Reklama

Reklama

Hobit

(festivalový název)
  • angličtina The Hobbit
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Fantasy
Československo / USA, 1966, 10 min

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)

Scénář:

Gene Deitch

Hudba:

Václav Lídl

Obsahy(1)

Netradiční zpracování Hobita představí Gandalfa, Bilba i draka. Jen je vše trochu jinak, než by se čekalo. V příběhu chybí trpaslíci, ale naopak přebývá princezna Mika, do které se Billbo zamiluje. Nasazením prstenu se nestane nikdo neviditelným a trol se na slunci změní ve strom místo ve skálu. (mr.filo)

Recenze (57)

Petike 

všechny recenze uživatele

Viac o zákulisnej histórii tejto filmovej kuriozitky tu: http://the-hobbitmovie.com/short-animated-version-of-the-hobbit-surfaces-on-the-internet/ Je to úsmevné a poučné čítanie o ďalšom z mnohých raných pokusov dostať Tolkiena na plátno. A film ? Úmyselne extrémne zhustená a úmyselne extrémne nepresná adaptácia. Krátka kuriozitka - obzvlášť pre nečakanú spoluprácu Borna a Deitcha - ale ako seriózna adaptácia to kvôli všetkým tým zmenám samozrejme zlyháva. Dlhý tieň nad týmto kraťasom vrhá smutný fakt, že chlap, ktorý dal zaplatiť jeho výrobu, ho zjavne chcel použiť na vydieranie filmových práv na Hobita od Tolkiena. Fujtajbl, velebnosti. Nad 1 hviezdičku nejdem, hodnotu to má len ako bizarnosť v dejinách kinematografie. //// Zaujímavé komentáre: T2, Jezinka.Jezinka ()

Dizzy_eM 

všechny recenze uživatele

No na to, že tohle dílko vznikalo v bývalém ČSSR v podstatě téměř "na koleni" a tvůrci na něho měli pouhých 30 dní (protože si milý pan producent William Snyder na poslední chvíli vzpomněl, že mu doutná koudel u prdele a může tak přijít o práva a následně o pěknou sumu peněz z jejich prodeje), je to vlastně celkem povedený kousek. Navíc to byl první film v kariéře tenkrát ještě téměř neznámého Adolfa Borna. Díkybohu, že u toho zůstal, neumim si představit dětství bez Macha a Šebestový! :) k vidění zde: https://www.youtube.com/watch?v=UBnVL1Y2src ()

stacey99

všechny recenze uživatele

Neviem ako to hodnotiť. S predlohou to má pramálo spoločného, ale svojim spôsobom je to čarovné. A tie hobitie labky :)) ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Tak už vím jak zhruba dopadne Hobbit ;). Každopádně pěkně povyprávěné a škoda, že se to tam trošku víc nehejbalo, ale byly jen obrázky. ()

Aildrin 

všechny recenze uživatele

První filmová adaptace Hobita. Škoda, že o film v té době nebyl zájem, jinak to mohlo být mnohem zajímavější a hlavně delší.. "Původně plánovaný celovečerní film se nepodařilo udat žádnému studiu. Nakonec se scvrknul do podoby kraťasu. Ten vznikl v Praze za pouhých 30 dní." ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Princezna a strážný? Takhle zmrvit tak dobrou knížku. 1* pro zasmání a srovnání jak se vyvinul film za posledních 50 let. ()

blondboss odpad!

všechny recenze uživatele

Nebudem hodnotiť obsah, nakoľko knihu som nečítal. Na jednej strane chápem, že v 60. rokoch sa nedalo čakať zázraky v oblasti animácií, ale pri tak známom diele ako The Hobbit je, by som čakal animácie aspoň na úrovni Večerníčka zo 60. rokov minulého storočia. Toto bolo naozaj nepodarené. 10 % ()

ricky4 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Středozemě, ale toto za moc nestojí. Je sice fakt, že mohu být trochu kritický po shlédnutí skvělých filmů od Jacksona, ale prostě toto je trochu moc... Nejde o délku filmu- ale prostě o to, že je celý děj brutálně upraven. Pár "drobných" odchylek: bylo tam více trpaslíků; nebyla tam princezna; úvod+stať+závěr totálně jinak. V té době to mohlo být fajn, ale dneska fakt nic moc. Když jsem se nad tím zamyslel, tak kromě zvláštní večerníkovské hudby jsme svědky akorát pro někoho hezkých a pro někoho ošklivých Bornových ilustrací- na kterých se vlastně postavy vůbec nepohybují... Jsem z toho rozpačitý, čekal jsem trochu víc... Ale těch 25% za snahu a to, že aspoň někdo měl za komunistů toto dílo v oblibě a odvahu zfilmovat to. ()

Hellps 

všechny recenze uživatele

Představme si svět, kde Glum vypadá jako retardovaná blecha a Bilbo si vezme bloncku s nadýchanou hřívou... Ano, myslím, že do takového světa by jste se dostali po snězení některé z hub z Temného lesa nebo po flašce vodky... Aneb, není nad české zpracování... ()

Hiragaen 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi vadila animace, ale občas celkem ujde. Příběh je pravda trochu jiný, ale jádro zůstává zachováno a koneckonců při délce 10 minut nelze čekat zázraky. ()

Dalajlada 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak se dal udělat 6 hodinový zbytečně natahovaný, nepřesný a cekově mizerný film v 10-ti minutách. Není to sice úplně podle předlohy, ale kouknout se na to dá a neurazí to. ()

Lepidus 

všechny recenze uživatele

Inu za prvé tento film je z roku 1966 co bychom na ten rok taky chtěli. Tento film si jisté skutečnosti z knihy vykládá ale úplně jinak než je známe. Zase na druhou stranu na film nebyl čas ani peníze a vejít se s dlouhou knihou jak je hobit do 10 minut je celkem fuška. Podle mě má film jistou uměleckou hodnotu a na prvního hobita který byl kdy na televizních obrazovkách to není zlé. Dávám 4 hvězdy, hlavně za krásnou animaci pana Borna. ()

EBBE 

všechny recenze uživatele

Hodně soft a hodně fast verze, ale těch cca 12 minut to běží solidně a třeba scéna "zkamenění obrů" je fakt vydařená. ()

Reklama

Reklama