Reklama

Reklama

Challenger

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie The Challenger (více)

Obsahy(1)

Príbeh vyšetrovania jednej z najväčších katastrof amerického vesmírneho programu - nehody raketoplánu Challenger, ktorý explodoval 73 sekúnd po štarte. Zo sedemčlennej posádky nikto neprežil. NASA spočiatku tvrdila, že neurobili žiadnu chybu, nositeľ Nobelovej ceny Richard Feynman však napriek neveľkej podpore zo strany ostatných vyšetrovateľov oboznámil svet so skutočnou príčinou nehody. (STV)

(více)

Recenze (40)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kde leží zlatá střední cesta mezi vědeckou etikou, osobní odpovědností vůči sobě sama, pravdou a politikou? Drama o vyšetřování jedné z největších tragédií vesmírného programu na samém sklonku studené války nezávislou komisí, kde má však každý člen nějakou svou tu více a tu méně skrytou agendu. Drží se to skutečnosti a zároveň to splňuje krytéria dobrého konspiračního thrilleru; zákulisní politikaření, potají doručované poznámky, ztracené zápisky, nespolupracující management... Je to tu vše. A ač je to primárně právě o vyšetřování příčiny havárie, tak to zdaleka není jen o ní. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co stojí za jednou z nejpalčivějších havárií v historii americké pilotované kosmonautiky? Chyba lodního tesaře? Známý japonský sabotér Samoseto? Proměnná na mysu Canaveral v podobě mrazivého počasí? Šlendrián NASA a vedení dodavatelských firem? Hawesova dramatizace úhlem pohledu jednoho z projektantů výbušného Manhattanu vám dodá dostatek odpovědí i poznání, že matematický výpočet bude vždycky přesnější než víra v dobré konce.. Hurt i Greenwood standardně velmi dobří. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne spracovaný TV snímok, ktorý ponúka pohľad na jednu z najtragickejších udalostí NASA. 28.1.1986 štartuje raketoplán Challenger na jeden z ďalších zo svojich dobrodružných letov, ktorý prostredníctvom TV sleduje takmer celý svet. Všetko prebieha podľa "plánu", až nastáva 73 sekunda letu a nečakaný VÝBUCH. Pred pár dňami som sledoval jeden z dokumentov, ktorý sa zaoberá touto udalosťou. Tak ako v tomto filme, aj tam zazneli informácie o výsledkoch z vyšetrovania, nad ktorým zostáva rozum stáť. Koho zaujíma pohľad na politiku, ktorá bola príčinou a dôsledkom onoho tragického dňa, smelo do toho. Pokiaľ by sa niekto rád dozvedel celú súhru, prečo "musela" zahynúť nevinná posádka, treba vidieť ešte dokument "Challenger: Countdown to Disaster", nakoľko oba snímky prezentujú iný uhol pohľadu na samotné dôvody katastrofy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Raketoplán má viac ako 2 milióny súčiastok, takže nájsť chybu nebude také ľahké..." Kvalita tv filmov a seriálov v posledných rokoch neuveriteľne stúpla a vídame v nich hercov, ktorých sme si donedávna s televíziou nespájali. Challenger vzhľadom na obmedzený rozpočet nemohol, ale možno ani nechcel prísť s trikovými zábermi, výbuchom raketoplánu, ani jeho prípravy a letu, ale ponúka nám iný príbeh a to pohľad na vyšetrovaciu komisiu a ich snahu zistiť príčinu pádu a zlyhania raketoplánu. W. Hurt zahral výborne a keď vezmem do úvahy fakt, že ide prevažne o konverzačný film, musím vyjadriť max. spokojnosť pretože si film dokázal udržať moju pozornosť po celú stopáž. +++ Raketoplán Challenger havaroval 28. januára 1986 a zomrelo všetkých sedem členov posádky. +++ 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná v hodnocení trochu přestřeluji, ale pro Richarda Feynmana mám slabost již léta, dlouho před vznikem tohoto filmu. Jeho knižní předloha se mi zdá ještě o poznání lepší, zejména plastičtější skrze návraty do válečných dob, kdy tým skvělých amerických fyziků pracoval na vývoji atomové bomby, ale i tahle dramatizace to podstatné z knížky zachovává. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Žiaľ politika je silnejšia ako veda, fakty a pravda. Dá sa to poukázať aj v takomto určite rozpočtom nie najdrahšom, ale určite trefnom snímku. Po vzhliadnutí budete mať pocit, že sa vám asi ani neoplatí pozerať televízne noviny, čítať printovú tlač alebo online články. Všetko je regulované niekym vyššie, ukazujú nám pravdu, akú chcú aby bola a preto je ťažké sa k nej dopátrať. Majú nás len za ovce. Tu to ešte nejako dopadlo, ale koľko je tých prípadov a skreslených informácií, ktoré dostávame? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je jednak poučná zkušenost a také emocionální připomínka toho, co se udělalo špatně. Určité krátkozrakosti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

TV rekonstrukce největší katastrofy v dějinách NASA, které je zajímavé na informace ale po filmové stránce není nijak výjimečná. Naštěstí nechybí velice dobré obsazení, které to celé táhne. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Tento film mě příjemně překvapil svým ponurým realismem, díky kterému se z poněkud ploché předlohy vyšetřování havárie Challengeru vyloupnulo plnokrevné investigativní drama z doby dozvuků studené války. William Hurt, který mistrně stvárnil vyšinutého akademika za zenitem, své postavě vtisknul charakter a svědomí, čímž příběh nabírá na morálním rozměru. Film je vzrušující, má svůj styl i spád. Nejvíce si na něm asi cením dobové akurátnosti. 8/10 ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Kdo, nebo co, může za smrt posádky při startu raketoplánu Challenger v lednu 1986?Ohňostroj na obloze při startu znamenal obrovskou tragédii, která na spoustu let způsobila útlum letů do vesmíru. Je vytvořena státní vyšetřovací komise, do které je přizván i přední světový americký fyzik.Naštěstí je absolutně nezávislý, což se může stát trnem v oku těm, kteří se chtějí přiživit na ziscích, plynoucích ze zakázek pro NASA. Skvělý William Hurt jakožto mírně nerudný, leč pronikavě inteligentní pán, jehož závěry dokázaly identifikovat špatné součástky. A pořád platí, že peníze hýbou světem. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

William Hurt v roli svojského fyzika, ktorý sa snaží dopracovať k pravde o jednej z najväčších nehôd americkej histórie. A to aj napriek zdravotném problémom či neustálym hádzaním polien pod jeho nohy. Dramatické prvky sú slabšie, čo však možno pripísať televíznej produkcii. Hodnotenie: 70% ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Feynmana jsem znal jen z jeho přednášek a jakožto držitele Nobelovky. Vůbec jsem netušil, že byl členem vyšetřovací komise Challengeru. Samozřejmě je to celé lehce poupravené, kvůli vyprávění a dramatizaci. Například to dle filmu vypadá, že až díky Feynamanovi začali zkoumat vliv nízké teploty. Naopak to bylo to první, na co většina upozorňovala, včetně CNN, která (jako jediná velká zpravodajská stanice) vysílala živě z místa. Mimochodem na zveřejněných rozhovorech mezi posádkou a KSC můžete zaslechnout i pár vtípků na téma studeného počasí. Feynman poukázal hlavně na absurdní pravděpodobnost selhání, kterou si NASA stanovila. Dále na velké chyby v komunikaci NASA a dodavatelů. Svoji roli sehrál i při oné demonstraci účinků chladu na těsnění SRB. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Challenger byl druhý raketoplán NASA, který byl vypuštěn na oběžnou dráhu Země. Jeho první mise začala 4. dubna 1983 a skončila 9. dubna 1983.Poté vykonal Challenger ještě osm vesmírných misí. Byl zničen 28. ledna 1986 po necelých třech letech aktivní služby. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Jestli se tímto způsobem setkat ve filmu s vědou a fyzikou, tak velké ano. Klidně ještě stokrát...a to jsem si chtěl po obědě pustit něco co mě uspí, jenže po pár minutách jsem seděl metr před televizí. Poutavě i poučně natočené a skvěle zahrané plíživé drama. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Zaujímavý náhľad do politiky NASA a do vyšetrovania komisie ohľadom príčiny výbuchu raketoplánu Challenger v 1986. William Hurt bol perfektný. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poučná rekonstrukce (a jen lehká dramatizace) nazírá na vyšetřování katastrofy raketoplánu Challenger z pohledu zaníceného profesora Feynmana, v komisi jako jediného nezávislého, bez postranních závazků (nikdo totiž nehodlá přiznat chybu, natož odpovědnost - zejména NASA). Jde o takový typ námětu, který je z faktografického hlediska nesmírně zajímavý sám o sobě, jeho zfilmování tedy nemá moc co pokazit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Feynmanove pokusy a prednášky sú mimoriadne zaujímavé aj v knižnej podobe. Škoda, že v tomto pomerne nudnom filme sústredenom viac na politiku a konšpirácie je ich tak málo. V bežnom vedeckom vyšetrovaní ťažko nájsť viac drámy, ako sa dostalo do tohto filmu a väčšinu spôsobuje schválna neochota a lajdáckosť zúčastnených. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Richard Feynman byl bezesporu excelentní fyzik a klíčová osoba vyšetřování, ale samotný film trpí až "sebestředností"...To, že za havárií stály těsnící kroužky víme, ale vyprávění je jednostranné, šablonovité a mohlo více využívat dobových originálních záznamů nebo domácí půdy NASA... ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Vysetrovani katastrofy raketoplanu zni opravdu nudne jako tema na celovecerni film, ale kdyz se pridaji dozvuky studene valky, politikareni vysetrovaci komise, nespolupracujici inzenyri, neokoukane prostredi, originalni tema a skvele hlavni predstavitele, dostaneme napinavy politicky thriller. ()

Reklama

Reklama