Reklama

Reklama

Poklad

Trailer 2

Obsahy(1)

Poklad je komorní komedií s jemně sarkastickým humorem a překvapivým koncem. Jeho jednoduchá stavba, založená na pozorně připravených, postupně gradujících dialozích, opatrné práci s načasováním a autentickými hereckými projevy nese beze vší nadsázky odkaz tvůrčí skupiny Forman-Passer-Papoušek ze šedesátých let. (Artcam Films)

Recenze (29)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Možná, až budu starší, tak tenhle snímek ocením více, ale zatím se mi to tolik nepodařilo, i když se musí nechat, že mě mile překvapilo, jak kvalitní film je možné natočit skutečně kdekoli v Evropě. Jen to chce mít peníze a touhu jít do toho. Konverzační komedie, která není tak komická, jak byste si představovali, ale která má chytrý scénář. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejzábavnější film festivalu. Bakalářská historka využitá vynalézavým intelektuálem k procedurálnímu rozboru tří lidských typů a ironizaci touhy současného Rumunska najít snadnou cestu ze stagnace. Pacifistický Robin Hood vyzbrojený otravným detektorem, údernou pointou a Laibach. #kviff2015 ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak přemýšlím, je to vlastně vynikající, zdánlivě okrajový komentář ke společnosti, která stojí na pohádkách o virtuální ekonomice (hypotéky, akcie...). Obecně je to samozřejmě film o tom, jak si lidé vzájemně vypráví takové pohádky, které chtějí slyšet, a jak se mnohdy musí spoléhat na neúplné, leč autoritami posvěcené zdroje informací. Těžko se to artikuluje, ale je to tam, skoro v každém dialogu. Jen škoda, že se Porumboiu začíná maličko opakovat. Stylisticky jde o kopírku předchozího Metabolismu (akorát tady jsou kratší záběry) a vůbec poprvé v režisérově filmografii tady forma není propojená s významovým komentářem. Proto ty 4. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Art s účastí režiséra Corneliua Porumboiua a herce Adriana Purcarescua/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Kamera 9/10/// PLUS: především možnost vidět oceňovaný snímek rumunské nové vlny za účasti tvůrců a následně s nimi po projekci pohovořit o filmu /// Shrnutí: Poklad je natočen s lehkostí, v poklidu a vyznačuje se pomalým tempem. Zaujme nevnucujícím se humorem. Tématem se jedná o zajímavé sociální "drama" ze současného Rumunska./// Celkem 71%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když má někdo talent, tak mu na dobrý film stačí i úplně jednoduchý nápad. Historka založená na vesnické legendě je chytře propojená s obecně známou legendou o Robinu Hoodovi a závěrečná pointa mě opravdu pobavila. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mám takové smíšené pocity o tomto alegorickém vyprávění o skutečném socialistickém realismu. Nechybí absurdní suchý humor. Vyprávění plyne pomalu a monotónně. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Neobeznámenost s dílem Porumboii a důvěra k příslušnosti do žánru komedie, do kterého je Poklad distributory rvaný může nejednomu důvěřivému divákovi přivodit krušné časy. Dlouhé horizontální záběry před kterými se dějí věci tak civilní, že jeden zalituje, že čas věnovaný filmu mohl věnovat tomu, aby vykopal pařez na zahradě a hlavně vůbec nelze vydedukovat, kam to celé směřuje. Že ten útvar získá nějaký smysl až poslední scénou není špatný tah, zejména tím, že celý ten komediální rámec dojde divákovi až s Laibach v uších, jež výborně podkládají zařazení celého filmu do škatulky současné absurdity. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

"Storytellingový sadismus," vystihl recenzent Guardianu další příspěvek do rumunské nové vlny. Porumboiu nudí, ale zároveň nenápadně baví pomalými táhlými dialogy a sérií opakujících se otázek a opakovaných odpovědí. Prolog záměrně uspává detailní observací postupu před počátkem samotného hledání, aby odhalil a demytizoval hrdiny – žádný Robin Hood, co bohatým vezme: tři obyčejní muži, kteří se následně potulují zahradou s detektory, postávají, debatují, a když má dojít k reálné práci, vůbec se do ní nemají ("pod podlahou bude jen roura, nebudeme to dál zkoumat"). Možná sice představují rozdílné typy současné rumunské společnosti (to ať posoudí fundovanější), pro mě jsou však univerzální i přes rozdílné motivace: pojí je snaha najít "poklad", nechat si do rukou spadnout únik a bez práce opustit své potíže (raději debatují o logice hloubky země než by kopali), a i Cornel, ač myšlenkami žije ve starém režimu a na oko neuznává rychlá řešení, se ve skutečnosti jen přizpůsobil a parazituje skrze techniku, kterou vlastně nechápe a neovládá. Globálně srozumitelný epilog je happyendem jen zdánlivě: rodina a syn se možná potvrzuje být nejcennějším bodem v životě Costi, ale jeho krásné gesto ihned plodí zlé vztahy a vychovává novou generaci, která očekává, že poklady padají z nebes a vyzvednout si je můžete v bance. Pomalý satirický poklad, který odmění ty, jež si dají tu práci a vydrží až do konce. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tahle hořkosladká komedie vypráví příběh o hledání pokladu, který má oběma hlavním hrdinům pomoci ke spokojenějšímu životu a vytáhnout je z dluhové pasti. Dobrá znalost dobových reálií, jež Corneliu Porumboiu využil na maximum, byla zdrojem řady černohumorných situací. Možná to celé mohlo být o něco svižnější, ale nápaditý konec společně s tóny notoricky známé písně rakouské skupiny Opus s názvem Life is Life v podání kontroverzní slovinské kapely Laibach mě hodně pobavil. (75%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ať cinkne ta lopota. Bonboniéra pod zemí ukrytá. Nejedna zlatá muška z ní vylétá. Klíč v Ritzu, ryzí postavení Rothschilda duši zanechá. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

89 minut a ten film se táhnul jak páteční warskej koncert Lucie. Jestli vás teda baví koukat desítky minut na chlápka s hledačem kovu jak se prochází po zahradě...No co budu řikat, na chvilku jsem to v Hnusovce zalomil. A ten "překvapivý konec" byla taky pěkná sračka. Je teda fakt, že distributor nelže, bylo to nečekaný...a taky úplně debilní. Dobrej byl ten rozhovor o nevěře se šéfem. (60%) ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Předposlední snímek rumunského režiséra Cornelia Porumboiua je příjemnou oddechovkou. Film pobaví a nezklame. Jednoduché statické celky a žádná hudba divákovi nenutí emoce. Humorná zápletka ale diváka rozesměje sama o sobě. Film je dobře zpracovaný a baví. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Stejně jako kopání pokladu postupuje pomalu, ani film nikam nespěchá. Filmy v podobném tempu mám rád, ale tady bych občas přidal. Dialogy jsou sice dobré, příběh jednoduchý, přesto zajímavý, jenže to na udržení pozornosti občas nestačí. Filmu hodně dopomáhá humor, který není vždy na první pohled patrný, ale kdo sleduje, odhalí. Přeci jen jde především o tři hlavní postavy (všechny civilně, přesto kvalitně zahrané) a vlastně nejen jejich životy, touhy... Za vůbec nejkomediálnější scény považuji rozhovor se šéfem a začátek hledání. I když s postupem času už byl ten zvuk detektoru opravdu otravný. Závěr zajímavý, pro mě nečekaný... a zase dává otazník nad tím, co nebo kdo je pro Costiho onen poklad. 60% ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Velice přímočarý příběh bez komplikovaných zvratů, který stojí na dialozích budovaných zejména na dotazech. Tak takový je Poklad, další rumunský snímek na 50. KVIFF. Herecké výkony jsou na dobré úrovni, stejně jako technická stránka filmu, avšak vzhledem k příliš jednoduchému scénaři nemohu hodnotit více než slabšími třemi hvězdičkami. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Genialni film. Pod zdanlivou jednoduchosti a nekdo by rekl naivnosti se skryvaji barvite vrstvy asi jako v dejinach zahrady, ve ktere je mozna poklad. Perfektne vybalancovana hranice mezi hloubkou, ironickou kritikou spolecnosti a humorem. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zrovna za komedii bych tento film asi neoznačil. Po většinu času se snímek tváří poměrně civilně upachtěně, i když realisticky, až to vykopne úplně někam jinam naprosto bláznivý závěr. Pokud si tedy chtěl film vystřelit z diváka, tak se mu to vlastně povedlo. Inu proč ne. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Když tu čtu ty nadšené komenáře z Varů ..... Ano, naše šedesátky se tam s námahou dají v těch dialozích jemně cítit. Ale taková legrace to zdaleka není. A, že by "Pod zdanlivou jednoduchosti a nekdo by rekl naivnosti se skryvaji barvite vrstvy asi jako v dejinach zahrady, ve ktere je mozna poklad. Perfektne vybalancovana hranice mezi hloubkou, ironickou kritikou spolecnosti a humorem" ? Hmm, tak to těžko. Já tam spíš ze všeho cítím tu kulturu východní (skororuské) společnosti, která mě neskutečně irituje. Anebo jsem od toho čekal prostě moc. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Pokla je vo všeobecnosti filmom,v ktorom sa toho na povrchu vlastne deje len pramalo a jeho vyznam,odkaz a pointa nikdy neopušta akusi etericku rovinu lajtmotivu.Vznikaju tak aj celkom zaujimave paradoxy.V podstate id skor o rozpravku.Rozpravku v ktorej sa môžu splnit chlapčenske sny o štastnych nahodach a lahko nadobudnutom bohatsve,kde si ludia za par drobnych nevražaju dyku do chrbta,kde nad egom vyhrava spolupatričnost a tužba po happyende pre všetkych,Každy druhy divak sa zrejme pri tomto filme bude pekelne nudit.Chce to vela nadhladu a ustretovosti,aby ste sa dokazali divak na priam real-timeovo sa vlečuce zhananie,vyjednavanie,hladanie,kopanie...a tak dalej.Napokon je to ako s tym pokladom odmeneni budu len ti,ktori sa neboja kopat...a kopat...a kopat... ()

Reklama

Reklama