Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná „crazy“ komedie s vynikající Natašou Gollovou, kterou skvěle doplňuje Oldřich Nový. Tuto komedii jsem viděla už nejméně desetkrát a pořád se u ní dobře bavím. Jedna z nestárnoucích českých komedií. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Gollová s Novým snad ti sourozenci opravdu museli být. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Jedná z těch nejklasičtějších českých komedií, byť tak trochu na americký způsob. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Oddechová veselohra po právu patřící k nejzásadnějším mylníkům české komedie, ve které exceluje ztřeštěná a přirozeně krásná Nataša Gollová. Ostatní herci v čele s Oldřihem Novým nijak nezaostávají. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "Víš, že jsi se za ty tři roky vůbec nezměnil a že to těší?" "A víš, že ty taky ne a že to mrzí?"     Výborná bláznivá komédia s ešte lepšou a bláznivejšou Natašou Gollovou. Tá baba, to je doslova prírodný úkaz, neskutočné a neodolateľné treštidlo. Ide o jednu z najlepších československých komédií vtedajšej doby, založenej na vtipnej zápletke (v ktorej, ako inak, zohráva rolu aj zámena postáv), výbornom situačnom i slovnom humore a predovšetkým na parádne iskrivom vzťahu brata (Michal Norr v podaní výborného Oldřicha Nového) a sestry (Eva Norová v podaní skvelej Nataše Gollovej), plného vzájomného doberania sa. Páčili sa mi tu ešte aj pôvabná Jiřina Sedláčková (Eliška Záhorská), ktorá toho inak, žiaľ, veľa nenakrútila (takmer všetko v priebehu len dvoch rokov) a ustavične potrundžený Josef "Halooó!" Gruss (ten má ten pozdrav ešte aj v mene) ako jej ctiteľ Zdeněk Kolář. Marta Májová (Emílie Záhorská) sa do role starej ropuchy tiež celkom hodí, rovnako ako aj Gustav Hilmar (Tomáš Záhorský) do role jej manžela ("Viď, Emilko?" "Ano, Tomáši."), len ten zúfalo nevýrazný Raoul Schránil sa musel pripliesť tuším do každého filmu z tej doby. A nemôžem inak než súhlasiť, že "Ptáci po ránu, to je ta nejhnusnejší hávěť na světe.". Po poslednom zhliadnutí znižujem hodnotenie z 5 na 4 (4,5) hviezdičky.     "Poslyšte, tak proč jste nechal Evu lítat sem a tam?" "Pane, běh sílí nervy a srdce a svou sestru miluji." ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

I přes slabší děj došlo k nevídané věci, jedna herečka přehrála neskutečným způsobem všechny zúčastněné , a to Nataša Gollová, která září jako slunce na obloze. Opravdu je naprosto úžasná, takové roztomilé sluníčko, které se ani na vteřinu nezastaví. Muselo být potěšující pro lidí v Protektorátu, že se mohli obveselit takovou příjemnou komedií. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

"Haloooooo" Zdeněk, rozhodně nejlepší [imho] postava z celého toho potrhlého dobrodružství jak uloupit návod zahrádkářského, totiž Záhorského klenotu. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Chtít po filmu, aby držel stejné tempo, které nastolí našlapaný začátek, by bylo přehnané, ale během nočního bloudění hrdinů po vile už sám poněkud tápe. Co si také mohl zrovna „Mac“ Frič odpustit, je několikrát použitý gag „Jejda, někdo zakopl a upadl“, kromě toho je ale jeho ruka jistá. Tím nejlepším jsou hlavní postavy a jejich obsazení: Zatraceně sexy Nataša Gollová, která podezřele často (i když nemohu zase tak srovnávat - přiznávám, že ve filmech pro pamětníky nejsem moc kovaný) ukazuje nohy, a Oldřich Nový, který v roli sympaťáka s povahou jen o trochu méně dobrodružnou než jeho sestra dokáže být okouzlený a těžce nad věcí zároveň („Ou jeees!“). ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Komediální klasika černobílých filmů - koncert Nataši Gollové a Oldřicha Nového . Jiřina Sedláčková patrně nejhezčí herečka první republiky - škoda, že moc nehrála. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

První, asi jediný a velmi zdařilý český pokus o crazy komedii. Nataša Gollová je svěží a přirozená a i Oldřich Nový se výjimečně dostal se své "šarže" salónního lovce žen. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Tak jsou tady dvě možnosti: Bud to je to fakt povedená prvorepubliková crazy komedie nebo..musím se zeptat Zdenka. Celé to stojí na Nataše Gollové, která má úžasný šmrnc a Oldřichu Novém, který má styl, jako ostatně vždy. Ela Nollová a Raul Schránil jsou, také jako vždy, mírně prkení, ale nějak zvlášt to nevadí. V porovnání - kolik českcýh crazy komediií jsme viděli, aniž by byly trapné neob úplně blbé? ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika, která je stále svěžím dílem. Kdo by řekl, že autorkou předlohy byla sotva dvacetiletá dívenka. Film srší humorem od začátku do konce, Rozpustilá Eva a její vše odpustivší teta Pa v podání N. Gollové a Z. Baldové jsou neodolatelné a jejich dialogy patří ke klenotům české komedie. Oldřich Nový v roli Evina bratra vytváří s Jiřinou Sedláčkovou další dvojici, která to dotáhne ve filmu ke zdárnému konci. Mistrně je předvedena protivná sousedka Záhorská (M. Májová) i její dobromyslný a trochu ušlápnutý manžel (G. Hilmar). Josef Gruss je nezapomenutelný zase ve scéně na schodišti, poněkud toporný zůstává R. Schránil. I tak - pět hvězdiček. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak to je naprostá klasika černobílého filmu a vůbec filmů Martina Friče...Geniální bláznivá komedie, která má hlavu, ale hlavně i patu...Za mě 100% ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec nejoblíbenější komedie s mou nejoblíbenější českou prvorepublikovou herečkou....vždy když jsem opilá tak mám tendenci říkat "jdeme loupit"...ale ani pod vlivem nejsem tak roztomilá jako Nataška za střízliva:-) Kdo by řekl, že Evu pubescentku hrála ve třiceti...no já ne, a ráda bych viděla ty bleděmodré šaty v reálu....:-) ()

Berry 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, černobíle filmy mě nikdy nijak moc nebrali (asi proto, že je mi 14), přesto můžu říct, že tady jsem se výborně bavila! ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Skělá předválečná komedie, která příjemně pobaví. Podle mě nejlepší role Natašy Gollové: "Pšššt, jdeme loupit." ()

Kajusska01 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější černobílý film. Je až nemožné, s jakou lehkostí zahrála Nataša Gollovároli prostoduché Evy. Jakoby se do ní úplně vžila. Tento film je hravý, legrační a má tak krásnou zápletku, až senad tím chce člověku rozskočit srdce radostí. Scénu s hláškou "Zdeněčkovi vržou botičky" zbožňuji už od dětství.Pokaždé, když tenhle film hraje v televizi, okamžitě nechávám veškeré jiné činnosti. Je to skvost českého filmu, který by měl vidět každý, kdo chce naše občanství. ()

Reklama

Reklama