Reklama

Reklama

Noc přichází

(festivalový název)
  • USA Night Moves (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning) a Harmon (Peter Sarsgaard) sú traja mladí ľudia pracujúci na farme. Tajne však pracujú aj na niečom väčšom. Harmon zostrojuje bombu zo štvrť tony dusičnanu amónneho používaného ako hnojivo na farme, Dena poskytuje financie a Josh plán organizuje. Ich cieľom je vyhodiť do vzduchu priehradu. (whack)

(více)

Recenze (50)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalé, soustředěné, psychologické drama o jednom ekoteroristickém útoku a o následcích, s nimiž se se jeho strůjci budou muset vyrovnat. Rozhodně nečekejte nějaký festival zábavy, spíše vás to bude stát hodně trpělivosti. S hlavními postavami nesouzním a nejsou mi sympatické, nicméně ten film jako celek je naštěstí chytřejší než ony, takže jim nijak zaslepeně jednostranně nefandí. Takže radši takhle, než takhle. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $223,684Tržby Celosvetovo $642,000▐ Na prvý pohľad zaujímavú tému a obsadenie prinášal film Nočné pohyby (Night Moves,2013). Nakoniec ani zvučný menoslov v zložení Dakota Fanning, Jesse Eisenberg či Peter Sarsgaard nepriniesol viac iskry a skutočnej hĺbky do tejto komornej drámy. /videl v kine: 40%/(filmový festival Art Film Fest 2014) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Procedurální thriller, jehož síla tkví v silném dojezdu, kde jsou postavy konfrontovány se svým svědomím. Výborně zahrané a tiše znepokojivé. Nejlepší film Kelly Reichardt. Všimněte si hudby Jeffa Grace, mistra atmosférického minimalismu, který nikdy nezklame. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Hodně sugestivní a maximálně zneklidňující koupel ve vlastním svědomí. Originální téma. Body dolů za konec, který se táhne jako med. Kdyby NIGHT MOVES skončil na stopáži 95 minut v resultu by nebyl rozdíl: strach, paronia a neklid. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Kelly Reichardt sleduju už od Wendy a Lucy (2008) a i když mě žádný z jejích filmů dosud nijak nenadchnul, nemůžu jí upřít punc pozoruhodné talentované tvůrkyně, která rozhodně patří na festivaly typu Cannes a Benátky. Režijní styl založený na pomalém tempu a oddramatizovaném vyprávění, v němž nám příliš nedovolí dostat se blíž k postavám, její filmy rozhodně nečiní prvoplánově divácky atraktivními. Podobné je to i u jejího zatím posledního snímku o ekologických teroristech, který sice láká na herecké hvězdy Dakotu Fanning, Jesseho Eisenberga a Petera Sarsgaarda, ale leckterého mainstreamového konzumenta určitě zklame. Všechny složky filmu se totiž nesou v duchu minimalismu a od diváka si žádají silnou dávku trpělivosti (proto se na AFF ozývalo tolik únavných vzdechů z publika). Niterný herecký projev Eisenberga a Fanning asi nikdy nebyl působivější než tady. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Film nešokuje drsnými hláškami, nemoralizuje, nesúdi, a divák, ktorý nepozerá do deja iba povrchne, v ňom môže vidieť porovnanie dvoch typov ekologického aktivizmu – radikalizmus vs. grassroots (ekofarmy, biozelenina, solárne panely...). Páči sa mi najmä prvá, akčná polovica filmu, druhá je síce trochu depresívnejšia, a zaoberá sa hlavnou hrdinkou, ktorá zmätkuje kvôli akcii, ktorá nevyšla podľa plánu. Cieľom ich akcie, ktorú autorky filmu vycucali z kníh Edwarda Abbeyho, nebolo priamo zachrániť životné prostredie ničené v okolí rieky a ryby, ktorým priehrady zatarasili migračnú trasu, ale vyvolať diskusie o environmentálnej devastácii, dostať túto problematiku do svetových médií, ktoré sú zaplavené vysmiatymi celebritami velebiacimi tzv. zelenú ekonomiku, ale neriešia podstatu problému. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dve rôzne cesty ekoaktivizmu, aké spomína v komentári whack, samozrejme vo filme vidieť. Za ne dávam aj dve hviezdičky. Zvyšok je tragédiou troch zúfalcov, ktorí si stanovia nesprávny cieľ pomýlenými prostriedkami. Pretože takmer vôbec nedosiahli to, čo plánovali: teda otvoriť diskusiu o problémoch prírody. Navyše, ako pekne vidieť, dogmatici sa nepoučia zo svojho zrejmého zlyhania a namiesto pokory vŕšia tragédiu za tragédiou. Pretože často sa za agresívnymi zástancami nejakého ušľachtilého zámeru skrývajú v skutočnosti pomerne brutálne agresívne typy, ktorým je život ženy rovnako drahý ako odporná betónová stavba a tak si podľa ich zvrátenej logiky môžu s jedným i druhým pohrávať podľa svojej ľubovôle. Ľubovôle, ktorá kritiku ani spochybnenie ich bohorovnosti nijako neznesie, pretože oni predsa dobre vedia, že ich vyšší celozemský zámer je najlepší zo všetkých možných. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Soustředěnost filmu byla očividná, stejně jako moje snaha zůstat při vědomí. Víc nočních pohybů totiž udělám já, když spím aneb líný film - holé neštěstí. (Lake Taupo, NZ) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Metodicky nakrokovaná štúdia ekoteroristického aktu, ku ktorému vedie cesta kratšia a ľahšia než snaha o návrat do normálneho života po ňom. Prvá polovica filmu je venovaná expozícii a príprave samotného činu, druhá jemne psychoanalytickým vyústením jeho konzekvencií s priamym dopadom na protagonistov. Nasnímané je to vskutku krásne a dejová dynamika vytvárajúca pozvoľné tempo dá vyniknúť každému záberu v plnosti sily a účinku. Problém je vytvoriť si akýkoľvek vzťah k chladne, emočne odosobneným postavám. Vrcholom hereckého minimalizmu je výkon Jessa Eisenberga, s drsným strniskom a cool lookom hádzajúceho dlhé, tajuplné pohľady do diaľky, prekypujúce nečitateľnosťou jeho myslenia. Žiaľ, práve v jeho prípade to zachádza až za hranicu únosnej miery a narúša úvahy nad zmyslom a nezvratnosťou vykonaného, ľudskom strachu a nedôvere, ktoré vo výsledku pokrivkáva v otázke uveriteľnosti a posúva film do sféry "strange fiction" s prídomkom "light art" (ale skutočne veľmi light). Vôbec nie zlé, ale za postavy a miestami už otravné tempo, ktoré v istých momentoch (farma po návrate) stráca opodstatnenie, musím hodnotenie adekvátne zraziť. 70% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo rozohraná paranoia uprostred farebnej krásy jesene a zlovesných hudobných tónov, ktoré sa hlboko a nepokojne zažierali do mozgových závitov. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Dosť by ma zaujímalo, aký človek je Reichardtová v súkromí, či je fakt možné sa úplne odosobniť od svojich postáv, a kde je pri filmoch o  redneckoch a ekoteroristoch kúsok z nej? A “Mom I was shot, I know I promised” mi bude znieť v hlave asi navždy. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

I když tenhle film nese znaky, tak typické pro Kelly Reichardt, troufnu si tvrdit, že je to snímek, který má asi největší šanci oslovit i nějaké širší publikum. Rozhodně je to tématem, v druhé řadě i trošku známnějšími herci a poté také celkovým vyzněním, které na rozdíl od jejích předešlých, působí ne tak hrozně stroze a hlavně tak nějak "normálněji". Uvidíme, třeba bude Kelly točit za pár let damé blockbustery, možné je všechno. Tenhle se jí poved, z jejich čtyř, co jsem viděl asi nejlíp, tak na čtyři a půl hvězdy. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak vám nesedí Jesse Eisenberg, tak tento film radšej nepozerajte, pretože celé to stojí a padá na jeho hereckom umení. Mňa určite presvedčil a tá štvrtá hviezda je za neho. Muzika tiež zaujímavá. Tempo neskutočne pomalé, príbeh netradičný, možno by som aj ja prijala väčšiu sondu do Joshovej hlavy, ale na čo ... takýto bol a Jesse to celé uhral. Malo to niečo do seba. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[Bio OKO - Oko naslepo] Předně dávám na vědomí, že se absolutně neodpírám pomalejším filmům, dokonce jich několik řádím do mých oblíbených. Zde to je však za jakoukoliv hranicí akceptovatelnosti. Nespočet samoúčelných dlouhatánských záběrů obsahově naprosto prázdných by dokázalo umořit i osla. Sledovat dlouze prodejnu se spacáky zvládne pak jedině člověk se silnou psychickou poruchou. Pokud pak považujete za postačující herecké výkony, kdy Jesse Eisenberg čumí opakovaně do prázdna, dostanete jich nespočet. Kde nic není, ani smrt nebere. 38% pak alespoň za myšlenku ekoterorismu, se kterou se v určitých bodech shoduji a za nemladou přiobtloustlou Dakotu. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Ač mne Reichardtová svou režií (opět) neuchvátila a stopáž je velmi neuvážená, hlavně v úvodní hodince, kde hned několik záběrů trvá o několik desítek vteřin déle než by bylo vhodné. Tak pro tentokrát jsem schopen nudné pasáže odpustit. Night Moves stojí na hereckém minimalismu (Dakota!...Jesse!!!), výborně zvolené hudbě a perfektní plíživé atmosféře, které se nepříjemně zahryzává pod kůži. Neočekávejte thriller, budete zklamáni, ale pokud si vystačíte s hutným psychologickým dramatem, které se v posledních třiceti minutách změní v psychický teror, budete nadšeni. Paranoia a výčitky svědomí už dlouho nebyly takto sugestivně a skvěle zahrané. Eisenberg v mém žebříčku mladých herců stále stoupá. Dakota standartně silná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trojice zlený pošuků vyhodí do vzduchu přehradu a pak se strašně diví, že přitom někdo zaklepal bačkorama. Noa přijdou výčitky. Asi. Já to z toho režisérčina podání moc nechápal. Kelly Reichardt už se mě jednou pokusila unudit k smrti mizerným Meek's Cutoff a tady to zkusila znovu. Oproti předešlému dílku tu je navíc herecké obsazení a proto hodnotím o krapet výš, ale jinak je to stejně nezáživné. 25% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na nečitelnost postav jsem si až do konce nezvykl a utahané zdlouhavé scény mě silně uspávaly. Důraz na psychologii je viditelný, tíha viny v závěru byla dost nepříjemná (herecky velice slušné!), ale chladná a odměřená forma, jakou je tenhle film natočen, mi nesedla. Rozhodně bych to o třetinu zkrátil, takhle jsem se až moc často dost výrazně nudil. ()

TaxiDriver 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování jsem si říkal, že to jde hodně cestou Marthy Marcy May Marlene. Ale že to bude mít i stejný poslední záběr, to už bylo trošku moc. Nejslabší Kelly Reichardt. Blauvelt a Jeff Grace umí. ()

Reklama

Reklama