Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 2

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Recenze (879)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pomalé, rozvláčne rozprávanie, malý dôraz na obrazovú estetiku a čo najrealistickejšie možné stvárnenie udalostí. Toto všetko by som nazval mučením diváka. Bolo by však neprimerané označiť film nudným. Niektoré akčné scény sú zvládnuté bravúrne, vrátane záverečnej misie. Symboliku sa tiež dá nájsť, keď publikum hľadá pozorne a vidí jemnosť a nenásilnosť, akou sa láme charakter hlavnej hrdinky. Nadšenie, aké film vyvolal medzi americkými filmovými kritikmi, je síce pochopiteľné, aj keď predsa prekvapivé, pretože výsledok by bol rozhodne zaujímavejší, keby ho Kathryn Bigelow spracovala ako dôveryhodný dokument. Ale škoda písania keď je to len hnusná liberálka, ktorá si točila podľa seba. Tým, že vytvorila iba dramatizáciu skutočných udalostí, nedokáže presvedčiť, že je film dôležitý. Uznanie si snímka však nepochybne zaslúži - za sexi zvodnú Jessicu Chastain a že máloktorá snímka sa odvážila tak agresívne zaútočiť na politické otázky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nuda. Kathryn Bigelow zas útočí len na oscary a stojí to za prd. Začiatok filmu nebol najhorší, ale ako sa začalo skákať s miesta na miesto, to bolo čoraz nudnejšie a postavy čoraz nezaujímavejšie. Dej filmu je až príliš rozťahaný a chýba tomu chytľavejší príbeh a tempo. Skratka žiadne napätia, nulová atmosféra, slabý a nezaujímavý príbeh, kde jediné plus je úvod, záver a herci. 25% - 1* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jessica Chastain je bez debat ta nejrajcovnější zrzka v Hollywoodu a Kathryn Bigelow se nedá upřít, že umí točit filmy emocionálně nepřepálené, věrně mapující danou politickou a válečnou tematiku. Zero Dark Thirty má ale 150 minut, přičemž těch prvních 120 se snaží tak elementárně, dokumentaristicky a odtažitě přiblížit osud jediné ženy během systematického honu na největšího novodobého zločince, až si občas říkáme, jestli se někde nestala chyba a za toho zločince není povžován samotný divák - dočkáme se sice nekompromisního openingu a zdařilého navození atmosféry, ale scénář je neuvěřitelně jednotvárný, těžkopádný a z letargie vytrhávající pouze rozmístěním několika bombiček do celého devítiletého dějového cyklu. Naštěstí v závěru se přihlásí o slovo trochu akčnější dění a trocha režisérské invence, která činí z celého dobývání Usámovy pevnosti velmi ozvláštňující videoherní zážitek, a závěrečný záběr na vyčerpaný obličej hrdinné agentky se vehementně snaží mě přesvědčit, že přepálená stopáž a jednotvárnost měly sloužit symbolickému zobrazení strhující a dlouhaleté pracovní oběti - leč marně. 60% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dvě věci mi přijdou úsměvné. Zaprvé to, že film s metráží dvě hodiny čtyřicet je nominovaný za střih a zadruhé glosa, že jde o "největší hon na člověka v historii." I nahánění našeho kocoura po baráku je zábavnější a poutavější než tahle další z řady oscarových kontroverzí letošního roku. Chápu, že pro Američany je to silné téma a třeba ta závěrečná akce byla vypečená jako babiččin štrúdl. Hergot, tenhle film by ale přece měl být silný i pro mě, přestože Američan nejsem. Vždyť UBL byl hrozbou pro všechny, na dovolenou si mohl zaletět klidně i k nám. Podle všeho to vypadá, že se mu podařilo in memoriam vyděsit ještě pár dalších lidí, a sice oscarovou akademii, která se ale nakonec zachovala rozumně a uznala, že to byla nuda, byť s výborným finišem. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Mohl to být ultranapínavý, postupně gradující film s finálem, při kterým by i ten největší antiamerikanofil zůstal sedět až do konce titulků s otevřenou pusou. Ale to by to musel natočit chlap. Kathryn Bigelow, vrať se do kuchyně! ()

Niles 

všechny recenze uživatele

30 minút po polnoci má najlepších 30 minút pred koncom, kedy sa už konečne pozrieme na veľmi profesionálne prevedenú akciu amerických vojakov pri návšteve Usámu. To čo sa deje predtým je nezáživné a hlavne zbytočne dlhé. Vypočúvanie teroristov, dohadovanie sa v kanceláriách, kopec informácií a i tam, kde by film chcel vzbudiť nejaké emócie sa mu to nedarí. Kathryn Bigelow by si mohla zobrať príklad z Arga, ktorý ukazuje, že podobná téma sa dá nakrútiť, pre divákov, oveľa prijateľnejšou formou. Alebo proste natočiť dokument rozdelený na 2 – 3 časti. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Režie byla hodně vyvedená, to se musí nechat a na kouzelnou bradičku Jessicy Chastain je taky radost pohledět a hledět do nekonečna, ale samotné téma mi bylo jaksi vzdálené a od chvíle, co se opustila mučírna a vypukla honba za lidským pokladem po Pakistánu, si mě film odradil a dokoukala jsem ho spíš na půl oka. Ale co, tentokrát přiznávám, že je spíš chyba ve mně jakožto v divákovi, protože mě politikaření, terorismus a podobná témata nechávala chladnou odjakživa. A ani ta roztomilá bradička na tom nic nezměnila. 50% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

"Tak nám zabili bin Ládina," řekla posluhovačka panu Švejkovi… "A co že jim to trvalo tak dlouho, paní Müllerová?“, otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena. Jedna zrzka si vzala do hlavy, že to jůbíelko prostě dostane a šla si za tím i přes veškerou nepřízeň osudu, Al-Káidy i americké byrokracie. Snímek s celým množstvím silných pasáží (při kterých ani nedýcháte), který by ovšem potřeboval řádně prostříhat. Být výsledná stopáž pod dvě hodin, šlo by mé hodnocení určitě výše. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nejdříve výborný začátek, kde z teroristů lámou informace a snaží se je mučit, dále už jen průměrný snímek, který se neuvěřitelně táhne. Divák se začne další hodinu šťourat v "řiti" a válečný snímek ho přestane téměř bavit. Teprve závěr se rozjede, ale nějak grandiózní bohužel nebyl. Zítra nebudu vědět o co šlo a jestli jsem se díval na anime nebo porno. Chci tím říct, že stopáž 157 minut je hodně velký úraz.. 5/10 = 57% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

K uzoufání dlouhé. Jinak už tomu zřejmě nic nechybí, ale když člověk ví, že toho Bin Ládina nakonec dostanou, pak dvouhodinové čekání na posledních třicet minut, kdy se konečně něco děje, a jeden dovídá se zajímavé podrobnosti, jak to ti šikovní Amíci udělali, je zkrátka dlouhé. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako Hurt Locker, ale nakonec jsem spokojený. Čekal jsem, že první část filmu bude nudná špionážní konverzačka, kterou pak zakončí samotná operace. V podstatě jsem se nebyl daleko od pravdy co do struktury filmu, ale musím teda říct, že jsem nenudil ani minutu. Pátrací část je dost svižně natočená s obsahem jako jsou špehování, výslechy, mučení a sem tam menší akce. Finální fáze je pak zlatou korunou, protože se jedná o půlhodinovou noční speciální operaci, na které si Kathryn Bigelow dala opravdu záležet. Když k tomu celému přičtu sympatickou Jessicu Chastain, jsou to krásný 4*. 80% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Kathryn Bigelow je skvělá režisérka, ale už bych od ní rád viděl něco jiného. Její dokumentární přístup je strhující, jenže po hodině a půl toho máte dost, přičemž ještě hodinu si musíte počkat na konec, který stejně každý zná. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako jo, je to dobře natočený film a důležité téma, ale už to, milá Kathryn, stačilo. To, co jsi točila před léty kolem devadesátek bylo daleko zajímavější sledovat. I když poslední půlhodina velmi silná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nebýt mírné utahanosti v první půlce, tak už by film o honu na Usámu bin Ládina líp natočit asi nešel - ten čistokrevně dokumentární styl bez patosu a velkohubých keců, s emocemi na tak minimalistické úrovni jak jen to jde (Jessica Chastain hraje přímo dokonale), je tu prostě perfektní. Kathryn Bigelow se po povrchně patetickém a akčním Hurt Locker soustředila mnohem víc na přímočaře realistický popis práce CIA obalující osobní příběhovou linii jedné "agnetky", a je to tak ve výsledku o několik tříd lepší, než ta její starší oscarovka. 9/10 ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Dvě a půl hodiny? Já bych přísahal, že to byla hodina. Tak mě to na začátku vcuclo a vyhodilo u závěrečných titulků. Jó Kathryn Bigelow… ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Tady se opravdu nemá cenu rozepisovat. K tehle historické události se musí nějak postavit každý sám. Nenásilně podané historické drama u kterého ač je dlouhé dvě a půl hodiny, jsem se nenudil. Velice dobrá režie a scénář. Za mě 85% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to zvládnul dodívat celé. Délka 157 minut je opravdu hodně, ale asi by to nešlo jinak vzhledem na obsah a důležitosti filmu. Vidím to teda dost rozporuplně. Úvodní třicetiminutovka byla dost dobrá, rozhodně mě zaujala, pak už filmu docházelo tempo a bylo to takové střídavé, jednou lešpí, jednou horší dialogy a situace. Akce tu není, nepočítaje konečná zhruba slabá půlhodinka, kde se obyčejně, až amatérsky trochu střílí. I pár výbuchů tu máme. Takže akci bych už vůbec neřešil. Drama vs thriller - tak bych to do žánru shrnul. Rozhodně je to velmi netradiční snímek, mě nesedl až tak jak se to zde odráží v hodnocení. Příběh to má obyčejný, sitauce jsou rozporuplné, spíše nudnější. Co ale tenhle film zachranuje od úplné katastrofy je skvělá Jessica Chastain, která mě opět nadchla. Líbila se mi už ve dvou filmech, a sice Dluh a Země bez zákona. Zde opravdu předváděla skvělý herecký výkon, její zápal a jednání jak se vypořádávala se složitostí svého nelehkého úkolu. Zbytek hereckého obsazení je celkem v pořádku. Každý ničím zaujal. Je zde i minirole Scotta Adkinse. Je tu krátce, asi 3 minuty jen, potěší ho vidět, ikdyž zde byl zcela zbytečný, kdyby si aspon chvíli zabojoval. :-) Nevadí. Škoda, že byl film tak utahaný a neměl více akce, více dramatických situací. Co se týče režie, nevim nevim, vše mi přišlo moc amatérské, ta kamera a obyčejnost ? To bylo hodně znatelné. Zařadil bych to spíš do béčka. Hudba od Alexandra Desplata nebyla moc výrazná, čekal jsem od něj více, ale vzhledem k tomu, že se ve filmu jen víceméně mluvilo, tak mi to nevadilo. No a ve výsledku ? Je to rozporuplné, ale vidím jen čistý průměr, což ještě jde. Prostě těch chyb tam bylo dost, dlouhá stopáž, některé nudné scény, režijní nedostatky a i nějaké nedořešenosti filmu. Takže celkově hodnotím na 50% = *** ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Přece jen s určitou (auto?)cenzurou vybrané a natočné scény mučení teroristů, ale jinak velmi působivý film. Téměř v dokumentárním duchu pojatý a přitom mě strhnul natolik, že jsem ani nevnímal tu stopáž. Mě tedy přehnaná nepřišla. Alespoň to pomalé tempo vyprávění pomohlo ilustrovat ten šíleně se vlekoucí marný lov Usámy, trvající tolik let. Mimochodem, Twin Towers v New Yorku opravdu stály. A toho 11.září jsem si u televize připadal (a asi jsem nebyl sám) jako v nějakém béčkovém filmu, ale bohužel to byla realita. Takže v komentářích k Zero Dark Thirty (i jinde) se nějak lacině navážet do Američanů a jejich lovu na Usámu, jen proto, že u nás zatím terorismus nezabíjel, to mi přijde dost krátkozraké. A teorie, že bez jejich honby za ropou by se neobjevil žádný Usáma? Přečtěte si aspoň pár pasáží z Koránu, třeba o svaté (a záslužné) povinnosti každého muslima zabíjet bezvěrce a možná změníte názor.                    P.S. Většinou cizí komentáře moc neřeším, ale tuhle nahrávku na smeč holt využiju: Místní maskot verbal (se) zase jednou popadl (za) pero a pořádně natrhl Jessice Chastain triko: "S konstantním výrazem "mámzašitoukundunoaco" se potácí celým filmem..." Sis spletl žánr, viď? Jen pro tvou informaci: Jessica tady má za úkol honit Usámu, ne Usámovi... ()

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama