Reklama

Reklama

Konec přehlídky

(seriál)
Trailer 2

Epizody(5)

Seriál Konec přehlídky se odehrává během formativního období britské historie - počínaje posledními lety vlády krále Edwarda do konce první světové války. V jeho středu stojí anglický aristokrat, jeho krásná manželka a mladá sufražetka. Uznávaný scénárista Tom Stoppard a režisérka Susanna Whiteová přinášejí pozoruhodný příběh lásky a zrady s Rebeccou Hallovou a Benedictem Cumberbatchem v hlavních rolích. Pohodlné jistoty edvardovské Anglie podléhají chaosu a zmaru. Anglický aristokrat Christopher Tietjens si bere za ženu Sylvii, krásnou ovšem tvrdou dámu, která čeká dítě, jež může, nebo nemusí být jeho. Christopher je rozhodnutý zůstat ke své ženě loajální navzdory řadě nevěr. Jeho život se však změní, když jednoho dne potká Valentine Wannopovou, neohroženou mladou sufražetku. Od třpytivého avšak povrchního světa londýnské smetánky k zákopy zjizveným bojištím ve Francii, seriál Konec přehlídky vypráví o jednom z určujících období minulého století, období, kdy staré jistoty byly svrženy a svět se naprosto změnil. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (67)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Pokrok, změna a otřepané "každý konec je začátkem něčeho nového". Stejně jako se mění aristokratické sídlo rodiny Christophera Tietjense, tak se mění i britský venkov, společenský a politický řád, mezinárodní uspořádání i samotný hlavní hrdina, který se musí vypořádat se zpochybnění dobových přesvědčení a vlastních zásad. Povedená minisérie BBC šlape především v prvních dvou třetinách, kdy jsou základní premisy, vztahy a charaktery postiženy vcelku dostatečně. Závěr je malinko uspěchaný, přičemž je znát, že předloha byla kvůli omezenému prostoru osekána. Je to škoda, neboť určitě bylo ještě co říci. Na druhou stranu jsem se od série nemohl odtrhnout. Krása i nešvary eduardovské éry se mi dostaly pod kůži, ač byl dobový kontext vykastrován, jak to jen bylo možné. Samotný příběh lásky je poutavý, chemie funguje na výbornou a herecké trio Cumberbatch, Hall & Clemens (Adelaide je kouzelná sufražetka, jen co je pravda) exceluje. A ta analogie zkostnatělého společenského uspořádání imperiální Británie a setnutí pradávného a vznešeného cedru je naprosto precizní. Za první tři části bych dal i 9,leč takto musím 8/10! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch herecky nestíhal za Rebecou Hall, ale to vôbec nevadí, pretože tento dobový seriál sa vydaril, samozrejme je treba odhliadnuť od toho, že v sebe nosí jasne predvídateľnú romantickú líniu. Sufražetky a prvý ešte ten akceptovateľný boj za ženské práva je tu znázornený dobre a páčil sa mi stret konzervatívnych a liberálnych hodnôt, ktorý bol zobrazený nenásilnou formou a príliš tú liberálnu stranu neprotežoval. Miniseriál, ktorý sa dá zvládnuť ako jednohubka. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Chtělo to víc dílů, takhle je až nepříjemně patrné, že předloha musela být osekána až na dřeň - především ve válečných a zákopových scénách, které jsou mnohdy geniálně bizarní, je vidět ta časová tíseň nutící postavy objevovat se, dělat podivnosti a zase beze smyslu mizet (děda od koní apod.). Jinak skvěle zahraná, výpravně vypadající a v rámci možností velmi originální a nečekaně vtipná dobová sága. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Divný děj, slabší než obvyklý anglický standart, dost se tam kecá, ale sledovat se to dá, ačkoliv to není úplně můj šálek čaje a sledovat to pozorně dá celkem zabrat. Ale to nevadí, herecky je to naprosto perfektní, Cumberbatch zklamal pouze podivným bloňdatým tupé, jinak ale hraje tradičně o sto šest a s Rebeccou Hall jim to perfektně sedne. Výprava je ale opět naprosto dokonalá. Stejně jako kostýmy, masky, atmosféra a herecké výkony všech ostatních, po téhle stránce to prostě nemá chybu. A i když mi to po dějové stránce možná úplně nesedlo, pořád je to vysoký nadstandart nad vším, co existuje mimo Anglii. Zasazení do 1. světové války je ale fajn, a rozhodně to celému příběhu dodává lepší nádech. Víckrát se na to pravděpodobně asi nepodívám (to říkám na rovinu), ale jsem velice rád, že jsem se k tomu dostal a že jsem minisérii Konec přehlídky viděl. Jo, a nemám problém s tím, doporučit to dál, takže tímto tak činím. 80%. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

BBC minisérie mám hodně ráda, ale zrovna tahle mi přišla značně rozpačitá. Cumberbatchovo neherectví mi vadilo a nemohla jsem si na něj zvyknout (proč mu proboha barvili vlasy na blond? Jeho přirozeně tmavé odrosty v každé druhé scéně vypadaly opravdu příšerně) a postava Sylvie, kterou ztvárnila Rebecca Hall (se svým koňským obličejem mi nepřišla zrovna jako prototyp krásky) byla tak iritující, že jsem si pokaždé, když se objevila na scéně, přála, aby jí už konečně někdo zakroutil krkem. Stoppard se při tvorbě scénáře pravděpodobně zaměřil na znalce knižní předlohy, protože se mi to zdálo hodně chaotické - spousta postav, se kterými jsme se neměli čas blíže seznámit a nicneříkající dialogy. Scény z války se scvrkly na plahočení se zákopy a přišlo mi, že na vývoj děje neměly žádný význam. Velké zklamání. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (4)

  • Seriál byl natočen podle stejnojmenné tetralogie Forda Madoxe Forda. Jednotlivé díly z let 1924 až 1928 nesou názvy "Some Do Not...", "No More Parades", "A Man Could Stand Up" a "Last Post". (gogos)
  • Jedná se již o druhé zfilmování tetralogie „Parade's End“ Forda Madoxe Forda. Prvního zpracování se dočkala již v roce 1964 v seriálu Theatre 625 (od r. 1964). (gogos)
  • Produkce první série začala v říjnu 2011. Natáčelo se hlavně v Belgii a Anglii. (gogos)

Reklama

Reklama