Reklama

Reklama

Konec přehlídky

(seriál)
Trailer 2

Epizody(5)

Seriál Konec přehlídky se odehrává během formativního období britské historie - počínaje posledními lety vlády krále Edwarda do konce první světové války. V jeho středu stojí anglický aristokrat, jeho krásná manželka a mladá sufražetka. Uznávaný scénárista Tom Stoppard a režisérka Susanna Whiteová přinášejí pozoruhodný příběh lásky a zrady s Rebeccou Hallovou a Benedictem Cumberbatchem v hlavních rolích. Pohodlné jistoty edvardovské Anglie podléhají chaosu a zmaru. Anglický aristokrat Christopher Tietjens si bere za ženu Sylvii, krásnou ovšem tvrdou dámu, která čeká dítě, jež může, nebo nemusí být jeho. Christopher je rozhodnutý zůstat ke své ženě loajální navzdory řadě nevěr. Jeho život se však změní, když jednoho dne potká Valentine Wannopovou, neohroženou mladou sufražetku. Od třpytivého avšak povrchního světa londýnské smetánky k zákopy zjizveným bojištím ve Francii, seriál Konec přehlídky vypráví o jednom z určujících období minulého století, období, kdy staré jistoty byly svrženy a svět se naprosto změnil. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Excelentní herecké výkony a práce architektů, maskérů a kostymérů v minisérii s nejpodivnější atmosférou (a do značné míry i zápletkou), jakou jsem na poli anglické literatury kdy viděl. Ano, bláznivý a obscénně blábolící Rufus Sewell, zpacifikovaný tečkou na solar, je jistě osvěžující, stejně jako jsou Wildeovské bonmoty snad každé hlavní postavy nebo společenské vsuvky jako z Jane Austenové neselhávající. Ale sesadit to dohromady s příběhem podivných vztahů jednoho manželského páru, jejich přátel a šílenstvím války, to je úkol nad síly když ne filmařů, kteří Konec Přehlídky spáchali, tak rozhodně nad síly moje, pokud jde o porozumění jejich záměru. Zaujat už zmíněnými hereckými výkony a WTF dějem jsem to viděl celé, a samozřejmě jsem doufal, že se "něco" stane, a začne to nějak normálně fungovat, ale ono prostě ne, až do úplného konce. Takže dám zmatených 70%, a dodám, že úchylněji vypadal Cumberbatch už jenom v Pokání;) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde kdysi napsal, že jediná horší věc, než přijít do řečí, je do nich nepřijít; no a já bych ho doplnila, že horší, než se dostat do řečí, je dostat se do nich neprávem. Nerovná manželská dvojice Cumberbatch-Hallová exceluje, ale celé to vypadá, jako by Stopard přepsal kauzu z nějaké edwardiánské obdoby Blesku a v duchu bulváru zatajil některé podstatné informace, takže chvílemi dost tápete, kdo je ten či onen a proč dělá to či ono. Stará dobrá Anglie z toho sice dýchá, ovšem ten dech poněkud zavání. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Absolutně nudný příběh lidí, kteří mě naprosto nezajímají. Tak bych shrnul svůj dojem z cca jednoho a půl dílu, které jsem kdysi vytrpěl. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Veľmi rada by som dala 4*, lebo sa na to krásne pozeralo a bavili ma postavy, príbeh, atmosféra aj kostýmy... ale často som mala z dialógov či diania taký pocit "mimóznosti", že som vôbec nechápala, prečo sa niektoré veci dejú a prečo niektorí ľudia hovoria čo hovoria. Dokonca som asi 2x skúsila prepnúť na originálny zvuk a zopakovala si danú pasáž, aby som si overila, či nejde len o zlý preklad, zmršený do tej miery, že sa úplne stratil pôvodný zmysel vety - ale nie! Aj originálne anglické repliky boli rovnako divné... Takže ako sa vraví: "toto!" Toto ma konsternovalo a preto sťahujem 1 hviezdu. Možno je to všetko v predlohe, ale pri filmovom spracovaní (tobôž pri 5 hodinovej minisérii) neočakávam, že sa bude znalosť predlohy vyžadovať. Tie zvláštne nezmyselnosti doteraz nechápem, ale seriál sa mi páčil. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch, zas a znovu skvělý herec, který tentokrát dostal do pařátů dobrý scénář a navrch k tomu ještě blond vlasy. Není to ale jen on, kdo tuhle minisérii, na kterou spojila síly BBC a HBO opanoval, je to celá ústřední trojice, která se svých rolí zhostila neskutečně, Rebecca Hall zajišťuje, že k její postavě Sylvie jsem místy pocítil i nějakou tu sympatii, ale hlavně - Adelaide Clemens předvádí něco naprosto úžasného, kde podoba postavy dokonale splynula s postavou samou, škoda, že místy má tak málo prostoru... Klasika s linkou jak dramatickou, tak romantickou, která je technicky natočena výborně, zahraná je ještě lépe a třebas takové scény ze zákopů jsou atmosférou tam, kde by mohl mnohý válečný film závidět. Navíc je závěr krásně vygradován emočně, nikoli však vtíravým dojmem, jaký má třebas pohled raněné laně, která uvízla uprostřed plamenů šlehajících okolo porodnice, naštěstí,jen tak dál. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Chtělo to víc dílů, takhle je až nepříjemně patrné, že předloha musela být osekána až na dřeň - především ve válečných a zákopových scénách, které jsou mnohdy geniálně bizarní, je vidět ta časová tíseň nutící postavy objevovat se, dělat podivnosti a zase beze smyslu mizet (děda od koní apod.). Jinak skvěle zahraná, výpravně vypadající a v rámci možností velmi originální a nečekaně vtipná dobová sága. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

První díl: BBC tentokrát přichází s čtyřdílnou minisérií s tématem hnutí sufražetek v období před první světovou válkou. Už první díl naznačuje ambicióznost seriálu. Jasně, zatím se víceméně seznamujeme s postavami, ale i tak to stojí za to. V příštím díle bychom se měli podívat mj. do zákopů. Dramatik a scénárista Tom Stoppard napsal výborný scénář a herci opět předvádějí skvělé výkony, především Benedict Cumberbatch v hlavní roli (jeho práce s mimickým svalstvem v obličeji vám utkví v paměti docela dlouho), Rebecca Hall (jeho manželka) a na malém prostoru zaujme Rufus Sewell. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý miniseriálek o sváru starých konzervativních hodnot s chátrající morálkou přicházející moderní doby, a to jak v rovině osobního života, tak v souvislostech národních a nadnárodních. Děj se klikatí značně nevypočitatelně, chvílemi, zejména v osobních zápletkách, člověk neví, komu vlastně drží palce, celé to dýchá "starou dobrou Anglií", zkrátka jedna radost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch herecky nestíhal za Rebecou Hall, ale to vôbec nevadí, pretože tento dobový seriál sa vydaril, samozrejme je treba odhliadnuť od toho, že v sebe nosí jasne predvídateľnú romantickú líniu. Sufražetky a prvý ešte ten akceptovateľný boj za ženské práva je tu znázornený dobre a páčil sa mi stret konzervatívnych a liberálnych hodnôt, ktorý bol zobrazený nenásilnou formou a príliš tú liberálnu stranu neprotežoval. Miniseriál, ktorý sa dá zvládnuť ako jednohubka. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tato série mě nadchla z historického hlediska (staré dobré Anglie není nikdy dost) a lehce znechutila udrbanou společností, kdy dámy ani pánové nepotřebovali žádný fejsbůk, aby někomu zničili pověst. Ústřední postavou je mladý Christopher, kterému to sice pálí a vyzná se téměř ve všem, ale přesto si pokazí život sňatkem s vyzývavou Sylvií. Za všech okolností se zachovává jako pravý gentleman, je nápomocný všem, ale na všechny tyto dobré skutky dojíždí a stává se terčem pomluv. Sylvie je mladá, krásná, s jazykem ostřejším než břitva, která se brzy znudí společenským životem a rozhodne se dobýt srdce posledního muže, který jí nepodlehl.. ano, toho svého. Třetím hrotem trojúhelníku je mladá sufražetka Valentine, která při jedné akci potká Christophera a oba se do sebe zamilují. Otázkou zůstává, jestli dva lidi, kteří si jako jediní zachovají čistý štít, mohou být spolu šťastní. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po nadějném začátku, který mě zaujal výpravou, hudbou, příběhem i hereckými výkony, mě další díly víc a víc nudily. Tvůrci se snažili osvěžit příběh nápaditými záběry, ale Sylviina kontrola zrcátka postupně ztrácí kouzlo. Ale vydržel jsem do konce, abych se přesvědčil, jestli Tiejens překvapí Sylvii pohledem, který vyjádří jeho city. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

V tomto seriály je Benedict taký, ako ma zaujal v Sherlockovi. Herecky vyzretý, by som to nazvala. Videla som ho už v zopár filmoch zo skoršej doby a tam mi stále niečo chýbalo, stále som mala pocit, že toto nie je on. Jednoducho mi v tých postavách nesedel (okrem pár výnimiek). Tu opäť exceluje. Čo sa samotného príbehu týka je to klasická britská miniséria, ktorá by si však v tomto prípade zaslúžila určite viac častí. Niekedy sú tam priveľké skoky. Konanie postáv v súčastnosti, už iba ťažko pochopiteľné, ale v dobových súvislostiach vystihnuté a výborne stvárnené. Celkový dojem výborný. Tento príbeh mal dej, srdce aj dušu a scéna cesty v hmle bola za poslednú dobu asi tá najromantickejšia akú som videla. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco ve stylu Panství Dowtown, ale to jsem se pořádně spletla. Seriál se sice odehrává ve stejné době, ale napsal ho Tom Stoppard, takže místo lineárně vyprávěného příběhu tu máme spíš portréty bouřlivých vztahů v prudce se měnící době. Hlavně první díl byl až nepříjemnou mozaikou časově roztříštěných epizod, které si musí divák s námahou skládat a stejně mu toho spoustu nedochází. _____Po první epizodě se děj přece jen usadí, ale neztrácí na své razanci. Skvělé a občas matoucí dialogy a nejednoznační hrdinové. ____ Ano, nejednoznační, protože Christopher se dá brát z jednoho úhlu pohledu jako gentleman, hrdina a mučedník a jeho přelétavá žena jako nespokojená panička, co ho jen trápí, ale pod povrchem může být Christopher upnutý aristokrat, co zraňuje blízké nedostatkem empatie a nadřazeným odmítáním, zatímco Sylvie je emotivní žena, která se zoufale snaží vykřesat ze svého krutě chladného muže aspoň náznak emocí a za tuto snahu musí platit hlavně ona sama. Když on je genleman, který jednou ve vlaku podlehl svobodné vášni, aby ji pak po zbytek svého života držel na tak krátké uzdě, až se mu zařezává do krku. ____ Jak je výstižně ukázáno třeba ve scéně, kdy ona vyhodí z auta rozbité zrcátko, které jí před lety věnoval milenec, aby tak dramaticky předvedla, že už skoncovala s minulostí. Ale její muž Christopher nechá zastavit auto, aby jí to zrcátko v trávě našel a přinesl. Bože, jak gentlemanské gesto.... K čertu, jak nemilosrdný čin! Přinutit ji, aby si stále připomínala svoji vinu! ____ Je to tragický příběh (ne)naplněné lásky dvou lidí, kteří se k sobě bolestně nehodí. A Stoppard to napsal tak, že každému momentu, gestu i slovu můžete dát další a další význam. Tohle není nějaké vyšumělé sto let staré retro, tenhle seriál je naprosto současný. Je jako ta dřevená koule s otvory, která ma v sobě další menší kouli a ta ještě menší, a ta.... Drží pohromadě, ale prokluzují, nedají se srovnat a jsou trochu znepokojivé. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 24.7.2014, réžia slovenského znenia (RTVS 2014) = ŠTEFÁNIA GORDULIČOVÁ (24.7.2014) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

BBC minisérie mám hodně ráda, ale zrovna tahle mi přišla značně rozpačitá. Cumberbatchovo neherectví mi vadilo a nemohla jsem si na něj zvyknout (proč mu proboha barvili vlasy na blond? Jeho přirozeně tmavé odrosty v každé druhé scéně vypadaly opravdu příšerně) a postava Sylvie, kterou ztvárnila Rebecca Hall (se svým koňským obličejem mi nepřišla zrovna jako prototyp krásky) byla tak iritující, že jsem si pokaždé, když se objevila na scéně, přála, aby jí už konečně někdo zakroutil krkem. Stoppard se při tvorbě scénáře pravděpodobně zaměřil na znalce knižní předlohy, protože se mi to zdálo hodně chaotické - spousta postav, se kterými jsme se neměli čas blíže seznámit a nicneříkající dialogy. Scény z války se scvrkly na plahočení se zákopy a přišlo mi, že na vývoj děje neměly žádný význam. Velké zklamání. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

"For a gentleman there is such a thing as… call it a parade." Válka je na spadnutí a Británie už nikdy nebude, co bývala. Uprostřed této změny stojí konzervativní gentleman Christopher Tietjens, polapený mezi intrikami své nevěrné ženy Sylvie a láskou k mladičké sufražetce Valentine. Pro dokonalé vystižení charakterního růstu postav by bylo třeba více dílů, ale díky Stoppardovým dialogům se dá tento fakt lehce prominout. Rebecca Hall je skvělá a její Sylvie se nedá nemilovat. Cumberbatch, v roli dalšího fiktivního britského génia, dokazuje, že je hereckým chameleonem. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Britska historicka miniseria. E1: Benedict (Sherlock) ma vazne zvlastny ksichtik. Postava Sylvie je roztopasna jak sa patri. Co tam robi Rupert Everett som zatial nepochopila. Rufus Sewell nezvykle asi najvtipnejsi. No a cele je to o inteligentnom nudnom patronovi, ktoremu znudena zienka zahyba kde sa da, ale on je stale slusny a verny. Az kym... Nazor este pevne utvoreny nemam, trochu som sa nudila a casti dialogov nerozumela, rozmaznana americkymi serialmi zo sucastnosti/buducnosti, takze asi budem dalej pozerat len ak sa niekto pusti do tituliek. A ak si nezmyslim, ze ma prilis serie, ze to zase bude aj o vojne. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Pokrok, změna a otřepané "každý konec je začátkem něčeho nového". Stejně jako se mění aristokratické sídlo rodiny Christophera Tietjense, tak se mění i britský venkov, společenský a politický řád, mezinárodní uspořádání i samotný hlavní hrdina, který se musí vypořádat se zpochybnění dobových přesvědčení a vlastních zásad. Povedená minisérie BBC šlape především v prvních dvou třetinách, kdy jsou základní premisy, vztahy a charaktery postiženy vcelku dostatečně. Závěr je malinko uspěchaný, přičemž je znát, že předloha byla kvůli omezenému prostoru osekána. Je to škoda, neboť určitě bylo ještě co říci. Na druhou stranu jsem se od série nemohl odtrhnout. Krása i nešvary eduardovské éry se mi dostaly pod kůži, ač byl dobový kontext vykastrován, jak to jen bylo možné. Samotný příběh lásky je poutavý, chemie funguje na výbornou a herecké trio Cumberbatch, Hall & Clemens (Adelaide je kouzelná sufražetka, jen co je pravda) exceluje. A ta analogie zkostnatělého společenského uspořádání imperiální Británie a setnutí pradávného a vznešeného cedru je naprosto precizní. Za první tři části bych dal i 9,leč takto musím 8/10! ()

nirvanafan

všechny recenze uživatele

Dobré hodnocení pravděpodobně způsobuje fakt, že řada lidí podobně jako já nehodlá se seriálem po prvním dílu ztrácet čas a zároveň jim přijde trapné hodnotit po prvním dílu. Aby byl ale ambiciózní seriál takhle prasácky sestříhaný, to už v dnešní době vážně nemá obdoby a známé ksichty to bohužel nezachrání. ()

Reklama

Reklama