suchou - zde se pravděpodobně zrodila pověst o prostopášném mládí._____ 3) Spoiler. Mladému Halovi bylo v bitvě u Shrewbury, kde zemřel Hotspur (konec prvního dílu), teprve 16 let. O deset let později zemřel jeho otec. Celým tímto údobím nás ve filmu nonšalantně provází neměnný, protože po celou dobu natáčení 31letý Tom Hiddleston._____ 4) Skromné filmové zpracování je ovšem špičkové. Vynikající herecké výkony, zajímavá kamera, pěkná výprava a moderní pojetí s respektem k tradici zajišťují vynikající divácký zážitek. K němu přispívají i parádní titulky překladatele a shakespearisty Jiřího Joska._____ 5) Zaujali mě 31letý uhlazený Tom Hiddleston (Jindřich V), 64letý Jeremy Irons (Tomův otec Jindřich IV), 51letý gay Simon Russell Beale (John Falstaff), 34letý Joe Amstrong (syn vůdce povstalců hraběte Northumberlanda Henry Percy zvaný Hotspur), 30letý David Dawson (Jindřichův důvěrník Poins), 29letý Harry Lloyd (Mortimer) a Henry Faber (princ John of Lancaster). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po zklamání Richardem II. musím tentokrát udělit absolutorium. Vynikající první půlka vyplněná povalováním po hospodách a tzv. "dozráváním v muže", pak druhá polovina, kdy se Jindřich mužem stal a vstoupil na pole bitevní. Jeremy Irons lehce upozaděn, nicméně velmi charismatický. Výprava na televizní produkci velkolepá, bitva má atmosféru, bavilo mne to. Takhle si představuju moderní interpretaci klasika. 85% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jindřich IV. je z trojice her tvořících první sérii jednoznačně nejlepší hrou a tohle zpracování jí (jak jinak) vůbec nedělá ostudu. Opět jde o mimořádně kvalitní lahůdku, stejně jako předchozí i další díly, se strhující výpravou a fantastickými hereckými výkony. Tom Hiddleston nemá konkurenci (snad jen v Jeremy Ironsovi, kvůli kterému by si Jindřich IV. zasloužil víc prostoru) a nejlepší postava celé hry, rytíř Jan Falstaff, je také skvěle obsazený. Jindřich IV. je ve své první části jasnou komedií, odehrává se v hospodě a jiných podobných zařízeních a všichni si to užívají (ačkoliv je to Shakespeare v nezměněném znění) a stejně tak jsem si to užíval i já, ačkoliv mám opět výhrady k pomalému tempu, nic mi nebrání v tom dát plné hodnocení, zvlášť když je Jindřich IV. lepší, než jeho předchůdce. Na celou stovku to ještě není (to se týká až druhé série Válka růží), ale ve spokojených 95% mi nic nebrání. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nejen film, ale i předloha sama je půlená! - To jen, aby nebyli současní filmaři mylně ostouzeni pro jakési nízké pohnutky. :) ........... V mnohých zdejších komentářích se píše, že tahle část Jindřicha IV. je "svěží" a "pevne držaná", zatímco část 2 je "slabší" a "nudící". Já to vidím přesně naopak. Skvělé vysvětlení toho, jak je možné dojít k tak rozdílnému závěru, jsem našel v tomto komentáři znalce (bogu). To myslím zcela bez ironie. P.S.: Doufám, že se někdy dočkám zfilmování Jindřicha IV. coby jedné pokrácené hry (DaViD´82), páč to by teprve mohla být lahůdka! .............. EDIT: Nevěděl jsem to, ale takový film už existuje! Wellesův kongeniální film Falstaff si z obou dílů Jindřicha IV. bere to nejlepší, sežeňte si ten skvost! ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě opět super film ohledně "historie", kdy je tam odpovězeno na plno otázek, které si třeba pokládáme či je to trošku doupravené k obrazu, který chceme. Herecky bravurní, ale za mě nejupovídanější dvojdíl, který jsem zatím viděla. A za mě zbytečně moc. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako vždy výborný Jeremy Irons a překvapivě vážně dobrý Tom Hiddleston, coby jeho syn. ;-) Tvůrci se drželi v pravdě "Branaghovské" výpravy se vší špínou a nehostinností středověku, a dívá se na to docela dobře. Předpokládám, že záživněji to v rámci hry přepsané na plátno, ani udělat nešlo. Shakespeare není úplně můj nejoblíbenější spisovatel, ale nemůžu přestat sledovat jeho díla, neboť mívají často výborná obsazení. A tento kus je přesně onen případ... ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hra i film se sice jmenujou JIndřich IV, ale hlavní postavou už je tu spíš budoucí Jindřich V v podání Hiddlestona. O něco lepší, než první díl, divák má už víceméně stále pocit, že se něco děje. Tak nějak to balancuje mezi komedií (Jindra + Falstaff) a historickým dramatem (Jindřich V vs. rebelové). Ideální to ještě není, na finální bitvě je vidět, že rozpočet směřoval asi spíše do výborného hereckého kolektivu. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další skvělá shakespearovská adaptace. Sledujeme nejen příběh krále, který začal v předchozím Richardovi II., ale také příběh jeho syna a rytíře Jana, věčného násosky a tlučhuby, který je však jednou z nejtragikomičtějších postav celého tohoto příběhu. Těším se na druhý díl ()

Reklama

Reklama