Reklama

Reklama

Ptačí paparazzi

(seriál)
  • Česko Ptačí fotograf (více)
Maďarsko, 2011, 3x26 min

Obsahy(1)

Mezinárodně oceňovaný fotograf Bence Maté natočil pro televizi Spektrum seriál Ptačí paparazzi, který svým názvem vystihuje Benceho originální metody, jak pořídit ojedinělé snímky ptáků jako nikdy předtím. I díky svému invenčnímu přístupu a technické preciznosti získal již čtyřikrát titul Přírodní fotograf roku. Celý seriál je rozdělen do tří epizod.
Divotvorná voda
Bence Máté nám konečně prozradí svoje profesní tajemství. Ukáže nám, jak se mu podařilo přiblížit se poprvé v iv6 hodin)otě k ptákům na dosah ruky. Také poznáme jeho nápad, kterým rozpoutal revoluci v oblasti přírodní fotografie, a zavzpomíná, jak fotil svoje první vítězné snímky. V prvním dílu tohoto seriálu nás Bence zavede do dubového porostu rostoucího z písku v pustě, kde můžeme z bezprostřední blízkosti sledovat vzácné, lidským očím většinou skryté okamžiky ze života špačků, sojek a strakapoudů.
Tři v podnájmu
Bence už byl renomovaným fotografem, když objektiv svého aparátu poprvé namířil na tři pestré opeřence žijící v maďarské pustě. Mandelík hajní, vlha pestrá a dudek chocholatý, ačkoli svými barvami dost připomínají operetní primadony, se před lidskými zraky ve většině případů skromně skrývají. Bence však brzy přijde na to, že všichni tři ptáci mají společnou slabinu – těžko hledají hnízdiště. Ptačí paparazzi problém vyřeší za ně, a zatímco se líhnou v uměle vybudovaných ptačích obydlích první malí mandelíci, je tu příležitost nafotit unikátní snímky.
Rybí večeře
Ptačí paparazzi nasazuje v zájmu zvěčnění ptačího života na březích jezer a v hustém rákosí co nejvyspělejší techniku. Místo pro maskovaný posed vybavený webovou kamerou, slunečními kolektory a oknem větším, než v kterémkoli dřívějším případě, si vybírá na základě družicových snímků. To všechno by ale ještě nestačilo k dosažení kýženého cíle, a proto se Bence rozhodne, že místo obvyklých fotografií pořizovaných teleobjektivem bude dělat snímky s velkým úhlem záběru. K tomu ovšem musí vpašovat kameru mezi ptáky – a to není zrovna nejsnadnější úkol. Ale Bence se nevzdává, když něco nejde lehce a rychle, spíš naopak. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Bence je frajer, o tom žádná. Jeho putování a budování přitom ptačích skrýší je poutavé a zajímavé, to zajisté. Já jsem si však na tento dokument počíhala právě kvůli jeho famóznímu talentu ve fotografii. Čekala jsem, že se dozvím nějaké užitečné tipy a technické znalosti. Celý dokument je ale pojat trochu nešikovně.. V podstatě to zabírá málo z fotografického života Matého a pramálo z fotografie samotné. O ptácích toho už řekli víc a záběry, které pouštěly, doslova braly dech. To mi ale přijde málo. Proto za 4. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama