Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 3

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (45)

  • Většina členů jednotky SEALs je vybavena útočnou puškou Heckler & Koch HK416 s širším zásobníkem, supresorem, kolimátorem EOTech EXPS3/SU-231A/PEQ a laserovým označovačem AN/PEQ-15 ATPIAL. Avšak lze zahlédnout i člena jednotky s lehkým kulometem FN MK 48 Mod 0 se suppressorema a odstřelovače na střeše s bojovou pušku Heckler & Koch HK417. (Maulincio)
  • Ve skutečnosti vojáci trénovali přepadení pevnosti několik dní předem i se zavázanýma očima, aby se uměli dokonale pohybovat po baráku za tmy. Věděli jen to, že jdou proti někomu důležitému. Jméno Bin Ládin se dozvěděli až ve vrtulníku, když už operace začala. (Timak)
  • Ve filmu používaji herci nůž s onačením NSW od amerického nožíře Daniela Winklera. Jedná se o stejný nůž, který používají skuteční operátoři SEAL TEAM SIX. (jtoxx)
  • Patrick (Joel Edgerton) má na svém levém nadloktí taktické košile tzv. morale patch v černé barvě, která zobrazuje portrét Bin Ládina a datum jeho zabití 04/06/2007. (jtoxx)
  • Deník Independent informoval 11. prosince 2013 o tom, že organizace Judicial Watch získala deklasifikované dokumenty od CIA, které se týkaly interního vyšetřování vynášení informací filmařům. Z nich vyplývá, že se bývalý šéf CIA Leon Panetta nedopatřením odhalil scenáristovi Marku Boalovi jméno velitele zásahové jednotky, která zabila Usámu bin Ládina. Mark Boal se k této informaci dostal tak, že byl přítomen Panettově proslovu ve vrchním velitelství CIA, i když podle Panetta v dokumentech prohlašuje, že o jeho přítomnosti nevěděl a že k tomu neměl oprávnění. Deklasifikované dokumenty čítají 200 stran a některé pasáže jsou cenzurované. (KlonyIlony)
  • Americké speciální jednotky použivaly ve filmu vojenské teréní vozy Hummer H1, vyráběné od roku 1984. Afghánští teroristé, kteří stříleli na agentku Maye (Jessica Chastain), přijeli vozem německé značky Mercedes Benz W 123 vyráběným od roku 1976 - 1985. (JARDAHONDA)
  • Vzhled vrtulníků UH-60 Ghosthawk je převážně dílem fantazie filmařů. Ti vycházeli z vzhledu stealth bombardéru F-117, jehož trup je tvořen převážně plochami s ostře lomennými tvary. Ze skutečného vzhledu Ghosthawků je známo pouze torzo ocasu, které zůstalo na místě akce neporušené výbuchem. Celkový vzhled tohoto vrtulníku americká armáda stále tají a dosud nebyla zveřejněna žádná fotografie. (Foxhound#1)
  • Scenárista Mark Boal se ke kontroverzím týkajících se filmu vyjádřil následovně: "Kdybychom měli natočit film, jaký by chtěla vláda, Obamu by hrál Brad Pitt. Kdybychom měli natočit film, jaký by chtěla CIA, všechny výslechy by se odehrávali u stolu při čaji." (Brousitch)
  • Podle propagačního letáku má originální název filmu čtyři významy. Názvy zastupují 30 minut po půlnoci ve vojenském slangu, provedení operace pod rouškou tmy, čas odletu helikoptér ze základny při této operaci a mataforu pro neúnavný desetiletý hon na Bin Ládina. (Linkyc)
  • Podivně vyhlížející noční vidění se čtyřmi čočkami skutečně existuje. Jedná se o tehdy nejmodernější výtvor GPNVG-18 od firmy L-3 Warrior Systems. Čočky navíc poskytují uživateli lepší možnosti periferního vidění. (Linkyc)
  • Několik herců projevilo obavy, že by se mohla kvůli popularitě a sledovanosti filmu narušit integrita a utajení zpodobněných agentů. (Brousitch)
  • Jessica Chastain si nechala od rekvizitáře vytisknout obrázky postav teroristů a vyvěsila si je v hotelovém pokoji, aby se mohla vcítit do své postavy a vyzkoušet, jaké to je, mít tyto muže neustále v paměti. (Brousitch)
  • Jako u každého filmu si Jessica Chastain vytvořila fiktivní osobnost své postavy, a to včetně její oblíbených písní, jídla, obrázků, zvířecích mazlíčků apod. Některé tyto prvky poté Kathryn Bigelow do filmu skutečně zakomponovala. (Brousitch)
  • Jessica Chastain prostudovala téměř každou knihu týkající se tématu Usámy bin Ládina nebo boje proti terorismu. Seznámila se i se strukturou a fungováním CIA. Se skutečnou agentkou, kterou hraje, se však setkat nemohla a dokonce pochybuje, že by si obě byly nějak fyzicky podobné. (Brousitch)
  • K neobvyklému kroku se uchýlil dočasný ředitel CIA Michael Morell. Vydal prohlášení, ve kterém zdůraznil, že zatímco produkce filmu si vyslechla vedení CIA, film samotný celý příběh příliš dramatizuje a není tak historicky přesný. Morell konkrétně popírá tvrzení, že by metoda rozšířeného výslechu vězňů, známá také jako mučení, hrála natolik významnou roli při lokalizaci Usáma bin Ládina. Ředitel Morell uvedl: „Tento dojem je falešný. Nedopustíme, aby nám filmaři z Hollywoodu zastřeli naše vzpomínky.“ (Linkyc)
  • Vrcholná scéna znázorňující přepad sídla, kde pobýval Usáma bin Ládin, trvá okolo 25 minut, tedy jen o několik málo minut méně, než to ve skutečnosti trvalo týmu SEAL. (Linkyc)
  • V původní knize „No Easy Day: The Only First-hand Account of the Navy Sea“ je agentka Maya (Jessica Chastain) známá pouze jako Jen. (Linkyc)
  • Stačilo jen trochu skromnosti a tajná agentka Maya, která pomohla dopadnou Usámu Bin Ládina, se mohla těšit z povýšení. Místo však byla poté mezi kolegy velmi neoblíbená a dokázala rozhádat téměř tým CIA. Maya dopomohla odkrýt síť kurýrů, která dovedla americké agenty až k Bin Ládinovi. Za své zásluhy se měla dočkat medaile a povýšení. Z toho ale sešlo, protože s agentka rozeslala kolegům email, ve kterém si nárokovala všechny zásluhy a ostatním vynadala za to, že ji během akce házeli klacky pod nohy. To se ale samozřejmě nadřízeným nelíbilo, a tak Maya dostala pouze medaili. „Není to žádná slečna Příjemná, ale s vyhledáním Usámy bin Ládina to nesouvisí,“ svěřil se bývalý agent deníku Washington Post. (Hawaj)
  • Film měl původně pojednávat o dlouholetém neúspěšném stíhání nejhledanějšího teroristy Usáma bin Ládina. Vše se ale změnilo po jeho zabití, a tak musel být scénář kompletně přepsán. (Linkyc)

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama