Reklama

Reklama

Dál nic

  • USA Byeway
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dneska jako člověk seš míň než ta žabička, ty vado." Film o tom, jak si Češi staví dálnici do Německa. Jeden na zahradě nosí sluchátka proti hluku a modlí se, ať už dálnice auta odvede, druhý se ji snaží dostavět a odejít konečně do důchodu, třetí chrání živočichy i rostliny a žaluje dálnici u soudu. Sedm let stavby, šestnáct kilometrů dálnice a zablokovaná společnost. Námět Hitler, hudba Wagner, účinkuje český národ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neziskové zdržení. Film s velmi silnou vizuální složkou a nádhernou působivou hudbou, který ale zůstal nedostavěný jako ona dálnice - popis absurdně složitého systému, jakým stavba dálnice (ve skutečnosti desítky až stovky různých dílčích staveb) a s tím související legislativa je, vyznívá kafkovsky bezradně a výrazně se v něm ztrácí konkrétní viníci. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní čtení mě zrovna nenavnadilo, ovšem velmi brzo mě představovaná problematika začala skutečně zajímat. Neschopnost úřadů, soudu, dále pak neústupnost Dětí země na jedné a lidí rozhodujících o stavbě na straně druhé. Líbilo se mi, že dostaly prostor téměř všechny strany, a to opakovaně, stejně tak jejich argumenty byly pochopitelné. A jestliže píšu „téměř“, tak tím mám na mysli asi největší slabinu dokumentu, a to neukázání (+ nekonfrontování) skutečných viníků špatného naplánování (hodit to obecně na stát či snad svést na socialismus, by dokázal každý ňouma). Celkem fajn bylo střídání Wagnerovy hudby, hluku aut a zvuků přírody. Celkově mám z Dál nic pocit zmaru, nemohoucnosti a konec mě docela dorazil. Za mě to budou silné 4*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dokument s pointou. To sa často nevidí, navyše v časozbernom diele, skúmajúcom stavbu diaľnice z rôznych uhlov pohľadu. Z pohľadu stavbyvedúceho, vidiaceho poetickú prírodnú krajinu ešte poetickejšie s vidinou pásu štvorprúdovky uprostred hôr a lúk osvetlenej tisíckami reflektorov áut. Z pohľadu environmentalistu, napadajúceho v konaniach všetko, čo za napadnutie z jeho pohľadu stojí. Z pohľadu miestnych, ktorí majú podobných aktivistov v zuboch. Dostavbu cesty vítajú, pretože neúnosná premávka kamiónov pod ich oknami je neznesiteľná. A z pohľadu obyvateľov domčeka, ktorým diaľnica zničí prírodnú idylu. Pomedzi všetky tieto pohľady pláva kamera zaberajúca krajinu i stavbu, domy, ľudí, mosty, stromy, úrady v sprievode Wagnerovej hudby. Vydarené dielo. V danom prípade pointa vyznieva v prospech geológov, upozorňujúcich na nestabilné podložie. Poznámka (s filmom súvisiaca len čiastočne): Všeobecne je problematika širokého vstupu verejnosti do konaní zložitejšia. Ide aj v dokumente naznačený a v práve nedostatočne riešený rozpor medzi potrebami obyvateľov a ochranou prírody, ak sa napríklad stavia cesta. Východoeurópske krajiny akoby zase raz boli pokusným laboratóriom, kde sa v praxi osvedčuje vpustenie akejkoľvek verejnosti do všetkých konaní, súvisiacich so životným prostredím. A aká váha sa prisúdi ich argumentom. Má napríklad zachovanie biotopu jasoňa červenookého prednosť pred potrebou vystavania cesty, ktorá by riešila hlučnosť v dedinách, cez ktoré ide stará, nehodová cesta? Väčšina západných krajín má infraštruktúru dávno poriešenú. Rovnako význačné priemyselné stavby. Tie čo treba postaviť dnes sú väčšinou bezproblémové. Kumulatívny vplyv priemyselnej krajiny totiž znemožňuje ochranu niečoho, čo v nej už roky nie je. Naopak strategické energetické a prepravné stavby v postkomunistických štátoch často stoja práve z dôvodu nespokojnosti verejnosti. V západných štátoch pri rozhodovaní o takýchto stavbách verejnosť mala len obmedzenú šancu zasiahnuť a megaprojekty stopnúť. Aktivisti môžu mať pravdu, ale ich vecné argumenty vo väčšine prípadov nerozhodujú. Rozhodnutia sa totiž rušia z procesných pochybení, akými sú chýbajúca stránka v spise, nevyvesenie oznamu, nedostatočné sa vyrovanie s námietkami, zmeškané lehoty a pod. Samotná vec sa potom stáva akoby menej dôležitou než forma, akou má byť povolená. A to je problém, približujúci štáty skôr k byzantínskemu modelu. Vykudrlinkovaná forma znamená viac, než vec sama. Prispieva k tomu štát úpravami, umožňujúcimi rušiť rozhodnutia z týchto dôvodov ako aj verejnosť, zastupovaná právnikmi, chytajúcimi sa dodržiavania formálno - procesných pravidiel. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Pan Patrik má rád brouky. Lidé v okolí nedostavěné dálnice D8 nemají rádi pana Patrika, kašlou na nějaké brouky a kašlou, protože se tam kvůli zdržování stavby nedá moc dýchat. A přitom je odpověď nasnadě. Ti lidé by měli přestat kašlat na brouky a láskyplně by měli panu Patrikovi obstarat filcky. Poté by totiž obdiv pan Patrika k broukům razantně ochabl a na všechno se vykašlal .. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V této záležitosti jsem se jako ekolog angažoval také a je ostuda, že námitky Dětí Země nebyly vzaty v úvahu. Tunelová varianta by byla šetrnější ke krajině. A vůbec ať lidé jezdí bezpečnějším a pohodlnějším vlakem. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výtečné. Dramaturgicky vyvážené, ideologicky sympatické a nekompromisní, výborně natočené. Zarámování filmu úryvky z Wagnerova Tannhausera v kombinaci s monumentálními leteckými záběry na rozestavěnou dálnici ještě zvyšuje působivost a doplňuje specifickou náladu celého Bystřičanova filmu. A závěrečný záběr jenom potvrzuje, že režisérovi tady vyšlo opravdu vše, na co šáhl :). Jsem zvědavý na jeho další projekty. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

na jedné straně lidé od dálnice (v čele s chudákem stavbyvedoucím), kteří se snaží dálnici konečně dostavět (ačkoli nemají úplně všechna potřebná povolení), aby si oni a především lidé v okolí konečně mohli oddychnout.. a na straně druhé pan eko-debil-terorista Patrik, který si na podávání žalob proti těmto přestupkům honí své narušené ego, třebaže ho za to nesnáší úplně všichni.. vítejte v Česku! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to zajímavý pohled na ten náš Kocourkov, kde se vedou žabomyší války, porušuje se zákon a všichni mají pravdu. Je mi z toho na nic, ale když se to tak vezme, tak on z toho ten aktivista, který mi byl hodně protivný, vyšel vlastně ještě nejlépe. Neříkám to proto, že by to bylo špatně, ale spíš proto, že nic jiného tam nefungovalo. Jen on si stál za svým a do jisté míry měl pravdu. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Paní Spáčilová, se můžete jít s tím svým elaborátem bodnout. Dokument mohl být trochu informačně vydatnější, nicméně poukázal celkem přesvědčivě na neochotu převzít zodpovědnost za sebe a za svoje okolí. Palec nahoru za závěrečnou scénu. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Buďme upřímní, vše má i druhou stranu. Film vznikal 6 let, krásně ukázal život (a smrt) u dálnice, ale nebyl hybatelem dějin.. Je to dobré, ale ne moc, řekl klasik. Za zmínku stojí fantastiská polétavá kamera. ()

markyz. 

všechny recenze uživatele

Je tam sice pohled z obou stran, ale ve výsledku se toho moc nedozvíte. Pan Patrik je šílenec, který se snaží o to, aby se stavělo podle zákona a díky jemu činům lidé z přilehlých vesnic a měst musí čekat o deset let více na postavení dálnic. Jediné řešení je začít stavět až když se seženou všechny povolení a odkoupí se pozemky, což se neděje. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Krásné zobrazení černobílého vidění světa v největším sporu točícím se kolem dopravních staveb v Česku. Všichni mají jasný pohled, jasný názor, nikdo však neposlouchá svého protivníka a nikdo ani nechce nechat svého protivníka vysvětlit svůj postoj. Jediný, kdo toho je schopen, je Miroslav Patrik z Dětí Země. Jde však zrovna o osobu, které je za její údajný názor nejvíce spíláno... zajímavé ovšem je, že obraz jeho názoru u všech lidí v dokumentu se zásadně liší od jeho opravdového názoru. Jde zkrátka o zajímavou sondu do (ne)fungování demokracie v Česku, kde státní instituce nefungují a porušují vlastní zákony (toto je onen hledaný viník) a kdo na to upozorní je proprán médii a kdo ví kým vytvořeným veřejným míněním, a kde lidé nejsou schopni diskutovat, poslouchat cizí názory a především je respektovat. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vám jde víc vo brouci, než o lidi aneb pan Patrik a jeho rukojmí. Technickou pravdu nepřevyšuje obecný zájem. Přes všechny logické výhrady vůči dálnici nelze podporovat obstrukční sportovce, kteří v konečném důsledku ničí daleko více místní občany i paradoxně přírodu. Zdravý rozum prohrál a prohrává. Svým způsobem tvrdá, pravdivá, nechtěná, baladická obžaloba neschopné české společnosti. PS1: Jinak možná nejlepší synopse na film, jakou jsem kdy četl. PS2: Pan Patrik je na sebe hrdý a přitom má velký podíl na tom, že mnohým nevinným lidem těžce znepříjemnil život a některým ho určitě zkrátil, byť měl v něčem pravdu (sesuv půdy). 81%. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Dělá mi poněkud problém poslouchat hlupáky, kteří svoje argumenty křičí ve spravedlivém boji na ekoteroristu. Stejně tak mi vadí ekoterorista. Ale co mi vadí asi úplně nejvíc je fakt, jak arogantní úředníci (český stát) porušují zákony. (Pozor na fakt, že ne všechny zákony jsou dobré.) / Z řemeslné stránky se jedná o dobrý a zajímavý dokument, ale mohl být o třetinu kratší. Jen se panu režisérovi moc nepovedlo, když za zástupce místního lidu nechal promlouvat nesympatické ukřičené burany. ()

Dzegr 

všechny recenze uživatele

"Člověk si zvykne i na šibenici." Takhle nějak si představuji dokumentární film - ukáže pohledy všech zainteresovaných stran. Snad ještě chyběly názory těch na ministerstvech a ŘSD, resp. lidí, kteří tam seděli v době, kdy se rozhodovalo, kudy a jak povede v budoucnu D8. Za tu debatu s režisérem a stavbyvedoucím plný počet a dle mého zřejmě spolu s dalším snímkem režiséra 'Mých posledních 150 000 cigaret' asi nejlepší promítání Jednoho světa ´14 v ÚnL ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled 3 stran na stavbu velmi známé české dálnice. Pohled Stavbyvedoucího dálnice, obyvatelů, kteří žijí v oblasti, kde denně projede nesčetně automobilů a hlavně kamionů a kde by jim otevření celého kusu dálnice dost ulevilo, no a pohledu až fanatického ,,grínpísáka´´ nějakého děcka země, který nechce, aby se při výstavbě tohoto projektu ničila příroda (zároveň varuje, že část dálnice leží v kriticky nestabilní oblasti - viz fakt hustej závěr dokumentu). Dokument byl super v tom, že na mě působil strašně nezávisle, diváka nenutil, že někdo z těchto lidí má pravdu a že bych se k nim měl přiklonit. Názor si musí udělat každý sám, každopádně je fakt směšné, spíše smutné, co se tady v téhle zemi může dít. 5* nedávám proto, že mi to přišlo zbytečně zdlouhavé, mohlo to být tak o 20 - 30 min kratší. Jsem zvědav, jestli bude něco podobného na Pražskou Blanku :-) ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

začátek s bláznivou básnířkou a Wagnerovym Tanhojzrem mě málem donutil to vypnout, ale vyplatí se to přežít a sledovat do konce ()

Martin_L 

všechny recenze uživatele

Dokument sází především na atraktivní téma, velmi působivé a vizuálně atraktivní záběry z kamery na dronu a doprovod silnou hudbou. Tempo snímku je ale i na dokument příliš pomalé a místy až nudí, byť je třeba uznat, že tak statické a nehýbající se téma jako je dálnice a s ní související soudní spory nevyžaduje tak dynamický střih jako třeba dokument o prezidentské kampani. Nicméně ve snímku mi scházelo trochu hlubší proniknutí do tématu, které je ve skutečnosti ještě mnohem složitější, než je nastíněno a vyznění některých informací je tak spíše zavádějící. Celkově jde o zajímavý počin, který ale zůstává někde na půli cesty a proto tři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama