Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojáků se uprostřed zničeného města ze všech sil snaží před nemilosrdnou německou armádou ubránit strategickou budovu. Během obléhání vzniká mezi vojáky a mladou ruskou ženou, která v domě žije, nečekané pouto. Režisér Fedor Bondarčuk ve filmu Stalingrad zkombinoval napínavé bojové scény s lidským dramatem ruských vojáků, několika zbývajících civilistů a německých okupantů. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Extrakritik

No film nebol úplne zlý. Ale uznávam že ten trailer bol top! Zamixovanie úryvkov z prejavov Hitlera a Stalina (?) do traileru urobilo celkom dobrú atmosféru. 

 

Ako tam v traileri zaznie grob za grob, smiert za smiert - tak mi furt naskočí husia koža.

Akira777

Akira777 (hodnocení, recenze)

Tak jistě tohle je tak reálný jako ty Americké snímky v mnoha věcech, kdy hlavní hrdina překonává salvu kulek.

Deryll

Deryll (hodnocení, recenze)

Ampi

tvl věřil bych kdyby se to odrazilo o kousek a střela letěla dál(místo rovně tak mírně doleva) prostě pod nakym rozumnym uhlém....ale že frajeři trefej,co to vůbec bylo náký dělo? , a ono se to odrazý uplně vedle tak to sory ale myslel sem si že střílení za roh bylo v jinym filmu! Nejsem nákej hejter naopak čekal sem že to bude slušnej válečnej film ale to co sem viděl...:(

Deryll

Deryll (hodnocení, recenze)

Tady byla asi nejvetci p..covina ta "Wanted" delova strela:)

na příspěvěk reagoval Ampi

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Upřímně německý Stalingrad je dle mého osobního názoru nesmírně přeceněný a nijak zvláštních kvalit nedosahuje. Hodnotím jej tak na stejné úrovni s tímto, i když každý z jiných důvodů. A BTW jinak mám německé válečné filmy docela rád.

Zodiak455

Zodiak455 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Hořící Rudoarmějci běžící proti Německým kulometům které následně překonávají za cenu pár mrtvých.Ten film je naprosto reálný a přesný!Stalingradu z roku 1992 nebo Finské Talvisota to nesahá ani po kotníky.

na příspěvěk reagoval Ampi

designer

designer (hodnocení, recenze)

tak pre začiatok - vizuál je výborný, ale réžia a scenár to úplne zabili. Začiatok hrozne zmätočný, postavy anonymné - kopa spomalených zbytočne dlhých záberov - hudba v nesprávnu chvílu ... taký krásne vyzerajúci guláš (parádny záber na nemca pozerajúceho sa na horiace mesto a popol víriaci vzduchom). Škoda - zabitá príležitosť a kopa vyhodených rubľov. Od rusov som čakal niečo lepšie. Ale 3D vedia teda robiť na 1* ! Dávam za **

DRIV3R

DRIV3R (hodnocení, recenze)

na konci rozpravac povedal, ze jeho otec je Sergej Astachov (hral ho Sergej Bondarcuk), ktory z nich to je?

na příspěvěk reagoval Ampi

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

trailer vypadá dobře... to je ten film tak špatnej jo? počkám na BLu ray v dabingu, uvidíme...

na příspěvěk reagoval Zodiak455

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

Zodiak455

Nedivím se. V 90. letech byl ruský film celkem na huntě, protože se prakticky rozpadly výrobní skupiny a studia a nebyli producenti a stejně tak vzala úplně za své distribuční síť, ale od začátku nového tisíciletí zase začaly do kinematografie téct peníze a zvyšoval se počet titulů. V souvislosti s Putinovým autoritářstvím a patriotismem se dost dbalo na to, aby se vyzdvihla úspěšná vlastenecká období, takže se natáčely ve velké míře i filmy z Velké vlastenecké války a nejrůznější historizující kousky o velké ruské minulosti. Produkce v uplynulé dekádě údajně dosahovala asi stovky titulů ročně a netroufám si říct, kolik z toho procentuálně mohly být válečné filmy, ale určitě to bylo mnohem víc, než je v evropských kinematografiích zvykem. Navíc mají Rusové tu výhodu, že je tam spoustu válečného "šrotu" a za sovětské éry to byla hodně militaristická společnost, takže tam zbylo požehnaně zastaralé válečné techniky, pro kterou dneska není jiné uplatnění než ve filmu. Vzpomínám si, když jsem viděl Rogožkinův v podstatě ještě studentský snímek Třetí planeta, byl to takový nízkorozpočtový malý kousek, ale měl tam nacpáno tolik těžké vojenské techniky, že to není k vidění ani ve velkých západních produkcích. Jenže to všechno nevypovídá nic o kvalitě a schopnosti oslovit mezinárodní publikum. Vážně si netroufám hodnotit to, co jsem neviděl, ale podle zkušeností jinde jenom pramalá část překročí svůj vlastní stín. Navíc opravdu si myslím, že americká kinematografie má obrovský náskok ve finančním zázemí, v tradici, v řemesle, v producentské a distribuční oblasti a kdokoliv se zatím pokusil mezinárodně prorazit mimo americká studia, narazil a povedl se maximálně dočasný a hodně omezený průnik.

na příspěvěk reagoval Zodiak455

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Hoonza

Ty generalizuješ všechno, takže z pohledu tvého přístupu nesrovnávám nesrovnatelné ani dost málo.

Za druhé říkáš, že PH je sračkoidní velkofilm, ale vypadá to, jako kdyby Amíci na to měli patent a i když to dělají oni, tak se o njch nemá mluvit špatně, zatímco podle filmu Stalingrad jsou dle onoho článku všichni rusové hozený do jednoho pytle oprávněně.

Mně osobně se Stalingrad moc nelíbil, dal jsem mu **, ale zrovna hlavní Němec byl podle mě vylíčený docela lidsky, takže tahle námitka taky odpadá. V porovnání s PH (to je přímo vzor, jak se válečné filmy dělat nemají) to ovšem bylo přímo veledílo :)

Z ruských jinak pojatých můžu doporučit co navrhuje gudaulin, z novějších určitě Brestká pevnost. Jako Němci tam jsou co se týče vylíčení na tom možná hůř než ve Stalingradu, ale film sám o sobě je podle mě vynikající. 9. rota je taktéž výborná, škoda, že od té doby Bondarčuk jede spíš na vlně spektáklů než dobrých příběhů. Velmi dobrý je i seriál Trestný prapor, tedy co se technické úrovně je vidět, že se to dělalo za babku, ale ruská strana tam rozhodně nevychází jako parta Mirků Dušínů, dost realisticky to ukazuje prostředí sovětské armády, zacházení s "podezřelými živly" a vůbec.

Zodiak455

Zodiak455 (hodnocení, recenze)

gudaulin

Divil by ses ale co jsem poměrně dávno četl tak Rusové právě na válečných filmech nešetří.Jsou totiž hrdí na to že nesli hlavní podíl na pádu Německa.

na příspěvěk reagoval gudaulin

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

Hoonza

Záleží na tom, co od válečného filmu čekáš, protože filmy s velkým rozpočtem a s přehlídkou techniky většinou buď jsou ze své podstaty povrchní a sází na efekty, nebo slouží nějakému politickému zadání. A je celkem jedno, z jaké země pochází producent. Americká kinematografie má pochopitelně na svém kontě řadu špičkových válečných děl, ale upřímně řečeno, vzhledem k tomu výjimečnému postavení, jakému se těší ve filmovém průmyslu, to není žádná sláva a drtivě převládají umělecky průměrné nebo propagandistické věci. Ty opravdu kvalitní často souvisí s kritickým pohledem na válku a americké angažmá v ní. A často se vztahují třeba k Vietnamu, o poznání slabší je to s účastí na 1. a 2. světové válce, kde se dost často objevují patriotické a heroické motivy. Ruská kinematografie má úplně jiné finanční a distribuční možnosti, takže výběr je logicky z mnohem menšího koláče, ale i tak se tam najdou zajímavé kousky jako třeba Rogožkinova Kukuška nebo Bodrovův Kavkazský zajatec. No a kdybychom šli dál do historie, tak třeba Afgánský zlom, ze sovětské éry určitě Jdi a dívej se nebo Vzestup, z občanské války pak Komisařka od Askoldova. Pochopitelně jsou to ale jednotlivé tituly oproti záplavě tuctových propagandistických produkcí...

na příspěvěk reagoval Zodiak455

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

PH už si teda pamatuju jen mlhavě, ale utkvělo mi hlavě, že si ten film vcelku hlídal, aby k Japoncům přistupoval ještě jakž takž uctivě (a verze pro japonský trh byla v tomto směru prý ještě trochu zcenzurovaná)... 

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

flanker.27

Srovnáváš jabka s hruškama. PH je sračkoidní velkofilm, do kterého tekly obrovské prachy a je to cílené na dementní publikum, kterému k radosti stačí líbačky s Afleckem a je to film, který už byl tiscíkrát v televizi a v kině jej viděla půlka zeměkoule. Polumgla je "malý" film, který nikdo nezná a po celém světě ho vidělo možná pár stovek lidí, kteří museli vyvinout nějaké úsilí, aby se k němu vůbec dostali. 

Pokud máš nějaké tipy na ruské filmy, které nejsou v duchu Stalingradu, Pádu Berlína a podobných sraček, tak bych se i rád na něco mrknul. 

na příspěvěk reagoval gudaulin, flanker.27

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Hoonza

Snesitelnější? Záležitost vkusu, já na to můžu říct leda muhehe :)

 

Ve skutečnosti je to kus od kusu, kdybych porovnal takovou Polumglu s Pearl Harborem, tak schválně, kde je nepřítel více zlidštěn. A dokonalí hrdinové? No to už vůbec je mimo...

na příspěvěk reagoval Hoonza

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Článek je dost trefný. Ruské válečné filmy stojí za vyližprdel, oni ze sebe totiž pořád budou dělat nějaké nadlidské dokonalé hrdiny. Americká produkce sice občas dělá to samé, ale přecijen ve snesitelnější formě. Oni jsou ale narozdíl od Rusů schopni uznat, že i nepřátelé (ať už Němci nebo Japonci) byly taky jen lidé. 

na příspěvěk reagoval flanker.27

zjanicka

zjanicka (hodnocení, recenze)

Nádherný příběh plný emocí!! Efekty dobré,ale titulky špatné...3D jsme museli vypnout a koukat v HD,i tak to stálo za to. Po dlouhé době pěkný film opravdu s dobrým příběhem...ruština mi nevadila a tanky mě až tak podrobně nezajímali,takže mi bylo celkem jedno jak vypadají nebo co je tam za chyby :)) 

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

jsem tomu dal jednu hvězdu a těch pár akčních scén. Kdyby mluvili nějakým normálním jazykem tak dám snad i dvě, ale takhle víc nejde :)

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

renegad

T-34/76 byly real, šlo to vidět i na fotkách z natáčení... Ty rádoby Pz IV byly taky reál, ale měli jen asi dva kusy, takže si je museli počítačem namnožit, ale přesto ve všech záběrech použili zároveň i CGI modely udělané podle těch přestavěných bastardů... Když už tam bylo tolik CGI tak ty tanky mohli rovnou vymodelovat jako Pz IV. Zkus pohledat na youtube, je tam někde cca 10 min video, které je taková přehlídka počítačových triků v tomto filmu

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Skôr by som povedal že CGI sú len tie roztrieskané tanky v uliciach. Hlavne to naúhlované Téčko. Túto verziu so 76 mm delom asi ťažko zoženú (aj ked v Rusku je možné všetko). Pre znalcov techniky sú prestavané rusácke verzie Pz. IV ako päsť na oko ale viac menej mi až tak nevadily pretože sa vo filme objavia len raz. Tu by som skôr špekuloval o naozajstných "replikách" . Zničené šroty a dnes už neexistujúce alebo dostatočne zachovalé typy zrejme mohli vytvoriť pomocou CGI.

na příspěvěk reagoval Hoonza

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Nejvíc mě dostalo, když jsem viděl nějaký making-of-stalingrad dokument a zjistil jsem, že i ty ohavné tanky jsou CGI... Fakt nechápu, co za umělce rozhodlo, aby mu grafici vymodelovaly nějaké příšerné přestavby T-55(?) místo skutečných německých tanků.... Jinak myslím si, že u informací k tomuto filmu by mělo být spíš "komedie"

na příspěvěk reagoval jirijost, Niktorius

Zodiak455

Zodiak455 (hodnocení, recenze)

Tikov

To se nedivím,ikdyž v Brestské pevnosti se to dá pochopit když jim tam tehdy nálet zasypal zbrojnici.Ale jinak v Leningradu a 9.rotě naprosto zbytečné.

Tikov

Tikov (hodnocení, recenze)

Zodiak455

V místnoastech ano, ale po Brestské kreposti, (úvodu) Leningradu a vlastně i té 9. rotě je to další moderní ruský válečný film (a určitě jsem si na další nevzpomněl), kdy je střet muže proti muži veden bez podstatného důvodu na otevřeném poli- tento trend mne již začíná trochu iritovat.

na příspěvěk reagoval Zodiak455

Zodiak455

Zodiak455 (hodnocení, recenze)

Tikov

Naprosto s tebou souhlasím až na jeden bod a tím je boj muže proti muži.Řekl bych že právě Stalingrad je ideální bitvou na to aby se tam ukázali tento druh boje.Protože Němci nebo Rusové museli při dobývání domů čistit každou místnost odděleně a tam se právě odehrávali ty nejkrutější boje muže proti muži.

na příspěvěk reagoval Tikov

Tikov

Tikov (hodnocení, recenze)

Trailer vypadal otřesně a samotný film... samotný film nedopadl o moc lépe. Ruská filmografie se prostě musí vyžívat v karikovaném obrazu Němce a gerojství až za hranu vkusu i nevkusu. Ruští filmaři by si mohli uvědomit, že pokud tedy chtějí mocí mermo ztvárňovat obrovské bitvy muže proti muži měli by si vybrat nějaké vhodnější období než velkou vlasteneckou.
Vcelku zajímavý úvod, kdy Rusové a Němci společně pomáhají v Japonsku po zemětřesení a mohlo by se snad zdát, že režisér pochopil, že Němci jsou také lidé, bere za své během následujících 10-30 minut. Hlavní záporný hrdina je blbec, idiot, zbabělec a násilník. Kladní hrdinnové mohou vklidu zastřelit i ruskou obyvatelku města či námořníka, který chce vyplnit jemu daný rozkaz a film to podává jako něco vhodného. Němci jsou neschopní vystřelit ze svého děla, zato ruské střílí i za roh a Němce nekosí po desítkách jen proto, že do něj mají jen jeden náboj. Ruský odstřelovač celou dobu žvaní a zastřelí toliko jednoho neozbrojeného chudáka pěšáka a jednu civilistku, přitom se mu po platze vcelku často promenádují plukovníci a kapitáni wehrmachtu.
Uniformita u Sovětů je poměrně pofiderní a každý z "hrdinnů" (jejichž tklivý příběh nesmí být nezmíněn, i když je z větší části nepodstatný) je ošacen do něčeho úplně odlišného (přičemž narozdíl od 9. roty mají všichni úplně jinou stavbu těla a obličeje, takže by si je pravděpodobně nikdo nespletl) a v pár případech i nesmyslného. Obvzlášť kapitán, který byl třikráte raněn (a jednou i smrtelně), bez jakéhokoliv proužku za zranění mi pil krev.
Abych to dokončil ve Fuka stylu- i přes to, že mělo být 5 obránců domu narátorovými otci, tak se grupensexu ni fullforntalu nedočkáme.
Chcete vidět skvěle zfilmovanou stalingradskou bitvu? Pusťte si německo-švédský snímek z roku 1993. Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Chcete vidět co za škvár se dá natočit s rozpočtem 30 mil $? Pak je tu Bondarčukův Stalingrad.

*** za efekty

na příspěvěk reagoval Zodiak455

Zodiak455

Zodiak455 (hodnocení, recenze)

Nebylo to zlé ale ani bůhvíjak dokonalé.Čekal jsem od toho víc ale efekty vážně pěkné.

AdfMIGA

AdfMIGA (hodnocení, recenze)

Ty penize co to stalo jsou tam videt,ale jinak se to na 9 rotu nechyta ani nahodou. Skoda.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Já si vzal radši polský titulky, ty český co byly k dispozicy strašně rušily...

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

jirijost

Já doufam že to bude dobrý. Od 9. Roty jsem se těšil až F. Bondarčuk natočí další válečnej film. Jestli to posere tak budu hodně mrzutej :)

jirijost

jirijost (hodnocení, recenze)

Žralok

Ty titulky jak tady dával Sctyri tak prý zítra budou tak počkám na ně. Jsem na tento film zvědavej, snad to nebude tak špatné jak očekávám...

na příspěvěk reagoval Žralok

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Reklama

Reklama