Reklama

Reklama

Příběhy tatranských štítů

(seriál)
  • Slovensko Príbehy tatranských štítov
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vysoké Tatry jsou nám díky společné historii velmi blízké. Víme však o jednotlivých štítech, které se zde tyčí, vše? Šestidílný seriál zkušeného dokumentárního režiséra Pavla Barabáše zachycuje dějiny objevování tatranských štítů. Na pozadí krásných, majestátních Vysokých Tater se zároveň odehrávají poutavé příběhy a životní osudy jejich návštěvníků. Tito průkopníci za sebou zanechali trvalý odkaz a sehráli důležitou úlohu během odkrývání tajemství hor. Kriváň, Gerlach, Ľadový štít, Mengusovský štít, Javorovy, Ostry štít a další známé vrcholy Vysokých Tater se v Příbězích tatranských štítů skví v plné kráse. Nejmenší velehory světa jsou přitom pevně spojené s velkými lidskými osudy. (TV Prima)

(více)

Recenze (24)

T2 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista Pavol Barabáš nám pripravil milé prekvapenie z jeho novým dokumentom Príbehy Tatranských štítov (2011). V celom rozsahu sú nám ponúknuté krásne pohľady na tieto krásy Slovenska, ku každému vrcholu nám ponúkne strhujúci príbeh ľudí, ktorý zasvetili týmto štítom život. Strhujúci vizuál nám občas privodí aj takú nevoľnosť, hlavne keď príde na zábery kamery snímajúcu horolezca kráčajúceho na vrchole štítov a pod ním len obrovská priepasť. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Klobúk dole pred odvážlivcami, čo sa s horským vodcom vydajú na Ganek, kde sa Vám pred nohami na uzučkom hrebeni roztvára 700 metrová priepasť! Alebo tiež výlet na Žabí kôň slabším povahám rozhodne nemožno odporúčať. Fascinujúce zábery, ktoré diváka temer fyzicky privedú popod tatranské štíty sú spojené so stručnými, no výstižnými informáciami o prvodobyvateľoch vrcholov tatranskich, horských vodcoch i chatároch. Príbeh jedného moravského chatára z 50. rokoch, ktorý po samovražde priateľa sužovaného boľševickým prenasledovaním a atmosférou strachu v spoločnosti 50. rokov vyniesol kríž na Vysokú (2547,2 metrov nad morom), bol podnetom pre vypracovanie scenára vynikajúceho filmu Medená veža, nakrúteného režisérom Martinom Hollým mladším. No a na záver jedno želanie: Vo viacerých knižkách som čítal, že po tom ako bol najvyšší slovenský vrchol: Stalinov štít (2654,4 m. n. m.) po zániku kultu Josifa Vissarionoviča v roku 1959 opätovne premenovaný, že dostal pôvodný názov Gerlachovský štít (mimochodom z tohto filmu som sa dozvedel, že po období eufórie zo vzniku prvej Č-SR mal istý čas aj Štít legionárov, ktorý sa však, podobne ako Stalinov štít medzi ľudom absolútne nevžil). Pôvodný názov štítu bol však "Na kotlu", a aj by som bol osobne rád, keby sa tak Gerlach, pomenovaný podľa belgického svätca Gerlacha tak zase raz aj oficiálne volal. Okrem toho, že je to pôvodný, historický názov Gerlachovského štítu, je priliehavejší vzhľadom na tvar tohto nádherného velikána Vysokých Tatier. Mimochodom, informáciu o pôvodnom názve štítu neuvádza ani trápna Wikipédia, ktorá má toľko zásadných nedostatkov a neúplných informácií, že až. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Že sa najvyšší vrchol Tatier niekedy volal Stalinov štít??? To sú mi novinky...Barabáš dal v prvej časti priestor histórii dlhého sporu o najvyšší vrchol Tatier. Neskôr pridal pár smutných scén z tragédie partie českých horolezcov a trápny spor o umiestnení a odstránení kríža na vrchole Tatier, pri ktorom som sa musel hanbiť za to, že som Slovák, aj keď viem, že blbci sú všade. Akému idiotovi mohol vadiť kríž?? Tento dokument je trochu iný ako Barabášove tradičné úchvatné zábery Tatier či iných svetových krás a dokument je skôr zostrihom historických udalostí, zaujímavostí a pocta ľuďom z Tatranských vrchov a okolia. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající počin, který si tak nádherné pohoří, jakým Vysoké Tatry jsou, nezpochybnitelně zaslouží. Tvůrci divákům servírují překrásné záběry na nejmenší velehory světa, ukazují je v plné jejich kráse a každého, kdo má hory, zejména pak konkrétně Tatry rád, musí být v naprostém transu. Příběhy tatranských štítů, jak napovídá samotný název, však nejsou pouze o těch geniálních obrazech hor, ale také o příbězích jednotlivých vrcholků, které jsou zajímavé, poutavé a více či méně známé. Někoho překvapí, že Gerlachovský štít v minulosti nesl jméno Stalina, já tuto historii znám, stejně jako pověst o Kriváni, avšak byl jsem zase mile poučen o jiných pikantnostech a tajemstvích Tater. K výslednému, jednoznačně plnému hodnocení přispívá také hudba, která doslova podporuje majestátnost slovenských velehor. Pokud jde o příběh, v němž se trojice mladíků odhodlala přejít ze Západních Tater přes Vysoké do Belianských, tak zde se nepatří nic jiného, než smeknout, protože to chce pořádnou dávku odvahy, sebezapření a otupělost nervů. :) ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Když (je)miluješ a nosíš ve svém srdci, není co řešit“..... Navíc trocha té (politické) historie nikdy neuškodí. Někteří možná namítnou (postesknou si), že dokument mohl být o poznání obšírnější, ale zkuste si (jentak pro sebe) napočítat vrchol(k)y Tater...Tak vidíte a tak „Pavolovi prominu i neodpustitelné, tj., že opomněl zařadit ten nejhezčí“, tj. Koprovský štít :-) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Skvelý nápad, skvelé technické prevedenie. Zjavná práca pri zháňaní podkladov. Lenže na môj vkus trochu nevyvážené. Napr. Gerlach mal mať buď samostatný film, alebo ostatné kopce mali dostať viac priestoru... STV rulez... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z tých seriálov, na ktoré sme museli čakať veľmi dlho a ktoré budú mať pre našu krajinu - pre obyčajných ľudí aj pre tých čo pokorujú hory, neoceniteľnú hodnotu. Z historického, motivačného a národného aspektu. Barabáš si uvedomuje, že na to aby ponúkol pre každého niečo rozdeľuje filmy do vopred daných schém - každý diel obsahuje historické súvislosti, názory historikov a horolezcov, a každý z nich v sebe obsahuje nejaký životný príbeh a v neposlednom rade životné krédo - nesúce sa celým jedným dielom. Do toho zasahuje komentátor - raz ako Kroner, raz ako Ťapák, aby hovoril z duše Paľa Barabáša a stmelil tak informačne a príbehovo bohatý cyklus. A tie pohľady z vrcholov na krajinu berú dych. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Až na rozvláčný začátek o historii dobývání Tater a vzniku horských vůdců lze film jen doporučit. Skvělé záběry z dnešní doby na vybrané vrcholy Vysoká, Gerlachovský štít přezdívaný "Na kotlu" (jednu dobu také přejmenován na Stalinův štít a také Štít legionářů). Krásné záběry z tůry na Ganek s nezapomenutelnou hřebenovkou s kolmou propastí 300m. Pěkný kousek sportovního lezení na Žábí kůń, kde nemají asi obyčejní turisti co dělat. Skvělý komentář viz. uživatel: Radko Více info o filmu zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/pribehy-tatranskych-stitov/ Shlédnuto v rámci festivalu Expediční kamera. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál venovaný jednotlivým tatranským štítom sa venuje príbehom o ich dobýjaní a ďalším zaujímavostiam, ktoré sú vyrozprávané okrem rozprávača samotnými dobyvateľmi, prípadne historikmi, ak ide o príbehy staršieho dátumu. Dozvedel som sa mnoho často prekvapivých faktov alebo aj legiend, ktoré sa často tradujú ako fakty. Posledná epizóda je celkom iná, lebo sa nevenuje histórii, ale odvážnemu počinu súčasníkov, aj keď aj tam sa spomína história súvisiaca s ich prechodom hrebeňom Tatier. Všetky epizódy majú tradičnú vysokú dokumentaristickú kvalitu Pavla Barabáša. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Kvalita, na ktorú sme zvyknutí u Barabáša. Zaujímavejšie by sa to už asi o kopcoch nedalo. Nejaký ten materiál + nejaké vrcholy by som ale nechal v strižni. Budiš 4*. Cinematik 2012 ()

Linki 

všechny recenze uživatele

Nahliadnutie do histórie dobýjania tatranských štítov. Vizuálne podmanivé, informačne zaujímavé. Nielen pre milovníkov Tatier či horolezctva... ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda, že seriál nemá více dílů. Pohledu lahodící záběry na nádherné Vysoké Tatry musejí učarovat i diváka, jehož srdce neoplývá citem pro přírodu. A ani tolik nevadí, že skutečných příběhů v tomto dokumentárním počinu tolik není, osobně mi stačilo pár faktů, které jsem se nově dozvěděl, tu a tam tedy nějaký ten příběh a pak už se jen a jen kochat! ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

U prvního dílu mi bilo srdce, jako kdybych na okrajích těch stěn stál sám. Druhý díl to mé bití bohužel trochu uklidnil povídáním o Moravákovi v Tatrách. Také bylo zajímavé, ale dle mého se mu věnovalo až moc času ze stopáže dokumentu na úkor krásný pohledů z Tater a na Tatry. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument o histórii Vysokých Tatier. A posledná časť ,,Stopy na hrebeni" bola taká čerešnička na torte. Trošku iný príbeh z prítomnosti, ako dvaja horolezci zdolali po hrebeni celé Tatry.  Asi jediné negatívne momenty vnímam v podaní rozprávania toho Poliaka. Bolo to dosť nezáživné pre mňa. ()

grisos 

všechny recenze uživatele

Tatry jsou úžasné. Stejně jako tento dokument. Z některých záběrů se mě roztočila hlava a rozbolely nohy. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem-dokonalé.Jelikož jsem velkým milovníkem vysokých Tater...byl jsem tam 11X a mám kromě Gerlachovského štítu,vylezeno i dalších 16vrcholů. V dokumentu se objevili i lidi co osobně znám. Dokonce jsem měl možnost potkat na jedné z vysokohorských tůr i Pavola Barabáše,kterého obdivuji a uznávám.Jeho filmy jsou krásné,a v domácím archívu nesmí chybět. Tak to bylo i těmito třemi dvojdvd,které jsem si společně s kamarády objednal ze Slovenska a pak jsme to společně na jeden zátah zkoukli.Možná i proto to na mě udělalo obrovský dojem.Koukat na film kde jsem byl,s kamarády co tam byli semnou,zážitek z Barabášovích dvd jen o to víc umocnil. Velmy doporučuji nejen milovníkům Tater,ale i všem kdo mejí rádi nádhernou přírodu a strhující příběhy lidí,a horolezců spojených s touto nádhernou a drsnou krajinou. ()

mammutcz

všechny recenze uživatele

Dovolím si doplnit text "oficiálního distribura": Celá kolekce obsahuje celkem 6 dílů, tady jsou jejic přesné názvy: Príbehy tatranských štítov I. - Súboj velikánov 2011, 30 min Príbehy tatranských štítov II. - Sny o slobode 2011, 30 min Príbehy tatranských štítov III. - Posadnutí horami 2012, 30 min Príbehy tatranských štítov IV. - Posledný z posledných 2012, 30 min Príbehy tatranských štítov V. - Legendy a ilúzie 2013, 30 min Príbehy tatranských štítov VI. - Stopy na hrebeni 2013, 52 min dále viz: http://www.k2studio.sk/filmy/pribehy-tatranskych-stitov A teď hurá za bratmi do Tatier :-) ()

Reklama

Reklama