Reklama

Reklama

Obsahy(1)

42 krátkometrážnych filmov v stopáži 42 sekúnd dostali režiséri za úlohu natočiť podľa svojich snov. Predstavujú skvelú kombináciu umenia, krásy a ľudských príbehov o živote, láske a ďalších večných predmetoch, z ktorých všetky majú svoj vlastný zmysel. (ash99)

Recenze (19)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Kenneth Anger - Death - 10% /// Asia Argento - S/HE - 50% /// Tadanobu Asano - For My Dear Dead Dog - 80% /// Charles Burnett - 42 Second Dream - 75% /// Brian Butler - Night of Pan - 75% /// Jonathan Caouette - Rotoauroraue - 65% /// Leos Carax - Naked Eyes - 40% /// Niki Caro - Ruby Travel - 40% /// Yung Chang - Alishan - 60% /// Michelle Civetta - Astarte - 80% /// Larry Clark - Chavo - 10% /// Joe Coleman - Bit Rare Fiend - 50% /// Zachary Croitoroo - The Watcher - 60% /// Abel Ferrara - Dream Piece - 80% /// Mike Figgis - Dream Forward - 85% /// James Franco - Untitled - 50% /// Chris Graham - Daydreamers: Moe Moe A - 70% /// Florian Habicht - Liebestraume - 40% /// Rinko Kikuči - Rinko K. in 42 sec. by Rinko K. - 70% /// Terence Koh - Year of the Rabbit - 30% /// Harmony Korine - Crutchnap - 40% /// David Lynch - Dream #7 - 70% /// Griffin Marous - Tiempo - 90% /// Chan Marshall - I can't remember - 20% /// Ryan McGinley - Pop - 80% /// Rajan Mehta - Argia - 85% /// Jonas Mekas - A Daydream - 50% /// Chris Milk - Last Day Dream - 85% /// Grant Morrison - The 42-second Minute - 70% /// Charlotte Kemp Muhl Sean Lennon - Playthings - 90% /// Gaspar Noé - 42 - 40% /// Dee Poon - An Exercise in Futility - 80% /// Matt Pyke - Horizon - 80% /// Carlos Reygadas - Babies Are Happy - 20% /// Lola Schnabel - Aqua-Rêve - 20% /// Floria Sigismondi - Elapse - 40% /// Mote Sinabel - Catharsis - 60% /// Taika Waitatiti - Last Night - 50% /// Arden Wohl - Jacobian - 30% /// Lou Ye - 42" - 50% /// Zhang Yuan - Untitled - 60% /// Zaujímavá kompilácia renomovaných aj neznámych režisérov s 42 príbehmi o trvaní 42 sekúnd, z ktorých každý sa zakladá na sne. Kvalita veľmi kolísavá, sklamali ma aj niektoré istoty, iní naopak milo prekvapili. Trocha surrealizmu, trocha hororu, trocha erotiky, trocha zvrátenosti, trocha bežných záberov a mnoho ďalšieho. Celkové zaokrúhlené hodnotenie: 60% Celý film tu. ÁZIJSKÉ BONUSY (hodnotím oddelene, do filmu v podstate nepatria): 1.Wang Yu Meng - 80% 2.Xie Qing-Chun - 40% 3.Xiang Guo Qiang - 30% 4.Wang Zhao - 65% 5.Liu Bin - 40% 6. Li Qiao - 55% 7.Liu Zhi Hui - 40% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

výborná videoartová haluz... jednotlivé filmy samozrejme kvalitatívne kolíšu, ale celé dokopy to je brutálne! ()

Okara

všechny recenze uživatele

Dostalo se mi ke zhlédnutí několik snů bez autorů a zaujal mě právě ten od Lynche, i když jsem nevěděl, že je tvůrcem on, což jen dokládá můj zájem o jeho tvorbu. Za povšimnutí pak také stojí sny od Chrise Milka a Tadanoby Asana. Většinou silně surrealisticky laděné sny co něco mohou znamenat, ale také nemusejí. Sedmý sen vyniká režijním zpracováním, a to především hororovým kontrastem zvukového podbarvení jdoucí ruku v ruce s temnou oponou a čímsi tajemným ve vejci, ale jestli se toto Davidovi opravdu zdá, pak by měl myslím někdo vážně někam zavolat. A experimentální díla jsou zkrátka příliš subjektivní na hodnocení, to dokládá fakt rozdílu zde na ČSFD 5,6 ku IMDb 9,0. ? % ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Práve som zistila, že mávam celkom normálne sny. No a tieto tu? Niektoré zaujali, niektoré vôbec. Za mňa jednoznačne Noé ... WAKE UP!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mi to nepřišlo moc originální. Jak nápadem na pár krátkých povídek od více autorů, tak provedením. Většinou jsem měl pocit, že koukám na nějaká nahodilá domácí videa, s dětmi, nahými ženskými a pokusy opajcovat pár scén z různých hororových filmů, většinou italských ze 70. let. Povídek, které by mne zaujaly nápadem, fakt moc nebylo - Alishan, ten od Lynche, Daydream, Exercise in Futility, Horizon, Elapse a Last Night, a nakonec nejlepší z toho všeho je ten asijský přívažek, kde jsou povídky pojaty s originalitou a/nebo vtipem, minimálně ty první dva asijské a jeden z těch posledních. Tak nějak jsem si myslel, že má jít o sny, a ne videa s dětičkami, nahatými babami a pokusy natočit kousky jiných, známých hororů, jak už jsem psal. Sny, to jsou neznámé a podivné krajiny, cizí, často vylidněná města, létání vlastní silou ve vzduchu a tak, alespoň pro mne. Ta mystičnost snů mi tam prostě chyběla. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jasně, je tam pár výstřelů do prázdna, něco působí nedotaženě, mnozí podcenili ošemetnost takto ostře vymezeného prostoru, někdo to lehce odfláknul atd.. ale jako celek je to hodně zajímavý experiment. Kouknul jsem na to kvůli Lynchovi a nutno poznamenat, že díky rozumně zvolenému formátu a osobité formě je jeho kousek jedním z vrcholů projektu. Další -z mého pohledu- výraznější kusy jsou: Horyzon, Naked Eyes, Elapse, Last day dream, Tiempo........ ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Výchozí premisa: dvaačtyřicet režisérů "dostalo za úkol" (respektive si předsevzalo; počítám, že nikdo nikomu nic nevnucoval) natočit "film" o stopáži maximálně do dvaačtyřiceti sekund. Hmm, když jsem se dozvěděl, že cosi takového existuje, řekl jsem si: skvělej nápad, abych bezprostředně po zhlédnutí dodal: tak tohle zůstalo daleko za očekáváním... i když? Víte co, nakousl jsem svá očekávání, začněme tedy od nich! Jaká byla? Byla dvojí: zaprvé (bohužel jen na okraj, formát komentáře mně neumožňuje rozepsat, jak bych chtěl a jak by možná bylo záhodno): byl jsem zvědav, kterak si s limitem dvaačtyřiceti vteřin poradí mí oblíbení (G. Noé, D. Lynch, H. Korine) - jako bych na moment uvěřil, že hodnotu člověka možno uzřít teprve v "krizové situaci". Zadruhé (a důležitěji): dvaačtyřicet režisérů není zrovna málo, a analogicky k tomu, dvaačtyřicet sekund není zrovna mnoho - říkal jsem si, že je to čas vhodný leda k tomu, rozehrát či načrtnout něco jako svou poetiku, něco jako svou tvůrčí vizi. Z toho možno odvodit, že jsem 42 One Dream Rush bral - a od toho se odvíjí i mé "přijetí" tohoto filmu - jako svého druhu "prolegomena", chcete-li ochutnávku. Jaké bylo mé zklamaní, když jsem zjistil, že počet jmen za tímto projektem stojících a čas jim vyměřený, mně zabraňuje oddělit zrno od plev - ty režiséry/autory, kteří by si zasloužili pozornost od těch, kteří by mně nic nedali. Dokoukal jsem, načež mě vše splynulo v jednu homogenní masu - v neodbytný pocit, že zde nápad dává realizaci těžké KO... i když? Co když to od začátku bylo nastaveno špatně? Proč zrovna 42 x 42? Byl bych za remake: čtyřicet minut ideál, avšak dvaačtyřicet režisérů je mnoho a dvaačtyřicet vteřin prostě nestačí. Být to na mě, oslovil bych dvacet režisérů a každému dal k dispozici dvě minuty, to už by mohlo mít nějakou vypovídající hodnotu a některé z fragmentů by mohly fungovat jako pozvánka. Takhle zůstalo jen experimentování pro experimentování. 50% ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Death - 30%, S/HE - 80%, For My Dear Dead Dog - Neboli titulky(?), 42 Second Dream - 70%, Night of Pan - 60%, Rotoauroraue - 60%,Naked Eyes - 60%,Ruby Travel - 30%, Yung Chang - Alishan - 70%, Astarte - 80%, Chavo - 60%, Bit rare friend 80%, The Watcher - 70%, Dream Piece - 70%, Dream Forward - 60%, Untitled - 70%, Daydreamers: Moe Moe A - 70%, Liebestraume - 80%, Rinko K. in 42 sec. by Rinko K. - 50%, Year of the Rabbit - 50%, Crutchnap - 85%, Dream #7 - 85%, Tiempo - 60%, I can't remember - 40%, Pop - 70%, Rajan Mehta - Argia - 70%, Jonas Mekas - A Daydream - 50%, Last Day Dream - 70%, The 42-second Minute - 70%, Playthings - 70%, 42 - 80%, An Exercise in Futility - 70%, Horizon - 80%, Babies Are Happy - 40%, Aqua-Rêve - 60%, Elapse - 80%, Catharsis - 50%, Last Night - 70%, Jacobian - 70%, 42" - 60%, Untitled - 50% 42 spôsobov ako poňať motív sna, pri ktorých ani jeden síce nie je vyslovene dychvyrážajúci, avšak ako celok tvoria pôsobivú mozaiku režisérskych rukopisov, od vizuálnych zábaviek cez animácie po surrealistické mikro-svety zaujímavo rešpektujúce snovú logiku. Aj keď ide o komerčnú záležitosť sponzorovanú Vodkou 42, môžem povedať že tento projekt pre mňa je významný. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH POVÍDEK: Death (Kenneth Anger) - 2*, S/He (Asia Argento) - 1*, For my dear dog (Tadanobu Asano) - 2*, 42 Second dream (Charles Burnett) - 4*, Night of Pan (Brian Butler) - 2*, Rotoaurorae (Jonathan Caouette) - 4*, Naked Eyes (Leos Carax) - 2*, Ruby Travel (Niki Caro) - 1*, Alishan (Yung Chang) - 3*, Astare (Michele Civeta) - 3*, Chavo (Larry Clark) - odpad!, Bit Rare Fiend (Joe Coleman) - odpad!, The Watcher (Zachary Croitoroo) - 3*, Dream Place (Abel Ferrara) - 2*, Dream Forward (Mike Flaggis) - 4*, Untitled (James Franco) - 2*, Daydreamers: Moe Moe A (Chris Graham) - 3*, Liebestraume (Florian Habicht) - odpad!, Rinko in 42 sec. (Rinko Kikuchi) - odpad!, Year of the Rabbit (Terence Koh) - 2*, Crutchnap (Harmony Korine) - 3*, Dream 7 (David Lynch) - 3*, Tiempo (Griffin Marcus) - 5*, I can´t remember (2*), Pop (Rian McGinely) - 1*, Argia (Rajan Mehta) - 3*, A Daydream (Jonas Mekas) - 5*, Last Day Dream (Chris Milk) - 5*, The 42-second minute (2*), Charlotte Kemp Muhl, Sean Lennon (3*), 42 (Gaspar Noé) - 3*, An exercise in futility (Dee Poon) - 1*, Horizon (Matt Pyke) - 3*, Babies are happy (Carlos Reygadas) - 1*, Aqua-Reve (Lola Schanbel) - 2*, Elapse (Floria Sigismondi) - 1*, Catharsis (Mote Sinabel) - 3*, Last Night (Taika Waititi) - 3*, Jacobian (Arden Wohl) - 1*, 42 (Lou Ye) - 3*, Untitled (Zhang Yuan) - 4* ÁZIJSKÉ BONUSY - Wang Yu Meng (2*), Xie Qing Chun (4*), Xiang Guo Qiang (1*), Wang Zaho (1*), Liu Bin (3*), Li Quao (odpad!), Liu Zhi Hui (1*) CELKOVÉ HODNOCENÍ - 42 povídek, každá má 42 sekund a každá má vyjadřovat sen. Takže tu jde hlavně o kreativitu tvůrců a nutno uznat - mě to fakt bavilo. Nejvíc jsem se těšil na ty, co znám, avšak i nějací, co neznám se mi tu dost ukázali (Burnett, Yuan, Marcus a hlavně Milk a dodatečně i Mekas), zase nějací, které znám, mě tu zklamali (Angers, Carax), ale někteří zase překvapili (Korine, Noé), ten zbytek mě známých mě zůstal v průměru (bohužel i Lynch). A ti ostatní mě neznámí, něco dobré (Flaggis, Caouette), něco průměrné (Pyke, Croitoroo), něco otřesné (Kikuchi, Habicht). Ale jako celek mě to fakt bavilo, bohužel některé segementy to stahují dolů, takže dávám 4*, ale i tak z toho mám dojem dobrý. KDO MI TU CHYBĚL - Peter Greenaway, Peter Weir, Banjong Pisanthanakun, Ming Liang-Tsai, Jean-Luc Godard, James Benning, Malcolm le Grice. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Strašně dlouho jsem nebyla s antologií spokojená jako právě s 42 One Dream Rush, u kterého se vystřídali snad všechny pocity, ale převládal hlavně pocit deprese, rozpaků, zhnusení, ale i dojetí. Velké převeliké překvapení. Totální nářez pro mě byla povídka od Chrise Milka. Naopak Noé, Lynch i Carax bohužel tentokrát spíše zklamali. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Nejenom pastva pro oči! Mile mě překvapila snaha zaujmout nejen vizuálem ale i hlubším sdělením anebo vtipnou pointou. Vměstnat tak moc do tak malého prostoru je nadlidský úkol. A já vlastně ani nemám chuť jednotlivé střípky nějak rozpitvávat, stačí mi ten pocit, který ve mně zůstal..., a chuť dát si to někdy znova. ()

mrart 

všechny recenze uživatele

42 sekund pro stopáž snímku je vskutku nadmíru šibeniční čas a zdá se až absurdní zvládnout naplnit toto zadání ve smysluplně koncentrované formě. I přes slavná režisérská jména je zde proto velký kvalitativní rozptyl jednotlivých mikrosnímků, obdobné je to ale samozřejmě u všech časově omezených vícerežisérských kompilací - např. Chacun son cinéma, Visions of Europe ad.). Obecně se tu také nejedná pouze o „natočení materiálů podle svých snů“ ale i specifických představ, což je něco jiného. Dohromady „One dream rush“ tvoří velmi zvláštní téměř videoartovou podívanou, kde v množství bizardních příspěvků jednoznačně vyhrávají ty konceptuálně čistější, není jich ovšem mnoho. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná a zaujímavá artová záležitosť, ktorú si pozriete za menej ako 3/4 hodiny, ale pri niektorých častiach vo vás zanechá dojem lepší a zážitok silnejší než celovečerný film. Artová krátka metráž v tomto prípade pozostáva zo 42 42-sekundových snímkov, zozbieraných od celej škály režisérov, vrátane takých mien ako David Lynch či James Franco. Diela zobrazujú tie najzvláštnejšie výjavy snov, mystiky a tajomna, rovnako ako polemizujú o živote, smrti či láske. Film ako celok je tak kvalitný, ale niektoré z diel prevyšujú tie ostatné. Medzi tie, ktoré najviac zaujali mňa, by som zaradil: "Naked Eyes" (Leos Carax), "Astarte" (Michele Civetta), "Daydreamers: Moe Moe A" (Chris Graham), "Tiempo" (Griffin Marcus), "Argia" (Rajan Mehta) - druhý najlepší počin, "Last Day Dream" (Chris Milk) - najlepší počin, "Playthings" (Charlotte Kemp Muhl, Sean Lennon) a dokonale ma pobavil aj ázijsky bonus od Xie Qing Chun. 42 One Dream Rush dokáže diváka naplno zaujať. Ale určite sa nejedná o záležitosť pre každého. Na plnohodnotné vychutnanie si tohto diela treba aj nejaké to umelecké cítenie. Myseľ až potom ocení podstatu a srdce zaplesá. Pod tajomnou škrupinou divák nájde ešte tajomnejší svet, do ktorého sa z času na čas ponárame všetci. Len niektorí z nás ho však dokážu preniesť zo svojej hlavy na filmové plátno. ()

Movieaddict 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen "Lynchovinu". No, chlapec nezklamal. Crazy sh.t! Zajímala by mě jen jedna věc. Mají tyhle věci opravdu nějaký skrytý význam a je tedy potřeba k nim přistupovat racionálně anebo se jedná pouze o snahu zachytit hrátky mysli na rozhraní spánku a bdění či šílené mysli? Who knows? I don´t! ()

Popo 

všechny recenze uživatele

Niektoré krátkometrážne filmy sú až priveľmi zaujímavé, ale viac ako polovica stojí za velké hovno. Toď môj názor :) ()

Reklama

Reklama