Reklama

Reklama

Děvčátko se sirkami

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1984, 7 min

Obsahy(1)

Děvčátko se sirkami je krátkometrážní pohádka na motivy knihy H. C. Andersena, jedna z dílny ne příliš známé Milady Kačenové. Holčička na Štědrý den vyráží na saních tažených jelenem do lesa, kde ji stíhá fujavice, které holčička vzdoruje kouzelnými předměty. Svou cestou pokračuje na labuti až k poušti, kde na ni čeká džin a další kouzelné bytosti. Pohádka je natočena ponuře jako mnoho pohádek od Andersena. Všechny fantazie, jež holčička vidí v zapálené sirce však dobře skončí. Ne moc pozitivní atmosféru dokresluje klavírní a flétnový doprovod. (MJMilan)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Polozapomenutý animáček na motivy pohádky od H. CH. Andersena. Hudbu k filmečku udělal pan Celba, na animaci se podílela sama režisérka-animátorka Milada Kačenová, která krom tohohle filmečku natočila ještě další dnes už polozapomenutý animovaný film-seriál "Autíčko s červeným srdcem", který byl u nás odvysílán jako Večerníček, naposledy a z nepochopitelných důvodů někdy před 15 lety! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Absolutní neschopnost předat vyznění předlohy (už jenom fakt, že děvčátko sedí v místnosti (!), vek teré se nalézá asi pět věcí, které by mohla podpálit), díky čemuž to jako celek vlastně postrádá smysl. Animace je fajn, jenže ji zabíjí tupé, zbytečné a nehezké prostřihy na živou holčičku, také hudba mohla být zužitkována lépe. Na pomezí průměru a podprůměru. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Andersenovým originálem plus za daleko příznivější situaci holčičky a nemorbidní konec. Na druhou stranu právě absencí této situace tak nějak pohádka nedrží logicky moc pohromadě. Člověk netuší, proč by si ta blahobytně vypadající holčička sedící v teplé místnosti za stolem se sklenicí džusu měla škrtat sirkama. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka z předlohy pobrala leda tak sirky, jinak s Andersenem nic společného nemá. Bez prostřihů na reálnou postavu holčičky by byla pochopitelnější i kompaktnější, samotná cesta fantaskním světem je totiž poměrně zdařilá a hudba se povedla opravdu velice. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výtvarně překrásné, animace zahalena do surrealistického hávu, prostřihy s hranými sekvencemi. Celková atmosféra velmi dobrá, jenom Ti skřítci mě tam nějak mátli. *** Ve zkratce: Škoda, že toho od paní režisérky neexistuje více. ()

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařilá verze Andersenovy pohádky, vadí zde především nadbytečné nepůvodní motivy, například had, který vypadá tak hrozivě, jakoby chtěl holčičku sežrat, ale on je vlastně hodný. Hrané sekvence jsou naprosto zbytečné (viz komentář Toma Lachtana). ()

Reklama

Reklama