Reklama

Reklama

Hobit

(festivalový název)
  • angličtina The Hobbit
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Fantasy
Československo / USA, 1966, 10 min

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)

Scénář:

Gene Deitch

Hudba:

Václav Lídl

Obsahy(1)

Netradiční zpracování Hobita představí Gandalfa, Bilba i draka. Jen je vše trochu jinak, než by se čekalo. V příběhu chybí trpaslíci, ale naopak přebývá princezna Mika, do které se Billbo zamiluje. Nasazením prstenu se nestane nikdo neviditelným a trol se na slunci změní ve strom místo ve skálu. (mr.filo)

Recenze (57)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Gene Deitch / Predloha: J.R.R Tolkien - The Hobbit, or There and Back Again | Hudba: Václav Lídl | Produkcia: William Snyder | Výtvarník: Adolf Born | Distribúcia: - | Štúdio: - | Rozpočet: ? miliónov $ | Tržby: - $ || Je to svojím spôsobom zlátanina, ktorá vznikla z dôvodu možnosti udržania práv producentom Williamom Snyderom, ktorý ich vlastnil, no nestíhal dorobiť plánovaný celovečerňák, tak predhodil New York-skej komisií tento šialný výtvor s česko-slovenským autorským tímom. A div sa svetu, prešlo mu to. Potom chcel W. S. dielo vytvoriť s výtvarníkom Jiřím Trnkou, ale krátko na to čech zomrel, takže to W.S. vzdal a práva predal. Ďalší pokus o adaptáciu bol tiež animovaný, ten z roku 1977. Aj tieto pokusy posilovali domnienku, že je Hobbit a Pán Prsťeňou nezfilmovateľný. Až kým neprišiel P.J. ;) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co na tohle říct, abych nebyla sprostá. Příšerná slátanina, ale jako opravdu příšerná, věřte mi, to nechcete vidět, ovšem, pokud uděláte stejnou chybu jako já, budete na to vejrat jak vyvalený vrány a vydávat i zhruba takové zvuky. Ani nedokážu pořádně odůvodnit, proč tomu dávám jednu hvězdu a ne zasloužený odpad. Asi to bude to pravidlo, že pohádce nedám odpad nikdy, nebo že je dneska pátek, nebo .... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle je honě zvláštní film, když odhlédnu od toho, že je to hobit, tak je to .......... pořád stejná ptákovina, tohle se moc nepovedlo, ale pro pobavení a zajímavost je to dobré, velká, velká škoda, že to nakonec nedostal do pazour v celovečerní podobě Tříska, jak bylo jeden čas plánováno. Ovšem třeba by tam taky někdo procpal princeznu Miku.. Nu, Bakshi tuhle divnost ve svém celovečerním animovaném hobitovi napravil. http://www.youtube.com/watch?v=KRqbdpbDwVo ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ale proč ne, mohl bych alespoň říci, že komerční a neumělecký Jackson byl deklasován nekomerčním a uměleckým Bornem. Ale to bych nebetyčně lhal. Ať už si o Jacksonově přístupu k Hobitovi myslím cokoli, pořád stvořil smyslově nejsugestivnější verzi Středozemě a je úplně jedno, jestli pro peníze nebo pro jinou marnost. Postavičky v tomto krátkofilmu totiž vůbec, ale vůbec nepasují do fantastického světa, který se vylíhl v jednom geniálním britském mozku. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý animovaný Hobit, který byl jako první zpracován českými tvůrci. S ohledem na dobu a náklady to není špatné. Adolf Born je týpek. :) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hobbit v pohádce a na tripu. Adolf Born tomu nasadil korunu a Bilbo si nakonec může vzít princeznu. :D Výborná psychedelická záležitost. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Bornova verze Hobita je velmi netradiční a hodně osobitá. Pokud přežijete slabší animaci z roku 1966, tak Vás možná i ta pohádka trochu pobaví. Docela milé a velké překvapení, že na první verzi Hobita spolupracovali lidé z Československa:)). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nejprve nutno říct, že nejde o animaci jako takovou, ale rozpohybované statické obrázky tím, že se s nimi kroutí, nebo se různě barevně nasvěcují. Ale postavičky samy se nehýbou. Nutno říct, že fantazii měl Born skvělou a místa se mu povedla, stejně tak Gandalf. Jen nerozumím těm změnám, kde se tam vzala princezna, kde je Thorinova družina, proč skřeti nezkamení, ale stanou se z nich stromy, kam zmizela pavoučice, kde je Žihadlo, proč Glum vypadá jak usměvavá selka na pouti nebo kam zmizel Bard Lučištník? A ten konec! Bilbo se nevrátí do Dna pytle, ale žije s princeznou ve zlatém městě? Wtf? Přijde mi to celé narychlo poskládané, a i když mají Bornovy obrázky své kouzlo a atmosféru, samy ty podivnosti nevytrhnou. Ale jinak jo, Češi zas v něčem byli první, heč Peteře. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ty voďo, pěkně drsnej, tenhle Bornův Smaug, kam se hrabe Cumberbatch... :-) A pokud Bilbo nezemřel, žije si ve své hobití noře s princeznou Mikou (I know, taky jsem se nechytal :-) šťastně až dodnes... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Staršie spracovanie, ktoré sa od dnešných dosť líši, animačne je to tiež zlé, ale dá sa tomu dosť odpustiť, no príbeh ma absolútne nezaujal. Taká stará zbytočnosť. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní, příběh i animace. Obávám se, že Hobit se do deseti minut zkrátka vtěsnat nedá, alespoň ne tak, aby všechno dávalo smysl a tvůrci nemuseli nastrčit Bilbovi do cesty princeznu jako motivaci ;-). Ale za Gluma bod! :-) ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

První verze Hobbita je z technického pohledu ČESKÁ ZÁLEŽITOST. Vizuálně jej má na svědomí Čech Adolf Born a hudebně Čech Václav Lidl. Vypravěčem je Američan Herb Lass, který v tu dobu pracoval jako hlasatel anglických přenosů pro Československý rozhlas a režiji obstaral Gene Deitch. Scénář dělal William L. Snyder a Gene Dietch, děj i postavy jsou trochu změněny ......................................Trollům (troll) se říká grons (sténání) a na slunci se mění ve stromy místo ve skálu. Drak Šmak (Smaug) je Slag (škvára) a je zabit ohromnou kuší. Osamělá hora (Lonely Mountain) je Mirkwood (Temný hvozd). Naštěstí aspoň Gandalf zůstal Gandalfem. ...................................... Filmek na délku jednoho filmového kotouče vznikl za 30 dnů, byl jednou promítám za 10 půjčených centů. Podivný příběh i způsob vyprávění. Nedivím se, že Gene Deitch od toho dal na začátku ruce pryč (není ani v titulkách)...... EDIT: zvláštní, že už jsou na YouTube dvě mírně odlišné verze... asi remasterizace?? ()

ProfesorLotr 

všechny recenze uživatele

V angličtině je to dragon Smaug a ne dragon Slag. Velice zmatený a divný film, jen těžko z toho vše pochopíte. Pročpak tam vlastně přidali tu princeznu a strážného? 49% ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Zas tak tragické mi to nepřipadá. Bral bych to více jako rozhlasovou hru s obrázky než animovaný film. A ty Bornovi ilustrace k Hobitovi sednou, samotná kniha je na rozdíl od Pána Prstenů příjemnou pohádkou. Má to určité kouzlo, určitě větší, než matlanina mistra Jacksona. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Snyder Cut klasického Hobita, točený specialistou na krátkometrážní pohádky a animovaný tehdy ještě relativně neznámým Adolfem Bornem. Příběh je drasticky urychlený, aby se vešel do deseti minut, a bohužel i strašlivě pokroucený. Občas překvapí zajímavým nápadem, ovšem kdyby nešlo o verzi Tolkienovy epické ságy, ani pes by po něm dnes neštěkl. ()

Wade 

všechny recenze uživatele

Ehm ... Co napsat.. Celé tohle dílo vystihují tyto tři písmenka. WTF.. Tohle se prostě nedá popsat tohle se musí vidět. ()

Reklama

Reklama