Reklama

Reklama

Duchovní kuchyně

(pořad)
Česko, 2007, 14x26 min

Režie:

Stanislav Zeman

Účinkují:

Aleš Roleček

Obsahy(1)

Žádné náboženství není jen souborem teorií, dogmat a morálních předpisů, ale také rámcem určitého životního stylu. A k němu patří i strava. Kuchyňským surovinám, způsobu jejich přípravy i následnému stolování je prakticky ve všech náboženstvích světa věnována nemalá pozornost. Je to pochopitelné, vždyť strava vstupuje do lidského života přímo, fyzicky a nepochybně celou lidskou existenci ovlivňuje. V dobrém i ve zlém. A protože duše je s tělem (přinejmenším po dobu pozemské existence člověka) pevně spojena, došlo i ke spojení kuchyně a chrámu.

Jednotlivé díly: 1.-Antický Řím
2.-Judaismus
3.-Katolictví
4.-Protestantství
5.-Anglikánství
6.-Islám
7.-Hinduismus
8.-Konfuciánství a taoismus
9.-Šintoismus
10.-Mahájánový buddhismus
11.-Buddhismus Diamantové cesty
12.-Indiánská náboženství
13.-Slovanské pohanství
14.-New Age (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Popularizační seriál s bulvárním nádechem. 1) Trochu zvláštní propojení kuchyně a náboženství v poloamatérském laciném zpracování přináší pár zajímavostí určených nejspíš těm, kteří o duchovních směrech nemají ani šajnu anebo milovníkům bizarností. 2) Mimochodem dílů je celkem 17. Ve správném pořadí je to Antické Řecko, Antický Řím, Judaismus, Pravoslaví, Katolictví, Protestantství, Anglikánství, Islám, Hinduismus, Konfuciánství a taoismus, Šintoismus, Mahajánový budhismus, Budhismus Diamantové cesty, Indiánská náboženství, Slovanské pohanství, New Age, Ateismus. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hmňammííí... 8-/.. . . . Tak lze předpokládat, že si M. C. Putna se svými kumpány pochutnali, až se jim boule za ušima dělaly, zvláště když se vyvařuje >veřejnoprávě< a účet nakonec štědře zalepil erár a i na dýška zůstalo. Jen ta zpráva, kterou o tom naši labužníci podali, má pachuť legendární školnodružinové lžinenávistné "U.H.O." . . . Tak dobrou pravdu a chutnou lásku Martine - a uvolněnou řiť, ať se daří dobře žiť, se vším tím >božským žrádlem< na tabuli, že... . . . Jedna hvězda tedy jen za ten recepis, uklohněno pak je to ovšem jako ve čtvrté cenové, ale jak jinak, když holt vaří brněnská závodka... °-/ - - - - - (Nahlédnuto ob/časně k ránu na nočních duc/hovních cvičeních na >vyvařeném prostoru< , hodnocení po hinduistické dietě 6., komentář zde se žgrundáním v břiše jako druhý - 27.4.2012) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

No ak je každá časť zvládnutá tak ako bol nezvládnutý ateizmus, tak je toto dosť zbytočný program. Vtipné sa mi to nezdalo, a to mám pomerne širokospektrálny zmysel pre humor. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně příjemný krátkometrážní seriálek, který si s lehkostí a humorem utahuje jak téměř ze všech náboženství tak z kuchařské alchymie, aniž kohokoliv rozumného uráží. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Paskvil jakýsi. Není to nakonec ani o jídle, ani o náboženství. Všechno letem světem, Putna se snaží být vtipný a dokonce dělat jakési vtipné kreace jako vsuvky (ufff!), ale nijak do hloubky to nejde ani v jednom případě. Třeba konfucionismus mne zajímá, jídla Říše středu taky, ale tohle bylo takové hatla patla, vše dohromady. Ona totiž Čína, jak je velká, má i čtyři druhy kuchyní, a každou jinou - jedna má raději ostřejší jídla, druhá mořské plody, třetí spíše jemnější pokrmy... Ale to vím já, pouze diváci epizody o Číně nikoliv. ()

gazogazo odpad!

všechny recenze uživatele

Inteligentní buzna by ráda sdělila světu že je toho hodně čemu rozumí a že není vše jak se zdá. To co se nezdá je však otresna kvalita seriálu kterej se snad točil z prdele okurky. Fuckoff ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, spracovanie už nie. Recepty sú zaujímavé, taktiež info o jednotlivých náboženstvách (hoci niekedy nepresné). Problém už je s moderátorom, ktorý sa snaží byť nasilu vtipný ale vôbec mu to nejde. Navyše nerozumiem tomu, čo robí v duchovnej kuchyni diel o ateizme. ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Seriálek sršící vtipem, chicht. A jak je poučný. Nevím proč jsem si vzpomněl na "vysoce kvalitní" zdravotnickou konferenci, na kterou přinesl jakýsi "new-age hinduista" vlasnoručně upečenou, místy připálenou buchtu s želatinou na povrchu, kterou nejdřív vychválil do nebe se slovy, jaké má úžasné vibrace, a potom během toho, co jsme ji konzumovali, brnkal na loutnu. Ve finále si nechal za jeden kousek zaplatit cca 20 korun a to, co se nesnědlo na místě si sbalil domů, protože takové převzácné pečivo musí použít ještě na jiné seanci. Hrůza. ()

Von Kempelen 

všechny recenze uživatele

To zpracování je opravdu strašný, což je veliká škoda, protože v každým dílu je spousta zajímavejch informací. Jen se člověk musí prokousat přes hodně křečovitý dialogy a rozhovory a taky přes rádoby humorný vsuvky, což mně osobně dalo práce asi nejvíc. ()

Reklama

Reklama